A budapesti egyetem pedagógus professzora: WESZELY ÖDÖN MUNKÁSSÁGA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

Villanások A TTE első 15 éve A TTE megalakulásának sajtóvisszhangja.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Beiskolázási tájékoztató december
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Globalizáció és oktatás
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
A fejlesztés hatása a szervezetre
Az Oktatási Minisztérium bemutatkozása december.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A MODERN NEVELÉSTUDOMÁNY GYÖKEREI
Eötvös Loránd élete és munkássága
Petőfi Sándor Élete és műve.
Nevelésügy a reformkori Magyarországon
A testnevelési tanterv.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
A háború és a modern fegyveres erő
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
A PEDAGÓGIA ALPJAI.
NEVELÉSTÖRTÉNET.
NEVELÉSELMÉLET.
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
Kommunikáció az egyetemen
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
A XVII. SZÁZAD KIEMELKEDŐ NEVELŐI
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Schulek Frigyes Két tanítási nyelvű Építőipari Szakközépiskola
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Korai tehetségnevelés
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Szinkrón neveléstörténet és problématörténet
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Templom és iskola a Galga mentén
100 ÉVES AZ INTÉZETÜNK 1. A Milleker-korszak
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Tantárgyi tematika Területi gazdaságtan Nyíregyházi Főiskola, 2007/2008. II. félév Filepné dr. Nagy Éva.
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Kezdeményezések az iskolai testnevelés bevezetésére
SPORTTÖRTÉNET.
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
1. lecke „A fizika tanítása” tárgy jellege, célja
Közoktatási vezető II. félév
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A budapesti egyetem pedagógus professzora: WESZELY ÖDÖN MUNKÁSSÁGA Morvay-Sey Kata I. évf. PhD hallgató PTE BTK Oktatás és Társadalom Iskola 2008.

Weszely Ödön (1867-1935) Neveléstudós, tudományszervező Elméleti és gyakorlati szakember Több évtizedes gyakorlati tapasztalat (iskolaigazgató) A pozsonyi, pécsi és budapesti egyetem pedagógusprofesszora Nyitottság (külföldi és hazai irányzatai és kutatási eredményei ránt)

1867. augusztus 23-án született Pesten Polgári iskolából, különbözeti vizsgákkal főreáliskolában folytatta tanulmányait Irodalmi érdeklődés, versek írása álnéven 1866-ban főreáliskolai érettségi (később görög és latin különbözeti vizsga) Budapesti Egyetem bölcsész karának hallgatója (11 félév) – magyar és német filológia filozófiai és pedagógiai előadások (Lubrich, Kármán, Horváth) 1894-ben bölcsészdoktori szigorlat (magyar irodalom, német filológia és esztétika)

Egyetemi évei során felfigyeltek tehetségére Cikkek megjelenése (Philológiai Szemle) Eötvös ajánlására Horváth Boldizsár miniszter magántitkára lesz 1889-től tanított (tanulmányai mellett) elemi, majd polgári iskola 1899-ben középiskolai tanári oklevél megszerzése (magyar, német nyelvből és irodalomból) 1890-es évek közepétől pedagógiát oktat tanítóképzőben és rajztanár képzőben 1899-1906-ig főreáliskola tanára, 1906-tól az iskola igazgatója szűkebb szakterülete iránt érdeklődött (irodalomtörténeti értekezések, nyelvi-irodalmi tankönyvek)

Pedagógia, elméleti pedagógia felé fordulás (Kármán és Rein) 1895- jénai nyári kurzus 1890-es évek közepe bekapcsolódik a magyar pedagógia szervezeti életébe 1894- felvétel kültagként a Magyar Paedagogiai Társaságba (1902-rendes tag) 1905 - Első pedagógiai tankönyvei: „Pedagógia (Nevelés- és tanítástan)” illetve „Népiskolai tanítástan és módszertan” címmel. 1907-12 - A „Magyar Pedagógia” főszerkesztője 1910 - magántanári habilitáció főváros közoktatásügyének átszervezője (szakfelügyelet, tantervek)

1912- Fővárosi Pedagógiai Szeminárium létrehozása 1918- a pozsonyi egyetem pedagógiai professzora 1921- a pozsonyi bölcsészkar PÉCSRE kerül 1923/24-es tanévben a bölcsészeti, történelemtudományi és orvostudományi kar megkezdte működését Pedagógiai Intézet létrehozása (könyvtár, laboratórium)

1923-25- a kar dékánja 1929-30- az egyetem rektora 1923 - „Bevezetés a neveléstudományba” című műve 1935 - kinevezés a Pázmány Péter Tudomány-egyetem pedagógiai tanszékének élére 1935. március 6-án elhunyt tüdőgyulladásban

