Salmonellosis, campylobacteriosis, yersiniosis

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

Az élelmiszerek mikrovilága
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Újszülött-, és csecsemőkori húgyúti infectio és/vagy pyelectasia előfordulása osztályunkon az elmúlt 7 hónapban. Bodrogi Tibor, Svorenj Gábor, Nagy Katalin.
A tbc halandósági helyzete Magyarországon
2010 éghajlati értékelése, átlagok és szélsőségek
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
II. sz. Belgyógyászati Klinika
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Emésztőszervi betegségek
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Dr. Sárváry Attila főiskolai docens
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság.
A nyersanyagban rejlő veszélyek
A népesség nem és kor szerint
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
szakmérnök hallgatók számára
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Példák I. Viszonyszám számítás.
Mikrobiológiai veszélyek
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A Szent Margit Kórház PD Központ beteganyaga
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
Vírusok.
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Bevezetés: miért a szepszis?
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Világjárványok az emberiség életében
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Gastrointestinális fertőzések/1 V. évf. I. félév
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
Az antibiotikum használattal összefüggő Cl
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Élelmiszer eredetű megbetegedések jelentősége, gyakorisága Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató.
SALMONELLA Gr - pálcák, csillók, bifázisos, H1 és H2 antigének
Fágtípusok, antibiotikum rezisztenciák és az 1-es típusú integronok jelenléte ban izolált humán eredetű, nem-typhoid Salmonella törzsek esetében.
Dr. Kiss Edit Vajda Ibolya Sövényházi Ibolya
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
ESCHERICHIA COLI Enterobacteriaceae család, Escherichia genus
A vastagbél gyulladásos betegségei
Előadás másolata:

Salmonellosis, campylobacteriosis, yersiniosis Szalka András Szent Imre Kórház, Budapest

Historical Overview of Key Issues on Food Safety I. E. M. Foster Emerg Historical Overview of Key Issues on Food Safety I. E.M. Foster Emerg. Infect. Dis. 1997; 3: N04 Abban az időben, amikor szüleim Kelet-texasi farmján felnőttem, mi sohasem gondoltunk ételmérgezésre vagy nem biztonságos ételre. Csak cukrot, sót, lisztet, zabkását vásároltunk és minden mást magunk állítottunk elő és konzerváltunk a farmon! Anyám egész nyáron gyümölcsöket és zöldségeket tett el a télre. Hűtőszekrényünk nem volt, a húsokat pácoltuk és nyers tejet ittunk. Sohasem hallottam botulismusról, staph infekcióról, salmonellosisról vagy perfringens toxicosisról mindaddig, amíg nem kezdtem el az egyetemen bakteriológiát tanulni.

Historical Overview of Key Issues on Food Safety II. E.M. Foster Emerg. Infect. Dis. 1997; 3: N04 Ma is csodálkozom azon, hogyan tudtunk azon a forró éghajlaton hűtőszekrény nélkül életben maradni. Végezetül rájöttem a magyarázatra. Nem hagytunk elég időt a baktériumoknak, hogy kifejlődjenek és bennünk kárt okozzanak. Ami megmaradt a reggeliből – meleg pogácsa, tojás, sonka, angol szalonna, vagy virsli, zabkása, kávé vagy tej – rögtön a csirkékhez került. Ami pedig az ebéd idején nem került elfogyasztásra – pogácsa, kukorica lepény, főzelék vagy sült csirke – eltettük vacsorára és 4-5 óra múlva hidegen lett feltálalva.

Historical Overview of Key Issues on Food Safety III. E. M Historical Overview of Key Issues on Food Safety III. E.M. Foster Emerg. Infect. Dis. 1997; 3: N04 Amit pedig meghagytunk a vacsorából, az a disznóké lett. Tehát a baktériumoknak maximálisan 3-4 órájuk volt a növekedésre ez pedig nem volt elegendő idő ahhoz, hogy ételmérgezést okozzanak. Mindezen tényezők hozzájárultak ahhoz, hogy életben maradjak és megismerhessem az élelmiszer mikrobiológiát, amely magában foglalja az élelmiszerek útján terjedő fertőzéseket is.

