Dr. Mikulás Ildikó 2005. november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
A magyar bormarketing lehetőségei
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia EMCS rendszer Az adófelfüggesztéssel.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Dr. Mikulás Ildikó Miskolc, november 3. Az EU szőlészeti és borászati szabályozása – Magyarországon (1)
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Radóczné Kocsis Teréz tudományos munkatárs
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Cementipari észrevételek és javaslat november 20. a es időszak tervezett CO 2 kvóta kiosztásával kapcsolatban MAGYAR CEMENTIPARI SZÖVETSÉG.
2004. november 4Dr. Surján Lászó november 4Dr. Surján Lászó Homokvárat építünk, ha az EU a reményünk Mindent (?) megtesz értünk, de semmit sem.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
Valorizáció a Leonardo programban Muradin Eszter december 2. Leonardo Nemzeti Iroda.
A magyar gazdaság várható helyzete
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Ilyés Szabolcs, Félixfürdő, 2007 Európai Alapok 2007 után Új lehetőségek vagy bürokratikus buktatók?
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Szőlészet, borászat szabályozása
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének munkája (2005)
A ’95-ÖS STABILIZÁCIÓTÓL AZ EURÓPAI UNIÓIG A magyar gazdaság tíz éve Dr. Surányi György egyetemi tanár A Banca Intesa közép-kelet-európai igazgatója 2005.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
VAN-E ESÉLY A MEZŐGAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE ROMÁNIÁBAN? Kerekes Melinda - Kupán Edith 2008.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Agrárgazdaságtan előadás április 7.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
A magyar szőlő- és borágazat helyzete
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Előadás másolata:

Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja

2 Az EU-25 bortermelése (ezer hl)

3 Asztali bor árak

4 Import Az import mennyisége 1996 óta folyamatosan nő (≈ +10% évente), 2004-ben több mint 11,5 mio. hl volt.

5 Export Az exportált mennyiség enyhén, az exportált termékek értéke kissé erősebben növekszik.

6 Borfogyasztás

7 Megoldandó kérdések a borpiaci rendtartásban  Strukturális kiegyensúlyozatlanság a kereslet és a kínálat között –túl magas marad a termelés a fogyasztás csökkenéséhez és a kereskedelmi mérleg romlásához képest  Jogellenes telepítések  Borászati eljárások és címkézés –a fogyasztási szokások figyelembe vétele, nagyobb rugalmasság kívánatos

8 A borpiaci reform várható ütemezése  tanulmány a borpiaci rendtartás értékeléséről (2005. január)  a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság hatástanulmányt készít a borpiaci rendtartás működéséről és a reform egyes lehetséges elemeinek várható hatásáról (2006 első féléve)  a Bizottság közleménye a Tanács és az Európai Parlament számára (2006 közepe)  rendelet-javaslat (2006 vége)

9 A reform lehetséges témakörei  termelési potenciál  szerkezet-átalakítási támogatás  piaci intézkedések (különösen is a lepárlás)  borászati eljárások  a borok jelölése és kiszerelése

10 A reform politikai céljai  jobb egyensúly elérése a kereslet és a kínálat között (minőségi és mennyiségi tekintetben)  az EU szőlőtermesztésének versenyképességének növelése  a szőlőtermesztés gazdasági, szociális és környezetvédelmi életképességének biztosítása, tekintettel egyes vidéki területeken játszott jelentős szerepére  a termék eredetiségének és hagyományos jellegének megőrzése  a termelési szabályozási keret egyszerűsítése és enyhítése