Közigazgatás és(köz-)gazdaság KöziGazdaság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Logisztika 6.előadás.
Településmarketing Értékaudit.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Családi vállalkozás.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közigazgatás és a (köz-)gazdaság KöziGazdaság Előadó: Révi Zsolt, főépítész/GyőrMJV AMIRŐL SZÓ LESZ (tartalomjegyzék) AMIRŐL SZÓ LESZ (tartalomjegyzék)§/Eur/m2/§
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
III. A logisztika jövője
A logisztikai szolgáltató központok fejlesztésnek hatása az ország fejlődésére Dr. Zsirai István Közlekedéstudományi Intézet Kht. főmunkatárs, tanácsadó.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Új agrárlogisztikai trendek és a bővített ellátási lánc
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Foglalkoztatás-politika
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Regionális gazdaságtan 7.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A történelmi városszerkezet megújításának súlyponti kérdései – a belvárosok, az örökségelemek potenciáljának növelése az akciótervezés eszközeivel XX.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
SMART KÖZLEKEDÉS A FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉSBEN Buzási Attila Szalmáné Dr. Csete Mária Dr. Németh Bálint
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A határtérség.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Európai Uniós ismeretek
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Előadás másolata:

Közigazgatás és(köz-)gazdaság KöziGazdaság 3.1 A VÁROS §/Eur/m2/§ §/Eur/m2/§ Ubanisztika és piaci szemlélet A település, mint gazdasági egység Településszerkezet és piaci alapú tervezés Előadó: Révi Zsolt, főépítész/GyőrMJV

A VÁROST (MA MÁR CSAK) A GAZDASÁG TARTJA FENN! A TELEPÜLÉSI TRENDEK A VÁROS A VÁROST (MA MÁR CSAK) A GAZDASÁG TARTJA FENN! ? Ajánlott irodalom: Nagy Béla: A település, az épített világ

URBANISZTIKAI TRENDEK Telephely -- Ingatlanpiac (profit-ráta) A VÁROS A VÁROST (MA MÁR CSAK) A GAZDASÁG TARTJA FENN!? A VÁROS = TÁRSADALOM + GAZDASÁG + KÖRNYEZET Telephely -- Ingatlanpiac (profit-ráta)

Az urbanizációs folyamatok (is) törvényszerűségeken alapulnak, ALAPPARADIGMÁK EVOLÚCIÓ (REM.) - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A Város evolúciója / Doxiadis / Az urbanizációs folyamatok (is) törvényszerűségeken alapulnak, akkor is bekövetkeznek, ha nem akarjuk GÉNEK – MÉMEK - MÓNOK

Prognosztizálható evolúció (Doxiadis): ALAPPARADIGMÁK EVOLÚCIÓ (REM.) - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A Város evolúciója / Doxiadis / Prognosztizálható evolúció (Doxiadis): cél a környezet és a társadalom problémáira előrelátóan reagálni, mint megvalósítani az ideális környezetről szőtt utópiákat cél a folyamatok irányítása kell legyen, még pedig úgy, hogy a települések elkerüljék a visszafordíthatatlan negatív változásokat és lehetőleg szervesen folytatódhasson a települések élete = = FENNTARTHATÓSÁG

Prognosztizálható evolúció: ALAPPARADIGMÁK EVOLÚCIÓ (REM.) - Az élővilág evolúciója /Darwin/ - A gazdaság/pénz evolúciója /Mérő. L./ - A Város evolúciója / Doxiadis / Prognosztizálható evolúció: FENNTARTHATÓSÁG -- gazdArchimedes -- infrastruktura -- -- közlegelők -- közlekedés --

A TELEPÜLÉSI TRENDEK I. trend: a területek és hálózatok egyensúlya /Trendek* -- gének – mémek – mónok / I. trend: a területek és hálózatok egyensúlya II. trend: központképző funkciók III. trend: a kommunikáció/mobilitás szerepe IV. trend: a szellem szerepe V. trend: a környezeti állapot szerepe VI. ÚJ TREND: ITS--SMART-CITY (=I.-V. intgr.) *: A települések működését befolyásoló trendek gyakran vezetnek a város működési modelljének megváltoztatásához, új városevolúciós szakaszba lépéshez.