Foodborne illness in the USA 2001. MMWR 2001; 50: N0 RR-2 A CDC becsült adatai:  76 millió emberi megbetegedés évente 300 000 hospitalizáció 5000 halál

Bizonyított etiológia Surveillance for Foodborne- Disease-Outbreaks-United States, 1993-1997 MMWR 2000; 49: No. SS - 1 Járvány Eset Halál Bizonyított etiológia 878 50 788 28 Ismeretlen etiológia 1873 35 270 1 Összesen 2751 86 058 29

Bizonyított etiológiai Surveillance for Foodborne- Disease-Outbreaks-United States, 1993-1997 MMWR 2000; 49: No. SS- 1 Bizonyított etiológiai Járvány Eset Halál Baktérium 655 43 821 28 Salmonella 357 32 610 13 Clostridium perf. 57 2772 1 E. coli 87 3260 8 Kemikália 148 576 Ciguatoxin 60 205 Scombrotoxin 69 297 Parazita 19 2325 Vírus 56 4066

Élelmiszerek terjesztette bakteriális patogének. USA. Kórokozó Becsült esetek Becsült halálozás Élelmiszerek C. jejuni 4,000 000 200-1000 Baromfi, nyers tej Salmonella spp. 2.000 000 500-2000 Tojás, baromfi hús, nyers ételek E. coli 0157 : 47 20 000 100-200 Hamburger L. monocytogenes 1500 250-500 Lágy- sajtok, húspástétom Vibrio species 10 000 50-100 „Sea food” Infect. Dis. Clin. N. Amer. 1998. 12. 199.

Az élelmiszerek terjesztette mikrobiális megbetegedésekről 1960-1989 Esetek száma: 17 600 Betegek száma: 142 934 Meghaltak száma: 275 (221 gomba) 1985-1989 Baktériumok: 873 (52, 7%) 656 Salmonella Kémiai anyagok: 781 (47,2%)  766 Gomba Parazita: 1 Orvosképzés 1992; 67: 201-226

Az élelmiszerrel terjedő infekt megbetegedések elmúlt 35 évben újonnan felfedezett kórokozói Campylobacter jejuni Campylobacter fetus ssp. fetus Cryptosporidium parvum Cyclospora cayetanensis E. coli 0157:H7 (egyéb E. coli) Listeria monocytogenes „Norwalk-like” vírusok Salmonella Enteritidis Salmonella Typhimurium DT 104 Vibrio cholerae 01 Vibrio vulnificus Vibrio parahaemolyticus Yersinia enterocolitica Nitzshia pungens

Ezekre a kórokozókra jellemző I. Szinte mindegyiknek van állati reservoirje „Foodborne zoonoses” Szemben az egyéb zoonosisokkal alig okoznak a gazdaállatban megbetegedést Tehát a közegészségügynek gyakorlatilag az „egészséges állatok” ellen kell küzdenie

Ezekre a kórokozókra jellemző II. A kutatásoknak arra kell irányulni, hogyan fertőződnek ezek a látszólag „egészséges állatok” Ezek a patogének gyorsan szétterjedtek a világban, sok közöttük az AB rezisztens törzs Az étel íze, szaga jó; patogén túléli a hagyományos kikészítést

Hogyan lehet következtetni az etiológiai ágensre? Inkubáció hossza A megbetegedés időtartama A jellemző tünetek és panaszok Járvány esetén kiket érintett az epidémia Mit fogyasztott(ak) és hol? Utazás (hol, mikor) Állatkontaktus

Élelmiszerrel terjedő infekt megbetegedések – klinikum és etiológia ! Gastroenteritis ! Nem gyulladásos diarrhoea ! Gyulladásos diarrhoea ! Perzisztáló diarrhoea (14 nap) ! Neurológia maniszfesztációk ! Szisztémás megbetegedések

Gastroenteritis Jellemző: Elsősorban hányás, kevésbé hasmenés OK: Csecsemő rotavírus Idősebb gyermek vagy felnőtt „Norwalk-like” vírus (Norovírus) Preformált toxin S. aureus toxinja B. cereus toxinja C. perfringens toxinja

