Operációs rendszerek GNU/Linux

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Főbb változások, újdonságok
Advertisements

Operációs Rendszerek I.
Operációs Rendszerek I.
Számítógépes operációs rendszerek
Operációs rendszerek.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Szoftver Fogalma, típusai.
Hálózati architektúrák Novell Netware. Történet 1983/85: Netware első fájl-szerver LAN OS saját hálózati protokoll: IPX/SPX 1986: Netware v2.x telepítőkészlet.
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
Hága Péter ELTE Komplex Rendszerek Fizikája tanszék
LINUX/UNIX PARANCSOK.
A számítógép alapegységei
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Bevezetés az informatikába 7. előadás
Készítette: Martis Zsombor
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Linux A UNIX története – 3. dia
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
UNIX operációs rendszer. UNIX op. rsz. Elsõ változatát 1969-ben készítette Ken Thomson és Dennis Ritchie a AT&T Bell Labratóriumában. A rendszer magját.
UNIX Összefoglaló az alapokról a ta65 tárgyhoz ( )
Fájlrendszerek: Linux EXT Csernik Márió 9.A.
Linux.
Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/
Operációs rendszerek gyakorlat
Jogosultságkezelés.
Számítógép architektúrák I.
Operációs rendszerek gyakorlat Fájlműveletek.
Számítógép architektúrák I. gyakorlat Linux telepítő gyakorlat
O PERÁCIÓS RENDSZEREK. F OGALMA Az operációs rendszer programok gyűjteménye, amelyek elősegítik a számítógép hardverének könnyű, sokoldalú és biztonságos.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Szoftverlicencek Takács Béla
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Operációs rendszer.
Operációs rendszerek gyakorlat 1. Bevezetés Vakulya Gergely.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
PARANCSOK HASZNÁLATA WINDOWS-BAN ÉS LINUXBAN II. Balaton Marcell Balázs.
Készítette: Tóth Gábor
Linux nemcsak a 13.ht-számára.
Bevezetés az informatikába 4. előadás
Szoftverek.
Linux rendszergazda tanfolyam (kezdő) Partíció BT. Kurzus BT. invitel.hu/kurzus.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
3. előadás Műszaki informatika.
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Számítógép-hálózatok
Linux ismertetése Prém Dániel Windisch Gergely Tanszéki mérnök
TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Szoftverek csoportosítása
GEOINFORMATIKA LINUX ALATT Dolleschall János. A LINUX ● A Linux operációs rendszer Linus Torvalds finn programozó nevéhez fűződik ● december 28-án.
Ubuntu: az egyik legnépszerűbb Linux Fidrich Róbert (Magyar Ubuntu Közösség)
Ismétlés:grafikus felületek Felső panel Indítópanel Asztal Indikátorok Kuka.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.
Az operációs rendszer feladatai
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Operációs rendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Operációs rendszerek I.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Hálózati architektúrák
Az operációs rendszerek
Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
Előadás másolata:

Operációs rendszerek GNU/Linux

Mi a GNU/Linux? A Linux egy operációs rendszer, a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája. A „Linux” elnevezés szigorú értelemben véve a Linux-rendszermagot jelenti, amelyet Linus Torvalds kezdett el fejleszteni 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux-rendszermagra és az 1983-ban, Richard Matthew Stallman vezetésével indult GNU projekt keretében született alapprogramokra épül.

GNU, GPL, FSF GNU: „GNU's Not Unix” (1983, R. Stallman) GPL: General Public License egy általános célú nyílt forráskódú licenc, amelyet az FSF tervezett a GNU projekt programkódjaihoz A licenc lényege – más szabad licencekhez hasonlóan –, hogy a mű szabadon terjeszthető (akár pénzért is), és szabadon módosítható, de a terjesztései és a módosítások kötelezően szintén GPL licenc alatt kell, hogy megjelenjenek, így biztosítva, hogy a szabad tartalmakból készült bármilyen származékos mű is szabad maradjon. FSF: Free Software Foundation (1985)

Linus Torvalds - 1969-ben született - 1988 – 1996: Helsinki Egyetem, informatikai diploma Elkezdett ismerkedni a MINIX operációs rendszerrel (Andrew S. Tanenbaum) A MINIX nem felelt meg az igényeinek, saját operációs rendszer fejlesztésébe kezdett

Az első kiadás - 1991. aug. 25.: bejelenti a Linux kernelt a MINIX levelezőlistáján 0.01-es kiadás szeptemberben került fel az FTP szerverekre 386-os processzort igényelt Kezdetben csak IBM PC-n futott Csak finn billentyűzetet támogatott

A kiadás következményei: A kódot sokan letöltötték Külső fejlesztések Hamarosan közösségi projektté vált Következmény: Nagyon gyors fejlődés október: 0.02 … december: 0.10

0.11-es verzió Hibajavítások Hercules / EGA / VGA monitorokat is támogat A konzol hangot is ad Fájlrendszer karbantartó programok (mkfs, fsck, fdisk) Amerikai, német, francia és finn billentyűzetet is támogat

Miért terjedt ilyen gyorsan? Commodore: 1994-ben csődöt jelentett Atari: már nem adott ki új modellt Apple: ekkoriban gyengélkedett Következmény: Microsoft egyeduralom A linuxban kezdték keresni az alternatívát.