I. trend: A területek és hálózatok egyensúlya A TELEPÜLÉSI TRENDEK /Trendek* -- gének – mémek – mónok / I. trend: A területek és hálózatok egyensúlya /L. Mummford: A négy migráció/ 1.szakasz: „Honfoglalás”: 2.szakasz : Kereskedelmi csomópontok 3.szakasz : Hatalmi centrumok 4.szakasz : Ipar és kereskedelem (5) új szakasz : Informatika, kommunikáció: Az informatika, a kommunikáció forradalmian új városmodellt hozhat létre, csökkentve a helyváltoztatási igényeket, a közlekedést /ld. Még „III. Trend” !!/ A területhez kötődő fejlődési szakasz módot adhat arra is, hogy a települések korrigálják a korábbi szakaszok eltúlzott értékeléseiből származó településszerkezeti torzulásokat. *: A települések működését befolyásoló trendek gyakran vezetnek a város működési modelljének megváltoztatásához, új városevolúciós szakaszba lépéshez.

II. trend: Központképző funkciók A TELEPÜLÉSI TRENDEK /Trendek* -- gének – mémek – mónok / II. trend: Központképző funkciók A hatékonyabb termelés kevesebb emberrel hozza létre ugyanazt az értéket, így a szolgáltatások iránti igény egyben a munkaerő szerkezetének átalakulását is eredményezi: csökken az ipari foglalkoztatottak száma és emelkedik a tercier szektorban dolgozók aránya. *: A települések működését befolyásoló trendek gyakran vezetnek a város működési modelljének megváltoztatásához, új városevolúciós szakaszba lépéshez.

A TELEPÜLÉSI TRENDEK III. trend: A kommunikáció/mobilitás szerepe /Trendek* -- gének – mémek – mónok / III. trend: A kommunikáció/mobilitás szerepe A munkahely-lakóhely viszonya jelentősen átalakul, a munkaerő és az anyag mozgatása, vagyis a szállítás célja, funkciója és technológiája alapvető változáson ment/megy át A munkahely-lakóhely egység újbóli visszaállításának alapja az a racionalitás, hogy legalább a környezetet feleslegesen terhelő „szállító mozgások” lehetőség szerint a minimumra csökkenjenek. A szállítási sebesség növelése a teret növelte, míg a telekommunikáció az időt. Az anyag mozgatása helyett az információ „mozgatása” lesz a tevékenység alapja, vagyis a kommunikáció új alapokra helyezi a területi viszonyokat, amit a telekommunikáció, az informatika és a távközlés forradalma tesz lehetővé. Ez lehet az alapja a munkahely-lakóhely egység visszaállításának, de legalább az elkülönülés mérséklésének. *: A települések működését befolyásoló trendek gyakran vezetnek a város működési modelljének megváltoztatásához, új városevolúciós szakaszba lépéshez.

IV. trend: A szellem szerepe A TELEPÜLÉSI TRENDEK /Trendek* -- gének – mémek - mónok / IV. trend: A szellem szerepe Az értékek létrehozásának tendenciájában a folyamatosan csökkenő anyagot az egyre növekvő szellemi termék teszi teljessé. Az egyes termékek előállításának folyamatában a hozzáadott térték aránya megnő, a kereskedelem már szinte csak a „csomagoló anyagot” teszi hozzá a késztermékhez..., ...a fő érték az információ és a tudás. Mindebben a logisztika, a „know-how”, a kutatás és fejlesztés („k+f”) és -nem utolsó sorban- a tanácsadó- és banki funkció (irodai, „fehérgalléros” „ipar”) lesz az alapvetően meghatározó, a mértékadó város/-központ/ alakító erő! *: A települések működését befolyásoló trendek gyakran vezetnek a város működési modelljének megváltoztatásához, új városevolúciós szakaszba lépéshez.