Nem gyulladásos diarrhoea Jellemző: Akut vizes hasmenés Láz/dysenteria szindróma  Nyálkahártya destrukció , vékonybél Rövid ideig tart (súlyos dehidráció lehet) Ok: ETEC Vibrio cholerae Astrovírus, calicivirus, adenovirus, rotavírus Cryptosporidium parvum Cyclospora cayetanensis

Gyulladásos diarrhoea Jellemző: Láz, hasi fájdalom, nyomási érzékenység V/NY, leukocyták- lactoferrin Nyálkahártya invázió, vastagbél Ok: Shigella Campylobacter sp. Salmonella sp. EIEC EHEC Vibrio parahaemolyticus Entamoeba histolytica Yersinia enterocolitica

Perzisztáló diarrhoea Jellemző: 2 hétnél tovább tartó hasmenés Ok: Entamoeba histolytica Giardia lamblia Cyclospora cayetanensis Cryptosporidium parvum

Neurológiai tünetek Jellemző: Paresthesia, légzés depresszió bronchospasmus Ok: Botulismus „Halmérgezés” GB - C. jejuni

Szisztémás megbetegedések Ok: Listeria monocytogenes Brucella species Trichinella spiralis Toxoplasma gondii Vibrio vulnificus Hepatitis A vírus

Élelmiszerrel terjedő infekt megbetegedések - Diagnosztika Két szélső életkor, ICH Véres széklet Hasmenés dehidráció, testsúlycsökkenés Magas láz Elhúzódó hasmenés Neurológiai tünetek Hirtelen kezdet (hányinger, hányás hasmenés) Kifejezett hasi görcsök

Élemiszerrel terjedő infekt megbetegedések - Differenciáldiagnosztika Irritabilis colon szindróma IBD Ischaemiás colitis Malignoma AAC – Clostridium difficile AD Malabsorptio

Meghatározza-e a mikrobiológiai vizsgálatok eredménye a terápiát? Mikrobiológiai laboratóriumok: Rutin tenyésztés Klinikus felelőssége – speciális vizsgálatok kérése! Meghatározza-e a mikrobiológiai vizsgálatok eredménye a terápiát? IGEN / NEM

Milyen tényezők segítették elő az élelmiszerrel terjedő infekt betegségek szaporodását az iparilag fejlett országokban? Emberiség megváltozása (idősek, ICH-Magyarország 2 millió!) Élelmiszer fogyasztási szokások megváltozása (tömeges étkeztetés, nem kellően főzött-sütött ételek stb.) Élelmiszerek exportja  Utazás (1950-ben 25 millió, 2001-ben 1018 millió) Microbák – AB rezisztencia (S. Typhimurium DT ) Nem javult lényegesen az állategészségügyi helyzet Közegészségügyi infrastruktúra, lakosság képzése, surveillance

YERSINIOSIS I. Történet 1975-ig alig ismerték (6000 eset a világirodalomban) Kórokozó Yersinia enterocolitica (03, 09) Yersinia pseudotuberculosis 25 0C +, 37 0C – Epidemiológia Tél, kora tavasz Észak-Európa Hús, víz

YERSINIOSIS II. Klinikum Y. enterocolitica hasmenés, pseudoappendicitis reaktív polyarthritis (10-30%) erythema nodosum pharyngitis, ritkán sepsis Y. pseudotuberculosis pseudoappendicitis, láz, hasi fájdalom, erythema nodosum, polyarthritis Diagnosis Tenyésztés, szerológia Terápia Általában magától gyógyul

Campylobacteriosis I. Kórokozók 1909. Vibrio fetus C. jejuni – intestinalis megbetegedés C. fetus–extraintestinalis megbetegedés Tenyésztés Microaerophil körülmények (5-10% O2) 37,0 0C42,0 0C NB! C.jejuni szárazság és hideg  Túlél tej! Túlél ételek, víz  4 0C Pasteurizáció és a Cl elpusztítja

