Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
a sebesség mértékegysége
Advertisements

Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
A tevékenységhosszak és az erőforrás- mennyiségek kapcsolata Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
„D” modul: Mikrosebészet Célok
Tengely-méretezés fa.
IV. fejezet Összefoglalás
A hosszúság mérése.
Lencsék és tükrök képalkotásai
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Koordináta transzformációk
Koordináta transzformációk
Talajvízszintet stabilizáló visszatöltés bányatavak közelében Dr. Csoma Rózsa egyetemi docens BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék.
Az optikák tulajdonságai
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Poliéderek térfogata 3. modul.
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Homorú tükör.
Látókör.
Előfizetői vezetékszakadás
A hasonlóság alkalmazása
Hősugárzás.
Egyszerű mérőeszközök
Készítette: Nagyváradi Norbert
HŐCSERE (1.) IPARI HŐCSERÉLŐK.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
Anyagvizsgálatok Fémtani vizsgálatok.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
100 nm Együtt porlasztott 30 at% Mn + 70 at% Cu minta (CM77) – Árpi bácsi vékonyítása Nagy Cu többletes szemcsék – körülötte vélhetően a második fázis.
Nem-paraméteres eljárások, több csoport összehasonlítása
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
LÉPCSŐ LÉPCSŐ SZERKESZTÉS.
Vektorok © Vidra Gábor,
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.

Deformációlokalizáció, nyírási sávok Pekker Áron
POROK SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Témazáró dolgozat Kiegészítések.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Számtani és mértani közép
A dinamika alapjai - Összefoglalás
karakterisztikus teherbírása III.
x1 xi 10.Szemnagyság: A szemnagyság megadásának nehézségei
A POR SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA. A mérésekről általában A szemcsenagyság számszerű megadása a lehetséges nagy mérettartomány és igen különböző tulajdonságok.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
A számítógépes elemzés alapjai
Szállításszervezés.
Összeállította: Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens
A számítógépes elemzés alapjai
Készítette: Horváth Zoltán
Áramlástani alapok évfolyam
Neumann János Informatikai Kar
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
2. előadás Viszonyszámok
2. A Student-eloszlás Kemometria 2016/ A Student-eloszlás
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Vektorok © Vidra Gábor,
Előadás másolata:

Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló zárványok méretei, - A dekarbonizálódott réteg vastagsága, stb. Tárgymikrométer képe a látómezőben Tárgymikrométer - 1mm hosszúságú 100 egyenlő részre osztott skála (egy osztástávolság 0,01mm) 1 mm Mérőokulár 20, 50 vagy 100 osztású üvegre karcolt skála, amely a mikroszkópi vizsgálatkor a látómező közepén jelenik meg. Egy osztástávolság függ a beállított nagyítástól, tehát ennek meghatározása (hitelesítése) a tárgymikrométer segítségével történik.

Mérőokulár osztásának hitelesítése tárgymikrométerrel A csiszolat felületén azért tudunk méréseket végezni, mert az okulár skálájának képe ugyanazon optikai síkon képződik le. Lépései: - Az okulár skálájának képét élesre állítjuk. - A mikroszkóp tárgyasztalára helyezzük a tárgymikrométert és a képet a mikroszkóp finombeállítójával élesre állítjuk, majd a tárgyasztal mozgatásával a két skálát egymás mellé állítjuk (ábra). Megkeressük a fedésbe eső vonalakat és meghatározzuk a mérőokulár osztásértékét. Pl. az ábra alapján 80 mérőokulár osztásnak a tárgymikrométeren 20 osztás azaz 0,2mm felel meg, így egy mérőokulár osztás az alábbi távolságnak felel meg: - A hitelesítést a nagyítás változtatásakor újból el kell végezni. tárgymikrométer 10 20 30 40 50 60 70 80 mérőokulár 10 20 30 40 50 60 70 80 Lemezgrafit vastagsága: d=5·0,0025=0,0125mm

Szemcsenagyság mérése a) A szemcsék méretének egyedi mérése: Kellő számú szemcsének (min. 100db) két egymásra merőleges méretét megmérjük, és ebből számítjuk ki az átlagos szemcseméretet. b) A szemcsék méretének meghatározása számlálással: - A látómező területén megszámláljuk a szemcséket (n), a látómezőbe teljes területével be nem eső szemcséket fél szemcsének kell tekinteni. A szemcsék átlagos átmérőjét a területek egyenlősége alapján határozzuk meg. Ha a látómező átmérőjét (D) tárgymikrométerrel meghatároztuk, a szemcsék átlagos átmérője a következőképpen számítható (a területek egyenlősége alapján, a terület kör): Két egymásra merőleges irány mentés megszámláljuk a szemcséket (n1, n2).

c) Összehasonlítás szemcsenagyság etalonnal A szemcsenagyság etalon lehet szövetkép etalon vagy méhsejt etalon. Két fajtája van: a mikroszkópra szerelhető, vagy az MSZ 2657 által megadott képsorozat. Az összehasonlítást az etalonon megadott nagyítás mellett kell elvégezni (100X). A szemcsejellemzők a fokozatszám alapján táblázatból, vagy számítással határozhatók meg. Első fokozathoz tartozó szemcsenagyságnál 1mm2-re 16 db szemcse jut. Az egy négyzetmilliméterre jutó szemcsék számát (S) a következő összefüggéssel kapjuk (n a fokozatszám):

A szövetelemek mennyiségének meghatározása - A mérés folyamán a térbeli viszonyokat síkbeli illetve vonalmenti eloszlásra vezetjük vissza. b) Rosiwal – féle lineáris mérés - A nagyított csiszolatképen egy indexvonalat jelölünk ki (S – ált. 100 egységnyi). Meghatározzuk, hogy az indexvonalnak összesen mekkora hossza halad át a mérendő szövetelem szigetén. Ha az indexvonal a szemcsehatár mentén halad, akkor annak a szakasznak csak a felét vesszük figyelembe. a) Planimetrálás: - Az ötvözet szövetképét kellő nagyítás mellett le kell fényképezni. - A szemcsék területét planiméterrel határozzuk meg.