Fertőtlenítés mikrobiológiai vonatkozásai Salmonella Shigella E.coli O 157 Dr. Németh Zsuzsanna ÉTBI Mikrobiológiai Laboratórium
F alkalmazásának okai az élelmiszeriparban mikroorganizmusok számára jó tápanyag több lépcsős gyártási procedúra tartósítószerek visszaszorításának igénye élelmiszer higiéniai gyakorlat eltarthatóság (polc élet) nő
F beépülése a sejt membránjába
Élelmiszeriparban alkalmazott F feladata Enterococcus hirae Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus Escherichia coli baktericid aktivitás R ≥ 5 (EN 1276:1997) fungicid aktivitás R ≥ 4 (EN 1650:1997) Candida albicans Aspergillus niger
ADATLAP FERTŐTLENÍTŐ-ÉS/VAGY TISZTÍTÓ FERTŐTLENÍTŐSZEREKHEZ TERMÉK NEVE: GYÁRTÓ: FORGALMAZÓ: RENDELTÉSE: fertőtlenítés (vagy) tisztító-fertőtlenítés A SZER KEVERÉSÉNEK IDEJE: A SZER LEJÁRATÁNAK IDEJE: ÖSSZETÉTEL: HATÓANYAG: KÉMHATÁS: HABZÁS: AJÁNLOTT IPARÁG: KEZELENDŐ OBJEKTUMOK: ELJÁRÁS: pl.: áztatás, lemosás, keringetés, CIP-rendszer, permetezés, habfedés, stb. ALKALMAZÁSI FELTÉTELEK: szerkoncentráció hatásidő hőmérséklet megjegyzés VEGYI ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG:
Ismételt F vizsgálatok okai Gyártó / Forgalmazó nem ismeri az adott hatóanyag hatásspektrumát nem számol a szervesanyag (fehérje) terhelés hatóanyag megkötésével nem ismeri a kémiai összetevők kölcsönhatásait (anionos-kationos tenzid)
disinfectant D
disinfectant C disinfectant D
Test of 5 washing-up liquids as point Figure 4. Test of 5 washing-up liquids as point of view of users Quality of washing up liquids for manual use Evaluation Good detergent and skin friendly 1 Good detergent, but irritates the skin (rubber gloves needed) 2 Bad detergent, irritates the skin 3 - 5 Sample number sample A sample B sample C disinfectant D sample E ! Evaluation 3-5 2 1
csak baktericid aktivitású baktericid és fungicid aktivitású Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet Alapítva: 1949 Intézetvezető: Dr. med. habil. Martos Éva főigazgató főorvos ÉLELMISZER-MIKROBIOLÓGIAI FŐOSZTÁLY NAT-1-1161/2003. számon akkreditált vizsgáló laboratórium 1097 Budapest, Gyáli út 3/a. Levélcím: H-1476 Budapest, 100 Pf. 52. Telefon: +(36-1) 476-6466 Fax: +(36-1) 215-1545 E-mail: majorp@oeti.antsz.hu, nemzsuzsanna@oeti.antsz.hu Bankszámlaszám: OTH10032000-00281519-00000000 Adóigazgatási azonosító: 15329530-2-43 Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal KözpontÉlelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium1095 Budapest, Mester utca 81. 1465 Budapest, 94. Pf.: 1740 (1) 456 3010 (1) 216 1574 oevi@oai.hu 1555/2006. OÉTI A2007-ETBI-013650 VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV Megrendelő neve, címe: XY Kft, .1111 Budapest, ………….. A minta főkönyvi száma: 733/2006 A minta megnevezése, jelzése: Super fertőtlenítő A minta származása, gyártója: XZ Kft. A minta csomagolása, állapota: ép csomagolás A minta besorolása: t isztítás-fertőtlenítés A minta hatóanyaga: nátrium-hipoklorit: 3,0 % Minta érkezése: 2006.05.22. Vizsgálat megkezdése: 2006.05.24. Megrendelt vizsgálatok: részleges hatásvizsgála A MIKROBIOLÓGIAI HATÁSVIZSGÁLAT EREDMÉNYE Szerkoncentráció (%) Hatásidő Hőmérséklet Vizsgálati szabvány Eredmény 4,0 % 15 perc 50 oC EN 1276:1997 EN 1650:1997 csak baktericid aktivitású 7,0 % baktericid és fungicid aktivitású