Campylobacteriosis II. Epidemiológa Egész világon előforduló zoonosis Baromfi! Tej? Hús? Nyári emelkedés Gyermekek gyakrabban betegszenek meg Emberről-emberre transzmisszió Immunitás C. jejuni  egészségesek C. fetus  ICH

Campylobacteriosis III. Klinikum C. jejuni C. fetus Hasmenés +++ Hasmenés  Szisztémás tünetek  Szisztémás tünetek +++ Kimenetel  Kimenetel + Izolálás: széklet Izolálás: vér AB  AB +++

Campylobacteriosis 2005 A campylobacteriosis bejelentések száma (8 293) a 2004. évihez (9086) csökkent (8,7%-os csökkenés). Csongrád, Veszprém, Hajdú, Zolna megyében volt a legmagasabb, Nógrád megyében pedig a legalacsonyabb a 100 000 lakosra jutó megbetegedések száma. A C. jejuni dominanciája ebben az évben is érvényesült, a fertőzések 72,1%-ban C. jejuni volt a kórokozó. Az izolálások 97,4%-a a sporadikus esetből származott.

Enterális fertőző betegségek I. 2005 – ben 49713 enterális fertőző megbetegedést jelentettek, kevesebbet, mint az előző évben (52 030). A megbetegedések 16,4% - a salmonellosisnak, 16,7% - a campylobacteriosisnak, 0,2% - a shigellosisnak bizonyult, a regisztrált esetek kb. kétharmada enteritis infectiosa megnevezéssel került nyilvántartásba.

Enterális fertőző betegségek II. 2003 – ban 9457 salmonellosist jelentettek, ez 12%-kal kevesebb az előző évinél (10721), a morbiditás 93 %000 volt. A fertőzés következtében hat beteg halt meg 2005-ben 8157 salmonellosist jelentettek, ez 7,9%-kal több az előző évinél (7557). A fertőzés következtében 2 beteg halt meg

Enterális fertőző betegségek III. A korspecifikus incidencia az előző évihez hasonlóan alakult:az 1-2 évesek, illetve a csecsemők voltak a legérintettebbek. A legmagasabb előfordulási gyakoriságot Csongrád, Zala és Veszprém megyékben regisztrálták, a legalacsonyabbat Borsod – Abaúj – Zemplén megyében. A fertőzés következtében meghalt hat beteg közül öt 60 évesnél idősebb volt. Az ország egész területén érvényesülő S. Enteritidis dominancia kismértékben csökkent, a 2003 – ban izolált törzsek 76,4%-a tartozott ebbe a típusba. A 10359 izolálás 20,1%-a járványokból, 79,9%-a sporadikus esetekből származott.

Enterális fertőző betegségek IV. A campylobacteriosis bejelentések száma (8274) 10,4 %-kal csökkent a 2002. évihez képest, a morbiditás 81,6 %ooo – nak bizonyult. Halálos kimenetelű megbetegedést nem jelentettek. A 100000 lakosra jutó megbetegedések száma Csongrád és Veszprém megyében kb. kétszerese volt az országos átlagnak, míg Borsod – Abaúj – Zemplén megyében az országos morbiditás felénél is kisebb értéket regisztráltak. Az esetek 45,5% -a a hat évesnél fiatalabbak között fordul elő, a morbiditás maximumát az egy évesek között észlelték, ezt követte a csecsemők érintettsége. A 2003. évben izolált törzsek 3,9% -a a járványokból, 96,1-a sporadikus esetekből származott.

