ALKOHOLOK TOXIKOLÓGIÁJA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Az alkohol! Az alkohol? Az alkohol… és a családorvos
Víz világnapja 2014.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet
„Sürgősségi ellátás 2006: Szenvedélybetegségek sürgősségi vonatkozásai - Drog és alkohol” Prehospitális ellátás Dr Mártai István Országos Mentőszolgálat.
Ökotoxikológia Dr. Lakatos Gyula Incze Réka Debreceni Egyetem,
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Agyhalál, szervdonáció és szervátültetés
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
AMINOSZÁRMAZÉKOK FELHASZNÁLÁSA. Monoaminok A mono-, di-, trimetilamin és az etilamin vízben oldódó, ammónia szagú, gázhalmazállapotú vegyületek A mono-,
Történelmi hősök Edward Jenner 1749-ben született. Már kis srácként is érdekelte a tudomány és a természet, órákat töltött a Severn folyó partján fosszíliákat.
A toxikológia alapjai Gáspár Tamás.
Paracelsus A meg nem értett tudós.
Alkoholizmus.
„A Radnóti-hagyaték eddig nem látott kincsei” (..aki ezt nem látja, az alig látott valamit Radnótiból…) Eredeti levelek (köztük a Fannihoz írott két utolsó.
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
PTE ÁOK, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs
Összehasonlító könyvtártudomány Gernot Wersig Balogh Melinda PTE-FEEK Informatikus könyvtáros, II/II.
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
Teller Ede.
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
Vizsgálatok a pszichiátriában: Laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó eljárások különös tekintettel a sürgősségi betegellátásra Hidasi Zoltán.
Esettanulmány Focalis segmentalis glomerulosclerosis
Alkohol előállítása.
Akut elektrolit-eltérések
A hőmérséklet mérése.
Mérgezések „Minden anyag méreg…, de hogy méreg vagy gyógyszer, azt a dózis, ami meghatározza.” (Paracelsus)
Hidroxi vegyületek.
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Mérgezések.
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
A veseműködés, mint a terápiaválasztás egyik döntő tényezője
Alkoholfogyasztás-Tünettan
POLGÁR AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIÁBAN OTV
Magatartástudományi Intézet
Települési vízgazdálkodás
Michal Snunit A lélekmadár
Sav-bázis reakciók BrønstedLowry-féle sav-bázis elmélet
A szén és vegyületei.
Bor a Bibliában - Samuele Bacchiocchi könyve nyomán -
Dr. Simon Lajos Semmelweis Egyetem
Pszichológiai Ismeretek
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Az alkohol dietetikája
Készítette: A No cigi csapata
Frazémák kontrasztív vizsgálata a kultúrák találkozásakor
Egyensúly és stabilitás a hemoglobin szintben: A MIRCERA
Colorectalis carcinomák sebészi kezelése
A morfin C17H19NO3 Készítette: Ráduly Tímea.
Mérgező növények növényi mérgek.
Neked nem szabad sokat dolgozni.... …hanem egyszerüen csak heverészni.
Nagy benyomást kelt ő reklámfotók*** Ausdrucksstarke Werbefotos.
Technische und Wirtschaftswissenschaftliche Universität Budapest Lehrstuhl für Elektronische Bauelemente MIKROELEKTRONIK, VIEEAB00.
Acut tubulointerstitiális nephritisek Prof. Dr. Nagy Judit egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem II. sz. Belklinika és Nephrologiai Centrum, Pécs.
Káros szenvedélyek A drogok.
Információ átadás az idegrendszerben és a társadalomban (gondolatok)
melléklet: Észterek1 diasor
Hajdúszoboszló Strand-és Gyógyfürdő
LINDERHOF PALOTAPARK, NÉMETORSZÁG
Nem akarsz félszívű követőt, lényem tiéd.
Az előadás címe: Modern parazitológiai diagnosztika és terápia
Valamikor Chesterfieldben, Midway u
Mérgezések tünetei, ellátása
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Idős férfi idült nephritis-szel
Előadás másolata:

ALKOHOLOK TOXIKOLÓGIÁJA Dr. Németi Balázs PTE ÁOK Farmakológiai Intézet Toxikológiai Tanszék

Mi a toxikológia? Toxikológia = mérgek tudománya A tudomány atyja Paracelsus svájci orvos, alkimista, botanikus, asztrológus, okkultista. (Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim; 1493-1541.) Alle Ding' sind Gift, und nichts ohn' Gift; allein die Dosis macht, daß ein Ding kein Gift ist. Minden anyag méreg, nincs ami nem az; csak a dózis teszi lehetővé, hogy ne legyen mérgező.

Mi is az alkohol? Alkohol = valami rejtett, nem nyilvánvaló (arab) Spiritus vini = a bor lelke Ákovita (latin eredeti: Aqua vitae) = az élet vize Whisky (gael eredeti: usquebaugh) = az élet vize

Az alkohol eliminációja Etil-alkohol acetaldehid ecetsav

Az akut alkoholos intoxikáció stádiumai 0-0,5‰: józanság: nincs nyilvánvaló jel. 0,3-1,2‰: eufória: enyhe ittasság 0,9-2,5‰: izgatottság: közepes ittasság 1,8-3,0‰: zavartság: súlyos ittasság 2,7-4,0‰: mély kábulat: igen súlyos ittasság 3,5-5,0‰: kóma: alkoholmérgezés > 4,5-5,0‰: halál. Kezelés: általában megfigyelés elegendő, pár óra alatt a páciens többé-kevésbé kijózanodik. Nagyon súlyos intoxikáció esetén intubálás, akár dialízis kezelés is szükséges lehet. Michelangelo: A részeg Noé

