A tankönyvben a 45-49.oldalon. Szervetlen kémia Szervetlen kémia szervetlen vegyületek szervetlen vegyületek Magasabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

A víz keménysége és a víz lágyítása
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA.
OXIDOK TESZT.
VI. tétel.
Atomrácsos kristályok
Szervetlen kémia Hidrogén
Szerves kémia Fontosabb vegyülettípusok
Biokémia Szarka András
A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok
Biokémia: az élő anyagok kémiája
Nukleinsavak – az öröklődés molekulái
Kénsav H2SO4.
A MÉSZKŐ.
Laboratóriumi kísérletek
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
A HIDROGÉN.
Széncsoport elemei.
Mangáncsoport elemei.
Az anyagok közötti kötések
ARÉNEK. gr. aroma = fűszer, illat gyűrűs szénhidrogének, jellegzetes szaguk van, stabil vegyületek, a sűrűségük kisebb a víz sűrűségénél, a kőolajból.
Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát?Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát? Mi a különbség az aciklusos és a ciklusos szénhidrogének.
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Születés másodperc hidrogén és hélium
Szervetlen kémia.
Bevezetés a szénvegyületek kémiájába
A biogén elemek.
SZÉNHIDRÁTOK.
A acetilén C mindkettő B butadién D egyik sem
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
Felszíni vizek minősége
Az oxigén 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A szén és vegyületei.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Táplálékok , tápanyagok
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Szerves vegyületek jellemzése
Felszíni vizek minősége
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Készítette:Szeidl András
Elemek csoportosítása
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
Aromás szénhidrogének
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Táplálkozási kapcsolatok
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek.
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
A kémia története 7. osztály.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Kristályrács molekulákból
Atomrácsos kristályok
A szénsav (H2CO3).
PANNON EGYETEM KÉMIA ALAPSZAK.
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Összeállította: J. Balázs Katalin
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
DETERGENS TARTALMÚ SZENNYVIZEK
Koordinációs vegyületek kémiája
Előadás másolata:

A tankönyvben a oldalon

Szervetlen kémia Szervetlen kémia szervetlen vegyületek szervetlen vegyületek Magasabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl. kalcium-karbonát) Magasabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl. kalcium-karbonát) Szerves kémia Szerves kémia szerves vegyületek Alacsonyabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl. cukor) KÉMIA

A szén szervetlen vegyületei: A szén szervetlen vegyületei: CO, CO 2 (oxidjai) CO, CO 2 (oxidjai) H 2 CO 3 (szénsav) H 2 CO 3 (szénsav) (karbonátok) pl. K 2 CO 3 (karbonátok) pl. K 2 CO 3 (hidrogénkarbonátok) pl. NaHCO 3 (hidrogénkarbonátok) pl. NaHCO 3 A szén szerves vegyületei: A szén szerves vegyületei: több, mint 20 millió Pl. a szénhidrogének, alkoholok, cukrok, fehérjék, vitaminok stb.

Szerves kémia - A szénvegyületek kémiája 1828-ban Friedrich Wöhler német vegyész volt az első, aki szervetlen vegyületből szerves vegyületet állított elő (az ureát) 1828-ban Friedrich Wöhler német vegyész volt az első, aki szervetlen vegyületből szerves vegyületet állított elő (az ureát) előtte azt hitték, hogy csak az élő szervezet tud szerves anyagot előállítani előtte azt hitték, hogy csak az élő szervezet tud szerves anyagot előállítani azóta már nagyszámú szénvegyületet (szerves vegyületet) állítottak elő: gyógyszereket, műszálakat, műanyagokat, festékeket, növényvédőszereket, mosószereket stb. azóta már nagyszámú szénvegyületet (szerves vegyületet) állítottak elő: gyógyszereket, műszálakat, műanyagokat, festékeket, növényvédőszereket, mosószereket stb.

A szénatom tulajdonságai a szerves vegyületeket kevés elem alkotja: a szerves vegyületeket kevés elem alkotja: főleg: C, H, N, O, P, S főleg: C, H, N, O, P, S mindegyikben van C : mindegyikben van C : IVa csoportban van→ 4 vegyértékelektronja van → 4 kovalens kötést alakít ki IVa csoportban van→ 4 vegyértékelektronja van → 4 kovalens kötést alakít ki Tetraéderes szerkezet

A szénatomok más szénatomokkal is kapcsolódhatnak, hosszú láncokat is kialakítva. Ezek a láncok elágazóak is lehetnek és gyűrűket is tartalmazhatnak. A szénatomok más szénatomokkal is kapcsolódhatnak, hosszú láncokat is kialakítva. Ezek a láncok elágazóak is lehetnek és gyűrűket is tartalmazhatnak. ezzel magyarázható a szénvegyületek óriási száma ezzel magyarázható a szénvegyületek óriási száma

HÁZI FELADAT Tankönyv 8.osztályos 49.oldal : Ellenőrizzétek tudásotokat!