Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Advertisements

Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Adótörvény változások év közben
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
Változások a Számvitelben
Készítette: Sallai Katalin
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
Általános forgalmi adó
A szállásadás adóügyi kérdései
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
Az ár Felépítése, képzése.
1 TÁRSASÁGI ADÓ Többször módosított évi LXXXI. tv. jellemzői A költségvetési bevételekben évről-évre kb. 6-8 %-ot képvisel.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Adózási alapismeretek 3. konzultáció Személyi jövedelmadó
A járulékszabályok változása 2012.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A személyi jövedelemadó
A személyi jövedelemadó
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
11. Tétel Milyen határidőket kell ismernie vállalkozása szabályos és zavartalan működéséhez? Milyen bizonylatokat, nyilvántartásokat kell könyvelőjének.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Felsőfokú szakképzés Csorba László
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
Szarvasné Vadászi Csilla
Dr. Pintérné Csermák Jolán, szakértő, bejegyzett könyvvizsgáló
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Szja feladatok 4. előadás.
Vagyon-, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem Mezőgazdasági tevékenység adózása az Szja-ban.
Számlaösszesítők használata
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
2010. évi XCIV. törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról.
Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok
Egyszeres könyvvitel 2/14/VÜ.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Őstermelők adózása - SZJA - Kompenzációs felár - TB
Könyvvezetési feladatok
Általános forgalmi adó 2009.
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Járulék Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
SZÁMVITELI POLITIKA II.. 2© Deák István A lényegesség és a költség-haszon összevetése elvével összefüggő számvitelpolitikai döntések Mit tekint.
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem adózása Mezőgazdasági kistermelők adózása TB járulékok.
2012. évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv
Összehasonlító példák
Bérek könyvelése Schalkhammer-Kenyeres Márta
KATA változásai hatályos január 1.
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
Angyal László főosztályvezető november 16..
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Pénzkezelés ellenőrzése
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Készítette: Esenczki Fruzsina és Borbély Balázs RYBD2T, S7LJW9
Előadás másolata:

Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok

 Az áfát a fogyasztási javakra vetik ki. Mértéke 27% (2012-ben)  Az áfát a végső fogyasztó fizeti meg mert a kereskedelmi láncban minden szinten az áfa továbbszámlázásra kerül.  Az áfát az államnak fizetjük be aki a köz javát szolgáló célokra használja fel: ◦ Állami intézmények fenntartása ◦ Közút és vasúthálózat fenntartása ◦ Egészségügyi intézmények fenntartása

Közvetett ktsg-ek + közvetlen ktsg-ek + haszon = nettó eladási ár + áfa = bruttó eladási ár

Gyártás, forgalmazás Értékesítés (Ft) Felszámítot t adó Ft Előzetesen felszámíto tt adó, Ft Fizetendő adó, Ft 0. fázis Alapanyaggyártás 100 nettó ár 27 áfa 127 bruttó ár Fázis Termékgyártás Anyagfelhasználás áfa nélküli értéke: 100 Hozzáadott érték: nettó ár 49 áfa 229 bruttó ár Fázis Nagykereskedelem Nettó besz. Ár: 180 Árrés/ hozzáadott érték: nettó ár 59 áfa 279 bruttó ár Fázis: Kiskereskedelem Nettó besz. Ár: 220 Árrés: nettó ár 65 áfa 305 bruttó ár Fogyasztói ár/ Összesen:

 Az egyéni vállalkozó adózása évtől függ attól is, hogy magánnyugdíj pénztár tagja maradt-e, amennyiben igen akkor 2012-ben 10% nyugdíjjárulékot fizetni a pénztári számlára, az állami rendszerbe nem kell nyugdíjjárulékot fizetnie.  A biztosított egyéni vállalkozók egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékának mértéke 8,5 százalékra nő. Ezen belül a természetbeni egészségbiztosítási járulék 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 százalék, a munkaerő-piaci járulék 1,5 százalék lesz. A nyugdíjjárulék tekintetében az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot vállalkozói kivét után kell megfizetni vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén, aki az átalányadózást választja, annak pedig az átalányban megállapított jövedelem után.

 Jövedelem szerinti adózással  általányadózással

 A vállalkozói tevékenységéből származó bevételét és jövedelmét a vállalkozói bevételből a vállalkozói költség levonásával határozza meg (az szja-törvény 4. és a 10. számú mellékletének rendelkezései szerint).  Vállalkozói költségként a vállalkozói kivét és a vállalkozói bevétel elérése érdekében felmerült kiadás számolható el.

 A vállalkozói személyi jövedelemadó a vállalkozói adóalap 500 millió forintot meg nem haladó összege után 10 százalék, az e feletti összegre 19 százalék.

 Az egyéni vállalkozó a vállalkozói jövedelem szerinti adózás helyett adóévenként az adóév egészére az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint átalányadózást választhat a következő feltételek együttes fennállása esetén: ◦ az átalányadózás megkezdését közvetlenül megelőző adóévben és az adóévben az egyéni vállalkozói bevétele nem haladta, illetve haladja meg a 15 millió forintot, és ◦ nem áll munkaviszonyban. Átalányadózás kizárólag az egyéni vállalkozói tevékenység egészére választható!

1. a házipénztárban történő készpénzforgalom 2. a bankszámláról történő kifizetések, 3. illetve a bankszámlára történő befizetések A házipénztárban történő mozgásokat minden esetben bizonylatokon kell rögzíteni. A pénztárba történő készpénz bevételezések dokumentuma a bevételi pénztárbizonylat, míg a készpénz kiadás nyilvántartására a kiadási pénztárbizonylat szolgál.

 A bevételi pénztárbizonylatot a pénztáros tölti ki  Bevételi bizonylatok tartalmi elemei: ◦ bizonylat sorszáma, ◦ befizető neve és a befizetett összeg, ◦ a befizetés jogcímének megnevezése, ◦ a könyvelési számlaszám, ◦ a termék megnevezése, azonosító száma, mennyisége, ◦ bevételezéssel kapcsolatos információk, ◦ a kiállító, a bevételező, a raktári nyilvántartásba vevő aláírását, ◦ a keltezést. ◦ a befizető aláírása és azonosítója, ◦ a pénztáros aláírása,

 Banki készpénzfelvételt igazoló átvételi elismervény,  Egyéb pénzátvételi elismervény,  Vevőszámla készpénzes kiegyenlítése esetén az arról a vevőnek adott nyugta második példánya.

 Kiadási pénztárbizonylat tartalmi elemei: ◦ bizonylat sorszáma, ◦ szervezeti egység megnevezése, ◦ termék megnevezése, azonosító száma, mennyisége, ◦ a kiadott termék megnevezése, száma, mennyisége, egységára, értéke, ◦ a kiállító, az utalványozó, átadó, átvevő aláírása, ◦ keltezés. ◦ pénzt felvevő neve és aláírása, ◦ a felvett összeg

 Készpénzfizetési számlák,  Készpénzkiadást igazoló egyéb bizonylatok pl.: kapott nyugták,  Bankszámlára történő befizetés esetén a banki igazolás,