Az informatikai eszközök szerepe az oktatásban „ Cseresznyeérési Konferencia ” Pécs, 2003. június 6-7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
A beiskolázási életkor hatása az iskolai teljesítményre Magyarországon Hámori Szilvia, MTA KTI 1.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
A tanári munka értékelése
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2006.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Szeretettel köszöntjük az iskolánk, és ezen belül az informatika-matematika szakirány után érdeklődő nyolcadikos tanulókat.
Értékelés a pedagógiában
Tanulmányi eredmények Bornemisza Péter Gimnázium
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
A ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS ISKOLAI EREDMÉNYEI.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Logikai műveletek
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
TÓPARTI GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A évi ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS eredményei A felmérés időpontja: május 29.
A neveltségi szint mérése
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Középpontban a fejlődés
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
Kvantitatív módszerek
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
ELEMÉR
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Kompetensek lettünk? június 27..
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
1 Informatika kimeneti mérés 10.évfolyam
Informatika bemeneti mérés
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS eLEMÉR Projektkonferencia –2010. okt. 21. Leövey Gimnázium, Budapest.
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
Tutoriál videó alkalmazása Moodle kurzusban
Digitális eszközök és források a tanórán Országos informatikai mérés Hunya Márta Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ.
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Az országos mérések megújult rendszere
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
A felmérés időpontja: május 28.. MÉRT TERÜLETEK:  matematikai eszköztudás  szövegértési képességek  háttérkérdőív kitöltése (szülők, tanulók)
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
2015. évi eredmények Újpesti Bajza József Általános Iskola Készítette: Kohodné Tóth Andrea intézményvezető.
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
TANULÓINK SZFP-II programban résztvevő osztályok:
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Előadás másolata:

Az informatikai eszközök szerepe az oktatásban „ Cseresznyeérési Konferencia ” Pécs, június 6-7.

Jó, hogy a számító- gép egyre na- gyobb teret kap az oktatásban is. Rossz, hogy csökken az oktatás eredmé- nyessége. (Ld. a 2002-es felvé- teli.)

„Computing is not about computers anymore. It is about living.” Nicholas Negroponte, az MIT médialaboratóriumának igazgatója

Nagy-Britannia, Magyarország: 80-as évek: drágák a számítógépek (XT eFt) és nincsenek is (COCOM); 90-es évek eleje: terjedőben a PC-k, de nem az iskolákban; 90-es évek vége: egyre több számítógép az iskolákban is (Sulinet); 2006-ra számítógép minden iskolának (Kovács Kálmán).

A számítógép nem csak az oktatás tárgya, hanem mint oktatási eszköz jelenik meg az iskolában: a tanulót és a tanárt felmentheti mechanikus tevékenységek elvégzése alól; olyan információforrásként szolgálhat, mely a tárolt ismereteket rendezett és rendszerezett formában nyújtja; lehetővé teszi a tanulási- tanítási folyamat jobb szervezését, ellenőrzését, gyakorló feladatok generálását.

A számítógép a matematikaórán: intelligens rajzeszközként szerepelhet,amikor pl. bonyolult görbék rajzolását teszi lehetővé; kísérleti eszköz lehet pl. a véletlen események bemutatásánál; információforrásként szolgálhat pl. új tananyag feldolgozásánál; gyakorló partnerként jelenhet meg.

A tantárgyi tanulmányi teljesítmény mérése standardizált tesztekkel Magyarországon a hetvenes évek óta folyik néhány, felmérésenként többnyire más-más iskolában. Ezek először kizárólag az International Association for the Evaluation of Educational Achievement elnevezésű nemzetközi szervezet keretei között történtek.

A nyolcvanas évek közepe óta rendszeresen végeznek - Magyarországon kifejlesztett mérőeszközökkel - kifejezetten hazai célokat szolgáló méréseket is. Az első ilyen, közismert nevén Monitor vizsgálatot 1986-ban végezték, ezt követően 1991-ben, majd két évente került sor adatfelvételre. Általában páros osztályokban végzik a felmérést, tehát ugyanazt a populációt vizsgálják.

