Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása I. Egyetemi innováció-menedzsment Dr. Buzás Norbert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
OTP Kockázati Tőkealap I.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Nemzeti Innovációs Hivatal
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Competitive NanoMedicines for the Global Market ITDH, 2009, Január 21. A projektgenerálás módszertana a klaszterekben Name:Lisziewicz Zsolt, PhD Position:Chief.
A RIÜ és a szegedi Biopolisz program kapcsolata Konferencia a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szerepéről MTESZ székház Dr. Molnár István.
A Pécsi Tudományegyetem kutatási és innovációs stratégiája
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
A Kaposvári Egyetem innovációs tevékenysége – Dráván innen, Dráván túl
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Szellemitulajdon-kezelés a közfinanszírozású kutatóhelyeken Németh Gábor igazgató MSZH Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központ „TTI Kerekasztal”
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
TTI kerekasztal Pécs, április Spin-off vállalkozások a Debreceni Egyetem - Bartha Klára innováció menedzser Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia.
A felsőoktatás kapcsolódása a vállalati törekvésekhez Felsőoktatási intézmények a magyar klaszterekben Dr. Nádai László Főosztályvezető Oktatási és Kulturális.
A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény
Publikáció vagy szabadalom?
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
Felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár Oktatás – Kutatás - Vállalkozás.
A külső környezet elemzése
Tudásvállalkozások fejlesztése és technológiai transzfer a Széchenyi István Egyetemen III. Regionális Innovációs Kiállítás április 13. Dr. Dőry Tibor.
TÁMOP / projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Minőség menedzsment 6.előadás
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.
Dr. Papp Gábor egyetemi tanár, igazgató eScience Regionális Egyetemi Tudásközpont Pázmány Péter program.
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
A nevem Petrányi János a Gamma Műszaki Zrt
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
HTE 7. KONGRESSZUSA „Infokommunikáció emberközelben” október 5. Szeged "A Magyar Innovációs Szövetség tevékenységének bemutatása" Monszpart Zsolt,
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
A high-tech cégalapítás gyakorlati szempontjai
A külső környezet elemzése
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
Innovációmenedzsmenti alapok
VÁLLALKOZÓI INKUBÁTORHÁZ ÉS INNOVÁCIÓS KÖZPONT NYÍREGYHÁZA
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása I. Egyetemi innováció-menedzsment Dr. Buzás Norbert

Az egyetemi attitűd megváltozása A gazdaság konkrét igényekkel és feladatokkal fordul az egyetemekhez A források szerkezetének változása alkalmazás- orientált kutatásokra ösztönöz Az egyetemek tevékenységének jellemzésére használt mutatók közé „üzleti” mutatók is bekerültek

Egyetemi technológiai transzfer 1.Feladat (?) „Tudomány és üzlet: árulás, kényszer vagy józan felismerés?” 2. Kompetencia 3. Finanszírozhatóság Elvárható-e, hogy a vezető egyetemek a költségvetésük 1%-át az innovációs rendszerük felépítésére és fenntartására fordítsák? 4. Kockázat és teljesség

Egyetemi technológiai transzfer 1.Feladat (?) „Tudomány és üzlet: árulás, kényszer vagy józan felismerés?” 2. Kompetencia 3. Finanszírozhatóság Elvárható-e, hogy a vezető egyetemek a költségvetésük 1%-át az innovációs rendszerük felépítésére és fenntartására fordítsák? 4. Kockázat és teljesség

Egyetemi technológiai transzfer 1.Feladat (?) „Tudomány és üzlet: árulás, kényszer vagy józan felismerés?” 2. Kompetencia 3. Finanszírozhatóság Elvárható-e, hogy a vezető egyetemek a költségvetésük 1%-át az innovációs rendszerük felépítésére és fenntartására fordítsák? 4. Kockázat és teljesség

Képes-e az egyetem arra, hogy az előállított tudás hasznosításakor önmaga is üzleti szereplőként lépjen fel?  Kompatibilitás az iparral Munkakultúra (határidő, felelősség, szerződés) Technológia kereslet és -kínálat  Egyetem-tudat (kiválóság) „Európában mindössze 66 olyan intézmény van, ami már 1500-as évek közepén is létezett: a Katolikus Egyház, a Protestáns Egyház, az Izlandi Parlament, a Man sziget Parlamentje, és 62 db egyetem !!!” Secretary General Per Nyborg, Norwegian Council of Universities