V. trend: A környezeti állapot szerepe A TELEPÜLÉSI TRENDEK /Trendek* -- gének – mémek - mónok / V. trend: A környezeti állapot szerepe A jövőben még inkább megnő a környezet állapotának, minőségének a szerepe: A globális ökológiai egyensúly fenntartása, a környezetromboló anyaghasználat /maga azt út és rajta a gépjármű is az (!)/ csökkentése, a megújuló energiaforrások bevonása, a kommunikáció új alapokra helyezése. A települések forgalmi terhelésének csökkentése, közlekedés okozta környezeti hatások mérséklése érdekében elméletileg az lenne a leghatékonyabb megoldás, ha a járművek el sem indulnának *: A települések működését befolyásoló trendek gyakran vezetnek a város működési modelljének megváltoztatásához, új városevolúciós szakaszba lépéshez.

V. trend: A környezeti állapot szerepe A TELEPÜLÉSI TRENDEK /Trendek -- gének – mémek - mónok / V. trend: A környezeti állapot szerepe TERÁPIA* Lehetséges /szükséges/ urbanisztikai megoldások: SMART CITY célállomás más eszközzel is elérhető legyen célterület személygépkocsival csak korlátozottan vagy egyáltalán ne legyen elérhető mérséklődjön a lakóhely munkahely elkülönülés csökkenjen a termék közlekedő-közlekedtető (elérés és hazaszállítás által keletkező) forgalom (helyette: e-üzlet, házhoz szállítás rszr. vásárlás-logisztika, szubszidiaritás) kiinduló területek komplex fejlesztése /(vegyes-)városközponti típusú fejlesztések = funkcióbővítő rehabilitációk, rekonstrukciók, beruházások/ Motto: * … elméletileg az lenne a leghatékonyabb megoldás, ha a járművek el sem indulnának

V. trend: A környezeti állapot szerepe A TELEPÜLÉSI TRENDEK /Trendek -- gének – mémek - mónok / V. trend: A környezeti állapot szerepe TERÁPIA* Ha viszont egy gépkocsi elindult, akkor arra kell törekedni, hogy az lehetőleg ne terhelje a belső városrészek területét! Ennek elérésére megoldások: SMART CITY - EU2020 a kiinduló és célterületek településszerkezeti szintű fejlesztések a hálózati kapcsolatok tudatos fejlesztése a közforgalmi-, és parkolási rendszerek /intermod., integráció, P+R stb./fejlesztése egyidejűségek és kapacitások vizsgálata és biztosítása EU2020 11 ‚bűvös’ PRIORITÁS --- /pl./ „E-mobilitás” !!??!! Motto: * … elméletileg az lenne a leghatékonyabb megoldás, ha a járművek el sem indulnának

URBANISZTIKAI TRENDEK A VÁROS Egymással versengő városok telephely-lehetőségek sorát ajánlják a letelepedni kívánó tőkének, mely sok mindent mérlegre téve válogat. Döntését nemcsak a felkínált anyagi előnyök (pl. kedvezményes adózás), vagy a rendelkezésre álló munkaerő mennyisége és minősége befolyásolja, hanem a város által nyújtott szolgáltatások színvonala is. Ez utóbbit pedig a lehető legszélesebben lehet értelmezni, a környezet minőségétől kezdve a rekreációs lehetőségeken keresztül a történelmi emlékeknek köszönhető hangulatig. Azt is mondhatnánk, hogy minden, amit a város létrehozott akár több évszázados múltja során, erősíti pozícióit a versenyben. Megfordítva, minden, amit elmulasztott, gyengíti a helyzetét… ….míg korábban egy városfejlesztési elképzelés sorsát az határozta meg, hogy sokba kerül-e, vagy sem, addig a jövőben az válik lényegessé, hogy válik lényegessé, hogy megéri-e vagy sem (Aczél Gábor: Kalandozások Urbanisztikában) Motto: A különböző szolgáltatások települési piacai ugyanolyan valós piacok, mint a kereskedelmi és/vagy ipari tőkeberuházásoké és működésük is éppen olyan jelentőséggel bírhat a helyi településvezetés sikerére, mint a település gazdasági sikere szempontjából

