2. Előadás Az anyagi pont dinamikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mozgások I Newton - törvényei
Advertisements

Munka és energia.
MUNKA, ENERGIA.
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
A Newtoni dinamika A tömeg és az erő Készítette: Molnár Sára.
A tehetetlenség mértéke
I S A A C N E W T O N.
Speciális erők, erőtörvények
Dr. Angyal István Hidrodinamika Rendszerek T.
A korlátozott síkbeli háromtestprobléma
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Newton törvényei.
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Pontrendszerek mechanikája
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Az erő.
Dinamika.
A tömeg.
I. Törvények.
Isaac Newton.
Erőtan Az erő fogalma Az erő a testek kölcsönös egymásra hatása.
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Issac Newton Gravitáció
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A tehetetlenség törvénye. A tömeg
Egyenes vonalú mozgások
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Merev test egyensúlyának vizsgálata
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
Több erőhatás együttes eredménye
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
Lendület, lendületmegmaradás
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Különféle erőhatások és erőtörvények
Munka, energia teljesítmény.
Készítette:Longo Paolo
Testek tehetetlensége
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
Tömeg és erő Galileo Galilei ( ) Sir Isaac Newton ( )
Energia: Egy test vagy mező állapotváltoztató képességének mértéke. Egy testnek annyi energiája van, amennyi munkát képes végezni egy másik testen,
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Az erőhatás és az erő.
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Dinamika alapegyenlete
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
Előadás másolata:

2. Előadás Az anyagi pont dinamikája

Dinamika (kinetika): a mozgás meghatározása a testeket érő hatások (erők) és a test bizonyos tulajdonságainak ismeretében

Arisztotelész – Galilei - Newton A mozgáshoz mozgató kell a bolygókhoz „első mozgató” A nehezebb testek gyorsabban, a könnyebbek lassabban esnek, egyenes arányosságban a tömeggel. Hold alatti világ – 4 őselem a Hold szféráján túl – quinta essentia, minden változatlan Arisztotelész, i. e. 384 – i. e. 322 az athéni Lyceum megalapítója

Arisztotelész – Galilei - Newton

Arisztotelész – Galilei - Newton Nincs szükség mozgatóra A testek egyformán esnek Csak egy fizika van földi fizika = égi fizika Az egyenes vonalú egyenletes mozgás megkülönböztethetetlen a nyugalomtól (Galiei-féle relativitási elv) Galileo Galilei (Pisa, 1564. február 15. – Arcetri, 1642. január 8.)

Arisztotelész – Galilei - Newton Galilei gondolatait matematikai formába öltöztette Axiomatikus alapokra helyezte a fizikát A gravitációs törvényével számíthatóvá tette az „égi” fizikát Sir Isaac Newton (Woolsthorpe-by-Colsterworth, 1642. dec. 25. (jan.4.) – London, 1727. márc. 20.)

Newton axiómái I. axióma = a tehetetlenség törvénye: Minden test (anyagi pont) megmarad a nyugalom, vagy az egyenes vonalú egyenletes mozgás állapotában, míg más test(ek ) hatásai mozgásállapotának megváltoztatására nem kényszerítik. Inerciarendszer: az olyan vonatkoztatási rendszer, amelyben érvényes Newton I. axiómája

Mozgásmennyiség (impulzus, lendület): Newton axiómái II. axióma: A test mozgásmennyiségének megváltozása arányos a rá ható erővel, és annak az egyenes vonalnak az irányában megy végbe, amelyben az erő hat. Mozgásmennyiség (impulzus, lendület):

Newton axiómái III. axióma (hatás-ellenhatás vagy akció-reakció törvénye): Ha egy testre egy másik test F erővel hat, akkor a másik testre az egyik ugyanekkora erővel hat vissza. Az erők hatásvonala egybeesik; azonos nagyságúak, de ellenkező irányúak. F12 = -F21 IV. axióma: az erőhatások függetlenségének, vagy szuperpozíciójának elve, azaz az erő vektormennyiség. Ha egy anyagi pontra több erő hat, akkor hatásuk azonos az eredőjükkel jellemzett egy erő hatásával.

A dinamika alapegyenlete és numerikus megoldása

Speciális erőtörvények Súlyerő

Speciális erőtörvények Rugóerő:

Speciális erőtörvények Gravitáció

Speciális erőtörvények Súrlódás

Speciális erőtörvények Kényszereők: - geometriai természetűek, a felületre merőlegek, nem hoznak létre elmozdulást, sőt, épp azt akadályozzák meg.

Az impulzustétel Newton II. axiómájának következménye: (F – a tömegpontra ható erők eredője)

Az erő munkája Munka = az erő és az elmozdulás skaláris szorzata Pontosabban: Munka = az erő vonalintegrálja A munkavégzés értéke általában függ a kezdő (A) és végpont (B) közötti útvonaltól. Konzervatív erőtér: a munkavégzés nem függ az útvonaltól.

Példák munkavégzésre Konzervatív Disszipatív gravitáció ellenében végzett munka (kis magasságkülönbség esetén) gyorsítási munka Konzervatív feszítési munka súrlódási munka Disszipatív

A mechanikai energia megmaradásának tétele Ha a tömegpontra csak konzervatív erők hatnak, akkor a tömegpont mechanikai energiája állandó. Mechanikai energia:

(Zárt görbe mentén végzett munkavégzés pozitív) Disszipatív erők: pl.: súrlódás (Zárt görbe mentén végzett munkavégzés pozitív) pl.: gravitáció, súly, rugóerő, elektromos és mágneses erők Konzervatív erők: (Zárt görbe mentén végzett munkavégzés zérus)

Az erő általában sok mindentől függhet: Konzervatív erőtér Az erő általában sok mindentől függhet: Feltételek: az erő - nem függ az időtől - a hely egyértelmű függvénye Konzervatív erőtér esetén létezik egy V(r) csak a helytől függő egyértelmű skalárfüggvény, az ún. potenciálfüggvény.

A teljesítmény a munkavégzés sebessége:

Mozgási, vagy kinetikus energia = A munkatétel Emlékeztető - a gyorsítási munka: Mozgási, vagy kinetikus energia = A tömegpont mozgási energiájának megváltozása egyenlő a rá ható eredő erő munkájával.