MUNKÁSSÁGA 1909-„A modern pedagógia útjain” rendszerezési törekvések herbarti hatások A pedagógia - két segédtudományon, az etikán és a pszichológián alapszik 1923-„Bevezetés a neveléstudományba” nevelés legalapvetőbb kérdései filozófiai alapok, összefüggések a nevelés értékelméleti megalapozása

"Ha a neveléstudomány ki akarja tűzni a nevelés céljait s fölépíteni a célok egy következetes és harmonikus rendszerét, a célok megállapításánál azt kell mérlegelni, hogy mi az, ami a jövő nemzedék szempontjából értékes. [...] A neveléstudománynak itt az érték fogalmával van dolga. Meg kell állapítani mi az érték, hány félék az értékek, s a sokféle értéknek egy rangsorát megszerkeszteni„ (Weszely 1923.)

A nevelés legfőbb célja a műveltség és közműveltség biztosítása Reális értékek: Szükséges Hasznos Élvezetes Ideális értékek: Igaz Jó Szép „Pedagógiai érték az, ami elősegíti a nevelés céljait, tehát tökéletesíti az embert.” (Weszely, 1923) A nevelés legfőbb célja a műveltség és közműveltség biztosítása

"A nevelés célja tehát a kultúra, mert a kultúra segítségével képes az ember emberhez méltó magasabb rendű életet élni, a kultúra segítségével képes magasabb élethivatását fölismerni, célokat kitűzni, s ezeket a célokat elérni".  Cél az abszolút értékek elérése, a reális értékek felől az ideális értékek felé haladva KULTÚRLÉNNYÉ VÁLÁS (Weszely, 1923)

A NEVELÉSTUDOMÁNY NEMEI ÉRTÉK NORMATÍV TUDOMÁNY I. TESTI NEVELÉS EGÉSZSÉG EGÉSZSÉGTAN II. TECHNIKAI NEVELÉS ÜGYESSÉG TESHNILÓGIA III. GAZDASÁGI NEVELÉS HASZNOSSÁG GAZDASÁGTAN IV. TÁRSADALMI NEVELÉS MÉLTÁNYOSSÁG SZOCIOLÓGIA V. ÁLLAMPOLGÁRI NEVELÉS HAZAFISÁG JOGTUDOMÁNY ÉS POLITIKA VI. ERKÖLCSI NEVELÉS JÓ ETIKA VII. TUDOMÁNYOS NEVELÉS IGAZ LOGIKA VIII. ESZTÉTIKAI NEVELÉS SZÉP ESZTÉTIKA IX. VALLÁSI NEVELÉS HIT TEOLÓGIA X. HIVATÁSRA NEVELÉS MUNKA SZAKTUDOMÁNYOK

TESTI NEVELÉS - TESTNEVELÉS „A testi kultúra több mint a testi képességek fejlesztése, nem pusztán testgyakorlás és a testi ügyesség fokozása” (…) „A test ápolása, gondozása, gyakorlása, erősítése, növesztése, fejlesztése, szépítése, tökéletesítése nem öncél, hanem a tökéletesebb életre való előkészület, az egész ember fölemelése magasabb színvonalra” (Weszely, 1923)

Test és lélek egysége= kultúra testi kultúra része a testnevelés nem csak a testi képességek fejlesztése Lélek „tornáztatása” = SZEMÉLYISÉG FEJLESZTÉSE a nevelés három alapvető funkciója közül az egyik a testi nevelés! szellemi nevelés = erkölcsi nevelés + tanítás (H. Spencer alapján) H. Spencer

„ A testi nevelés a személyiségfejlesztés részeként, a nevelés feladatrendszerén belül, a fizikumra kihangsúlyozott hatásrendszert jelenti.” Tervszerű, rendszeres, céltudatos „Testnevelés alatt a pedagógiailag átgondolt, tantervileg megformált, didaktikailag felépített, módszertanilag kimunkált tárgyat értjük.” (Biróné, 2004, 38.o.) Testi nevelés a testnevelésnél tágabb fogalom, a testnevelés a testi nevelésnek csak egy része!

A testkultúra fogalma: „A testkultúra a kultúra ága, mely magába foglalja azon társadalmi, tárgyi, anyagi és szellemi javak összességét, mindazon érték és normarendszert, amely a célra irányított tevékenységek folyamatában hozzájárul az emberi személyiség egészséges testi és szellemi fejlődéséhez, önkibontakozásához.” (Prisztóka, 1998)

Prisztóka, 1998

értékteremtő funkció gyakorlati, elméleti, tárgyi és anyagi feltételek fejlesztése az egész emberiség fejlődését és fennmaradását segítő, egészségmegőrző társadalmi szerep a felpörgetett, stresszes életmód káros hatásai lehetséges válasz: rekreáció, modern mozgásformák, wellness-fitness tevékenységeknek. ALAPMŰVELTSÉG RÉSZE NEMZETI ALAPTANTERV (1995/2003): ”A testnevelés és sportolás hozzájárulhat, ahhoz, hogy a tanulók életigenlő, az egészséget saját értékrendjükben kiemelt helyen kezelő személyiséggé váljanak” Általános fejlesztési követelmények: egészséges testi fejlődés, mozgásműveltség fejlesztése, motorikus képességek fejlesztése, mozgásigény fenntartása