1–2% Nem minden csodás kutatási eredményből lesz nagyszerű technológia Nem minden nagyszerű technológiának van remek piaci alkalmazása Nem minden remek piaci alkalmazásnak van megvalósítható üzleti koncepciója Nem minden megvalósítható üzleti koncepció eredményez működő vállalkozást ÉS: nem minden működő vállalkozás jelent számottevő piaci sikert !!! TT S = kutatás x közvetítő x ipar

Egyetemi technológiai transzfer 1.Feladat (?) „Tudomány és üzlet: árulás, kényszer vagy józan felismerés?” 2. Kompetencia 3. Finanszírozhatóság Elvárható-e, hogy a vezető egyetemek a költségvetésük 1%-át az innovációs rendszerük felépítésére és fenntartására fordítsák? 4. Kockázat és teljesség

Egyetemi technológiai transzfer 1.Feladat (?) „Tudomány és üzlet: árulás, kényszer vagy józan felismerés?” 2. Kompetencia 3. Finanszírozhatóság Elvárható-e, hogy a vezető egyetemek a költségvetésük 1%-át az innovációs rendszerük felépítésére és fenntartására fordítsák? 4. Kockázat és teljesség

Kockázat Idő Kockázatvállaló Magántőke Egyetem Magántőke Egyetem Projektgyűjtés Projektértékelés IP jogok biztosítása Kapcsolatépítés Oktatás Üzleti stratégia Vállalkozásalapítás IP finanszírozás Tőkebefektetés Piacbővítés IP értékesítés Mit vállalhat fel az egyetem a hasznosítás folyamatából és mit lenne célszerű más szereplőkre bízni? Üzleti szektorPPPÁllam

Vállalkozások K+F mérete Vállalatirányítás Piacszerkezet Tőkevonzó és tőkebefogadó képesség Innovációs folyamatok Közfinanszírozású kutatás K+F mérete Diszciplináris szerkezet Szervezet-típusok Tudásátadó kapacitás Kutatásteljesítmény Kölcsönhatás csatornái EGYETEM-IPAR KAPCSOLATRENDSZER Ösztönző környezet A munkakultúra különbözősége A tudáskereslet és a tudáskínálat kompatibilitása Piaci igények és technológia- fejlesztési lehetőségek Támogatási programok Szervezeti berendezkedés Szabályozás forrás: Polt et al., Science and Public Policy 28, 4 (2001)

A „Bayh-Dole Act” 1980-ban fogadták el az USA-ban a Bayh-Dole törvényt, mely lehetővé teszi, hogy az egyetemek a kormányzati forrásokból létrejött eredmények felett is szellemi tulajdonjogokat gyakoroljanak. A törvény számszerű eredményei között A benyújtott amerikai szabadalmi kérelmek száma 2004-ről 6375-ra nőtt A kibocsátott szabadalmak száma 1267-ről 3764-ra emelkedett A megkötött licencia szerződések és a lehívott opciók száma 1043-ról 4362-ra nőtt Összes licenciából származó bevétel 153 millió USD-ről 1335 millió USD-re emelkedett

A TTO-k célja, hogy a találmányok hasznosuljanak, azonban úgy, hogy a haszonból az egyetem is részesüljön Nemzeti és EU pályázatok Ipari finanszírozás Kollaborációk Anyagátadási megállapodások Titoktartási megállapodások „Csak” publikáció Saját tulajdonú IP Közös tulajdonú IP Felhasznált szellemi tulajdon Kié lesznek az IP jogok? Szolgálati szabadalom? Alkalmazotti szabadalom? Feltalálói szabadalom? Kinek, milyen hasznosítási joga van? Kinek, milyen licencia vételi joga van? 1. Feltaláló2. Feltaláló… n. Feltaláló Ipari partneré az IP Kap-e a hasznosítás után royalty-t az egyetem? Ez esetben nincs további kérdés Eldöntendő kérdések Lehetséges kimenetek Az innováció bonyolult „stake-holder” köre forrás: Convincive Consulting

Speciális egység UNI Közvetítő szervezetek Spin-off cégek Egyéb cégek „Saját” UNI Közvetítő szervezetek Spin-off cégek Egyéb cégek „Tulajdonolt” Leányvállalat UNI Spin-off cégek Egyéb cégek „Kihelyezett” Közvetítő szervezet UNI Egyetemi hasznosító irodák (UILO)