Az ún. kulturális eszköztudásokon mérik a tanulók teljesítményét: olvasás- szövegértés, matematika, később számítástechnikai-informatikai ismeretek, majd állampolgári ismeretek és attitűdök. Az időbeli változások megállapítására a hídfeladatok (közösek a különböző időpontokban zajló vizsgálatokban) adnak lehetőséget.

A matematikateljesítmények időbeli változásai grafikusan szemléltetjük: negatív teljesítménykülönbség = romlás pozitív teljesítménykülönbség = javulás

4. osztály

8. osztály

10. osztály

12. osztály

4. osztály

12. osztály

1999 Algebra- számolás Matematikai gondolkodás ,9504, ,8496,5 500 az átlagpontszám, 100 a szórás. A legjobban és a leggyengébben teljesítők is gyengébbek voltak, de a gyengék átlagos pontszámának csökkenése jóval nagyobb volt.

1983-ban 22 debreceni iskola 1371 diákja írt egy 45 perces felmérést. A feladatmegoldás eredményessége 61,5%- os volt. Ugyanez a mutató 1997-ben 58,8%. Ez az eredményesség csökkenését jelzi. Ezen belül a leggyengébb osztályok mutatója 41,4%-ról 34,6%-ra csökkent, míg a legjobbaké 83,5%-ról 86%-ra nőtt. Ez a polarizálódást jelzi.

Hogyan lehetne javítani a teljesítményt? Egyik segítség lehet a számítógép alkalmazása a matematikaórán. Két pályázat (Soros,1999/2000; KOMA, 2001/2002), két kísérlet (Bocskai, Hajdúböszörmény; EURO, Debrecen).

Kérdőív Tisztelt Tanuló! A jelen kérdőív kitöltésével egy, a Soros Alapítvány (Közoktatási Modernizációs Közalapítvány) által támogatott kísérlet tapasztalatainak összegzéséhez adhatsz segítséget. A vélemény anonim, tehát ne írj nevet a kérdőívre. Válaszold meg értelemszerűen (szövegesen, bekariká- zással, aláhúzással) a következő kérdé- seket!

1.Van-e otthon számítógépetek? van (64%, 64%)nincs(36%, 36%) 2.Fel lehet-e használni a számítógépet az otthoni tanulásban? igen (88%) nem (10%)néha (2%) 3.Szívesebben vettél-e részt azokon az órákon, amelyeken használtátok a számítógépet? igen (88%, 94%)nem (12%, 6%) 4.Érdekesebb volt-e így az óra? igen (88%, 92%)nem (12%, 8%) 5.Segítette-e a számítógép a tananyag megértését? igen (80%, 90%)nem (20%, 10%)

6.Javít-e az oktatás színvonalán a számító- gép? igen (96%) nem (4%) 7.Milyen volt a tananyag mennyisége az adott órakerethez viszonyítva? kevés (5%, 6%) megfelelő (81%, 80%) sok (14%, 14%) 8.Jól felépítettek voltak-e az órák? igen (76% 92%)nem (24%, 8%) 9.Gördülékenyek voltak-e az órák? igen (70%, 80%)nem (30%, 20%)

10.Ha nem, mi volt az oka? -a tanár felkészültsége (18%, 0%) -a tárgyi feltételek (18%, 25%) -egyéb körülmények (64%, 75%) 11.Szeretnél-e többet tanulni az iskolában az informatikáról? igen (71%, 82%)nem (29%, 18%) 12.Szívesen látnád-e más órákon is a számítógépet? igen (83%, 92%)nem (17%, 8%)

13.Szerinted mi az oka, hogy nem sok taná- rod használja a számítógépet a tanítási órán? Nem értenek hozzá; idegenkednek az újtól; nincs elegendő számítógép; jobb a hagyományos módszer; kö- rülményes, időigényes; nem tudja; károkozás lehetősége. Fegyelmezési okokból. Köszönjük, hogy válaszoltál!