Fejlődés = ? NÖVEKEDÉS = ? fejlődés A VÁROS STRATÉGIÁI: Fejlődés = ? NÖVEKEDÉS = ? fejlődés - LAKOSSÁG SZÁM (!) LAKOSSÁG SZÁM (?) VÁROSBRAND -- városmarketing Turizmus Kulturális stratégia VONZÁSOK—mágnesek, minőség GAZDASÁG FEJLESZTÉS: -- ipari-logisztikai -- „fehér gallér”– gazdasági szolgáltató kp.-k -- „messe-gelande” -- Konferenciák

A VÁROS STRATÉGIÁI: A városrészek MEGÚJULÁSÁNAK STRATÉGIÁI INTEGRÁLT FEJLESZTÉS, VÁROSMEGÚJÍTÁS: - nagyléptékű, szerkezetalakító köztéri projektek - kisléptékű közterületi projektek - húzóprojektek, kulturális projektek - közlekedésfejlesztés - lakóépületfelújítás - szociális rehabilitáció - közösségépítés munkahelyteremtés

A VÁROS STRATÉGIÁI: - DEFICITEK A fejlesztések lehetőségei és korlátai BIZALOM - EGYÜTTMŰKÖDÉS - KOORDINÁLHATÓSÁG - HITELESSÉG - TÁRSADALMI TŐKE - KULTURÁLIS SZÖVET - - DEFICITEK Szabályozási-, és szemléleti anomáliák

A fejlesztések lehetőségei és korlátai A Fenntarthatóság dilemmái A VÁROS STRATÉGIÁI: A fejlesztések lehetőségei és korlátai A Fenntarthatóság dilemmái Alternatív jogszabályozás anomáliái Alternatív energiák műszaki-, és KÖLTSÉG problémái Stratégia és koncepció hiánya LOBBY ÉRDEKEK Törvényi-/jogi-/szabályozás anomáliái BÜROKRÁCIA Holisztikus megközelítés/-ek/ hiánya - - alternatív erőforrások, de nem CSAK - - „alternatívák” monolitikussága /mániák !!??/ (eszmék-és rögeszmék) …………….

Közigazgatás és(köz-)gazdaság KöziGazdaság 3.2: … és GYŐR

A győri „aranyháromszögek” KöziGazdaság és GYŐR A győri „aranyháromszögek” EGÉSZSÉG GYŐR A JÖVŐ GYŐRBEN ÉPÜL INNOVÁCIÓ KULTÚRA

A győri „aranyháromszögek” KöziGazdaság és GYŐR A győri „aranyháromszögek” M I GYŐR Szinergiák M I É R T H O L

1.: A hely = földrajzi környezet Szinergiák 1.: A hely = földrajzi környezet BRATISLAVA GYŐR WIEN BUDAPEST Aranyháromszög ???

1.: A hely = földrajzi környezet Szinergiák 1.: A hely = földrajzi környezet BRATISLAVA Schwechat Ferihegy GYŐR WIEN BUDAPEST PÉR

1.: A hely = földrajzi környezet Szinergiák 1.: A hely = földrajzi környezet Csallóköz Szigetköz BRATISLAVA GYŐR WIEN BUDAPEST Burgenland

1.: A hely = regionális együttműködések Szinergiák 1.: A hely = regionális együttműködések EGTC EDRS BRATISLAVA Csallóköz Szigetköz GYŐR WIEN Burgenland BUDAPEST CENTROP

2.: Az ipar = gazdasági környezet Szinergiák 2.: Az ipar = gazdasági környezet

3.: Az ipar = logisztikai környezet Szinergiák PORT-Gönyü IPARTERÜLET Igazgatási közport AIRPORT Pér/Bőny 3.: Az ipar = logisztikai környezet

Szinergiák 4.: A városszerkezet

5.: Győr és a Duna- stratégia Szinergiák 5.: Győr és a Duna- stratégia EDRS ICPDR

5.: Győr és a Duna- stratégia Szinergiák 5.: Győr és a Duna- stratégia

5.: Győr és a Duna- stratégia Szinergiák 5.: Győr és a Duna- stratégia

Szinergiák

CÉLOK, PRIORITÁSOK Integráció = Kapcsolódó projektek: - Gazdaságfejlesztés - Városmarketing, városbrand: egészség – kultúra - innováció - Vizek, vízpartok rehabilitációja - Közlekedési projektek /vö. fenntarthatóság/ - Turisztikai fejlesztések - Településfejlesztés

