 Az Apache webszervernek semmi köze az Apache indiánokhoz, akik az Egyesült Államok dél-nyugati részén élõ õslakók. A név egy szójáték: "a patchy server”,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
Szerver oldali programozás
Hálózati és Internet ismeretek
Készítette:Darázsi LászlóXZ1J94 Muráti ÁkosJNC2FC Szeles JózsefVC4DV7.
Számítógépes operációs rendszerek
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Internet ismeretek II..
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
INTERNET Tudatos Internet-felhasználó képzés Szolnok
Egy kisvállakozás dinamikus weboldalának fejlesztése: tervezés, problémák, megoldások Szilágyi Gábor.
Social Networking alkalmazás fejlesztése ASP.NET 3.5-tel Árvai Zoltán Consultant, Trainer Számalk Oktatóközpont.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
A Vocatude program telepítése
A Web programozása 1. előadás Webszerver telepítése és konfigurálása Rózsa Szabolcs BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék.
megismerése, mintaadatbázis létrehozása
HÁLÓZATOK.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
1 Hálózati Operációs Rendszerek gyakorlat Bevezető Előadó: Bilicki Vilmos
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
WebStarter ECDL W e b k e z d ő ECDL Webkezdő mintafeladat.
WEB Technológiák Dr. Pance Miklós – Kolcza Gábor Miskolci Egyetem.
Előadó: Kárpáti Péter Üzleti folyamatvezérlés nagyvállalati környezetben (BizTalk Server 2004, Office InfoPath 2003 és Windows.
Microsoft szoftverek a szakképzésben
Szombathely Dinamikus WEB programozás: PHP és JSP.
Vizuális és web programozás II.
Egyszerű webes alkalmazás fejlesztése Készítette: Simon Nándor.
Egyszerű webes alkalmazás fejlesztése
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
TMG délelőtt / 1 Forefront Threat Management Gateway 2010 Alapozzunk!
…az ISA Server 2006 segítségével Gál Tamás Microsoft Magyarország.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Az ASP.NET programozási modell Ez az előadó neve beosztása vállalata.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Flash és PHP? De még mennyire! Kiss-Tóth Marcell
A protokoll A protokoll fogalma.
Weboldal tervezés programozó szemmel. Alapok Minden webcím www. –tal kezdődikMinden webcím www. –tal kezdődik Webböngésző = Internet ExplorerWebböngésző.
3. előadás.  Apache szerver tudnivalók  Az index.php .htaccess – web-szerverünk beállításai  Konfigurációs állományok  Adatbázis kapcsolódás beállítása.
ARM tanfolyam 2. előadás.
Fontos információk.
Illés Zoltán ELTE Informatikai Kar
Az Internet alkalmazásai
Java web programozás 7-8..
Mappa- és fájlműveletek
Webprogramozó tanfolyam
Illés Zoltán ELTE Informatikai Kar
Java web programozás 5..
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
A HTML alapjai Az internet és a web.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Alkalmazott Informatikai Tanszék
Információ és kommunikáció
Az IrfanView program letöltése és telepítése
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

 Az Apache webszervernek semmi köze az Apache indiánokhoz, akik az Egyesült Államok dél-nyugati részén élõ õslakók. A név egy szójáték: "a patchy server”, ami arra utal, hogy a szervert eleinte a webmesterek által készített patchekkel frissítették.

 A webszerver elsődleges feladata hogy a kliens által kért HTML oldalakat kiszolgálja. Ezek az oldalak, tárolhatóak egy könyvtárban. Ezek az úgynevezett passzív vagy statikus oldalak, vagy éppen egy kérés válaszul jeleníthetőek meg, ezeket nevezzük más néven dinamikus oldalaknak.

 A kliensek általában web böngészők, mint például a Mozilla, vagy az Internet Explorer. A webszerver és böngésző közötti kommunikáció általában a Hypertext Transfer Protocol (HTTP) segítségével történik. A kliensek meghatározott formájú címekkel, az úgynevezett URL címekkel kérik le az oldalakat a kiszolgálóról.

