Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VIRTUÁLIS VEZETŐ Vezetés a digitális korban Bőgel György szeptember 5.
Advertisements

A betegségek globális súlya
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
A területegységek átalakítása
Sport XXI. triatlon 2010 évi közgyűlési beszámoló (2010 május 1.)
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Energia – történelem - társadalom
Energetikai folyamatok és berendezések
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Szigorlati mintafeladat megoldása (folytatás)
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei
Kérjük halkítsák le telefonjukat!
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
A HACCP rendszer alapelvei
ASSZOCIÁCIÓS MÉRŐSZÁMOK
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
A MILLIOMOS KÉPZÉS © Success Systems International – 2006
Észak Dél ellen.
1 Apertus Közalapítvány Nemzeti Fejlesztési Program
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
Halandóság és betegségteher idős korban
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
Extra Árkedvezmény Azonnal! Fizessen kevesebbet akár: %-kal.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Eredménykimutatás 8. feladat (479. o.)
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
Anyagok 3. feladat 168. oldal.
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Milyen a magyar egészségadatok minősége?
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
Védőoltások A következőkben a védőoltásokra vonatkozó feladatlapokon szereplő kérdésekre adandó válaszok láthatók, Hasznos lehet kivetíteni, amikor az.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Bontsd fel a zárójeleket, vonj össze, majd helyettesíts be!
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
MIRE ELÉG AZ OEP KASSZA? ZELL AM SEE I. Nemzetközi megítélés.
Comenius Logo (teknőc).
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
SZIME, Siófok, Morvai Júlia – HARTMANN-RICO Hungária Kft.
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
BECSATOLJAM A BIZTONSÁGI ÖVET?
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék
Világjárványok az emberiség életében
2. Előadás Tervezés, Tényezőkre bontás
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Élelmiszer eredetű megbetegedések jelentősége, gyakorisága Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Előadás másolata:

need 1 A HACCP rendszer szükségessége

need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság garantálása területén.

need 3 Miért ?

need 4 A HACCP létjogosultsága  Ahhoz, hogy a HACCP-t sikeresen alkalmazzák az élelmiszer-ellátás területén, az élelmiszer- biztonságért felelős hatóságoknak elsőként kell felismernie az olyan rendszerek szükségességét, mint a HACCP.  Amíg ennek a szükségszerűségét nem ismerik fel, addig valószínűtlen bármilyen szintű elkötelezettség elvárása. Report of a WHO Consultation on HACCP: Concept and Application (June 1995)

need 5 Miért van szükség egy effektív élelmiszer-minőségbiztosítási rendszerre?

need 6 Az élelmiszer eredetű megbetegedések széleskörű népegészségügyi problémát jelentenek

need 7 Az élelmiszer eredetű megbetegedések széleskörű népegészségügyi problémát jelentenek Svédország (1995) Hollandia (1991) Újzéland (1993) Egyesült Királyság (1995) Kanada (1985) USA (1985) 7% nemzeti felmérés 15% sentinel study 9% nemzeti felmérés 7% nemzeti felmérés 8% becslés 10% becslés

need 8 A fertőzéses enteritis és a tífuszos láz előfordulása Németországban Fertőzéses enteritis Tífuszos és paratífuszos láz 0 50, , , , , Év Bejelentett esetek száma

need 9 Az Egyesült Királyságban növekszik az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma * * x 1000 Laboratóriumi jelentés a gastrointestinális fertőzésekről Angliában és Wales-ben

need 10 Az élelmiszer-eredetű megbetegedések előfordulása Venezuelában Év bejelentett esetek száma főre jutó

need 11 Kolera - 100, , , , , , , Év Esetek száma Országok száma

need 12 Élelmiszer-eredetű megbetegedések felbukkanása vagy ismételt megjelenése  Verotoxin termelő E. coli fertőzés  Listeriosis  Salmonellosis (S. enteritidis)  Cholera  Campylobacteriosis  Yersiniosis  Cryptosporidiosis  Clonorchis sinensis fertőzés  Cyclosporidiosis

need 13 Élelmiszer-eredetű megbetegedés megjelenése

need 14 Növekszik az ismeret és a veszélyérzet a súlyos és krónikus egészségkárosító hatásokkal kapcsolatban Reaktív arthritis Agyhártyagyulladás Haemolitikus urémiás szindróma (HUS) Septikémia Rák (máj) Vele született vakság Vetélés Alultápláltság Halál

need 15 Új élelmiszeripari technológiák és feldolgozási módszerek Szükséges a potenciális egészségügyi veszélyek előrejelzése  az új technológiák és azok alkalmazásával,  az előállítás alatti nem megfelelő kezelés következményeivel kapcsolatban

need 16 A veszélyérzet fokozódása az élelmiszer-eredetű megbetegedések gazdasági következményeit illetően  Egészségügyi ellátás költségei  Termelési veszteség  Élelmiszer-selejt  Csökkent élelmiszer-forgalom  Csökkenő turizmus

need 17 Növekszik a fogékony emberek száma  idősek  csökkent immunrendszerű egyének  terhesek  csecsemők és fiatal gyermekek  alultáplált személyek

need 18 Iparosodás és tömegtermelés Az élelmiszer- szennyeződés lehetősége Nagy élelmiszer- eredetű járványok

need 19 Urbanizáció Hosszabb és komplexebb élelmiszer-lánc; ebből kifolyólag az élelmiszer-szennyeződés fokozottabb lehetősége Mezőgazdasági termelés Feldolgozás & Gyártás Szállítás & Elosztás Előkészítés a háztartásban Vendéglátás és közétkeztetés Utcai gyorsbüfé Fogyasztás Szállítás & felszolgálás

need 20 Életmódváltozás  Növekszik a vendéglátó és közétkeztető helyek száma (beleértve az utcai gyorsbüféket is)  Utazás  Nők szerepe  Migráció

need 21 A turizmus és a nemzetközi élelmiszer-kereskedelem fokozódása  Növekszik az utazásokhoz kapcsolódó élelmiszer-eredetű megbetegedések száma  Élelmiszer-eredetű járványok a szennyezett/fertőzött élelmiszerek következtében

need 22  oktatás  média  fogyasztói szervezetek A fogyasztók fokozódó tudatossága az élelmiszer-biztonságot illetően

need 23 A HACCP rendszer alkalmazásának céljai Hatékonyabbminőség-biztosításirendszerHatékonyabbminőség-biztosításirendszer Élelmiszer-eredetű megbetegedések megelőzése Hírnév megőrzése Élelmiszer-vizsgálatokköltségeinekcsökkentéseÉlelmiszer-vizsgálatokköltségeinekcsökkentése A termék-visszahívás miatti veszteségek csökkentése A termék-visszahívás miatti veszteségek csökkentése