A közoktatás személyiségfejlesztő hatásai a serdülőkorban, különös tekintettel az egészséges életmódra Borsos Anita Neveléstudományi Doktori Iskola – Nevelésszociológia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

Iskolai agresszió és pszichoaktív szerhasználat a HBSC 2010 adatai alapján Arnold Petra , Zsiros Emese , Költő András, Huhn Zsófia , Németh Ágnes  
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
A Szegeden tanuló külföldi középiskolások egészségi állapota
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
az általános iskolákban
Serdülőkorúak egészsége
IndikátorDimenzióAttribútum Az Ágazati Adattár architektúrája MEDINFO 2003.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
Országos Gyermekegészségügyi Intézet
Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása Németh Ágnes 1, Aszmann Anna 1, Kovacsics Leila 2, Kökönyei Gyöngyi 1, Örkényi Ágota 1, Páll Gabriella 1, Sebestyén.
SERDÜLŐKORÚAK DOHÁNYZÁSI SZOKÁSAI, ISMERETEI
Üzleti Etika A munkanélküliség
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
VPOP Jövedéki Igazgatóság
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Pszichológiai Ismeretek
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A társadalmi felelősségvállalás civil példái – jó gyakorlatok a Nyugat-dunántúli és Észak- alföldi régióból Kóbor Krisztina 2010.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Az iskola világa I. A tanulók világa. Demográfia Életmód Iskolázottság.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Egészségesek a roma nők?
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
HAJLÉKTALAN EMBEREK PSZICHOAKTÍV SZEREHASZNÁLATA
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
A magyarországi K+F politika
A helyettes szülői ellátás működése
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Speciális szóródás: Koncentráció
Készítette: Koleszár Gábor
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

A közoktatás személyiségfejlesztő hatásai a serdülőkorban, különös tekintettel az egészséges életmódra Borsos Anita Neveléstudományi Doktori Iskola – Nevelésszociológia Program I. évf.

Témaválasztás indoklása Napjaink fontos feladata az egészséges életmódra nevelés. Szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola gyakorló pedagógusként szembesültem azzal, hogy a középső serdülőkor „alkorszakában” (14-18év) lévő gyermekek riasztó egészségmagatartással rendelkeznek (inaktív életmód, egészségtelen táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás, drog használat, korai szexuális élet és gyermekvállalás, stb). →Mindezek az életkor előrehaladtával melegágya az egészségtelen életmódból fakadó problémáknak, betegségek kialakulásának, önértékelési és beilleszkedési zavaroknak. A serdülőkor, a fejlődésnek és „teherbíró képességnek” egyik szenzitív időszaka, mely személyiség dimenzióinak (testi, szellemi, érzelmi, lelki, szociális) kialakításában, megszilárdításában meghatározott szerepet tölt be. A téma aktualitását számos napjainkban zajló több országot átfogó nemzetközi kutatások is bizonyítják, melyben már fontos megállapítások születtek magyar vonatkozásban az egészségtudatosság magasabb fokra való emelése érdekében.

Hasonló kutatások A WHO 2002 jelentése nagy százalékban, a megelőzhető egészségmagatartás tényezőit teszi felelőssé a társadalomra rótt betegségterhek és korai halálozás magas számáért. OLEF 2003-ban a felnőtt lakosság életmódhoz kötődő tényezőinek (dohányzás, alkoholfogyasztását, a testmozgást, és elhízást) vizsgálatát végezte, ami többek között rámutat arra, hogy az egészség tudatosság magasabb a fiatalok, az iskolázottabbak, a jobb anyagi körülmények között élők és a megfelelő társas támogatottsággal rendelkezők körében. OGYEI HBSC 2002-ben, a közoktatásban lévő 9. és 11. évfolyamos diákokat vizsgálja, a gyermekek egészségmagatartás (táplálkozás, étkezési szokások, napirend néhány jellemzője), és rizikómagatartás tárgykörében (dohányzás, alkoholfogyasztás, illegális szerek használata, nemi érés és szexuális magatartás, testkép, testtömeg, szubjektív jóllét, társas kapcsolatok). ESPAD 2003 a középiskolások 9. és 10. évfolyamában folytatott felmérés kérdéseinek középpontjában az alkoholfogyasztás és a tiltott kábítószerek használata állt, ahol többek között főbb megállapítás közé tartozott, hogy a Cannabis a messzemenőlég legáltalánosabban használt kábítószer, valamint a lerészegedés (meghatározása egymás után öt vagy több ital elfogyasztása) 30 napos prevalenciája jelentős eltéréseket mutat az országok között.

