Kenneth Frampton (1930- ). Kenneth Frampton nevét legalább három okból kell ismerni: - 1980-ban jelent meg először (az azóta többször is bővített és számtalan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,
Advertisements

A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Egy ötlet megvalósítása
Művészet By: Turi Krisztina.
Kinszki’s art Kinszki Imre müvészete.
A Biblia Isten szava.
Esztétika.
Ahol élünk.
NYON 1.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
HUNGARY’S PARLAMENT PARLAMENT MAGYARORSZÁG PARLAMENTJE PARLAMENTJE.
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
Michele Arnaboldi „There are moments in architecture that neary bring one to tears” Tájépítészet, mint a várostervezés eszköze.
THE BIG RETHINK 4. Peter Buchanan: Az építészet céljai The purposes of architecture BME DLA Doktori Iskola – Tematikus kutatás - Bartha András.
Christian Kerez Architectural dialugues riport. Christian Kerez – Ars poetica „Az építészet az élet létfontosságú része, nem csupán formai feladat. Mindazonáltal.
Szervezeti formák.
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Szerint a természet értelmetlen rendezetlenségével szemben az emberi kultúrát a szervezettség és fegyelmezett rend jellemzi. A mûvészet célja, hogy új.
A középkori filozófia főbb kérdései
Zene és Liturgia?!.
A CONTROLLING MINT INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNY
A kulturális intelligencia
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA III.. A 60-as évek antropológiája E. Wolf: részterületek, terminusválság El ő zmények: 1.Angolszász strukturalista funkcionalizmus.
A szóképek (trópusok) és alakzatok rendszere
Kurt Wenner, a világ kevés utcafestőinek egyike eredeti festményeit élőben, közönség előtt készíti. Gazdagon díszített, kézzel festett pasztellképein klasszikus.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Strike Egy új magazin bemutatása. Kiadó: Építész Szakkollégium Cél: tematikus számok megjelentetése, elemzések városról, emberről, az életünkről, épített.
Összehasonlítás: Bauhaus – szecesszió tetszőleges tárgy összehasonlítása – „nesting table” Jakab Renáta.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Idegen nyelvek tanulása
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
Sorozatok. A manók elindultak a nagyvilágban hogy találjanak egy helyet maguknak ami csakis az övék. Figyeldd meg a képen az emberi élet szakaszait.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Anton Pavlovics Csehov
A kultúra fogalma.
Szemcsés rendszerek statikája Tibély Gergely X. 26.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
„Reflektorfényben Te állsz”
Peter Zumthor Bruder Klaus kápolna Kunsthaus Bregenz
Colquhoun: The Concept of Regionalism A regionalizmus eszmerendszerének kialakulása - történeti áttekintés: ● 20.századi avantgárd megközelíthető: felvilágosodás.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
M A N D A L Á K A mandala szó az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. A mandala egy kör alakú.
Architecture Dialogues Positions – Concepts – Visions Marcel MEILI, Markus PETER Marcel Meili, Markus Peters Architekten pp “Our driving force.
2020: HR a virtuális térben A humán erőforrás menedzsment jövője.
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
What is Happening to Modern Architecture? - szimpózium
REDUKTÍV FORRADALOM Török Tamás a Laposa pincészet badacsonyi épületéről.
Zsoltárok 40:1-9 Bízni az Úrban és emberekben Isten jelenlétében felismerni, hogy Ő mindig lát és hall minket Megismerni Krisztust, megérteni és cselekedni.
Maila Pasut, Sara Ruffini, Daniel Denes, Roland Farkas.
Modern. építészet Budapest Moszkva.
Fiktusz Lilla | elemzés
Épület mint tárgy és tér
Egy hiteles építészet felé
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
Minimalizmus - „ A kevés is sok”
Témavezető: Dr. Oniga István Fejlesztők: Erdős andrás Zákány józsef
(Резьба по яичной скорлупе)
Henry van de Velde „Arts without frontiers” Hisnyay – Heinzelmann Luca
ENEREA - Észak –Alföld Regional Energy Agency
Google SketchUp (
Polymer Theory Why are we looking at polymer theory?
DISZCIPLINÁRIS AMERIKANISZTIKA MESTERKÉPZÉS
(Резьба по яичной скорлупе)
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
A Blaha Lujza téri Népszínház
Előadás másolata:

Kenneth Frampton (1930- )