Az izolált salmonellák és a bejelentett megbetegedések évenkénti alakulása 1980 - 2002 1980 1985 1990 1995 2000

A FERTŐZÉS TERJEDÉSI MÓJA Salmonellosis járványok megoszlása az előfordulás jellege és a fertőzés terjesztője szerint (27 közösségi és a 17 területi járvány adatai alapján 2003 (surveillance adatok alapján) A FERTŐZÉS TERJEDÉSI MÓJA KÖZÖSSÉGI TERÜLETI EGYÜTT Járványok Esetek szám % Élelmiszer követítésével 15 55,6 477 70,1 16 94,1 408 98,2 31 70,5 885 80,8 Kontakt úton 5 18,5 120 17,7 - 11,3 1106 Ivóvíz Nem meghat-ározott 7 25,9 83 12,2 1 5,9 1,8 8 18,2 90 8,2 E G Y Ü T Szám 27 100,0 680 17 415 44 1095 61,4 62,1 38,6 37,9

Közösségi és területi ételfertőzések megoszlása az élelmiszerek eredete szerint - 2003 A járvány jellege A fertőzés terjesztője Baromfihús és/vagy tojás Sertéshús és/vagy húskészítmények Egyéb/nem meghatározott élelmiszer/étel Együtt Járványok száma Esetek száma Közösségi 9 310 2 40 4 127 15 477 Területi 8 227 35 6- 146- 16 408 szám 17 537 75 10 273 31 885 % 54,8 60,7 12,9 8,5 32,3 30,8 100,0

Tünetmentes ürítőkből Salmonella izolálások megoszlása eredetük szerint, negyedévenként 2003 (a surveillance adatok alapján) Negyedévek Járványokból Sporadikus esetekből Betegekből Tünetmentes ürítőkből Összesen szám % I.negyedév 249 12,0 907 11,0 986 11,6 170 17,2 1156 11,2 II. negyedév 558 26,8 2239 27,0 2551 24,6 246 25,0 2797 III. negyedév 856 41,2 3673 44,4 4173 39,0 355 36,1 4529 43,7 IV. negyedév 417 20,0 1458 17,8 1661 24,8 214 21,7 1875 18,1 Együtt 2080 100,0 8277 9371 10357 20,1 79,9 90,5 9,5  egy izolálás = egy személy

A Salmonellák csoportosítása adaptációjuk szerint Kórokozó Kórkép 1.Emberhez adaptálódott S.typhi Typhus abdominalis 2. Elsősorban emberhez adaptálódott S.paratyphi A,B,C Paratyphus 3. Bizonyos állatokhoz adaptálódott S.cholerae suis S.dublin Salmonella Sepsis 4. Nem adaptálódtak Kb.2200 species Salmonellosis gastroenteritica

A Salmonellák okozta klinikai tünetegyüttesek Salmonellosis gastroenteritica (75%) Bacteriaemia gastrointestinalis tünetekkel vagy anélkül (10%) Enterális láz (S.typhi, S. paratyphi A,B,C, bármely Salmonella species) (8%) Lokális infekciók (csont, izület, meninx) (5%) Tünetmentes ürítés (átmeneti-tartós)

A Typhus abdominalis és a paratyphus jellemzői Hosszú inkubáció (10-20 nap) Generalizált infekció bacteriaemiával A betegség lezajlása után tartós kórokozó ürítés előfordul A megbetegedés gyakran endémiás

Kórokozó pozitív haemoculturákból izolált patogének előfordulása betegenként Szent László Kórház VI. Belosztály 1996-1998 Összes bacteriaemia : 62 Haemocultura kórokozó pozitív/beteg: 13,2% Salmonella enteritidis: 5 beteg (1,08%)

Salmonella bacteriaemia és sepsis felnőttkorban Orvosképzés 1982;57;98-104 1969. január 1. – 1978. december 31. 53 esetben Salmonella bacteriaemia 37 esetben (21 gastroenteritis) egyéb betegség, 17 – nél 0 10 Salmonella sepsis 5 malignus hematológiai megbetegedés 2 solid tumor 1 mitral stenosis 1 cirrhosis hepatis 1 ismeretlen

Salmonella cholerae – suis sepsisek Orvosi Hetilap 1982;123:3139 – 3142. Összefoglalás: Az antibiotikumok felfedezése előtt a S. cholerae – suis sepsisek 20%-ban halálos kimenetelűek voltak. A szerzők 3 beteget ( 1 halálos eset) bemutatásával felhívják a figyelmet arra, hogy felnőtt betegekben napjainkban is előfordul S. cholerae – suis sepsis. A hajlamosító tényezők (vérképzőszervi megbetegedés, szívbillentyűhiba, májbetegség) különösen kedveznek a betegség kialakulásának. Hangsúlyozzák, hogy a S. cholerae – suis pozitív haemocultura mindig sepsist jelez. Csak a komplex kezelés (antibiotikum, góc szanálása, alapbetegség gyógyítása) vezethet eredményhez.