GAZDASÁGFEJLESZTÉS - LAKOSSÁG SZÁM: 130 ezer << 150/160 ezer << 200/220 ezer - Turizmus -- városmarketing - Kulturális stratégia - VONZÁSOK—mágnesek, minőség - Kutatás-, és iparfejlesztés: ipari-logisztikai „fehér gallér”– gazdasági szolgáltató kp.-k „messe-gelande” -- konferenciák

Városbrand : E.K.I. VÍZPARTOK EGÉSZSÉG SPORT Szabadidő KEOP + Dunastratégia

Vizek: viziutak - hajózás Wien-Bratislava- Győr víz-lépcso ??? Torkolat- Gönyü

Közigazgatás és a gazdaság KöziGazdaság § - Eur - § DÖNTÉSEK-Reguláció-Archimédes víz-lépcso ??? Torkolat- Gönyü

Városbrand : E.K.I. KULTÚRA Városmarketing Turizmus Kulturális stratégia KULTÚRA

Városbrand : E.K.I. Város- marketing Szellemi-, történelmi vallási tradíciók : Szent László kultusz Város- marketing Építészeti tradíciók: Barokk kultusz Történelmi tradíciók: Napóleoni kultusz

Városbrand : E.K.I. Kulturális stratégia 4 Évszak Fesztivál Győrkőc Fesztivál Kulturális stratégia 4 Évszak Fesztivál Tánc-, és zenei fesztiválok, nagykoncertek Rába- parti Fesztiválok

Egyetem-tudásközpont Városbrand : E.K.I. INNOVÁCIÓ Egyetem-tudásközpont AUDI+RÁBA+… Logisztikai parkok fejlesztése KUTATÁS- , IPAR- , és GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Egyetem-tudásközpont Városbrand : E.K.I. INNOVÁCIÓ Egyetem-tudásközpont KUTATÁS- , IPAR- , és GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Egyetem-tudásközpont Városbrand : E.K.I. INNOVÁCIÓ Egyetem-tudásközpont

Egyetem-tudásközpont Városbrand : E.K.I. INNOVÁCIÓ Egyetem-tudásközpont KöziGaz…ság

= Településfejlesztés Városbrand : E.K.I. INNOVÁCIÓ AUDI + RÁBA + … Logisztikai parkok fejlesztése = KöziGazdaság = Településfejlesztés KUTATÁS- , IPAR- , és GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Településfejlesztés ÖNKORMÁNYZAT KÖZVÉLEMÉNY SZAKMA

Településfejlesztés PORT GÖNYÜ AUDI VÁROSKÖZPORT IPARI PARK AIRPORT PÉR

Településfejlesztés A GYŐRI CSODASZARVAS = pre- ITI (ITB)

AZ ÖNKORMÁNYZAT SZEREPE és LEHETŐSÉGEI FOKOZOTT ÖNKORMÁNYZATI SZEREPVÁLLALÁS ÉS JÖN

ITI - ITB – EU 2014 - 2020 A 11 PRIORITÁS: Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció erősítése Információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférés, a technológiák használatának és minőségének javítása Kis- és középvállalkozások, a mezőgazdasági (az EMVA esetében), a halászati és akvakultúra-ágazat (az ETHA esetében) versenyképességének javítása Alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatása minden ágazatban Éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázat-megelőzés és –kezelés előmozdítása Környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának előmozdítása Fenntartható közlekedés előmozdítása és kapacitáshiányok megszüntetése a főbb hálózati infrastruktúrákban Foglalkoztatás előmozdítása és a munkaerő mobilitásának támogatása Társadalmi befogadás előmozdítása és a szegénység elleni küzdelem Beruházás az oktatásba, készségekbe és az egész életen át tartó tanulásba oktatási és képzési infrastruktúrák kifejlesztésével Intézményi kapacitás javítása és hatékony közigazgatás

Közigazgatás és(köz-)gazdaság KöziGazdaság §/Eur/m2/§ I T I Köszönöm a figyelmet!