Kenneth Frampton nevét legalább három okból kell ismerni: ban jelent meg először (az azóta többször is bővített és számtalan kiadást megért) a Modern Architecture - A Critical History című könyve, amely a modern építészet történetének máig is egyedülállóan alapos és tömör feldolgozása; ban ő indította útjára a kritikai regionalizmus gondolatát, amellyel az univerzális civilizáció és a nemzeti kultúra építészetben is jelentkező konfliktusának feloldásához kívánt segítséget nyújtani; től több írását és könyvét szentelte a tektonika koncepciójának, mellyel az építészet relatív autonómiáját (lényegét, sajátszerűségét) próbálta megragadni és kifejteni.

regionalizmus A régió latin szó, jelentése vidék, tájék, városnegyed, városkerület. Olyan kisebb vagy nagyobb terület, amelyet valamely közös tulajdonság választ el a környezetétől: a régió lehatárolás és különbözés. Ami regionális, az helyhez kötötten sajátos és más - a regionális építészet helyhez kötötten sajátos és más.

Lewis Mumford ( ) Internationally renowned for his writings on cities, architecture, technology, literature, and modern life, Lewis Mumford was called by Malcolm Cowley, “the last of the great humanists.” His contributions to literary criticism, architectural criticism, American studies, the history of cities, civilization, and technology, as well as to regional planning, environmentalism, and public life in America, mark him as one of the most original voices of the twentieth-century., the history of cities, civilization, and technology, as well as to regional planning, environmentalism, and public life in America, mark him as one of the most original voices of the twentieth-century.

Mumford regionalizmusa A nemzetközi stílus definiálta modern építészet gépies, személytelen és puritán, amely egyoldalúan értelmezi a funkcionalizmust, amikor csak a mechanikus funkciók kielégítését tartja szem előtt, holott a humán funkciók - az emberi érzések, érzelmek és az egyéni szempontok - figyelembe vétele legalább olyan fontos - állította a szerző. A nem-gépies és nem-formális modern építészet példáját Mumford a kaliforniai partokon találta meg, s nevezte el Bay Region stílusnak, amely "szabad, mégis visszafogott kifejezése a helynek, a klímának és a tengerparti életformának."

Kritikai regionalizmus A kritikai regionalizmus célja ezzel szemben az, hogy közvetítsen az univerzális civilizáció és a nemzeti kultúrák kettőssége között. A civilizációs technika ésszerűsége a hely elvesztéséhez vezethet, a kritikai regionalizmusnak ezt a helyet kell megőriznie, de nem a másolt formai elemek által, hanem a hely (heideggeri értelemben vett) egzisztenciális lényegének a megértésével. A hely lehatárolás, nem kirekesztő, hanem egybegyűjtő értelemben: a hely jelentéseket gyűjt össze, kifejező sűrűsödés és együttrezgés. A helyhez való kötődés így nem a képi két dimenzióban, hanem csakis a térben és több dimenzióban írható le. A framptoni hely-forma a topográfiából, a helyi fényekből és klímából, valamint a tektonikából kell megteremtődjön.

Tektonika MI A TEKTONIKA? Tekton (görög) = építőmester, ács Szerkezettan Az a művészet, mely merev, bot alakú alkotó részeket egy eltolhatatlan szisztémává, egésszé épít össze. Az építészetben a nyers anyag szakszerű vagy művészi feldolgozásának tana, melynél az anyagszerűség is szerepet játszik.

A TEKTONIKA ÚJRAÉRTELMEZÉSE A POSZTMODERN HATÁSÁRA A posztmodern építészet = képek, látvány, felszín Tektonika = testszerűség, térbeliség „A topográfia és a fény kritikai jelentősége ellenére az autonóm építészet mégis elsősorban tektonikai és nem szcenográfiai jellegű, vagyis az autonómiát az épület nyíltan megmutatott vonalai testesítik meg, illetve az a mód, ahogyan a szerkezet szintaktikai formája határozottan ellenáll a nehézségi erőnek.” Kenneth Frampton, 1983 A TEKTONIKA Az építészet strukturális egysége, a konstrukció poétikája Az építészet anyagszerűsége, testszerűsége és térbelisége Az építészet autonóm válasza az adott kultúrára és helyre

Jörn Utzon: Bagsvaerdi templom, Koppenhága mellett, 1976

Bagsvaerdi templom

For Bagsværd Church Utzon captured his idea for the church in two sketches showing the transformation from a gathering on the beach to a congregation framed by an abstract landscape of tree-like columns and "cloud-vaults", realized as thin-shell concrete structures. Utzon’s idea was inspired by regular, Trade Wind driven clouds he saw whilst lying on a beach in Hawaii.

Kínai pagoda

Town Hall by Alvar Aalto architect, at Saynatsalo, Finland, 1949 competition, built 1952

Photo, the grassy courtyard · Saynatsalo Town Hall · Saynatsalo, Finland