Salmonella sepsis – aorta aneurysma  64 éves férfi 1993. 2 hónapja visszatérő lázas állapot Felvétel egyik budapesti belosztályra (4 nap) HK:poz. 6 nap alatt kiderült (UH, CT) / cm-es aneurysma Ampicillin, ciprofloxacin (2 hónap) Opus – sikeres  64 éves férfi 1998. 10 napja tartó sepsis. HK:3x Salmonella enteritidis UH negatív, CT 4 cm-es aneurysma Ciprofloxacin (4 hét) Opus, reoperáció (6 hónap) exitus (8 hónap)

Human infection with Salmonella dublin Medicine 1991;70 :198-207. 1977-1988 között San Diegoban 23 eset A 23 beteg közül 22-nek volt valamilyen más alapbetegsége. Nem pasztörizált tejtermék + nyers májfogyasztás! A betegek ¼ -e meghalt. Sepsis 91%, metastaticus gócok 30%.

Szent László Kórház Csecsemő – és Gyermekintenzív O. K.E. született 1996. március 7. Felvétel: 1996. június 21. Távozott: 1996. augusztus 22. Diagnózis: meningitis purulenta (S. enteritidis) K.A. született: 1997. november 14. Felvétel:1998. január 15. Távozás: 1998. március 5. Diagnózis:meningitis purulenta (S. enteritidis) D.A született: 1999. március 30. Felvétel : 1999. július 3.

A Salmonellosis gastroenteritica jellemzői Rövid inkubáció (6-24 óra) Az infekció a bélre lokalizálódik, bacteriaemia kb. 4%-ban fordul elő A betegség lezajlása után átmeneti kórókozóürítés gyakori, tartós ritka

Salmonella enteritica rezisztencia 1996 Salmonella enteritica rezisztencia 1996. Infektológia és Klinikai Mikrobiol. 1998. Konkoly Thege M. Ampicillin 4.5%, Chloramphenicol 2,1%, Tetracyclin 8,2% Nalidixsav 4,2%, Trimethoprim / sulfamethoxazol 9,4 % Ofloxacin 13524 törzs közül 14 rezisztens 0,1 % Ciprofloxacin 10785 törzs közül 10 rezisztens 0,9%

Salmonella sepsisek kezelése: Ampicillin, T + S, ciprofloxacin, chloramphenicol Salmonellosis gastroenteritica kezelése: Felnőttekben ciprofloxacin, Gyermekekben ?

A szervezet védekezése a per os bekerült salmonellákkal szemben Aciditási viszonyok a gyomorban Normál bélflóra Cellularis immunitás épsége Humoralis immunitás?

Salmonella ürítés kezelése Átmeneti ürítőt nem szabad kezelni! Tartós ürítés megszüntetése megkísérelhető Tartós S. typhi ürítő környezetét oltani kell! Átmeneti ürítő esetében a közegészségügyi rendszabályokat kell betartani.

Salmonellosis gastroenteritica kezelése Nem szabad antibiotikummal kezelni!! Ok: A kezelteknél a kórokozóürítés gyakrabban jelentkezik és tovább tart, mint a nem kezelteknél. Rezisztencia?

