Kémiai kötések Molekulák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

A kémiai reakció 7. osztály.
Készítette: Bráz Viktória
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Elemek-atomok gyakorló feladatok
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
KÉMIAI ALAPFOGALMAK.
A VEGYI KÉPLET.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát?Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát? Mi a különbség az aciklusos és a ciklusos szénhidrogének.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Az elemek periódusos rendszere
Az atommag.
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
A többelektronos atomok színképe HeLi 1s 2 1s 1 2s 1 1s 1 2p 1 1s 1 3s 1 1s 1 3p 1 1s 1 3d 1 1s 1 3s 1 1s 1 3p 1 1s 1 3d 1 1 S 1 P 1 D 3 S 3 P 3 D Energia.
Redukciós-oxidációs (redox) reakciók
Kovalens kötés különböző atomok között.
Az atommag 7. Osztály Tk
Molekulák jelölése és csoportosítása
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Kémiai kötések Kémiai kötések.
12. előadás A fémek vezetőképessége A Hall-effektus Kristályok
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Az anyagok részecskeszerkezete
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Az atom felépítése.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.
Egyszerű ionok képződése
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
A kvantum rendszer.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Összefoglalás.
A kémiai jelölések változása
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Elemmolekulák Az elemmolekulák azonos atomok kovalens kötésekkel történő összekapcsolódásával jönnek létre. H 2, Cl 2, Br 2, I 2, O 2, N 2.
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
A kémiai egyenlet.
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Kristályrács molekulákból
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
AZ ANYAGMENNYISÉG.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Alkossunk molekulákat!
Belépés a részecskék birodalmába
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Kémiai kötések Molekulák Képletek

Ismétlés

Az elem Az elem olyan anyag, amelynek atomjai azonos számú protont tartalmaznak,( azaz megegyező a rendszámuk, Z). Kémiai eljárásokkal fel nem bontható legegyszerűbb tiszta anyag.

A vegyület A vegyület két vagy több elemből álló összetett kémiai anyag. Kémiai eljárásokkal fel lehet bontani az őt alkotó elemekre.

Kémiai kötések A természetben az anyagok, mint minden, állandó mozgásban vannak. Az elemeket alkotó atomok ezért ütköznek egymással. KÉT ATOMOT ÖSSZETARTÓ VONZÓERŐT KÉMIAI KÖTÉSNEK NEVEZZÜK.

Az elektronburok felépítésében rejlik a válasz. Egyedül a nemesgázok atomjai (hélium, neon, argon, kripton, xenon) fordulnak elő szabad állapotban, mert ők stabilak. Miért stabilak? Az elektronburok felépítésében rejlik a válasz. A nemesgázok felső energiaszintjén maximális számú elektron van. (telített a szint) He 2e- , a többieknél 8e- DUBLETT OKTETT

Molekula A többi elem atomjai ezt a stabil dublett ill. oktett szerkezetet csak úgy tudják elérni, ha másik atomhoz kapcsolódnak. HA KETTŐ VAGY TÖBB ATOM KÖTŐDIK EGYMÁSHOZ MOLEKULA KELETKEZIK. A MOLEKULÁK STABIL EGYSÉGEK. Ha azonos atomok kötődnek egymáshoz, akkor ELEMMOLEKULA, ha különféle atomok, akkor VEGYÜLETMOLEKULA a neve.

Molekulaképletek Az elem- és a vegyületmolekulák jeleit MOLEKULAKÉPLETnek nvezzük. Pl. H2 , O2 (elemmolekulák) Pl. H2O (vegyületmolekula)

A molekulaképletnek van minőségi és mennyiségi jelentése is A molekulaképletnek van minőségi és mennyiségi jelentése is. Ugyanis megmutatja: Milyen elemekből épül fel a molekula Az adott atomfajtából hány van a molekulában→ INDEX (a vegyjel jobb alsó sarkában) Az egyes elemek atomjainak az arányát Pl. H2O A vízmolekulában a hidrogén és az oxigén 2 : 1 arányban egyesül.

Pl. öt vízmolekula 5H2O koefficiens index egy oxigénatom O egy oxigénmolekula O2 három oxigén atom 3O három oxigénmolekula 3O2