Licenc A rendszer saját licenc alatt állt, korlátozta az üzleti felhasználást Ezen változtatni akart Torvalds 1992. dec.: 0.99-es verzió; GPL licenc (szabadon terjeszthető és módosítható)

Mi is az a linux pontosan? Linux alatt azt az ingyenes rendszermagot (kernelt) értjük, amit 1991 óta is Linux Torvalds felügyelete alatt fejlesztenek. A rendszermag forráskódja nyílvános, báki megtekintheti, így pontosan ismert a működése. A linux rendszermag köré épülnek az egyes disztri- búciók, amik gyakorlatilag terjesztési csomagok, amelyeket kölünböző cégek, szervezetek készítenek el. Ezek nagy része ingyenes, de vannak melyekért fizetni kell, amit az adott cégek általában a support- tal indokolnak.

Disztribúció Több ezer linux disztribúció létezik, néhány fontosabb: Debian Ubuntu / Kubuntu / Xubuntu / Edubuntu Uhulinux OpenSuse / Suse Fedora Core / Red Hat Slackware Mandriva

Linux parancsok A Linux operációs rendszer Unix öröksége az, hogy igen sok shell parancsot tartalmaz, melyekkel hatékonyan lehet feladatokat végrehajtani. A BevInfo Gyakorlaton Windows alól használjuk távoli eléréssel (ssh shell-el), pl. putty programmal.

Általános parancsok passwd – jelszó megváltoztatása who – bejelentkezett felhasználók w – bejelentkezett fehasználók, táblázatban finger usernév – felhasználó adatai last – legutóbbi bejelentkezések last | grep hallgato  a last kimenetét a | -jel (pipe-jel) átadja a grep parancs bemenetére, amely kiszűri a hallgato szót tartalmazó sorokat

Parancsok – súgó, manual man – a kézikönyv, manual megjelenítése egy-egy parancsot illetően. Pl man cd : a cd parancs leírása. (kilépés a 'q'-val)‏ apropos – megadja, hogy mely parancsokhoz kapcsolódik a keresett téma. pl.: apropos file info – karakteres menüvezérelt leírás a keresett témáról. pl.: info file

Fájlkezelő parancsok cd {könyvtár} : belépés a könyvtárba cd .. : egy szinttel feljebb lép mkdir név : könyvtár (jegyzék) létrehozása rmdir név : könyvtár törlése touch teszt.txt : fájl létrehozása rm teszt.txt : fájl törlése cp honnan hova : másolás ls : listázás (DOS-ban a dir-hez hasonlít) ls –a : rejtett állományokat is kilistázza ls –l : hosszú formában listáz

Jogosultságok kezelése Minden Linux rendszert csak authentikáció után lehet használni. A beléptetett felhasználó tagja egy vagy több csoportnak, amelyekhez jogosultságok tartoznak. A jogosultságok kezelése fájlokon keresztül történik. Minden fájl esetén egy 3 csoportból álló jogosultságcsomag van. pl. szoveg.txt rw- r-- r--

Jogosultságok kezelése 2. pl. ls -l parancs után: fájlnév jogosultságok tulajdonos tulaj.csoportja szoveg.txt rw- r-- --- username hallgato ... Az első blokk: rw- a tulajdonos (aki létrehozta) jogosultságait adja meg. r=read (olvasás) w=write (írás) x=eXecute (végregajtás) [ Könyvtárak esetén ez a könyvtár listázási jogát jelenti. ] A második blokk: r-- azt a csoportot jelenti, amelyikbe a fájl tulajdonosa tartozik. A harmadik blokk: --- a „többiek” jogai, vagyis akik nem a tulajdonossal megegyező csoportba tartoznak, és nem a tulajdonos.

Jogosultságok kezelése 3. Chmod – jogosultságok módosítása pl.: chmod +w szoveg.txt – mindenkinek írási jogok ad. Amennyiben csupán a csoportunknak szeretnénk írási jogot adni: chmod g+w szoveg.txt Itt az u:tulajdonos, g:tulaj.csoport, o:többiek A chmod leggyakoribb használata azonban az, amikor számok segítségével adunk meg jogosultságokat. Ekkor a 2-es számrendszerbeli „átváltása” jelenti a jogosultság értékét. Pl: rw- : 110 = 4+2+1 = 6 -wx : 011 = 0+2+1 = 3 chmod 640 szoveg.txt felel meg a rw- r-- --- jogosultságoknak.

A linux könyvtárszerkezete, konfigurációs állományok Kötött nevű, elhelyezkedésű, tartalmú könyvtárak. Egy sokfelhasználós rendszerben szükség van valamilyen rendszerre az állományok tárolásában /bin :futtatható állományok /boot :rendszerbetöltéshez szükséges állományok, kernel image GRUB vagy LiLo rendszerbetöltő könyvtára, ebben menu.lst config. állomány, amely a rendszerindítás beállításait tartalmazza. Default op.rsz, menü megjelenési ideje

Könyvtárszerkezet folyt. /dev -az eszközök könyvtára. Minden egyes hardver eszköz egy-egy állománynak felel meg. (Linux-ban minden fájl.)‏ /etc :konfigurációs állományok helye /etc/apt/sources.list -azokat a „tárolókat” tartalmazza, ahol a programcsomagok elérhetőek pl.: deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ intrepid main restricted; deb cdrom:[Ubuntu 8.10 _Intrepid Ibex_ - Release i386 (20081029.5)]/ intrepid main restricted /etc/network/interfaces :hálózati eszközök konfigurációja. pl. Fix IP, DHCP IP

Könyvtárszerkezet folyt. /home – a felhasználók állományait tartalmazza (külön partícióra szokás)‏ /media /mnt: a csatolt meghajtók, háttértárak találhatóak itt meg (pl. pen-drive, HDD, CD)‏ MOUNT – háttértárak csatolására szolgál pl. mount -t ntfs /dev/hdb2 /mnt/D /var: itt találhatóak a rendszerprogramok, rendszer szolgáltatással kapcsolatos állományok