Érdekességek A F „világából” antibakteriális hűtőszekrény Ag kolloid nanoezüst (koreai cég) nanoezüst (koreai cég)
Kézfertőtlenítőszer penészgombás fertőzöttsége szer hatóanyaga: polyhexametilén- guanidium-klorid szer közvetlen kioltása kontroll
Testing of fungicidal activity of sponge which is impregnated with disinfectant control mould mould with sponge, which is impregnated with disinfectant mould after disinfection
H5N1 vírusra ajánlott F EWABO ALDEKOL DES (glutáraldehid) VIRKON S (K-peroxi monofoszfát) /FAO IODOSTAR, SANOSIL SUPER 25 SPITACID kéz F túlélés: -trágyában: 100 nap (Járványvédelmi Kézik.-HAT AGRO ) - természetes vizek: 1-2 hét (OEK előadás)
A fertőtlenítés utáni mikrobatúlélés okai vártnál gyorsabb szaporodás nagy tápanyagkínálat erős felszíni tapadás / biofilm F nem átfogó spektrumú alkalmazott eljárás / üzemi viszonyok F rezisztens mikrobák előfordulása
Biofilmek megjelenése sörgyári minta élelmiszeripari eszközökön, csővezetékeken ivóvíz vezetékekben élelmiszerek csomagolásán…
Biofilm: olyan mikrobiológiai közösség, melynek saját homeosztázisa, primitív keringési rendszere és metabolizmusa van
Biofilm kialakulásának okai Bakteriofágok, antimikrobás szerek (AB,F) elleni védekezés Tápanyaggazdag környezet zárolása (kolonizáció) Együttmükődés előnyeinek felhasználása
Biofilm hátrányai lelassítja az AB (10-1000x-es) és F hozzájutását a baktériumokhoz Embereknél krónikus betegségek kialakulása Géntranszfer a B-ben könnyebb Polibakteriális B – rezisztenciaátadás! (8 óra alatt) sörgyári minta
Biofilmek ipari eltávolítása mechanikai eltávolítás Szervetlen anyagok eltávolítása alacsony ph-jú szerekkel szerves anyagok eltávolítása magas ph-jú szerekkel Fertőtlenítés A ciklust 5-10 alkalommal ismétlik!
„Usnic acid”-dal kezelt poliuretán (katétereknél) hatása a P „Usnic acid”-dal kezelt poliuretán (katétereknél) hatása a P. aeruginosa biofilm formációjára kezelt (usnic acid) kezeletlen P. aeruginosa → szerkezeti változás S. aureus → biofilm gátlás
F rezisztens mikrobák által okozott problémák patogén mikrobák veszélye (feldolgozók, fogyasztók) fermentálás megzavarása baktériumrezisztencia kialakulása
CROSS (kereszt) rezisztencia Adott baktérium együttes ellenállása a F és az AB szemben !! veszélye: multirezisztens baktériumok rezisztenciagén tárolóként viselkednek, amelyekből a gének átadhatók a kórokozóknak is
Ha óriási kard vagy,. suhintásod legyek,. De oly erős suhintás, Ha óriási kard vagy, suhintásod legyek, De oly erős suhintás, minő a fergeteg. (Wachott Sándor: Ha nap vagy) CROSS rezisztencia Fertőtlenítőszer AB
Köszönöm megtisztelő figyelmüket! nemzsuzsanna@gmail.com