Légzés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vizeinkben élő gerincesek
Advertisements

HALAK OSZTÁLYA.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse
Légzés Dr. Lenti Katalin
A puhatestűek törzse.
A puhatestűek törzse.
GERINCESEK-VERTEBRATE
A légzés és az egészség.
A légzés és az egészség.
Ízeltlábúak törzse.
Az emberi test felépítése
A gerincesek törzse.
Kerengési rendszer.
A test mélyebb rétegeiben
A légzőrendszer.
Melyik a kakukktojás? (Miért?)
A légzőrendszer Feladata:
Jellemezze a méh idegrendszerét és keringési rendszerét!
A légzés szervrendszere
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
Légzőkészülék- Légzés
A légzés szervrendszere
A légzőrendszer.
A nyílt vizeken.
Hogyan táplálkozik a kagylók többsége?
Légutak felosztása, légzés, hangképzés
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Ízeltlábúak Készítette: Főző Attila.
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
Ismétlés Írd be az eddig tanult megfelelő állatcsoport(ok) nevé(i)t!
A légzőmozgások.
Kétéltűek osztálya Készítette: MBI®.
Légzőrendszer orrüreg orrnyílás nyúltagy orrgarat garat gégefedő gége
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
A légzőkészülék Elsőrendű feladata: az O2 felvétele és a CO2 leadása
A kültakaró.
A légző rendszerrel kapcsolatos fogalmak, légző rendszer felépítése
Állatok anyagszállítása
Állatok kültakarója ‘1rész.
A növények légzése.
Az állatok mozgása Csiga-biga gyere ki…….
Az ember légzése.
Állatok légzése Lélegezz mélyeket….
Állatok kültakarója ‘1rész.
A LÉGZÉS ÉLETTANA.
A légzési gázok szállítása
Az ember légzőszervrendszere I.
Légzőrendszer.
Állatok légzése Lélegezz mélyeket….
Ízeltlábúak törzse.
Bárhová lépsz, ott vannak
Gerincesek: halak, kétéltűek, hüllők
Az ősi nem feltétlenül fejletlen
Légzés szervrendszere
A TEST MÉLYEBB RÉTEGEIBEN
3.4.2.Az állatvilág főbb csoportjai a szervi differenciálódás szempontjából 2.
2.2. Az anyagcsere folyamatai
Készítette : Polyák Petra 8.a
HALAK SZERVEZETTAN. Alak: áramvonalas, orsó alak a vízben segíti a mozgást De vannak különleges formák is! Sünhal Amur.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Puhatestűek felépítése
22.lecke Az állatok légzése
23. lecke Az állatok anyagszállítása
16. lecke Az ízeltlábúak.
Nyílt és mélytengerek.
HALAK SZERVEZETTAN.
Szervetlen vegyületek
ÁLLATI SZÖVETEK Szövet fogalma:
Előgerinchúrosok törzse
Előadás másolata:

Légzés

1.) külső légzés: a szervezet és környezete közötti gázcsere 2.) belső légzés: légzési gázok (O2, CO2) kicserélődése a testfolyadék (pl. vér) és különböző szövetek között 3.) sejtlégzés

A sejtlégzés (biológiai oxidáció): azoknak a mitokondriumokban lejátszódó az oxidációs és redukciós biokémia folyamatoknak az összessége, amelyek során az életfolyamatokhoz szükséges energia szabadul fel. Aszerint, hogy a szubsztrátumokról származó hidrogénnek mi a végső akceptora beszélünk: az aerob- és anaerob légzésről, valamint erjedésről. 1. Aerob légzés (eukariótáknál): a légköri molekuláris oxigén (O2) szerepel H-akceptorként. A lebontó folyamatokban felszabaduló energia nagy része ATP-szintézisre használódik fel. 2. Anaerob légzés (egyes baktériumoknál): légköri oxigén hiányában a hidrogén akceptorául szervetlen vegyületekből származó szabad oxigén szolgál. - Pl. denitrifikáló baktériumok (Pseudomonas) a nitrátokat (NO3-) redukálják nitritekké (NO2), ammóniává, dinitrogén-oxiddá (N2O) vagy dinitrogénné (N2) és így jutnak szabad oxigénhez. - Clostridium tetani (tetánusz vagy merevgörcs okozója): mélyebb sebekben, oxigénmentes környezetben szaporodhat el - tetanospasmin toxint termel. 3. Erjedés (fermentáció): egyes mikroorganizmusok esetében a szerves anyagok lebontási folyamatai szabad oxigén távollétében történnek. - a hidrogén végső akceptora egy szerves vegyület. 3.1. Alkoholos erjedés: Saccharomyces cerevisiae sörélesztő gomba C6H12O6 2 CH3–CH2OH + 2 CO2 + 234 kJ/mol glükóz Etil-alkohol 3.2. Tejsavas erjedés: a tejsavas baktériumok (Streptococcus lactis, Lactobacillus bulgaricus stb.) a tejcukrot (laktózt – C12H22O11) tejsavvá erjesztik. (kefir, joghurt, sajtok előállítása). 3.3. Vajsavas erjedés: Clostridium ssp. C6H12O6 CH3–CH2–CH2–COOH + 2 CO2 + 2H2 + 264 kJ/mol vajsav Clostridium pectinovorum: pektin erjesztése kender- és lenáztatáskor cellulózrostok szabaddá válása. 3.4. Ecetsavas erjedés: aerob folyamat, „oxidatív erjedés”Acetobacter acetiecetsavbaktérium CH3–CH2OH + O2 CH3–COOH + H2O + 456 kJ/mol Etil-alkohol ecetsav

