WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Windows Communication Foundation (WCF)
Zenetár a webszerverünkön, avagy XML használata PHP 5 alatt. Ercsey Balázs (laze) – netpeople.hu.
RESTful Web Service tesztelése
Hálózati és Internet ismeretek
MSN-kompatibilis egyéni emotikonok kezelése XMPP/Jabber-ben Bemutatás Németh Ádám,
A B2B e-kereskedelem sajátosságai
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
A TCP/IP hivatkozási modell
1. Előadás WCF- bemutatás
4. Web Szolgáltatások Dr. Bilicki Vilmos Szegedi Tudományegyetem
Webszolgáltatások PHP-ben
RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
2010/2011.Huszár István1. dia Weboldalak tervezése II. (X)HTML.
13.a CAD-CAM informatikus
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Amit a HTML-ről érdemes tudni
.NET web szolgáltatások
GOOGLE 1998 szeptember Ma: az IN-es keresés 75%-a Webes keresés Képkeresés Usenet csoportokban Könyvtárban (hierarchikus katalógus) Egyéb szolgáltatások.
WEBOLDALFEJLESZTÉS
XML alapok 2. XML hibaellenőrzés XML a böngészőkben XML parser
Haladó Programozás A webszolgáltatás fogalma
Instant alkalmazások SharePoint platformon. A fejlesztés és a testre szabás határai elmosódtak. A testre szabást végző legtöbbször nem programozó A.
Platform A Vistából örökölt OS alap technológiák Windows Server Core Read-only Domain Controller Hozzáférés szabályzás, erőforrás elérés Network Access.
Szombathely Dinamikus WEB programozás: PHP és JSP.
Hálószolgáltatások (Web Services)
UDDI_1 UDDI alapok Forrás: 128.ibm.com/developerworks/webservices/library/ws-featuddi/ 128.ibm.com/developerworks/webservices/library/ws-featuddi/
Bevezetés az ebXML-be Forrás: An Introduction to ebXML ebXML and Web Services Practical Considerations In Implementing Web Services Romin IraniRomin Irani.
SOAP alapismeretek A SOAP egy egyszerű XML alapú protokoll, ami lehetővé teszi, hogy az alkalmazások információt cseréljenek a HTTP-én keresztül. Forrás:
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer)
ESzabványok Workshop 1. előadás: Bevezető, eAdatmodell október 13.
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
…az ISA Server 2006 segítségével Gál Tamás Microsoft Magyarország.
Exchange Server 2007 Client Access Role
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
1 Simple Network Management Protocol, azaz egyszerű hálózatmenedzsment protokoll Takács Béla 2006.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
OAIS. Megőrzés feladatai Viability –Meg kell őrizni a bitfüzér változatlanságát és olvashatóságát a tároló eszközön Rendbebility –Meg kell őrizni a bitfüzér.
Nyílt könyvtári gyűjtemények az Interneten Szabványos metaadatok: átjárhatóság Tapolcai Ágnes MEK Osztály.
Programrendszerek Fejlesztése 14/11 1. Az előző előadás tartalma: 2  Alkalmazásszerverek, alkalmazásszerverek felépítése  Java EE alkalmazások és modulok.
Számítógépes grafika 3. gyakorlat.
Az ASP.NET programozási modell Ez az előadó neve beosztása vállalata.
LOGO Webszolgáltatások Készítette: Kovács Zoltán IV. PTM.
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Topológia felderítés hibrid hálózatokban
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Weboldalak tervezése (X)HTML.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Java web programozás 11..
Webszolgáltatások Simon Balázs
HTML ÉS PHP (Nagyon) rövid áttekintés. ADATBÁZISRENDSZEREK MŰKÖDÉSI SÉMÁJA Felh. interakció DB Connector MySQL ? A gyakorlaton:
Webprogramozó tanfolyam
Az XML nyelv (Extensible Markup Language). XML  XML: leíró nyelv (metanyelv)  XML alkalmazás: egy megalkotott nyelv  XML dokumentum: egy új nyelv egy.
Farkas Zoltán mérnök informatikus Konzulens tanár: Seres Iván 2013.
.NET FRAMEWORK Röviden Krizsán Zoltán 1.0. Tulajdonságok I Rövidebb fejlesztés 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció) 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció)
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Web-szolgáltatások Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék.
Haladó Programozás A webszolgáltatás fogalma Szabványok és protokollok
A HTML alapjai Az internet és a web.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Alkalmazott Informatikai Tanszék
Szalai Ferenc – Web Service Bricks
Hálózatkezelés Java-ban
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok elérésére. Forrás: http://www.w3schools.com/wsdl/

WSDL alapismeretek A WSDL egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok elérésére. A WSDL a Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv – rövidítése. A WSDL-t XML-ben írták. A WSDL egy XML dokumentum. A WSDL-t a Web szolgáltatások leírására használják. A WSDL-t a Web szolgáltatások elhelyezésére is használják. A WSDL még nem W3C szabvány.

