A kísérőszeminárium funkciója a tanárképzésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
„Ezt egy életen át kell játszani”
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Agria Media Eger, október
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A regionális központok mentorképzési programjának bemutatása
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon Ilyash György projektasszisztens Az ELTE TÁMOP /2/B/KMR projektje: Pedagógusképzési hálózat.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Rendészeti vezető-kiválasztás
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.

TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Pedagógia – pszichológia
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A tanárképzés szerkezete
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Reflektív gondolkodás
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Az Alkalmazott bábjáték pedagógiájának Adaptálása
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
TÁMOP B.2-13/ Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban Dobos Zoltánné.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Tervezési folyamat.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Mester(ség) Mócsánné NagyÁgnes innovátor mesterpedagógus
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Előadás másolata:

A kísérőszeminárium funkciója a tanárképzésben TÁMOP 4.1.2-08/1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése A kísérőszeminárium funkciója a tanárképzésben Di Blasio Barbara PTE Pécs, 2011. 10. 13.

Tartalom A kísérőszeminárium feladatai Elméleti és módszertani háttér Coaching/támogató pedagógia Tevékenységi kör A módszer vezető elemei További dilemmák

Megoldandó feladatok A portfólió összeállítása (döntés előkészítése, tervezet létrehozása) A tervezett dokumentumok elkészítése Válogatás a korábban készült dokumentumok közül Kompetencia térkép felvázolása (erősségek kiemelése) A kompetencia listák (küszöb komp., teljesítmény, kemény/lágy komp., speciális) Kompetenciafejlesztés tervezése és dokumentálása (produktumok felhalmozása rendszerezett formában)

Személyiségfejlesztés (ön/reflexió) A hatékony tanári működés támogatása Intervenciós repertoár fejlesztése Csoporthatások kiaknázása (kooperáció, kölcsönösség, felelősség) Kreativitás és önállóság ösztönzése Szakmódszertani segítségnyújtás (a tanári kompetenciák szaktárgyi adaptálása) Kutatásalapú tanári szemlélet és gyakorlat támogatása Speciális művészeti kompetenciák fejlesztése Értékelés és a változás mértékének mérése

Az oktató felkészültsége: Közoktatási tapasztalat előnyös Pedagógiai támogatás (didaktikai elméletek gyakorlati alkalmazhatósága) Pszichológiai, pszichopedagógiai támogatás (kognitív pszichológia, neveléslélektan, speciális pedagógia, ifjúsági szubkultúra ism.) Magas szintű önismeret/önreflektivitás Professzionális és hatékony oktatói tevékenységrendszer megvalósítása Szaktárgyi/szakmódszertani támogatás

Elméleti és módszertani háttér (javaslat) Coaching/támogató pedagógia Rendszerszemléletű, a tanulót kísérő akciók hálózata Összetett tevékenység: Érinti a személyiséget Fejleszti a (pedagógiai) kommunikációt A személyes élettörténet és a szociokulturális beágyazottság elemzése és hangsúlyozása.

Coaching/támogató pedagógia 2. Segíti a pályaorientációt A tanuló megismerésére mérési technikákat fejleszt és alkalmaz A kompetenciák fejlesztéséhez meghatározott feladattípusokat rendel Megkönnyíti a problémákkal való szembesülést és azok megoldását (konfliktuskezelés)

Tevékenységi kör Nem rejtett terápiás eljárás! iskolai/egyetemi kutatások, tanulmányok esetén alkalmazható a tanuló/hallgató nívójának megfelelő feladatok megfogalmazása munkába állítás a hallgatót felkészíteni és képessé tenni a iskolai feladatokban történő sikeres helytállásra inkább strukturált, tervezett akciók rendszere a sikerre vivő irányokat jelöli ki

Támogató pedagógiai beavatkozás hatása A kísérőszeminárium funkciója Optimális emberi/tanári magatartás várható, ha a személy: képességfejlesztésben részesül, kompetencia fejlesztésen esik át, iskolai tapasztalatot szerez, cselekvőképesség és önismeret jellemzi, képes az erőforrásait mozgósítani és hasznosítani. Fontos: A támogatás révén vezetettnek lenni nem kellemetlen érzés!

A módszer vezető elemei A coach pedagógia sikere nagymértékben a kezdeti szerződéstől függ. A coach pedagógia adta lehetőségek kiaknázása a professzió kialakítása érdekében. A szükségletek felmérése partneri viszonyban. Az operacionalizálásban mint egy pontos fényképet írjuk le a szükségleteket, a problematikus területeket. Új életstratégia és attitűd felépítése. Változáskezelés

A módszer vezető elemei 2. Mérlegeljük az iskolai/ és pályaorientációt, az ehhez fűződő magatartást, indítékokat. Igyekszünk megismerni a hallgató: élettörténetét, az iskolai pályafutását, a pálya és életcélokat, az önismereti dimenziókat (siker vagy kudarcorientált személyiség), teljesítmény, siker hátterében húzódó okokat, illetve a diszfunkciókat, a képességek és kompetenciák rendszerét.

További dilemmák Az oktatók felkészültsége kérdéses! Szükséges lenne: A tanári pályaválasztás hátterében húzódó társadalmi-gazdasági-politikai változások/okok ismerete, figyelembevétele. Az ifjúsági szubkultúra (jövőkép) ismerete. Magas szintű tudományos és módszertani felkészültség, érett személyiség szükséges. Felsőoktatás pedagógiai képzettség, továbbképzések új tartalmakkal. A kompetenciák hangzatos leírása helyett célok/feladatok/(ön)értékelés dimenziójában továbblépés, a szaktudományok körében is. Oktatási segédanyagok létrehozása

Az országos munkacsoport tagjai: Revákné Markóczi Ibolya DE Köszönöm a figyelmet! Di Blasio Barbara diblasio.barbara@pte.hu Az országos munkacsoport tagjai: Dudás Anna EKF Revákné Markóczi Ibolya DE Szivák Judit ELTE