Szószerkezetek - szintagmák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Témahét a 3. b osztályban október
Advertisements

Kérlek, segitsetek! Kanadában új túrista-attrakció van, és Norvégiában is...
Programozási feladatok
Élete: Mosonmagyaróváron született én óta minden országos bajnokságot megnyert 100m-es gátfutásban. Nem volt szponzora, ezért szombaton.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A SZÓBELI PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI
Élet a tundrán.
A mondat. Ördögfióka egy ördög kapálódzik a szenteltvízben az ujjamat nyújtom megragadja a mise alatt zavartan mocorog a kabátom bels ő zsebében az utolsó.
A mondat.
PALOTAI LOVARDA.
Ismétlés. Ismétlés: Adatbázisok megnyitása: OPEN DATABASE adatbázis_név OPEN DATABASE ”adatbázis_név elérési útvonallal” Adattábla megnyitása: USE tábla_név.
Az állásinterjú legfontosabb „aranyszabályai”
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondattan: Összetett mondatok I.
Az alárendelő összetett mondat
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS projekt keretében
Az összetett mondat.
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok. Kérem, segítsenek.“
Zrínyi Ilona Általános Iskola
Takács Béla Tanulási VÁZ (lat). Mit várok a szóbeli feleletnél? Gondosan felépített, végiggondolt feleletet! A továbbiakban ehhez kívánok segítséget.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Miért váltakoznak az évszakok?
Programozási alapismeretek 5. előadás. ELTE Szlávi - Zsakó: Programozási alapismeretek 5.2/  Programozási tételek.
Dél-Pesti szennyvíztisztító
A 9.B osztály Az osztály (eddigi) említésre méltó jelenetei. Sajnos az avatóról van még csak képünk, de majd később csinálunk. Na de nem ilyeneket :
Programozási alapismeretek 5. előadás. ELTE 2/  Programozási tételek – a lényeglényeg  Sorozatszámítás Sorozatszámítás.
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
AlertPay internetes számlához bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok, kérem, segítsenek!“
EGY FELESÉG VALLOMÁSAI
Béla: Gondolatok Egy élő klasszikus gondolatai amíg reggel begyalogol a munkahelyére, avagy A Nagy Reggeli Vazze.
JÓ REGGELT !.
Itt vagytok ? Jó reggelt ! Álmos vagyok….
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
Miért váltakoznak az évszakok?
Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna.
Elektronikus banki ügyintézés Készítette: Hollósy Szabolcs eTanácsadó Ma a pénzintézetek elektronikusan vezetik az ügyfelek bankszámláit. Ez lehetővé tette.
Szeretettel köszöntünk a Pesterzsébeti
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Rácz Dániel: Bem József
A szüret.
A népesség számának változása Európában
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Az idézés.
Logikai bevezető Forgács Gábor Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia.
Készítette: Dömötöri Melinda
BOLDOG VALENTIN NAPOT!.
Programozás III UNIT TEST. És tényleg: Honnan lehet tudni, hogy működik-e vagy sem?
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Comenius project. 3-kor indultunk az iskola elől kisbusszal a reptérre, ahová 4-kor érkeztünk ki. A rep- téren jól teletömtük ma- gunkat KFC-s kajával.
WTCD professzionális szótanító. Leckék.
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
Beszédinformációs rendszerek Szegmentális és szupraszegmentális elemek a beszédtechnológiában.
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
Bánki Hírmondó Szeptember. SZEPTEMBERBEN TÖRTÉNT…
Magyar nyelvtan 5.osztály
Kiutazásunk Debrecenbe. Indulás Egy napos hétfői reggelen kezdetét vette debreceni kirándulásunk. Mindenki izgatottan ült fel a buszra és fájdalmas búcsút.
Készítette: Dulka Rebeka Zsuzsanna.  Alkonyattájt a vízpartok sajátos hangulatát a békakoncert adja  A békák gerinces állatok, kétéltűek  Szaporodásuk.
A szintagmák (szószerkezetek).
Svédországi beszámolóm TanumStrand
AKCIÓ időtartama: ig, illetve a készlet erejéig! AKCIÓ AKCIÓ.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
Bornemisza Óvoda
Előd (Ügyek) és Emese fia
Napközis hittanos tábor 2016.
Novemberi körséta a Mecsekben
3. osztályban.
Az orosz kultúra klasszikus korszaka (18. – 19. század)
Előadás másolata:

Szószerkezetek - szintagmák Gyakorlás

Elemezzük az mondat szintagmáit! Péter minden erejét összeszedve küzdött az első helyért.

Ábrázold a mondatok szintagmáit! Hosszú sorban várakoztak a bolt előtt az egyre türelmetlenebb emberek. Az újító, lázadó és kritikus Ady úttörő volt a XX. század elején.

Megoldás

Megoldás

Tőmondat legyen vagy bővített mondat?

Milyen az összefüggés az alábbi rövid mondatok tartalma és az utánuk következő hosszabb mondat tartalma között? Az eső kopogott. A háztetőn kopogott. Kopogása idegesítő. Ősz volt. Hideg volt. Éjfélre járt az idő. A hideg őszi eső még éjfélkor is idegesítően kopogott a háztetőn.

A közlés szempontjából a rövid mondatok a megfelelőbbek vagy a hosszabb, bővített mondatok?

RAJZOLD FEL a megfogalmazott bővített mondatok vázát is! Gyakorló feladatok: a megadott rövid mondatokból alkoss bővített mondatot úgy, hogy minden információ benne legyen! Az óra unalmas. Ilyen a történelem. Álmos leszek tőle. Korán keltem. Reggel van. Az osztály meglépett. A fele ment el. Csütörtök volt. Délután volt. Két óráról mentek el. Az utolsókról. RAJZOLD FEL a megfogalmazott bővített mondatok vázát is!

Megoldás Az álmosító, kora reggeli történelem óra unalmas. óra unalmas álmosító reggeli történelem kora Csütörtökön délután a fél osztály meglépett az utolsó két óráról. a(z) osztály meglépett fél délután az óráról csütörtökön két utolsó