Elektromágneses indukció, váltakozó áram

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

Az egyenáram hatásai.
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Elektrosztatika Egyenáram
Elektromos ellenállás
Az elektromágneses indukció
Elektromos munka és tejlesítmény
Hogyan jut el az áram a lakossághoz?
Elektromos ellenállás
Elektromos alapismeretek
Az elektromos ellenállás
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Elektromos alapjelenségek
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Szinkrongépek Generátorok, motorok.
Készítette: Paragi Dénes
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Kismegszakító kiválasztása
Transzformátorok.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Mágneses kölcsönhatás
EGYSZERŰ ÁRAMKÖR.
A Transzformátor szerda, október 3. Varga Zsolt.
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Történeti érdekességek
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség
Áramköri alaptörvények
A váltakozó áram keletkezése
Transzformátor Transformátor
Ellenállás Ohm - törvénye
Elektromos áram.
Az elektromágnes és alkalmazása
Fogyasztók az áramkörben
állórész „elektromágnes”
Félvezető áramköri elemek
A váltakozó áram hatásainak néhány gyakorlati alkalmazása
Több fogyasztó az áramkörben
Mágneses mező jellemzése
Készítette: Kovács Sándor
Az elektromos áram.
Elektromos áram, áramkör, ellenállás
Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina.
Mágnesesség, elektromágnes, indukció
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
Mágnesesség, indukció, váltakozó áram
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
a mágneses tér időben megváltozik
Készítette: Juhász Krisztián.  Egy tekercsben folyóáramot változtatjuk, akkor egy másik, például az eredeti köré csévélt, de attól elválasztott másik.
Az elektromos fogyasztók ellenállása
Villamos teljesítmény, munka, hatásfok
A nyugalmi elektromágneses indukció
Elektromos áram, áramkör
Villamos töltés – villamos tér
Elektromos áramkör.
Az elektromágneses indukció
Az időben állandó mágneses mező
Elektromágnesség (folyt.). Feszültségrezonancia Legyen R = 3 , U k = 15 V és X L = X C = 200 . (Ez az önindukciós együttható (L), a kapacitás (C) és.
Az ókori görögök fedezték fel, hogy a kisázsiai Magnesia közelében bányászott vasérc, más vasérceket vonz. Innen ered a mágnes elnevezés. Milétoszi Thalész.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
Az egyenáram hatásai.
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben,
Az ellenállás Ohm törvénye
Elektromágneses indukció
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
Az elektromágneses indukció
Az elektromos áramnak is van mágneses hatása
Az elektromos áram.
Félvezető áramköri elemek
Előadás másolata:

Elektromágneses indukció, váltakozó áram Sikeres felkészülést mindenkinek!!!! Kérdés esetén: tarob@freemail.hu

Elektromágneses indukció Amikor a mágneses mező változása elektromos mezőt indukál, elektromágneses indukcióról beszélünk. Pl: egy tekercsben mágnest mozgatunk, vagy a mágnest a tekercs előtt forgatjuk, a változó mágneses mező a tekercsben elektromos áramot indukál.

Elektromágneses indukció Az indukált áram nagysága függ a tekercs menetszámától és a mágneses mező változásának gyorsaságától (milyen gyorsan mozgatom a mágnest a tekercsben)

Elektromágneses indukció Az elektromágneses indukció alapján működő áramforrást generátornak nevezzük, amellyel az erőművekben (szél, atom..stb) váltakozó áramot állítanak elő. generátor

A váltakozó áram hatásai Élettani (megráz az áram, áramütés ér) Kémiai Mágneses (tekercs elé tett iránytű elfordul) Hő (izzó, hősugárzó)

Transzformátor A transzformátor olyan „berendezés”, amely a feszültség és így az áramerősség átalakítására szolgál. Közös vasmag Szekunder tekercs Primer tekercs

Transzformátor Közös vasmag Szekunder tekercs Primer tekercs Nsz: szekunder tekercs menetszáma (nincs me.) Usz: szekunder tekercs feszültsége (me: Volt) Isz: szekunder tekercs áramerőssége (me: Amper Psz: szekunder tekercs teljesítménye (me: Watt) Primer tekercs Np: primer tekercs menetszáma (nincs me. Up: primer tekercs feszültsége (me: Volt) Ip: primer tekercs áramerőssége (me: Amper) Pp: primer tekercs teljesítménye (me: Watt)

Transzformátor A menetszámok és feszültségek közötti összefüggés: 𝑁𝑠𝑧 𝑁𝑝 = 𝑈𝑠𝑧 𝑈𝑝 Pl: ha a szekunder tekercs menetszáma fele a primer tekercs menetszámának, akkor a szekunder feszültség is fele lesz a primer feszültségnek vagy a szekunder menetszám 2x akkora, mint a primer, akkor a szekunder feszültség is kétszerese a primer feszültségnek

Feladat-transzformátor Up (V) Np Usz (V) Nsz 200 100 600 250 1000 50 400 Az előző dián található képlet segítségével határozzuk meg a hiányzó értékeket!