 Tehát ahhoz, hogy web programozást végezzünk, mégpedig PHP alatt futtathatót, ahhoz célszerű egy otthoni komplett szerver konfigurációt összehozni:

Ennek lépései a következök: Szükséges programok letöltése…… 1) apache_2.2.3-win32-x86-no_ssl.msi 2) php Win32.zip 3) php win32-installer.msi

Innen letölthetők:  (  ( d/binaries/win32/) d/binaries/win32/ „Azért javaslom mindkét fájlt letölteni és majd felhasználni, mert az installer változat tartalmazhat hibákat.”

 Következő lépés, hogy hozzunk létre egy mappát, ami lehet a letöltött fájlokat tartalmazó mappán belül is.  Majd csomagoljuk ki ide a letöltött PHP fájlt.

 Ha ezekkel megvagyunk, elkezdődhet a telepítés!

 A legelőször letöltött (apache_2.2.3-win32-x86- no_ssl.msi) fájlt installáljuk.  \Next -> I accept -> Next -> \

 Network Domain: localhost  Server Name: localhost  Administrator's address: (kijelölve hagyjuk a "for all users, on port 80" részt )

Tipikus (Typical) telepítést választva tetszés szerint módosítjuk a telepítés helyét (jelen esetben legyen az Apache2 a "c:\Apache2" könyvtárba telepítve, ekkor csak a "c:\"-t kell megadnunk a mappa nevének. A mappa neve "Apache2.2" lesz és benne a "bin" mappa és még 11 másik mappa, valamint néhány "txt" kiterjesztésű fájl.

A konfigurálást későbbre hagyjuk, miután a PHP-t is feltelepítettük.

 Indítsuk el a letöltött "php win32- installer.msi" fájlt, és az előbbiekhez hasonlóan telepítsük a "PHP"-t mégpedig itt is úgy, hogy a gyökér könyvtárba szerepeljen a PHP mappa. A PHP mappába valószínűleg nem az újabb négy mappa és a több mint 30 fájl lesz, ezért az előzőekben kicsomagolt PHP mappákkal és fájlokkal felülírjuk és feltöltjük.

 A telepítést ezzel még nem végeztük el, mert még néhány fájlműveletet is el kell végezni. A "php5apache2.dll" fájlnak a PHP mappában kell lenni közvetlenül.  Tehát itt csak az ellenőrzést kell elvégeznünk, mert ez kell az APACHE-hoz.

"C:\Apache2.2\" könyvtárban levő "httpd.conf" fájlt megnyitjuk és a "LoadModule......" sorok után az alábbi három sort kell beírni:  PHPIniDir C:\PHP  LoadModule php5_module c:/php/php5apache2_2.dll  AddType application/x-httpd-php.php Majd keressük meg a DocumentRoot szóval kezdődő sort, és változtassuk meg az értékét arra a könyvtárra, ahol a HTML oldalainkat tároljuk. Pl.: DocumentRoot "C:\www"

A "C:\PHP" könyvtárban levő "php.ini" fájt meg kell nyitni és “Language Options” után a "short_open_tag = Off"-t át kell írni így: short_open_tag = On Az "implicit_flush = On"-t át kell írni "off"-ra így: implicit_flush = Off A "display_errors = Off"-t át kell írni "on"-ra így: display_errors = on A "register_globals = Off"-t át kell írni "on"-ra így: register_globals = On

 Legvégül indítsuk újra a számítógépet, miután a PHP Designer 2007 Professional at is letöltöttük. Ennek telepítése nem igényel különösebb szaktudást. Ez egy kényelmes PHP Editor, mely weboldalak programozásához nyújt segítséget. Syntax Highlighting funkciójával minden programnyelv (PHP, SQL, HTML), használható, rengeteg kódkönyvtár, FTP kliens és fájl menedzser jár hozzá, valamint egy Google kereső. (A bátrabbak jegyzettömbben is elkészíthik weboldalukat.)

Letöltés: (

Az Apache-ot a Start menün keresztül a “Start Apache in Console” bejegyzéssel tudjuk a továbbiakban elindítani.

 Evvel véget ért az apache konfugurálása, intallálása, és kezdődhet a munka….