A LÉGZÉS FORMÁI AZ ÁLLATVILÁGBAN a) a légzőszerv nélkül lélegzők (szivacsok, csalánozók, laposférgek): a vízben oldott oxigént az egész testfelületükön keresztül veszik fel, diffúzióval. b) bőrlégzés, béllégzés c) speciális légzőszervekkel való légzés: tracheák, kopoltyúk, tüdők (2. ábra).

I. KOPOLTYÚLÉGZÉS: a vízben oldott oxigén felvételére szolgál. - a kopoltyúk a testfelület nyúlványai, alattuk erek futnak Eredetűk szerint lehetnek: 1.) hám eredetűek kopoltyúk: gyűrűsférgeknél, rákoknál, egyes puhatestűeknél, rákoknál és tüskésbőrűeknél (pl. tengeri csillagok). 2.) előbél eredetű kopoltyúk: halaknál és egyes kétéltűek lárváinál. 1. ábra A hám eredetű kopoltyúkat: vékony laphámsejtek borítják, amelyek sérülékenyek. Így gyakran védett helyen vannak.

3. ábra: Csontos hal kopoltyúja Közvetlenül a bőr alatt futnak a véredények – bőrlégzés. A bőrfelületből ujjszerű nyúlványok emelkednek ki, belsejükben vannak a véredények – ezt figyelhetjük meg a halak kopoltyúin. Az állat testén van egy nyílás, amely egy kamrába vezet – ezt nevezzük tüdőnek. 2. ábra

Hydropsyche sp. tegzes lárvája, ágas-bogas tracheakopoltyúkkal. Leányszitakötő lárvája levél alakú kopoltyúuszonnyal (potrohfüggelék).

a) tengeri csillagok kopoltyúi: egyszerű henger alakú testfal kitüremkedések.(1. ábra) b) A kagylók (puhatestűek) kopoltyúi: a köpenyüregben találhatók (belső kopoltyú), bonyolultabbak, fenyőághoz hasonló fonalas képletek. A kopoltyúlemezkék egy-két sorban fésűszerűen helyezkednek el fésűkopoltyúk. - a kagylóknál a kopoltyúk szűrőkészülékké alakultak. c) Polipok: a köpenyüregbe a harántrés alakú nyíláson – a köpenyrésen – jut be a víz, és köpenyből kinyúló tölcséren át távozik. - a vízáramlást a kamra izmos falának mozgása tartja fenn. A rákok fésűkopoltyúi: a lábak tövénél a kopoltyúüregben, amelyet a fejtor hátpajzsának terjedelmes oldallebenye borít. e) Egyes rovarlárvák (pl. tegzes-, kérész-, álkérész-, szitakötő lárvák) tracheakopoltyúkkal rendelkeznek, amelyeket tracheák sűrűn behálóznak. A csontos halak (pl. ponty) fésűkopoltyúit a kopoltyúfedő borítja. A kopoltyúkat a kopoltyúív, valamint a rajta ülő kopoltyúlemezek és kopoltyúlemezkék alkotják, amelyeket vérerek szőnek át. (3, 4. ábra) g) A porcos halaknak (cápák, ráják) nincs kopoltyúfedőjük. A kopoltyúüregben elhelyezkedő kopoltyúk a kopoltyúréseken keresztül közlekednek a külvilággal. Óriás cetcápa: a kopoltyúkon sorakozó szarunyúlvány-rostélyok kiszűrik a planktont a vízből. Kétéltűek lárváinak (ebihal) kopoltyúi általában a fej rostos függelékei.