A testkulturális értékek csoportjai: 1. Emberi testre vonatkozó értékek 2. Egészségre vonatkozó értékek 3. Az emberi mozgásra vonatkozó értékek A sporttevékenységre vonatkozó értékek A sportoló közösségre vonatkozó értékek Sport, mozgás esztétikai értékei

TESTNEVELÉS, AZ ISKOLAI TESTNEVELÉS MAGYARORSZÁGI FEJLŐDÉSE Egy kis történeti áttekintés… TESTNEVELÉS, AZ ISKOLAI TESTNEVELÉS MAGYARORSZÁGI FEJLŐDÉSE 16. sz. gyermek testi nevelését is nevelői feladat protestáns, később katolikus iskolák = játék, vívás és tánc 1777-ben a Ratio Educationis 1762-ben Mátyus István „Dietetica” 1794-ben Kiss József iskolába járó gyermekek testápolási ismereteire vonatkozó fejlesztés szükségessége, testgyakorlatok fejlesztő hatása 1825- megalakult a Pesten a Nemzeti Vívó Intézet.

- 1825-27-es országgyűlés az iskolai testnevelés bevezetését sürgető indítvány elutasítása testápolás és testi nevelés a szülők és az orvosok feladata - katolikus paptanárok szerepe: Szilasy János, Beke Kristóf, Májer István Széchényi István, Wesselényi Miklós és Kossuth Lajos 1841 – evangélikus, református iskolákban a testgyakorlás rendes tárggyá válik 1848-javaslat a tanítóképezdék tanterveiben a gimnasztika és a vívás rendszeresítésére 1850-51-es tanév: gimnasztika bekerül a rendkívüli tárgyak közé

testnevelés kísérleti jellegű bevezetése (Eger, Győr, Ungvár, Sárospatak) 1863- Zimányi József „Testgyakorlattan” az iskolai testnevelés első magyar nyelvű szakkönyve 1868-ban a XXXVIII. tc. testgyakorlás kötelező bevezetése népiskolákban és a tanítóképezdékben 1868.évi XXXVIII. törvénycikk 88.§-a kötelezte a tanítóképezdéket a testgyakorlatok tanítására szakember- és létszámhiány 1881-ben jött létre a Magyarországi Tornatanítók Egylete, mintegy 700 fővel

ÖSSZEGZÉS a magyar pedagógia egyik kiemelkedő alakjának, életútjának és munkásságának bemutatása A kultúra részeként a testi kultúra, testi nevelés és testnevelés, testkultúra témakörének bemutatása az iskolai testnevelés kialakulásának története Magyarországon

Felhasznált irodalom:   1 Biróné Nagy Edit (szerk.)(2004): Sportpedagógia. Dialóg Campus, Budapest-Pécs. 2.  Kéri Katalin weboldala http://kerikata.hu/publikaciok/text/!kek/weszely/weszel00.htm (2008.október 12.) 3. Kun László (1998): Egyetemes testnevelés és sporttörténet. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. 4. Dr. Magyar György (1992). A magyarországi tornatanítók egyletének dualizmus kori története. (1881-1918). Magyar testnevelő Tanárok Országos egyesülete, Budapest. 5. Németh András (1997): Weszely Ödön munkásságának tanterv- és művelődéselméleti vonatkozásai. Országos Közoktatási Intézet, Budapest. 6. Németh András (1990): Magyar pedagógusok. Weszely Ödön. Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, Budapest. 7. Németh András ((1994): Weszely ödön elméleti alapműve: Bevezetés a neveléstudományba. In: Kelemen Elemér (1994): A magyar pedagógiai gondolkodás klasszikusai I. Az OPKM Hasonmás Kiadványai, Budapest 453-460.o. 8. Pukánszky Béla- Németh András: Neveléstörténet. http://magyar-irodalom.elte.hu/nevelestortenet/ (2008.október 13.) 9.   Prisztóka Gyöngyvér (1998): Testneveléselmélet. Dialóg Campus, Pécs-Budapest. 10. Szívós Andrea. http://iqdepo.hu/dimenzio/18/18-04-09.html (2008. október 15.) 11. Weszely Ödön (1923): Bevezetés a neveléstudományba. A pedagógia alapvető kérdései. In: Kelemen Elemér (1994): A magyar pedagógiai gondolkodás klasszikusai I. Az OPKM Hasonmás Kiadványai, Budapest

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!