WSDL alapismeretek A WSDL dokumentum szerkezete A WSDL az alábbi fő elemek felhasználásával határozza meg a web szolgáltatást: <portType> a web szolgáltatás által végrehajtódó műveletek, <message> a web szolgáltatás által használt üzenetek, <types> a web szolgáltatás által használt adat típusok, <binding> a web szolgáltatás által használt kommunikációs protokollok. Egy WSDL dokumentum átfogó szerkezete a következőképpen néz ki: <definitions> <types> definition of types........ </types>

WSDL alapismeretek <message> definition of a message....  <portType> definition of a port....... </portType>   <binding> definition of a binding.... </binding> </definitions>

WSDL alapismeretek WSDL portok A <portType> elem a legfontosabb WSDL elem. Ez az elem meghatározza a web szolgáltatást, a végrehajtható műveleteket, és a befoglalt üzeneteket. WSDL üzenetek A <message> elem meghatározza egy művelet adatelemeit. WSDL típusok A <types> elem meghatározza a web szolgáltatás által használt adattípusokat. WSDL kötések (bindings) A <binding> elem mindenegyes portra meghatározza az üzenet formátumát és a protokoll jellemzőit.

WSDL alapismeretek Egy WSDL dokumentum egyszerűsített részlete: <message name="getTermRequest"> <part name="term" type="xs:string"/> </message>  <message name="getTermResponse"> <part name="value" type="xs:string"/> </message> <portType name="glossaryTerms"> <operation name="getTerm"> <input message="getTermRequest"/> <output message="getTermResponse"/> </operation> </portType> 

WSDL alapismeretek WSDL portok A WSDL port leírja a web szolgáltatás által közzétett interfészeket (megengedett műveleteket). A port meghatározza a web szolgáltatás kapcsolódási pontját. Ez a hagyományos programozási nyelvek függvény könyvtárához (vagy egy modulhoz, vagy egy osztályhoz) hasonlítható. Minden művelet pedig a hagyományos programozási nyelv egy függvényéhez hasonlítható.

WSDL alapismeretek Művelet típusok one-way (egyirányú) a művelet fogadhat üzenetet, de nem fog küldeni választ, request-response (kérés-válasz) a művelet fogadhat kérést, és választ fog küldeni, solicit-response (kérelem-válasz) a művelet küldhet egy kérést és választ fog várni, notification (közlés) a művelet üzenetet küldhet, de nem fog várni válaszra.

WSDL alapismeretek Egy one-way művelet példa <message name="newTermValues"> <part name="term" type="xs:string"/> <part name="value" type="xs:string"/> </message><portType name="glossaryTerms"> <operation name="setTerm"> <input name="newTerm" message="newTermValues"/> </operation></portType >

WSDL alapismeretek Egy request-response művelet példa: <message name="getTermRequest"> <part name="term" type="xs:string"/> </message> <message name="getTermResponse"> <part name="value" type="xs:string"/> </message> <portType name="glossaryTerms"> <operation name="getTerm"> <input message="getTermRequest"/> <output message="getTermResponse"/> </operation> </portType>

WSDL alapismeretek A WSDL kötések meghatározzák a web szolgáltatáshoz az üzenet formátumát és a protokoll jellemzőit. <message name="getTermRequest"> <part name="term" type="xs:string"/> </message> <message name="getTermResponse"> <part name="value" type="xs:string"/> </message><portType name="glossaryTerms"> <operation name="getTerm"> <input message="getTermRequest"/> <output message="getTermResponse"/> </operation> </portType>

WSDL alapismeretek <binding type="glossaryTerms" name="b1"> <soap:binding style="document"transport="http://schemas.xmlsoap.org/soap/http" /> <operation> <soap:operation soapAction="http://example.com/getTerm"/> <input> <soap:body use="literal"/>

WSDL alapismeretek </input> <output> <soap:body use="literal"/> </output> </operation> </binding>

A WSDL és a UDDI A UDDI (Universal Description, Discovery and Integration – univerzális leírás, felderítés és integráció) egy directory (jegyzék, könyvtár) szolgáltatás, ahol a vállalkozások bejegyezhetnek (regisztrálhatnak) és kereshetnek web szolgáltatásokat. A UDDI egy platform-független keret, amely az Internet használatával lehetővé teszi a szolgáltatások leírását, vállalkozások felderítését és az üzleti szolgáltatások integrálását. A UDDI a Universal Description, Discovery and Integration rövidítése. A UDDI egy könyvtár a web szolgáltatások információinak tárolására. A UDDI a web szolgáltatási interfészek könyvtára, melyet WSDL-lel írnak le. A UDDI a SOAP segítségével kommunikál. A UDDI be van építve a Microsoft .NET platformjába.

A WSDL és a UDDI Mire alapoz a UDDI? A UDDI használja a World Wide Web Consortium (W3C) és az Internet Engineering Task Force (IETF) Internet szabványait, mint pl. XML, HTTP és a DNS protokollok. A UDDI a web szolgáltatások interfészeinek leírásához a WSDL-t használja. Továbbá a platformok közötti (cross platform) programozást is megcélozza a SOAP befogadásával, mely XML Protocol üzenetváltási specifikációként ismert és a W3C Web site-on található.

A WSDL és a UDDI A UDDI specifikáció a következő problémák megoldásában segíthet: lehetővé válik a megfelelő vállalkozás online felderítése a több millióból, a felfedezett előnyös vállalkozással lehetővé teszi a kereskedés módjának meghatározását, új vásárlók elérése, a meglévő vásárlók hatékonyabb elérése, bővülő ajánlatok és szélesedő piaci elérhetőség, a vásárló-vezérelt szükségletek megoldása a gátak eltávolításával, ami lehetővé teszi a gyors részvételt a globális Internetes gazdaságban, a szolgáltatási és üzleti folyamatok programozott leírása egyetlen, nyílt és biztonságos környezetben.