Salmonellosis gastroenteritica esetén Mikor adjunk antibiotikumot? Kora –és újszülöttek, idősek Veleszületett és szerzett immunhiányos állapotok Vitium, szív- és éraneurysma Haemolyticus anaemia Súlyos kilnikai kép (hidegrázással járó magas láz, tensioesés, beszűkült vesefunkciók, toxicus állapot)

Enterális bacterialis fertőző betegségek előfordulása Mo-on Infektológia és Klinikai Mikrobiológia 1998. Fertőző betegség 1962-71 1972-81 1962-91 1992-96 Hastífusz 299 63 4 1 Salmonellosis 2122 5585 11297 19785 Dysenteria 12910 7193 3410 2327 Dyspepsia coli 2206 1095 382 251

Bejelentett Salmonellosisok esetek (Magyarország) 1991.11.198 1992.12.843 1993.16.452 1994.19.055 1995.22.474 1996.28.046 1997.20.928

Bejelentett Salmonellosisok esetek (USA) 1974.21.980 1975.22.812 1976.22.937 1977.27.850 1978.29.410 1979.33.138 1980.39.890

Salmonellosis előfordulása Magyarországon EPINFO

Bejelentett gastrointestinalis fertőző betegségek EPINFO

Bejelentett salmonellosisok életkor szerint (2003)

A Salmonellosis trendjének meredek emelkedése azt is mutatja, hogy e fertőzés a személyi higiéne, illetve az általános higiénés helyzet javításával – a dysenteriával ellentétben – gyakorlatilag nem befolyásolható. Staub Ilona 1998.

Salmonellosis hazai története (20 év) Az elmúlt 20 év két részre bontható. 1987-95 között évi 12-28 000 és 9 olyan járvány, ahol a megbetegedések 500  Mélypont 1996. Görög gyümölcsleves 5700 megbetegedés, 850 kórházi felvétel (15%)

Salmonellosis hazai története (20 év) 1997-től kezdve: 21 000-ről 2005-ben 8000-re , 500 vagy több megbetegedéssel járó járvány 0 1997-től 2006 júliusáig 19 járvány (100-245) E járványok ¾-ében kórokozó: S. Enteritidis 12 járványban a terjesztő étel: nem kellően hőkezelt tojástól származott

Cukrász termékek által okozott súlyos, tömeges salmonellosis ételfertőzés Szombathelyen 2006. augusztus 19.  burgonyaleves, finomfőzelék pörkölttel, dióskocka – 763 adag, közös csak a dióskocka 417 beteg szeptember 7.-ig 103 beteg kórházi kezelés (24,7%) 4 beteg meghalt (55 év, 72, 76, 82) 763 dióskocka – 417 beteg (48,4%) S. Enteritidis 7-es fág Pasztőrözött „létojás” – előző nap

Salmonellosis Kaposváron (2006. X. 22.) Családi esemény (keresztelő) – esti vacsora, 220 fő részvételével. 73 beteg, 53-an kerültek kórházba. Több fogásos vacsora. Ételeket egy panzió – működési engedéllyel nem rendelkezett – főzőkonyháján készítették a rendezvényt szervező család által hozott nyersanyagokból. Cukrászsütemény egy cukrászdából származott. S. Enteritidis volt a kórokozó

Salmonellosis – elképzelt illetve becsült halálozás New York 1939 – 1955 4,1% CDC 50-70-es évek 0,5 – 1,4% 80-as évek 200 – 600 halál/év Járvány 1973 – 87. 0,1% CDC 1993. 60 – 100 halál/év

USA 2-4 millió salmonellosis évente Vélemény: Aserkoff 1969. 1% a bejelentett Chalker, Blaser 1988. 1-5 % bejelentett Magyarország? USA > 2 milliárd dollár évente ( csak a direkt költségek) UK. 1482 eset járvány kapcsán (Epid. Infect. 1991) - 13 nap kiesés a munkából 500 000 F - Health care cost 400 000 F - Egyes családok költségei/b 70 F

Kórházi Salmonella – járványok Lelkes Miklós, Vedres István Orvosképzés, 1995/3. 42-47. 551 beteg és 751 eü. dolgozó betegedett meg Az expozíciónak kitettek ( 15.718) 8,2% - a betegedett meg és 5 %-a vált hordozóvá

Outbreaks of salmonellosis is hospitals in England and Wales 1992-1994 Wall, PG et al. J. Hosp. Inf. (1996) 33, 181-190. 1992. január 1. és 1994. december 31. között 1275 járvány volt, és ennek 15 % -a (159) kórházi eredetű volt. A járványok közül 12 emberről emberre terjedt. Legfőbb kórokozó a Salmonella enteritidis volt. Az expozíciónak kitettek 25 %-a betegedett meg

