Kedvenc Természettudósom:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
Advertisements

BIOTECHNOLÓGIA D MsC gyakorlat
A mutagenezis célja, haszna Mutáció Az egyed megjelenése (fenotípusa) megváltozHAT Ebből visszakövetkeztethetünk a mutációt szenvedett gén funkciójára.
Mol. biol. módszerek Dr. Sasvári Mária
III. rész DNS-RNS-fehérje prokariótákban
Nitrogén tartalmú szerves vegyületek
Készítette: Bacher József
Mutációk.
Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
DNS replikáció: tökéletes másolat osztódáskor
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
A humán genom projekt.
Nukleinsavak – az öröklődés molekulái
Természetismeret DNS RNS A nukleinsavak.
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
Strukturális genomika Gyakorlati feladatok. SNP-k és vizsgálatuk Mi az SNP?
Hálózati Biológia A sejt funkcionális működésének megértése.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
Az immunoglobulin szerkezete
A génszabályozás prokariotákban és eukariótákban
Információhordozó makromolekulák
Molekuláris genetika Falus András.
A sejtmagon kívüli genom
génszabályozás eukariótákban
Az Örökítőanyag.
Génexpresszió (génkifejeződés)
Polimeráz láncreakció (PCR)
A kromoszómák működése, jellemzői:
Öröklődés molekuláris alapjai
A nukleinsavak.
A nukleinsavak.
Nukleusz A sejt információs rendszere
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
2009. november 26. Transzgének expressziós profiljának felvétele Transzgének expressziós profiljának felvétele Kukoricabogár- és herbicid-rezisztens növények.
DNS chipek, DNS hibridizáció
Egészségügyi mérnököknek 2010
Az öröklődés - Dedičnosť
Nukleotid típusú vegyületek
NUKLEINSAVAK MBI®.
Speciális működésű sejtek Általában: a soksejtű, szövetes élőlények sejtjei különleges feladatok ellátására módosulnak, vagyis felépítésük megváltozik.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
A genetika (örökléstan) tárgya
Protein szintézis Protein módosítás 3. Protein transzport.
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Nukleotid típusú vegyületek: nukleinsavak és szabad nukleotidok
A P elemek mobilitásának szabályozása
A molekuláris evolúció neutrális elmélete
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Replikáció, transzkripció, transzláció
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
Antisense RNS.
Honalapító őseink genetikai öröksége Kristóf Zoltán, 2013.
AFRIKAI HARCSA GENOM PROJECT Kovács Balázs 1, Barta Endre 2, Pongor Lőrinc 3, Uri Csilla 1, Keszte Szilvia 1, Patócs Attila 3, Müller Tamás 1, Orbán László.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
Nukleinsavak Felfedezésük, típusaik Biológiai feladatuk Kémiai felépítésük Pentózok Foszforsav N-tartalmú bázisok Purin bázisokPirimidin bázisok.
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
A nukleinsavak szerkezete
Nukleinsavak • természetes poliészterek,
A DNS replikációja Makó Katalin.
A génexpresszió és az ezzel kapcsolatos struktúrák
Hattagú heterociklusos vegyületek
Előadás másolata:

Kedvenc Természettudósom: Nikolaus Rajewsky… „a microRNS Pápa” Szabó Péter M., Informatikai Kar Eötvös Lóránt Tudományegyetem, Budpest

A bioinformatika születése A molekuláris biológia és az informatika határterülete Az új módszerekkel előállított hatalmas kísérletes adat feldolgozása csak informatikai módszerekkel képzelhető el. Az első kézzelfogható eredménye az emberi DNS szekvenálása a Human Genome Project (HGP) volt.

Human Genome Project

A DNS szerkezete Az emberi sejtekben a dezoxiribonukleinsav (DNS) molekula elkülönülve a sejt többi alkotórészétől a sejtmagban található. A DNS egy adathordozó molekula, amely: két konstans vázszerkezetből És az őket összekötő variábilis, kódoló molekulákból, nukleotidokból áll. A kód négyféle értéket vehet fel: alanin (A) timin (T) citozin (C) uracil (U).

A DNS szerkezete A két DNS-szálat a nukleotidok csak abban az esetben kapcsolják össze, ha az ekvivalens pontokon az adenin timinnel, a guanin pedig a citozinnal kapcsolódhat össze. Ezért... G T C A …a két DNS szál kódja pontosan a egymás „fordítottja” vagyis komplementere.

Gén Definíció szerint, fehérjét kódoló DNS szakasz. A teljes emberi genom (DNS-kód) körülbelül 22000 gént tartalmaz, annak nagyjából 1 %-át teszik ki. A teljes génállomány működtetésére egyedül a petesejt és egyes őssejtek képesek… Egy egyén minden sejtje ugyanazt a DNS-t tartalmazza, mégis óriási különbségek mutatkoznak azonos gének működésében az egyes sejttípusok között

Génexpresszió A gének expressziója során egy messenger (hírvivő) RNS (mRNS) készül a gént tartalmazó DNS-szakaszról. Az mRNS molekula a lemásolt DNS szakasz komplementer párja, néhány apró különbséggel, például benne a timint (T) uracil (U) helyetesíti. DNS C C G T A G T G A T T T G T G G C C T G T A G G A A A A A RNS A C U C C U C

22283 gén expressziója 26 egészséges emberi szövetben (forrás: Gene Expression Omnibus) magas expresszió alacsony expresszió azonos expresszió nincs mérhető expresszió („magas”, „alacsony” vagy „azonos” a mediánhoz viszonyítva)

Génexpresszió A gének expressziójának fokát a róluk átíródó mRNS molekulák mennyisége határozza meg. A sejtben jelenlévő egyetlen gént átírásával hatalmas mRNS kópiaszám jöhet létre, illetve az expresszió kikapcsolásával számuk minimálisra csökkenhet. A dekódolás a sejtmagon kívül történik, az mRNS-t fehérjék szállítják a riboszómákhoz, melyek a sejtek „fehérje gyárai”.

mRNS molekulák transzlációja (fordítása fehérjékké) Az mRNS molekulák leolvasása során az olvasási keret három egymást követő nukleotidot (kodont) feletet meg egy aminosavnak. Összesen 43 = 64 variáció képzelhető el. A fehérjéket húszféle aminosav építheti fel, így egyeseknek több kodon is megfeleltethető. Létezik továbbá 2 STOP kodon (UAA, UAG), illetve a sorban az első AUG kód a START.

mRNS molekulák transzlációja: A kodonok jelentései Nukleotidok rövidítései, és pozíciójuk Kodonok Aminosavak rövidítései

mRNS molekulák transzlációja Met Ile Arg Gly GGG Pro Ala START UCG ACUAUGAUUCGCGGCAGCGCCCCGGCGGGAAAAUUAUAG mRNS Riboszóma

…de ki az a Rajewsky? …de mi az a mikroRNS?

http://people.inf.elte.hu/szpqabi/rajewsky