Amikor az alkohol nem méreg Alacsony napi fogyasztás (<40 g) esetén: A keringési rendszerben emeli a vérben az ún. jó koleszterin szintjét, ezzel csökken az érelmeszesedés kockázata Az emésztő rendszerben serkenti az emésztő nedvek termelését, így a táplálék feldolgozását

És amikor az alkohol méreg Egyszeri nagy mennyiségű alkohol fogyasztás: Megzavarja az agyi hőmérséklet szabályozást  kihűlés veszélye Gátolja a víz visszatartását serkentő hormon elválasztását  kiszáradás Rendszeres nagy mennyiségű alkohol fogyasztás: A keringési rendszerben rontja szív működését, emeli a vérnyomást Csökkenti a libidót, impotenciát okoz, valamint irreverzibilis petefészek ill. here sorvadást Csökkenti a vér alakos elemeinek képzését a csontvelőben, vérszegénységet okoz Alultápláltsághoz vezet Elősegíti rosszindulatú daganatok kialakulását

Az alkohol különösen ártalmas az emésztő rendszerben Rendszeres nagy mennyiség fogyasztása esetén Rontja a táplálék felszívódását a bélből, mert tönkreteszi a bélbolyhokat Akut vagy krónikus hasnyálmirigy gyulladást, valamint rosszindulatú daganatot okozhat A máj zsíros degenerációjához, majd kötőszövetes átépüléséhez vezet (cirrhosis), aminek nagyon sok szövődménye van:  a májkapuér keringése romlik  a gyomorszáj körüli vénák nagyon kitágulnak  súlyos, sokszor életveszélyes vérzés forrása  a hasüregben folyadék halmozódik fel (hasvízkór v. ascites)  végstádiumban a máj méregtelenítő funkciója is leáll, ami agykárosodáshoz, végül halálhoz vezet.

Egészséges emberi máj

Alkohol okozta zsíros májdegeneráció

Alkohol okozta májzsugor (Cirrhosis hepatis alcoholica)

Endoszkópos képek gyomorszáj körüli vénákról fent: jelentősen tágult vénák lent: tágult véna megrepedt, vérzés

TERHESSÉG ALATT NINCS ÁRTALMATLAN ALKOHOL MENNYISÉG! Alkohol és terhesség Az alkohol súlyos teratogén! Az ártalmas hatások legfőbb célpontja a fejlődő agy. A terhesség alatti nagy mennyiségű anyai alkohol fogyasztás megnyilvánulásai a megszülető gyermekben:  arc- és agykoponya deformitások  szellemi visszamaradottság  alacsony születési súly  fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyság TERHESSÉG ALATT NINCS ÁRTALMATLAN ALKOHOL MENNYISÉG!

6 hetes csecsemő agya, egészségesen élő anya 6 hetes csecsemő agya, alkoholista anya

Az alkohol: abúzusszer Rendszeres nagy mennyiségű alkohol fogyasztása tolerancia valamint kétféle függőséghez vezet: Fizikai függőség (alapja a szervezet szabályozó rendszereinek alkalmazkodása az alkohol állandó jelenlétéhez) Megnyilvánulása: megvonási tünetegyüttes, súlyos esetben a delirium tremens. Pszichés függőség (alapja az agyi „jutalmazási pályák” aktiválódása alkohol jelenlétében) Megnyilvánulása: állandó erős, gyötrő vágy az alkohol iránt

Az alkoholista beteg kezelése Elsőként a fizikai függőséget kell megszüntetni: erős nyugtatókkal a megvonási tünetek elnyomhatók A pszichés függés kezelése jóval bonyolultabb és hosszabb folyamat, amelyhez pszichoterápia mellett gyógyszeres segítséget is igénybe kell venni (pl.: disulfiram) Nincs gyógyult alkoholista, csak olyan, aki hosszabb-rövidebb ideig absztinens!

Metanol mérgezés A mérgezés rendszerint véletlen, de életveszélyes. Forrás: ipari oldószer, szélvédőmosó folyadék A mérgező hatás alapja a metanol átalakulása: metanol  formaldehid  hangyasav ( CO2) A hangyasav felhalmozódása miatt súlyos acidózis alakul ki, ami központi idegrendszeri és keringési depressziót okoz. Halálos adag: ~1 ml/ttkg. Tünetek: egyre komolyabb látásromlás, vakság, zihálás Diagnózis a tünetek, laborleletek és, ha nyerhető, kórelőzmény alapján Kezelés: (1) gyomormosás, aktív szén (2) acidózis korrekciója (NaHCO3 infúzió) (3) ellenszer (etanol vagy fomepizol) adása. (4) folsav

Etilénglikol (fagyálló) mérgezés A mérgezés ez esetben is jórészt véletlen, de szintén életveszélyes. Forrás: autókban a hűtőfolyadék fagyálló komponense A mérgező hatás alapja az etilénglikol átalakulása: etilénglikol  glikolaldehid  glikolsav  glioxálsav  oxálsav A glikolsav felhalmozódása miatt súlyos acidózis alakul ki, ami központi idegrendszeri és keringési depressziót okoz. Halálos adag: ~0,7 ml/ttkg. Az oxálsav a vesét károsítja. Tünetek: eleinte kábultság, később légzési és keringési problémák, tetánia, végül vesekárosodás. Diagnózis a tünetek, laborleletek és, ha nyerhető, kórelőzmény alapján Kezelés: (1) gyomormosás, aktív szén; (2) acidózis korrekciója (3) ellenszer (etanol vagy fomepizol) adása.