Az iskola, a tanár szerepe Véleményem szerint a család, mint elsődleges szocializációs közeg mellett, az iskola, mint másodlagos szocializációs közeg kiemelt szerephez jut az oktatás nevelés során, ezen belül legfőképp a pedagógus kettős funkciója, egyrészt az értékmentő, másrészt a társadalmi változásokhoz alkalmazkodni képes, dinamikus értékalkotó szerepköre felértékelődik.

Kutatási tervezet irányai és céljai: Kutatásom célja: a serdülők közérzetét és életmódját meghatározó tényezők vizsgálata, saját, primer adatbázis készítése (empirikus kutatás), valamint a meglévő adatbázisok felhasználásával (Rétsági – Ács, 2008.), a magyarországi régiókban fellelhető oktatási és nevelési területi különbségeinek feltárása. Első körben a dél-dunántúli régió meglévő mért adatokra támaszkodom, melyet a nyugat-dunántúli (Győr – Moson - Sopron, Vas, Zala megye) és észak-alföldi régió (Hajdú-Bihar, Jász - Nagykun-Szolnok, Szabolcs – Szatmár - Bereg megye) kívánom összehasonlítani. A kutatás célkitűzései: Hogyan lehet az egészséges életmódra motiválni a serdülőkorú fiatalokat a közoktatásban. A különböző szocializációs közegek miként hatnak erre az életkorra. Centrum-periféria modellek fellelhetősége az egészségmagatartás alakulásában. A területek gazdasági különbségei befolyással bírnak a serdülők életmódjára.

Módszer: A vizsgálathoz a következő tudományos módon felhasznált módszerek alkalmazása látszik célravezetőnek: Az elméleti és gyakorlati háttér áttekintéséhez irányadó szakirodalom összegyűjtése, tanulmányozása. (dokumentum és tartalomelemzés) Központi statisztikai hivatal alapstatisztikáinak felhasználásával reprezentatív, rétegzett mintavételi eljárást kívánok végezni (nemre, településtípusra és megyére). Empirikus kérdőíves adatfelvétel, mely során már meglévő standard, valid kérdőívet szeretnék alkalmazni. Az adatokat a leíró statisztika és a következtetéses statisztika eszköztárával dolgozom fel (becslés, hipotézisellenőrzés). A sokváltozós elemzésekhez (klaszteranalízis, korrespondencia-analízis diszkriminancia- analízis) SPSS programot használom.

Eredmények hasznosítása: A kutatásom eredményeit két nagy kategóriában (elméleti és gyakorlati) óhajtom alkalmazni. A megállapításaim előre láthatólag hasznosíthatók lehetnek gyakorlatában egészségnevelés, egészségvédelem és egészségfejlesztés, míg elméletben az egészség- és oktatáspolitikában, valamint annak részterületein. A közoktatásban, a képzési és kimeneteli dokumentumok, a képzési szerkezet és tantárgyak tematikájának esetleges átértékelésében. A reprezentatív kutatásom módot adhat nemzetközi összehasonlításokra.

Jelenleg A serdülők közérzetét és életmódját meghatározó tényezők vizsgálata (Rétsági – Ács) kutatáshoz való csatlakozás. Kérdőíves lekérdezés Dél-Dunántúli és Nyugat-Dunántúli régióban megtörtént (5%-on reprezentatív minta, N=1230), A kérdőívek adatfeldolgozás alatt állnak. Dokumentum elemzés