1. Feladat Egy játékvonatot 230 V hálózati feszültségre kapcsolt transzformátorról működtetünk. A szekunder tekercsben az áram erőssége 0,1 A, a feszültség 10 V. Mekkora a primer tekercsben folyó áramerősség? Mennyi a kisvonat motorjának teljesítménye? Adatok: Up=230 V Isz=0,1 A Usz=10V Ip=? Hálózat – 230 Volt Letranszformált 10V A két tekercs teljesítménye közel azonos Pprimer=Pszekunder Elektromos eszközök teljesítményét úgy számoljuk ki, hogy a kivezetései közt mérhető feszültséget megszorozzuk a rajta áthaladó áramerősséggel. P= U*I

1. Feladat Adatok: Up=230 V Isz=0,1 A Usz=10V Ip=? A két tekercs teljesítménye közel azonos Pprimer=Pszekunder Up*Ip=Usz*Isz A képletből egyedül Ip nem ismert, ki kell számolni HF….,a végeredményt Amperben kapjuk!!!!! Mennyi a kisvonat motorjának teljesítménye? Megegyezik a szekunder tekercs teljesítményével, mivel a kisvonat kivezetésein a szekunder tekercsnél mérhető 10 V lesz a feszültség, és a szekunder áram halad át rajta, vagyis P vonat =U szekunder * I szekunder Adatok behelyettesítése, kiszámolása, a végeredményt Watt-ban kapjuk!!!

2. Feladat Egy elektromos csengőt 230 V hálózati feszültségre kapcsolt transzformátorról működtetünk. A szekunder feszültség 30 Volt. Mekkora a szekunder tekercsnél az áramerősség, ha az ampermérő a primer tekercsnél 0,2 A áramot jelez? Mekkora teljesítményű a csengő? A két tekercs teljesítménye közel azonos Pprimer=Pszekunder Up*Ip=Usz*Isz A képletből egyedül Isz nem ismert, ki kell számolni HF….,a végeredményt Amperben kapjuk!!!!! Adatok: Up=230 V Ip=0,2 A Usz=30V Isz=? Mennyi az elektromos csengő teljesítménye? Megegyezik a szekunder tekercs teljesítményével, P cseng =U szekunder * I szekunder Adatok behelyettesítése, kiszámolása, a végeredményt Watt-ban kapjuk!!!

Elektromos energia szállítás Az erőművekből (szél, víz, atom stb..) az elektromos áramot távvezetéken szállítják. A hosszú huzalok ellenállása nagy, így nagy a veszteség is, ennek elkerülésére alkalmazzák a transzformátort. Az erőműveknél a feszültséget feltranszformálják több tízezer Voltra, így az áram erőssége csökken (kevesebb a veszteség-hőveszteség). A fogyasztóknál letranszformálják , a feszültség csökken az áramerősség nő. (hálózati áram már csak 230 Volt-os).

Elektromos csengő 4. A vaslemez végén lévő fém gömb a csengőhöz ütődik 1. A kapcsoló megnyomásával zárjuk az áramkört CSINGGG 2. A tekercsen is elektromos áram halad át, amely mágneses mezőt hoz létre a tekercs körül. (indukció) 5. Az áramkör is megszakad mivel a tekercs a vaslemezt megához rántja. 3. A tekercs körüli mágneses mező a tekercshez „rántja” a vaslemezt 6. Mivel az áramkör megszakad, a tekercsen sem halad át elektromos áram, nincs mágneses mező, a vaslemez visszakerül eredeti helyére és a folyamat indul az 1.-től.

Automata biztosíték – az áramkör megszakítására használják 2. Ha az áram erőssége egy megengedett érték fölé növekszik (rövidzárlat), az elektromágnes olyan erőssé válik, hogy képes magához rántani a vaslemezt. 1. A rugós kapcsolókar vaslemeze elektromágnes előtt van. 3. Ekkor a rugós kapcsoló megszakítja az áramkört. Ha megszüntetjük a túláram okát, a rugós kapcsolóval újra lehet zárni az áramkört