Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Memóriák típusai, jellemzői
Advertisements

BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Egy ház felépítése 3 és fél hónap alatt a Serbán Bau kft-vel
Memória.
PIC mikrokontrollerek
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Az LCD kijelző programozása
A mikrovezérlők Áttekintő előadás.
ATMEL AVR mikrokontroller család hardver-felépítése
PIC mikrovezérlők.
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai
Processzoros védelmek HW-SW felépítése
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép felépítése
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
PIC processzor és környezete
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A mikrovezérlők világa
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A mikroszámítógép felépítése
VI.) Memóriák, memória szervezés
PIC mikrovezérlők Mersich András Ajánlott irodalom:
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Neumann János és elvei.
Berendezés-orientált IC-k BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszéke Székely Vladimír, Mizsei János 2004 április BME Villamosmérnöki.
A PLC és használatának előnyei
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
Mikroprocesszorok Működés.
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
PIC mikrokontroller.
Memóriák képekben Takács Béla
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Mikrokontrollerek - MCU -. Mikrokontroller / mikrovezérlő A mikrokontroller (uC) lényegében egy egy tokba integrált mikroszámítógép. Pontos definíciója.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A berendezés tervező korszerű eszköztára
A programozható mikrokontroller
Programozható áramkörök
Félvezető Memória elemek alapjai és használatuk
MIKROVEZÉRLŐK.
Programozható áramkörök
Mikrokontrollerek - MCU -
Pic mikrokontrollerek
Előadás másolata:

Mikrokontrollerek - MCU -

Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…

A rendszerfejlesztés blokkvázlata

A mikrokontroller belső felépítése

PIC mikrovezérlők A Microchip (fantáziadús név, mi?) gyár mikrokontroller (MCU=microcontroller unit) családjának márkaneve a PIC. Létezik 8, 16, 32 bites változat, mindegyikből több család és több tucat típus... Az egyes családokat számok jelölik: 8bites családok: alsó kategória: PIC10, PIC12 középső kategória: PIC12, PIC16 felső kategória: PIC18

PIC16C5X, Harvard Architektúra

Órajel generálás PIC kontrollereknél

Program memória A központi egység a végrehajtandó adatokat a program memóriából olvassa ki. Ez a tár különféle igények miatt különböző típusú: ROM, PROM, EPROM, EEPROM lehet. ROM: ennek a tartalmát a gyártás során írják bele a memóriába. Ez – mivel nagy darabszám esetén a legolcsóbb memóriamegoldás – akkor előnyös, ha nagy mennyiségben akarjuk az adott felprogramozott PIC vezérlőt felhasználni. Természetesen ilyenkor a gyártóhoz kell juttatni a ROM-ba írandó teljes tartalmat és ezt írják be a gyártástechnológia adott fázisában a ROM-ba. PROM / OTP: Programmable ROM, One-Time Programmable; a felhasználó által egyszer programozható, így nem kell a gyártóhoz beküldeni, és utólag nem módosítható (ez akkor előnyös, ha nagyon el akarjuk kerülni, hogy a felhasználó belenyúljon a programba).

EPROM: Erasable Programmable ROM; ez a memóriatípus olyan, hogy a felhasználó képes ennek tartalmát beírni, majd új tartalom beírása előtt ultraibolya fénnyel [pl. kvarclámpa] törölni [„kinapoztatni”]. Ennek a típusnak az az előnye, hogy a programfejlesztő egyszerűen tudja programját a PIC EPROM- jába írva kipróbálni, módosítani. A kvarc ablakot törlés után le kell ragasztani, mert a napfény hatására idővel törlődik. EEPROM: Electronically Erasable Programmable ROM; hasonló az EPROM memóriához, de itt a törlés a „kinapozás” helyett elektromos jelekkel történik, így a programfejlesztéshez az ilyen típusú memória még előnyösebb. Ennek újabb változata a FLASH.

Az adatmemória felépítése

Watch Dog Timer [WDT]

Soros programozás

PIC16/17CXX család

PIC16CXX utasításkészlet összefoglaló

Gyártók és tokozások

Programozó eszközök: PICkit

AVR STK500

Pogácsák, megenni jó, másra nem… Anulu mondani: megenni jó, megenni jó… ő Anulu.

Vannak akik gyorsan szeretik: Arduino™ család

Köszönjük a figyelmet és sikeres ”égetést” kívánunk!