Hő- és áramlástechnikai gépek II

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

a sebesség mértékegysége
EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA.
Áramlástani szivattyúk 1.
Forrás: Infografika Forrás:
Volumetrikus szivattyúk
Az impulzus tétel alkalmazása (megoldási módszer)
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A hasonlóság alkalmazása
Turbo pascal feladatok 2
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Mérnöki számítások MÁMI_sz1 1.
Mérnöki számítások MÁMI_sz2 1.
Háromszögek szerkesztése 3.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TERVEZŐ PÁLYAMŰ TELEFON KONZULENS.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Úszás, lebegés, merülés.
Microsoft Excel Függvények VIII.
Energia, energiaváltozások
Úszás, lebegés, merülés úszás lebegés merülés.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
A folyadékok sűrűsége Hustota kvapalín.
Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
Fizika vetélkedő a János-hegyen. A vetélkedő célja  Érdeklődés felkeltése  Előítéletek levetkőzése  Motiváció  Fizikához kapcsolódó élmény nyújtása.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Integrált mikrorendszerek II. MEMS = Micro-Electro-
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) Ennek megfelelően a sorok elválasztás.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
TENGELYEK.
Gépszerkezettan.
Gépszerkezettan.
Járművek és mobil gépek II. Mobil hidraulika alapjai
Hő- és Áramlástan Gépei
Vegyipari és biomérnöki műveletek
Business Mathematics A legrövidebb út.
Munka.
Egyenes vonalú mozgások
Az áramló folyadék energiakomponensei
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
Formátum: jegyzőkönyv
1. feladat  Készíts olyan függvényt, mely paraméterül kapja két egész típusú változó címét, s hívása után a két változó értéke helyet cserél.
Szállításszervezés.
Csővezetékek.
Veszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan TanszékVeszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan Tanszék Hajtások.
Egyéb műszaki jellemzők
AZ ERŐ HATÁSÁRA -mozgásállapot-változás -alakváltozás -forgás TÖRTÉNHET. AZ ERŐ HATÁSÁRA Készítette: Farkas Andor.
Gépszerkezettan.
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Járműelemek.
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
Gépszerkezettan.
TENGELYEK.
Számítógépes modellezés és tervezés I.
Rögzítő elemek, kötések méretválasztéka és kiválasztása
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
Áramlástan mérés beszámoló előadás
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

Hő- és áramlástechnikai gépek II Házi feladat segédlet druidah9@gmail.com Laguel Endre

Általános A kiadott sorszám alapján gyűjtse össze az adatokat Készítsen szabványos fedőlapot (melléklet csatolva) Számítsa ki a hiányzó adatokat (a további oldalakon szerepeltesse a számolás lépéseit) Határozza meg a sebességi háromszöget A teljesítmény alapján számolja ki, mekkora tengely szükséges a kerék biztonságos hajtásához (n=1,25), valamint válasszon szabványos acélminőséget ehhez Válasszon szabványos reteszméretet (Rm=600N/mm2), és állapítsa meg a retesz hosszát (méretezzen palástnyomásra) Készítse el a járókerék műszaki rajzát A feladat két fajta kiindulási helyzetet tartalmaz: vagy a tengelyteljesítmény adott, vagy a Q(H) görbe egy pontja, amit el kell érni

Fedlap Tantárgy neve a fejlécen Név és NEPTUN-kód a cím Kiosztott sorszám Meghatározott paraméterek táblázatosan Tartalmazza az oldalszámot (a fedlap az első oldal) Minden szöveg (képleteket kivéve, ha egyenletszerkesztővel készült) Arial, 10pt

Fizikai kritériumok Folyadék sűrűség: ρ=1000 kg/m3 Lapátvastagság (s): 2mm (z=1 esetében 5mm) Tárcsavastagság: 3mm (z=1 esetében 12mm) Perdületmentes belépés adott A Bernoulli-egyenlet alapján ítélje meg, hogy az adott kerék esetében kell-e kavitációra számítani

z lapátszám -750 – 6-12 750-1500 – 3-5 1500-3000 – 2-3 Ezek ajánlások, eltérhet tőlük, de minden esetben ellenőrizze az ébredő erőket! Ha a feladatban z adott, attól nem térhet el!

Sebességi háromszögek

H(Q) görbe

Tengelyméret Kerekítsen 0, vagy 5 egész számra. Pl. 19,85 esetén 20-ra; 21,31 esetén 25-re. 5mm-nél kisebb tengelyméretet nem választhat!

Retesz ellenőrzés Végezze el a számítást a retesz alján és tetején is! Méretekért keresse meg az MSZ 2310 szabványt (Dr. Horvát – Dr. Kósa – Műszaki kommunikáció segédlet [BMF BGK 3013])

Egyéb rendelkezések Ha d=0, a lapátok a tengelycsavarban futnak össze melynek legkisebb lekerekítése R=5mm lehet z=1 esetén a kerék háttárcsájából alakítson ki súlyozást (súlypontot nem szükséges számolni, csak utaljon arra a rajzon, hogy a darabot milyen osztáskörrel és milyen szélesen kell súlyozni) Vickers-kerék tervezése megengedett

Keréktípusok J – Jet-szivattyú: a homloktárcsán hosszabbított szívótorokkal készül, ami köré H7/m6 illesztéssel szimeringet szerelnek a visszafolyás ellen (ennyivel hosszabb a szívótorok) W – Wortex kerék: csak hátoldali tárcsája van, homloktárcsa nélkül R – Hagyományos radiálkerék: hátoldali- és homloktárcsája is van

Lapátalak Logaritmikus spirál. Radiál és Wortex kerekeken alkalmazható, kivéve ha z=1. Úgy kell megválasztani, hogy az utolsó pontjához húzott érintő egybeessen w-vektorral.

Lapátalak Archimédészi spirál. Egylapátos kerék (z=1) esetén ezt használják. A paramétert úgy kell megválasztani, hogy 2π alatt d-ről D-ig éppen elér. Ebben az esetben minden metszetben a kerék keresztmetszete közel ugyanannyi, ez megkönnyíti a súlyozást.