Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

RE-PE-T-HA Regionális Pedagógusképző és –Továbbképző Hálózat és Adatbázis az Észak- Alföldi Régióban – TÁMOP /1/B Gaál István tanárképzési.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
Az előminősített referenciaintézményi szerepből adódó gyakorlati feladatok december.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
A „KÖZPONTI” (I.) MUNKACSOPORT TEVÉKENYSÉGE, EREDMÉNYEI
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A Pedagógusképzési Koordinációs Központ
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon A közoktatási intézményekkel való kapcsolatépítés a TÁMOP pályázatban és azon.
Együttműködés a szakmai gyakorlatban Salát Magdolna osztályvezető ELTE PK OTF Tanárképzési Osztály Az ELTE TAMOP /2/B/KMR :Pedagógusképzés.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
A projekt bemutatása Feladatok és eredmények Mentor(h)áló Azonosítószáma: TÁMOP /1/B Homor Géza szakmai koordinátor.
Agria Media Eger, október
P edagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
„A felnövekvő nemzedékért” KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TÁMOP 4.1.2/B projekt.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon Ilyash György projektasszisztens Az ELTE TÁMOP /2/B/KMR projektje: Pedagógusképzési hálózat.
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Széchenyi István Egyetem, Győr
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A „KONTAKTUS” Dél-dunántúli Regionális Közoktatási Hálózat Koordinációs Központ feladatai, működése Matókné Misóczki Mária Projektigazgató.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt Az intézményi fejlesztési terv Krajcsovicz Ágnes dél-alföldi.
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.

2012.május 15. „ Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, Ha levesszük a szemünket a célról..” TÁMOP / Új Magyarország.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
A MENTOR(H)ÁLÓ KLUB szélesre tárja kapuit!
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
TÁMOP E-13/1/ KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
A Tanárképző Központ koordináló szerepe
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Előadás másolata:

Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont TÁMOP 4.1.2-08/1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont 3. pécsi konzultáció Pécs, 2011. május 13.

TÁMOP előtt „Ha a felsőoktatási intézményben több oktatási szervezeti egységben folyik pedagógusképzés, a szervezeti és működési szabályzatban meg kell határozni azt az oktatási szervezeti egységet vagy a szenátus által létrehozott testületet*, amelyik ellátja a különböző szervezeti egységekben folyó oktatómunka, valamint az ehhez kapcsolódó gyakorlati képzés összehangolását. Ennek a szervezeti egységnek a vezetője felel a felsőoktatási intézményben folyó pedagógusképzés összehangolásáért.” /2005. évi CXXXIX. törvény 145. § (5)/  *PTE: Pedagógusképzési Koordinációs Központ (2007) Elnöke az általános- tudományos és oktatási rektorhelyettes

A Pedagógusképzési Koordinációs Központ (PKK) Tanácsának tagjai a pedagógusképzést folytató karok által delegált 1-1 fő, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által delegált – tanár szakos hallgató – 1 fő, Az egyetem fenntartásában működő gyakorló közoktatási intézmények által delegált, a gyakorlati képzésért felelős 1 fő, az oktatási igazgató, a tanári mesterszak felelőse 2010-től a Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont igazgatója.

A Pedagógusképzési Koordinációs Központ (PKK) tevékenysége, feladatai A tanárképzés területén folytatott oktatómunka, valamint az ezzel összefüggő gyakorlati képzés összehangolása. Tevékenysége a pedagógusképzés valamennyi képzési szintjén (alapképzés, mesterképzés, szakirányú továbbképzés, pedagógus továbbképzés, a tanárképzéssel kapcsolatos gyakorlati képzés) megvalósuló képzésre kiterjed. (PKK-SZMSZ)

Kötelezően megvalósítandó tevékenység: TÁMOP 4.1.2-08/1/B 2009-0003 pályázat Kötelezően megvalósítandó tevékenység: pedagógusképző intézmények regionális szolgáltató és kutatóközpontjainak kialakítása PTE – KE konzorcium Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont (DRPK) 2010.

A munkacsoportok kapcsolata DRPK Kaposvári Egyetem PTE PKK (BTK, IGYFK, MK, PMMK, TTK) PTE PKK III. mcs. GY I. mcs. II. mcs. F indikátorok Pályázati kiírás Cél GY: Gyakorlóiskolák F: Felsőoktatás PKK: Pedagógusképzési Koordinációs Központ DRPK: Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont

A Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont Tanácsának tagjai a Tanács elnöke, a TÁMOP-4.1.2-08/1/B-2009-0003 számú projekt szakmai vezetője a Tanács társelnöke, a kaposvári projekt szakmai vezetője projektmenedzser 3 szakmai koordinátor a tanári mesterszak pécsi felelőse a tanári mesterszak kaposvári felelőse

A Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont tevékenysége, feladatai közreműködik a gyakorlati képzés alapelveinek meghatározásban, ….. szervezi és koordinálja a pedagógusképzésben foglalkoztatott oktatóknak a kompetencia alapú pedagógiai munkára való felkészítését,  részt vesz a kompetencia-alapú pedagógusképzés fejlesztését szolgáló módszertani megújításban és tananyagfejlesztésben, ….. részt vesz, és az érintett intézményekkel valamint szervezeti egységekkel együttműködik a közoktatási partnerintézmények és az ezekben gyakorlatot vezető mentorok kiválasztására és felkészítésére vonatkozó módszertan kidolgozásában, továbbá a régióközpont szolgáltatási területén a mentorképzés megszervezésében, elindításában, minőségbiztosításában, valamint a partnerintézményekre és a képzett mentorokra vonatkozó regionális nyilvántartás vezetésében,