Ciprofloxacin 14 % R. (UK 1996.1991 0%) Emergence of Multidrug Resistant Salmonella enteritica Serotype Typhimurium DT 104 Infections in the USA N. Engl. J. Med. 1998;338:1333 – 1338. Two Outbreaks of Multidrug – Resistant Salmonella Serotype Typhimurium DT 104 Infections Linked to Raw – Milk Cheese in Northern California Jama 1999; 281:1805 – 1810 S.typhi – murium okozta megbetegedések halmozódása Epinfo 1999. június 4. Ampicillin, chloramphenicol, streptomycin, sulfonamid, tetracyclin rezisztens! Ciprofloxacin 14 % R. (UK 1996.1991 0%)

A national outbreak of Salmonella enteritidis infections from ice cream Hennesy, T.W.et.al.N.Engl.J.Med 1996, 334, 1281-1286 1994. szeptemberében Minnesota Államban fagylaltevés után kb. 224.000 ember betegedett meg salmonellosisban. Ok: Előzetesen a szállító jármű nem pasztörizált folyékony tojásokat szállított, amelyek S. enteritidist tartalmaztak.

A S. Enteritidis fertőzések járványügyi jellemzőinek változása 2000-4 között UK-ban 1980-as évek végétől 6-os fágtípussal szennyezett tojások okozta járványok 1998 10 056, 2003  2693 1994 vágóbaromfi 1996 árutojást tojók S. Enteritidis elleni vakcináció kezdődött 1-es és 18 fágtípus  2000-től kezdve Főleg kínai éttermek Brit tojások 0-1,1% Spanyol tojások 5,6% 2004-ben 1 éves vizsgálat az EU-ban (országonként 172 hely)

A tojótyúk állományok Salmonella-fertőzöttsége az EU tagállamaiban 2003 új zoonosis szabályozás: EU Országonként 172 gazdaság, 1000-nél nagyobb létszámú gazdaság EU: 5317 gazdaság 2004. X. 1.-2005. IX. 30. 20,3% S. Enteritidis vagy Typhimurium

Bp-i vásárcsarnokokban árusított nyers baromfi C. és S Bp-i vásárcsarnokokban árusított nyers baromfi C. és S. szennyezettség gyakorisága 3 vásárcsarnok, 8 árusító hely, 28 fertőtlenített fémtálcán árusított baromfi termék felületéről tamponos törléssel 110 minta vétel (55 tampon C és 55 tampon S) 28 tálcáról vett 110 minta 75% pozitív (64,3% C, 10,7% S) C pozitív: 10 csirke, 5 pulyka, 3 kacsa felülete S pozitív: 2 kacsa, 1 csirke felülete

C. pozitív minták száma 6x-os S.-hez viszonyítva Bp-i vásárcsarnokokban árusított nyers baromfi C. és S. szennyezettség gyakorisága C. pozitív minták száma 6x-os S.-hez viszonyítva Egyik baromfi-faj kontaminációja sem dominált és a vásárcsarnokok termékeinek szennyezettsége között sem volt szignifikáns különbség, ahogy a forgalmazás higiéniai körülményei is egyformán megfelelőek voltak Fontos: Nyers baromfi felülete potenciálisan fertőzésveszélyt jelent (hőkezelés fontossága!) Infektológia és Klinikai Mikrobiológia 2006

Legfontosabb megoldatlan kérdések a humán gyógyításban Újszülöttek, csecsemők rizikótényezői (öregek ?) Ürítők ( in vitro érzékenység, in vitro sikertelenség) Antibiotikumrezisztens törzsek szaporodása Növekszik a hajlamosító tényezőkkel rendelkezők száma

How safe is our food? Lessons from an outbreak of salmonellosis Blaser, M. J. N. Engl. J. Med. 1996 334, 1324-1325 ”Salmonellosis is a disease of civilization” ”However, this epidemic probably reflects only the tip of the iceberg” ”Food is not sterile, and eating cannot be made risk – free”