KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM
VÍZIGÉNYEK A víz a földi életet lehetővé tevő alapvető vegyület: A bioszféra hőmérséklet szabályozója. A sejtekben lejátszódó biokémiai folyamatok oldószere.
VÍZIGÉNYEK Környezeti erőforrás és energia hordozó. Termelési eszköz: az ipar, a mező-, erdő- és halgazdaság fontos alap- és segédanyaga, szállító közege. Közlekedési közeg. Biológiai szempontból táplálkozásunk alapvető része: ivóvíz, táplálék. Higiéniai szempont: tisztálkodás, mosás, szennyezőanyag eltávolítás. Egészségügyi szempont: üdülés, vízi sportok, gyógyászat jelentős tényezője.
VÍZIGÉNYEK A tiszta és megbízható víz nem garantált még azoknak sem, akik meg tudják fizetni. Utóbbi évszázad: hatszoros vízfogyasztás. Pl. a folyók vizének több mint 75%-át is elvonhatják.
VÍZIGÉNYEK A vízhiány oka: gazdasági növekedés, népesség szaporulat, változó életvitel, a vízbázis érzékenysége a túlzott kiaknázásra, a szennyeződésre. A Föld vízkészletének kb. 2 %-a édesvíz.
VÍZHASZNÁLAT MÉRTÉKE Ipartelepek vízigénye jelentős: pl. közepes nagyságú vegyi üzem: 1.000-10.000 m3/nap Városlakó: 200-300 l/nap (élettani minimum: 2-3 l/nap)
VÍZTERMELÉS Felszíni vízkészletből (folyó, folyam, átfolyásos tavak …) Felszín alatti vízkészletből: parti szűréssel, mélységi vizekből (talajvíz, rétegvíz) kinyerve karsztvízből kinyerve
VÍZFORRÁSOK JELLEMZŐI oldott gázok (CO2, O2) oldott sók és szerves anyagok lebegő szennyeződések
A VIZEK MINŐSÉGE A víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak összessége. A vízhasználat célja nélkül nem határozható meg (ivóvíz, ipari víz, öntözés …stb.) Minősítő körülmények: sótartalom mértéke és minősége, szennyezettség, mérgezőanyag-tartalom, egészségügyi szempontok.
KÉMIAI (ÉS FIZIKAI) VÍZMINŐSÍTÉS Klasszikus komponensek (sótartalom, oldott oxigén, szerves anyag (BOI5, TBOI, KOI), nitrogén-, és foszforvegyületek) Mikroszennyezők (szerves: detergensek, szénhidrogének, szervetlen: Hg, Cd, Pb) Radioaktivitás (40K) Hőmérséklet
BIOLÓGIAI VÍZMINŐSÉG Halobitás (szervetlen kémiai tulajdonságok) Trofitás (elsődleges szervesanyag termelés) Szaprobitás (holt szerves anyagok lebontása) Toxicitás (mérgezőképesség)
BAKTERIOLÓGIAI VÍZMINŐSÍTÉS Kórokozó (patogén) baktériumok (pl.: Escherichia coli, hastífusz, kolera, dizentéria) Vírusok Coli-titer:az a legkisebb vízmennyiség ml-ben, amelyből a coli baktérium kitenyészthető. Coli-szám. 100 ml-ből kitenyészthető baktériumtelepek száma (vezetékes víz: 0,4, ásott kút: 20).
A VÍZSZENNYEZÉS HATÁSA A szennyezett víz hasznosítási lehetősége korlátozódik. A víz felhasználását megelőző kezelés költsége nő. Természeti környezet leromlása. A vízi élővilág pusztulása. Halászati lehetőségek csökkenése. Vízzel érintkező létesítmények korróziója. Szennyvízzel elvezetett hasznos anyagok. Üdülési lehetőségek csökkenése.
A VÍZSZENNYEZÉS ELLENI VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI Technológiai módosítás. Értékes anyagok visszanyerése. Szennyvíztisztítás.
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS