Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
Advertisements

Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
Endokrin betegségek 30/11/2009 endomisk.ppt.
A víz és a sóháztartás zavarai
Determinisztikus alapú biztonsági elemzések
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
A metabolikus szindróma gyógyszeres kezelése
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
LIPIDEK.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
2-es típusú diabetes és diszlipidemia Dr. Lehotkai Lajos
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Kardiovaszkuláris rizikó becslése a laboratóriumi gyakorlatban
A szervezet energiaforgalma
Étkezési zsiradékok.
Zsíranyagcsere, hyperlipidaemiák, rizikó tényezők
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Lipoprotein lipáz.
Zsírsavak szintézise: bevezető
Pajzsmirigy.
Részlegvezető: Dr. Kovács András
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
KÓROS ZSÍRANYAGCSERE KÓROS ZSÍRANYAGCSERE.
A tápcsatorna funkciói:
A lipidek.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
A gének szerepe az ember életének ( „ sorsának” ) alakulásában
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
A szervezet energiaforgalma
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Szívünk napja- a Szív Világnapja
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A cukorbetegség.
Kiegészítések. 1.A sejtek differenciáltsági állapotai A sejteket osztályozhatjuk aszerint, hogy milyen képességük (potenciájuk) van más típusú sejtekké.
A szervezet energiaforgalma
Takarmányok zsírtartalma
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
Lipidek.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Egyedi mérések összegzése
Felépítő folyamatok kiegészítés
A zsírok emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Foszfolipidek 1. foszfogliceridek: Kolin 1.
A szervezet energiaforgalma
Az Egészségfejlesztési Intézetek szerepe az egészségügyi ellátásban
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Lipidek anyagcseréje és az ateroszklerózis (érelmeszesedés) Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar 22.9.2009 ateromisk.ppt

Zsírok az emberi szervezetben - kémia FELOSZTÁS Zsírsavak és a triacilglicerolok Koleszterin és származékaik Foszfolipidek, más összetett zsírok FUNKCIÓK Energia tartalék (zsírszövet) Sejtmembrán (kettős réteg) Szigetelő réteg az idegrendszerben Hormonok (mellékvese, nemi hormonok) 22.9.2009 ateromisk.ppt

Triacilglicerolok (TAG) és a zsírsavak 15 kg 500 000 kJ energia,3 hónapra elég Táplálékból és szintézis a sejtekben Lebontás a beta oxidáció során Kétatomos maradékok a Krebs ciklusba – energiatermelés Különböző zsírsavak – telített, telítetlen, többszörösen telítetlen, rövid – hosszú szénláncú 22.9.2009 ateromisk.ppt

Telített zsírsavak – szilárd zsírok Kaprilsav 8 Kaprinsav 10 Laurinsav 12 kókuszolaj, babérlevél Mirisztinsav 14 szerecsendió, mirtusz Palmitinsav 16 tej, pálmaolaj Sztearinsav 18 hús Arachidinsav 20 földimogyoró Behensav 22 Lignocerinsav 24 22.9.2009 ateromisk.ppt

Telítetlen zsírsavak - olajok MUFA = egy kettős kötés Palmitolajsav 16:1;9 w 7 Olajsav 18:1;9 w 9 Erukasav 22:1;13 w 9 Nervonsav 24:1;15 w 9 PUFA = két vagy több Linolsav 18:2; 9,12 w 6 22.9.2009 ateromisk.ppt

Telítetlen zsírsavak PUFA 3 - 6 g-linolénsav 18:3; 6,9,12 w 6 a-linolénsav 18:3; 9,12,15 w 3 Arachidonsav 20:4; 5,8,11,14 w 6 Növényi olajak, halak Esszenciális zsírsavak Extraságok EPA 20:5; 5,8,11,14,17 w 3 (eikosapentanic acid) DHA 22:6; 4,7,10,13,16,19 w 3 DHA (dokosahexaenic acid) 22.9.2009 ateromisk.ppt

Koleszterin Csak  140 g az egész testben 1-2 g – napi forgalom 25 g vérben (liporoteinek), májban, emésztőrendszerben 15 g zsírszövet (!!!) 45 g izmok, érfal 55 g idegrendszer 1-2 g – napi forgalom 22.9.2009 ateromisk.ppt

22-es csapdája Koleszterin LDL koleszterin Táplálékból Szintézis acetátból minden sejtben Lebontás nincs Kiválasztás: epesavak  epe, széklet LDL koleszterin Már a normális koncentráció (2,5 mmol/l) káros az érfalnak 22.9.2009 ateromisk.ppt

A vérben nincs koleszterin és TAG! Csak lipoproteinek - 3 család (LP) Gömbölyű részecskék, a belekben ill. a májban keletkeznek. Hidrofil felület, foszfolipidek, fehérjék Hidrofób belső (TAG, CH) Gyors dinamika – lipidek, fehérjék cseréje – egymás között, érfallal Kilomikrónok Þ kilomikrón maradékok VLDL Þ IDL Þ LDL „a rossz koleszterin“ HDL „a jó koleszterin“ 22.9.2009 ateromisk.ppt

Nvezéktan Ultracentrifúga Very low density lipoprotein = VLDL Low density lipoprotein = LDL High density lipoprotein = HDL IDL ? = intermediate (VLDL - LDL) Chylomikron/kilomikron = chylus,nyiroknedv Gyakorlatban nem használják, a nevezéktan megmaradt 22.9.2009 ateromisk.ppt

Kilomikrónok Bél hámsejtjei (enterociták) apoB48 Viszik a táplálék zsírmolekuláit a zsírszövetbe, májba, máshova 3 – 6 órával étkezés után maximális koncentráció, lassan csökken (9 óra) A maradékok a májba (ha nem, baj) 22.9.2009 ateromisk.ppt

VLDL – LDL család Máj, endogén TAG, CH B100 és mások VLDL  IDL  LDL  máj LDL sokáig kering, károsulhat oxidáció, stb. A károsult részecskék rossz úton térnek vissza a májba, aterogének 22.9.2009 ateromisk.ppt

A koleszterin reverz transzportja - HDL Máj – majdnem üres diszkoid részecske Több apoprotein Elviszik a fölös koleszterint a szövetekből (a részecske megtelik, gömbölyödik) Intenzív csere a többi LP-vel Lipidek leadása a májban 22.9.2009 ateromisk.ppt

Rokitansky (Bécs, 1852) inkrusztációs [trombogén] elmélet Az érelmeszesedés csak a XIX. évszázad második felétől komoly orvosi probléma Az emberek fiatalon haltak meg Nem volt labor, EKG Rokitansky (Bécs, 1852) inkrusztációs [trombogén] elmélet Virchow (Berlin, 1855) infiltrációs [lipid] teória Framingham vizsgálat (1948) 2000 » 25 elmélet, számtalan epidemiológiai tanulmány 22.9.2009 ateromisk.ppt

Az érelmeszesedés Nem betegség, de kóros folyamat Már egészen fiatal korban elkezdődik, de sokáig nem okoz betegséget Nem meszesedés (csak a végén) De: szívinfarktus, agyi katasztrófa, végtagok rossz vérellátása, stb. 22.9.2009 ateromisk.ppt

Mi a lipidek és az ateroszklerózis közötti összefüggés lényege ??? „Jó és rossz“ lipidek Az epidemiológiai tanulmányok csak statisztikák, nem adnak választ a „miért? “-re Az ateroszklerózis az endotel hosszantartó károsításának a következménye (response to injury) Nem csak a lipidek 22.9.2009 ateromisk.ppt

A koronária betegség rizikófaktorai Alapvető, biológiai életkor, nem, családi anamnézis (= gének) Biokémia, klasszikus koleszterin (§ 22), LDL-CH, TAG, ¯ HDL-CH Biokémia, újabbak crp (gyulladás) fibrinogén, homocystein, ferritin (Popeye) kis LDL, oxidált LDL typ spravnia A, selen, mg, 22.9.2009 ateromisk.ppt

A koronária betegség rizikófaktorai Táplálkozás, életmód zsírok, édességek, antioxidáns és rost deficit DOHÁNYZÁS, KEVÉS TESTMOZGÁS Betegségek elhízás, diabetes, hypertónia, veseelégtelenség Genetikai RF LDL receptor hibája (FH), apo E variánsok és sok más typ spravnia A, selen, mg, 22.9.2009 ateromisk.ppt

Egy a Framingham tanulmány eredményiből Dohányzás – minden csoportban a duplája 22.9.2009 ateromisk.ppt

Labor megjegyzések Összkoleszterin – olyan nincs is TAG – gyors kilengések HDL koleszterin – alapvető paraméter LDL koleszterin – egyenlet ??? LDL = TCH – (HDL-CH + TAG/2,2) LDL koleszterin direkt mérés ! 22.9.2009 ateromisk.ppt

Normális (?) értékek T-CH < 5,0 mmol/l HDL-CH > 1,0 mmol/l LDL-CH < 3,0 mmol/l (2,5 mmol/l) TAG < 2,0 mmol/l 22.9.2009 ateromisk.ppt