részt vesz a közoktatásban szakmai gyakorlatot végző pedagógusjelölteket, a képző intézmények oktatóit és a gyakorlatvezető tanárokat, mentorokat segítő, az egyes hallgatók gyakorlati képzésének elemeit, a gyakorlati képzések hallgatói értékelését összehangoló szolgáltatás és fórum kiépítésében, valamint fejlesztésében, a projekthonlapon közzéteszi a projektben elkészülő, a közoktatási és képző intézményeket kiszolgáló tudástechnológiai eredményeket, közreműködik az interkulturális oktatáshoz, a migránsok oktatásához és a sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatására való érzékenyítéshez kapcsolódó pedagógiai módszerek fejlesztésében,   részt vesz, és az érintett intézményekkel, valamint szervezeti egységekkel együttműködik a gyakorlatra jelentkező hallgatók és a közoktatási gyakorlóhelyek párosítására és elosztására alkalmas adatbázisok kialakításában és informatikai alkalmazások bevezetésében, 

részt vesz a pedagógusképző intézmények regionális központjai közötti országos szolgáltató és kutatóhálózat létrehozásában, a hálózati együttműködés kialakításában,  kapcsolatot tart a pedagógiai szolgáltatókkal,   együttműködik a Pécsi Tudományegyetem Közoktatási Bizottságával, valamint Pedagógusképzési Koordinációs Központjával és a Kaposvári Egyetem tanárképzésért felelős karával. (Állattudományi Kar)

A TÁMOP-projektben létrejött regionális központok

Részvétel az országos szolgáltató és kutatóhálózat létrehozásában DRPK - vállalás Részvétel az országos szolgáltató és kutatóhálózat létrehozásában A regionális központok munkatársaink részvételével szakmai konzultációk szervezése Pécsett az együttműködés előmozdítására, s annak körvonalazására, hogy ezeknek a központoknak a második projektidőszak végére milyen feladatokat kell ellátniuk, azaz: kinek, mit, mikor, miért és hogyan kell szolgáltatniuk; valamint arról, hogy miképp válhatnak alkalmassá ezen feladatok ellátására? A projektidőszak végén a pécsi szakmai konzultáción felmérés készítése: 1. az ország régiós központok általi lefedettségéről, 2. a régiós központok által végzett tevékenységekről, a fejlesztési lehetőségekről. Ajánlás készítése a területi és tartalmi hiányok pótlására. Kapcsolatfelvétel, illetve közvetítés a „lefedetlen” területek ellátásának biztosítására. Részvétel a más központok által szervezett rendezvényeken.

1. pécsi konzultáció 2010. május 4. A regionális központok bemutatkozása, projektbemutatója Helyzetfelmérés és szándéknyilatkozat az együttműködésről

Az együttműködés kiemelt területei Részvétel országos adatbázisok kialakításában, az azokhoz való kapcsolódás, majd folyamatos feltöltésük. A tanítási gyakorlathoz szükséges dokumentumok elkészítése. Oktatói műhelyek Pedagógus szakmák kompetenciaprofiljai A központok minőségbiztosítása A mentorok kiválasztására és felkészítésére vonatkozó módszertan kidolgozása Az együttműködés további lényeges területei (A pedagógusképzést kísérő és követő gyakorlati képzés folyamata, szolgáltatás, fórum, módszertani sztenderdek stb.) Jogállás, SZMSZ Szerzői jogi kérdések stb.

A regionális központok együttműködése, a hálózatosodás jelei Rendezvények, konferenciák Közös szervezésben A partnerek meghívása, részvétel (Debrecen, Piliscsaba, Szombathely, Budapest, Pécs) Országos adatbázis a hallgatók és a közoktatási gyakorlóhelyek párosítására (http://www.htgyk.hu/) Egy-egy témában való szakmai együttműködés (pl. a 2010. november 8-án tartott 2. konzultáción elhatározott együttműködés a mentorképzés, gyakorlati képzés, kísérő szeminárium témakörben) Résztvevők: Debreceni Egyetem, ELTE, Eszterházy Károly Főiskola, Pannon Egyetem, Szegedi Tudományegyetem Ma: beszámolók, továbblépési lehetőségek meghatározása Projekthonlapok létrehozása

Projekthonlapok, projekteredmények Észak-Magyarországi Regionális Pedagógusképzési Kutató- és Szolgáltató Központ (http://epednet.ektf.hu/) NymE Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ (http://pszk.nyme.hu/) Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon (http://pedagoguskepzes-halozat.elte.hu/) Regionális Pedagógusképző és – Továbbképző Hálózat és Adatbázis az Észak- Alföldi Régióban (http://repetha.detek.unideb.hu/) A szakmai pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása BME APPI (http://pszk.appi.bme.hu/) / (http://pedtantar.hu/hu) Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont (http://pedtamop412b.pte.hu/)

További példák a projektben kialakult szorosabb együttműködésre?

További együttműködési lehetőségek? Regionális központok együttműködése Miben ajánl segítséget? Miben kér segítséget?

JÖVŐ TÁMOP (?) UTÁN? Nemzeti Erőforrás Minisztérium Rádli Katalin főtanácsos asszony Vancsó Ödön főosztályvezető-helyettes úr A konzultáció résztvevői

A pedagógusképzés egészének intézményi felelőse, koordinálója? Intézményi rektorközvetlen Tanárképző Központ? Meglevő tanárképzési tanszékek, intézetek, PKK- típusú koordináló testületek? Regionális szolgáltató és kutatóközpontok 3 funkció? A tanárképzés ki- és bemeneti feltételeinek szabályozása? A pedagógus-továbbképzés szakmai kontrollja és végzése? A szakmai gyakorlat kontrollja és szervezése? Több funkció Még több/más funkció

Az eredményes konzultáció reményében köszönöm a figyelmet. Prof. Dr. Font Márta