  Ez egy PHP program HTML tartalommal, amely kiírja az oldalra, hogy: Üdvözlök mindenkit!   <?php  print („Üdvözlök mindenkit!");  ?> 

Egy egyszerű példával bemutatom hogyan lehet táblázatot készíteni és feltölteni számokkal, 1-20-ig: tablazat <?php $i=1; while ($i<=20) { print" ".$i." "; $i++; } ?>

Linkek létrehozása tömbök segítségével: Végeredmény: Pataky.hu, Index.hu, Origo.hu oldalakhoz kapcsolódó linkek kiíratása. <?php $tomb = array("Pataky", "Index", "Origo"); $tomb2 = array(" " " print ' '.$tomb[0]. ' '; print ' '.$tomb[1]. ' '; print ' '.$tomb[2]. ' '; ?>

Egy egyszerű példával bemutatom, hogyan lehet 3 változót kiirattatni. Végeredmény: 3 zárthelyi eredményének felsorolása. <?php class csalad { var $gyerek1; var $gyerek2; var $gyerek3; function nevadas($n1='',$n2='',$n3='') { $this->gyerek1=$n1; $this->gyerek2=$n2; $this->gyerek3=$n3; } function gyerekek_neve() { print "Első Zárthelyi: $this->gyerek1 "; print "Második Zárthelyi: $this->gyerek2 "; print "Harmadik Zárthelyi: $this->gyerek3 "; } $csaladom=new csalad(); $csaladom->nevadas("Jeles","Jó","Közepes"); $csaladom->gyerekek_neve(); ?>

Végezetül bemutatom egy office programcsomag rendeléséhez írt adatlapomat, amely pdf formátumba jeleníti meg az űrlapot : <?php if (isset($_POST["sign"])){ $nev=$_POST["nev"]; $cim=$_POST["cim"]; $tel=$_POST["tel"]; $varos=$_POST["varos"]; if (isset($_POST["word"])){$tanf1=1;} if (isset($_POST["excel"])){$tanf2=1;} if (isset($_POST["access"])){$tanf3=1;} require('www/fpdf.php'); $pdfobj=new FPDF(); $pdfobj->addpage(); $pdfobj->setfont('Arial', 'B', 12); $pdfobj->cell(40,10,"Neve: "); $pdfobj->ln(); $pdfobj->cell(40,10,$nev); $pdfobj->ln();

$pdfobj->cell(40,10,"Címe: "); $pdfobj->ln(); $pdfobj->cell(40,10,$cim); $pdfobj->ln(); $pdfobj->cell(40,10,"Telefonszáma: "); $pdfobj->ln(); $pdfobj->cell(40,10,$tel); $pdfobj->ln(); $pdfobj->cell(40,10,"Hol lakik?:"); $pdfobj->ln(); if($varos=="1"){ $pdfobj->cell(40,10,"Dabas"); $pdfobj->ln(); } if($varos=="2"){ $pdfobj->cell(40,10,"Ócsa"); $pdfobj->ln(); } if($varos=="3"){ $pdfobj->cell(40,10,"Bugyi"); $pdfobj->ln(); }

if($varos=="4"){ $pdfobj->cell(40,10,"Alsónémedi"); $pdfobj->ln(); } if($varos=="5"){ $pdfobj->cell(40,10,"Dunaharaszti"); $pdfobj->ln(); } //print "Milyen tanfolyamra jelentkezett? "; $pdfobj->cell(40,10,"Melyik tanfolyamra jelentkezett?"); $pdfobj->ln(); if(isset($tanf1)){ $pdfobj->cell(40,10,"Word"); $pdfobj->ln(); } if(isset($tanf2)){ $pdfobj->cell(40,10,"Excel"); $pdfobj->ln(); } if(isset($tanf3)){ $pdfobj->cell(40,10,"Access"); $pdfobj->ln(); } $pdfobj->Output(); } ?>

  Jelentkezési Lap   ">  Név:  Cím:  Város:  DABAS  ÓCSA  BUGYI  ALSÓNÉMEDI  DUNAHARASZTI   Telefonszám:  Tanfolyamok:  Word (20 000Ft)  Excel (25 000Ft)  Access (30 000Ft) 

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Ács István Neptun kód: UBPY7O