II. TRACHEALÉGZÉS - a szárazföldi ízeltlábúak légzőszervei a tracheák vagy légcsövek. - a tracheák a kültakaró betüremkedései. Hosszú csövek, amelyeket belül spirálrugóra emlékeztető kitinfonál bélel.

behálózzák a testet: tracheák tracheolák (tracheakapillárisok, Ø 0,001 mm) - a külvilággal légzőnyílásokkal (stigma) közlekednek (általában a közép- és utótor, valamint a potrohszelvények két oldalán nyílnak – ált. 10 pár). - A sztigmák előterét egy szűrőapparátus (szennyeződés visszatartása) és egy zárószerkezet szabályozza. - az oxigén eljuttatják a szövetekig, sejtekig. A testfolyadék légzési gázt nem szállít (vérfestékhiány). - egyes szúnyoglárváknak (Culicidae) egyetlen sztigmapáruk van a potroh végén. Rendszeresen feljönnek levegőért. - vannak tracheanélküli rovarok: a félrovarok (Protura) és az ugróvillások (Collembola) többsége. Ezek a vékony kutikulán keresztül veszik fel az oxigént – bőrlégzés.

III. TÜDŐLÉGZÉS 1) Tüdőscsigák (Pulmonata) „tüdeje” módosult köpenyrész. Köpenyüregük boltozatának vérerekkel dúsan ellátott részével a légköri levegőből veszik fel az oxigént (pl. kis vízicsiga, Galba truncatula - a májmétely köztesgazdája). 2) Skorpiók és egyes pókok tracheatüdői: a kültakaró betüremkedései (akárcsak a légcsövek). Párhuzamos szövetlemezek (lemezes tüdő), amelyeket testnedv hálóz be. A légköri levegő a sztigmákon keresztül hatol be. 3. Kétéltűek, hüllők, madarak, emlősök légzése a tüdő tipikus formája a szárazföldi gerinceseknél található meg. kialakul az orrjárat (levegő felvétele), tüdőn kívüli (gége, légcső stb.) és belüli légútak (hörgők, hörgőcskék). a tüdőben végbemenő gázcserét a légzőmozgások (ki és belégzés) biztosítják A tüdő belsejében légzőfelületet növelő képződmények alakultak ki: redők, kamrák, hólyagok.

3.1. Kétéltűek légzése: a lárvális kopoltyúlégzést a kifejlett egyedeknél a tüdőlégzés váltja fel. - tüdejük egyszerű, zsákformájú szerv, amelynek belső felületét sövények tagolják kamrácskákra. - nincsenek bordáik, mellkasuk – nincs légzőmozgás A szájfenék mozgatásával kerül a levegő - a nyitott orrnyíláson keresztül - szájgaratüregbe. Gázcsere történik a nyálkahártyán keresztül - toroklégzés A tüdőből a hasizmok által kisajtolt CO2-ot tartalmazó levegő összekeveredik a torokban lévő oxigéndús levegővel, majd az összekevert levegőt lenyelik - tüdőlégzés - a torok és tüdőlégzést a bőrlégzés egészíti ki. A bőr vékony, nyálkás, vérerekben gazdag.

3.2. Hüllők légzése: - a tüdő fejlettebb, légzőfelületüket tüdőzsákok, redők, sőt egyes esetben léghólyagocskák növelik. Megjelenik a mellkas, amelynek falához simul a tüdő. Nincsen rekeszizmuk. - van légzőmozgás (be- és kilégzés): bordaközti izmok összehúzódása illetve elernyedése mellkas térfogatának növekedése illetve csökkenése tüdők kitágulása illetve elernyedése. - a kígyóknak csak jobb oldali tüdejük van - A teknősöknél a bordák összenőnek a hátpáncéllal – nincs mellkas. A be- és kilégzés aktív, a végtagok és hasizmok mozgatása révén történik. 3.3. Madarak légzése - a legtökéletesebb tüdőtípussal rendelkeznek - a tüdőkhöz 9 pár légzacskó kapcsolódik hörgők révén. - légzéskor a tüdő térfogata gyakorlatilag állandó marad, a levegő a légzsákokba jut, amelyek beszívják-kifújják a tüdőn keresztül a levegőt, amely így a kétszer halad keresztül tüdőn: ki- és belégzéskor egyaránt. Levegő útja: orrnyílás légcső felső gége alsó gége 2 főhörgő hasi- és háti hörgők, amelyek hálózatát sok párhuzamosan futó csövecske a tüdősípok (légzőkapillárisok) tömege köti össze. - nincsenek tüdőhólyagocskák. A be- és kilégzés is aktív, nincsen rekeszizom.

3.3. Emlősök légzése: A belégzés aktív, a kilégzés passzív. - a légzőmozgások a külső és belső bordaközti izmok és a rekeszizom hatására mennek végbe. Belégzéskor: külső bordaközti izmok összehúzódása bordák emelkedése; Rekeszizom összehúzódása boltozatának lelapulása Mellkas és a tüdő térfogatának növekedése.

1. ábra: Légzőkészülék az embernél 2. ábra: A léghólyagocskák falát vékony légzőhám alkotja, benne gazdag hajszálérhálózattal gázcsere