Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Kölcsönös Megfeleltetés – változások 2013-ban
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖRNYEZETVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK Vizek védelme veszélyes anyagokkal, nitráttal.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Állatjelölés és nyilvántartás
Az elektronikus építési napló (e-napló)
Mezőgazdasági földterületek Jó Mezőgazdasági és Környezeti Állapota
Az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás alapkérdései „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai.
A WEB-GN BEADÁSÁVAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK, BEADÁSI TAPASZTALATOK, ÉS VÁRHATÓ TECHNIKAI FEJLESZTÉSEK Várszegi Gábor osztályvezető október 18.
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A kölcsönös megfeleltetés általános keretrendszere Szerletics Ákos március
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
A kölcsönös megfeleltetés jogi háttere és alapelvei Bögréné Bodrogi Gabriella osztályvezető, szakmai főtanácsadó Stratégiai Főosztály március
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
A dereguláció, célja, megtett lépések és elért eredmények
A különleges tejtámogatás
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
 Azon kedvezményezettek, akik az ÚMVP intézkedéseinek támogatásával olyan infrastrukturális beruházást hajtanak végre, melynek teljes költsége meghaladja.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A Natura 2000 hálózat működtetésének gazdálkodási összefüggései
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Szakmai gyakorlatom bemutatása
A hígtrágya tárolása, injektálás, tápanyagként történő hasznosítása
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
MgSzH Földművelésügyi és Agrár-környezetgazdálkodási Igazgatóság
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Aktuális agrárinformációk gazdálkodóknak
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
VAL, VÉL adatlap változásai, önellenőrzés adatlapjai
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A FAVI-ENG rendszer Felszín Alatti Víz és Földtani Közeg Nyilvántartási Rendszer (FAVI) Engedélyköteles tevékenységek információs alrendszer (ENG) 2008.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Mezőgazdasági szaktanácsadás uniós és hazai rendszere VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma:
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
A kommunális szennyvíziszapok mezőgazdasági kihelyezésének jogszabályi háttere, engedélyeztetése BAKA GYÖRGY Környezetvédelmi szakmérnök Öko-Eco Bt.
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával. Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése Készítette: Falucskai Ferenc osztályvezető FVM Mezőgazdasági Főosztály

Mahatma Gandhi: „Egy nemzet nagysága azzal mérhető, ahogyan állataival bánik.”

állattartó kötelességei Az állattartással kapcsolatos fogalmak, állategészségügyi és környezethigiéniás követelmények termelő gazdálkodó állattartó állatok tartása állattartó kötelességei

A kölcsönös megfeleltetés - Cross compliance - miatt kötelezően vezetendő dokumentumok Jogszabályok A szakhatósági ellenőrzéseket a vonatkozó jogszabály a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (továbbiakban MVH), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (továbbiakban MgSzH) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz (továbbiakban KvVM) rendeli.

A gazdaságoknak legalább egy százalékát kell ellenőrizni, véletlenszerű-, és kockázatelemzésen alapuló kiválasztással. A kölcsönös megfeleltetés szabályainak megsértése miatti jogkövetelményről az MVH a támogatási kérelemről szóló határozatban rendelkezik.

Kölcsönös Megfeleltetés ellenőrzési adatlap tartalma Az ellenőrzést végző hatóság (MgSzH, MVH) megnevezését, Az ellenőrzés tárgyára (Jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmények, továbbiakban JFGK sorszáma, ill. Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra, továbbiakban HMKÁ) való hivatkozást Az ellenőrzésre vonatkozó alapadatokat A gazdálkodóra vonatkozó adatokat Az ellenőrzés általános megállapításait (pl.: a gazdálkodó az ellenőrzést akadályozta).

Kölcsönös Megfeleltetés ellenőrzési betétlapján kell rögzíteni A helyszíni ellenőrzés megállapításait (kérdés igen-nem formában a JFGK konkrét megnevezésével) Az ellenőr megállapításait A gazdálkodó észrevételeit.

Igazolás a Kölcsönös Megfeleltetés ellenőrzéséről Az igazolás tulajdonképpen az ellenőrzésre és a gazdálkodóra vonatkozó főbb adatokat, valamint az ellenőrzés tárgyát összegzi. (A helyszíni ellenőrzés 2009-ben még csak a JFGK 1-8 és a HMKÁ betartására irányult)

A kölcsönös megfeleltetés két részből áll: Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) Jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmények (JFGK) (a 1782/20003/EK rendelet 3. mellékletének megfelelően), mely 19 EU irányelv előírásait tartalmazza a természetvédelem, a környezetvédelem, az állatjelölés, az élelmiszerbiztonság, az állat- és növényegészségügy és az állatjólét területén.

Tenyészet bejelentési kötelezettséget, Állatjelölést, Az állatok azonosításával és nyilvántartásával kapcsolatban a következő követelményeket kell betartani Tenyészet bejelentési kötelezettséget, Állatjelölést, Állatmozgás-nyilvántartás vezetését, Szállítási okmányok használatát, Sertések esetén a jelölőkalapács használatára vonatkozó hatósági engedélyt, Juh, kecske állományleltár vezetését A nagy létszámú állattartó telep esetében az állatorvosi ellátásra vonatkozó szerződés dokumentumát

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrát- A vizek mezőgazdasági eredetű nitrát- szennyezése elleni védelméről szóló EU irányelv előírása alapján Évente a mezőgazdasági területre szerves trágyával kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket, beleértve a legelés során az állatok által elhullatott trágyát, továbbá a szennyvizekkel, a szennyvíziszappal, valamint a szennyvíziszap komposzttal kijuttatott mennyiséget is. Az állattartó telepek trágyatároló műtárgyait 2011. december 31-ig megfelelő műszaki védelemmel kell ellátni. A gazdálkodóknak a helyes mezőgazdasági gyakorlat szabályait a nitrátérzékeny területeken be kell tartani, amelyet a talajvédelmi hatóság ellenőriz.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.