Mentorképzés a Debreceni Egyetemen

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanárképzési gyakorlatok fajtái, szerepük
Advertisements

RE-PE-T-HA Regionális Pedagógusképző és –Továbbképző Hálózat és Adatbázis az Észak- Alföldi Régióban – TÁMOP /1/B Gaál István tanárképzési.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési rendszer
Egyetemi tapasztalatok és fejlesztési elgondolások Pukánszky Béla Szegedi Tudományegyetem.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A Pedagógusképzési Koordinációs Központ
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Együttműködés a szakmai gyakorlatban Salát Magdolna osztályvezető ELTE PK OTF Tanárképzési Osztály Az ELTE TAMOP /2/B/KMR :Pedagógusképzés.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A hazai pedagógusképzés stratégiai problémái, a. alapképzés/továbbképzés Érdemi lezárása képesítő vizsgával vagy szakvizsgával 1. BA/MA Szakosodás.
A projekt bemutatása Feladatok és eredmények Mentor(h)áló Azonosítószáma: TÁMOP /1/B Homor Géza szakmai koordinátor.
Mentortanárképzés eLearning támogatása
Agria Media Eger, október
Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A kísérőszeminárium funkciója a tanárképzésben
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon Képek az egyéni összefüggő tanítási gyakorlatról Approximáció Jáki Gábor igazgatóhelyettes.
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TÁMOP /2/B KMR PÁLYÁZAT
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A regionális központok mentorképzési programjának bemutatása
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon Ilyash György projektasszisztens Az ELTE TÁMOP /2/B/KMR projektje: Pedagógusképzési hálózat.
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyógypedagógus szakvizsga
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az iskola és az egyetem együttműködése a pedagóguspályára való felkészítés során Poór Zoltán Veszprémi Egyetem Tanárképző Kar.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
SZTE BTK Spanyoltanár MA
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Gyakorlatvezető mentortanár képzés a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán Fáyné dr. Dombi Alice 2010.
A gyakorló intézmények feladatai a pedagógusképzésben
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A tanárképzés szerkezete
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A NYÍREGYHÁZI BESSENYEI GYÖRGY TANÁRKÉPZŐ KÖZPONT ÁLTAL KOORDINÁLT TANÁRKÉPZÉS FŐBB SAJÁTOSSÁGAI Debrecen, február 13. Dr. Szabó Antal Dr. Vallner.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Barcsák Marianna - KPSZTI
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
A Tanárképző Központ koordináló szerepe
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
Előadás másolata:

Mentorképzés a Debreceni Egyetemen Regionális pedagógusképzési központok együttműködése Pécs 2010. nov.8. Veressné Gönczi Ibolya PhD, habil. RE-PE-T-HA Regionális Pedagógusképző és Továbbképző Hálózat és Adatbázis Az Észak-Alföldi Régióban

szempontok a tartalmakhoz a szakmai félévek programja a mentori gyakorlat I-II. dilemmák

Szempontok a tartalmakhoz a tanárképzés szerkezeti és tartalmi változásai tanári mesterszak összefüggő szakmai gyakorlat a mentor

A gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak 3-4. félév A pedagóguspálya, a pedagógusképzés Hazai és nemzetközi tanárképzési koncepciók Korszerű tanulási folyamat, és a pedagógiai problémahelyzetek értékelése A hallgatói korosztállyal való foglalkozás nevelés –és oktatás-lélektani ismeretei A tanárjelöltek lélektani, szociológiai jellemzői A pedagógusi szakképzettség szerinti specializációban az adott szakterület legújabb szaktudományi és szakmódszertani ismeretei Legújabb szaktudományi eredmények és közoktatási alkalmazási lehetőségek I-II. A kiterjesztett pedagógusi szerep iskolai és iskolán kívüli feladatai Iskolai/szakmai menedzsment Az iskola és a különböző szakintézmények kapcsolata A mentorálás elmélete és speciális módszerei (MENTORI GYAKORLAT) A mentori munka tervezése, szervezése A mentori munka megfigyelése, koordinálása A pedagógus kommunikációs készségének fejlesztése Konfliktus - és agresszió- kezelés a tanári/mentori munkában I-II. Kötelezően választható Magatartási, tanulási zavarok Egészségnevelés, gyermekvédelem Tehetséggondozás Digitális pedagógia Gyakorlat Szupervízió I-II. Szakdolgozat

Mentori gyakorlat I. félév pedagógiai folyamattervezés és szervezés helyszín: gyakorlóiskolák (általános isk., gimnázium) témaegységek és szervezeti keretek: a tanárjelöltek szakmai irányítása - kerekasztal kötelező egységekhez kapcsolódó gyakorlatok –fórum a vezetőtanár és a jelölt tevékenységei – hospitálás,konzultáció szabadon választható egységekhez kapcs. feladatok – fórum tanórán kívüli tevékenységhez kapcs. feladatok – ötletbörze zárás, értékelés - reflexiók

Mentori gyakorlat II. félév szakmai önismeret helyszín: gyakorlóiskolák (általános isk., gimnázium) témaegységek és szervezeti keretek: a megbeszélések formái, funkciói – konzultáció tanárjelölt órája és a követő megbeszélés – megfigyelés önálló óra-előkészítés, hospitálás, óraelemzés – konzultáció csoportos óraelemzés – konzultáció portfóliók bemutatása, a gyakorlatok értékelése

Dilemmák vezetőtanár és vagy mentortanár – szerepösszecsúszások kurzusok alóli felmentések szakmódszertani szétaprózottság - költségigény

Köszönöm érdeklődő figyelmüket!