need 1 A HACCP rendszer szükségessége
need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság garantálása területén.
need 3 Miért ?
need 4 A HACCP létjogosultsága Ahhoz, hogy a HACCP-t sikeresen alkalmazzák az élelmiszer-ellátás területén, az élelmiszer- biztonságért felelős hatóságoknak elsőként kell felismernie az olyan rendszerek szükségességét, mint a HACCP. Amíg ennek a szükségszerűségét nem ismerik fel, addig valószínűtlen bármilyen szintű elkötelezettség elvárása. Report of a WHO Consultation on HACCP: Concept and Application (June 1995)
need 5 Miért van szükség egy effektív élelmiszer-minőségbiztosítási rendszerre?
need 6 Az élelmiszer eredetű megbetegedések széleskörű népegészségügyi problémát jelentenek
need 7 Az élelmiszer eredetű megbetegedések széleskörű népegészségügyi problémát jelentenek Svédország (1995) Hollandia (1991) Újzéland (1993) Egyesült Királyság (1995) Kanada (1985) USA (1985) 7% nemzeti felmérés 15% sentinel study 9% nemzeti felmérés 7% nemzeti felmérés 8% becslés 10% becslés
need 8 A fertőzéses enteritis és a tífuszos láz előfordulása Németországban Fertőzéses enteritis Tífuszos és paratífuszos láz 0 50, , , , , Év Bejelentett esetek száma
need 9 Az Egyesült Királyságban növekszik az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma * * x 1000 Laboratóriumi jelentés a gastrointestinális fertőzésekről Angliában és Wales-ben
need 10 Az élelmiszer-eredetű megbetegedések előfordulása Venezuelában Év bejelentett esetek száma főre jutó
need 11 Kolera - 100, , , , , , , Év Esetek száma Országok száma
need 12 Élelmiszer-eredetű megbetegedések felbukkanása vagy ismételt megjelenése Verotoxin termelő E. coli fertőzés Listeriosis Salmonellosis (S. enteritidis) Cholera Campylobacteriosis Yersiniosis Cryptosporidiosis Clonorchis sinensis fertőzés Cyclosporidiosis
need 13 Élelmiszer-eredetű megbetegedés megjelenése
need 14 Növekszik az ismeret és a veszélyérzet a súlyos és krónikus egészségkárosító hatásokkal kapcsolatban Reaktív arthritis Agyhártyagyulladás Haemolitikus urémiás szindróma (HUS) Septikémia Rák (máj) Vele született vakság Vetélés Alultápláltság Halál
need 15 Új élelmiszeripari technológiák és feldolgozási módszerek Szükséges a potenciális egészségügyi veszélyek előrejelzése az új technológiák és azok alkalmazásával, az előállítás alatti nem megfelelő kezelés következményeivel kapcsolatban
need 16 A veszélyérzet fokozódása az élelmiszer-eredetű megbetegedések gazdasági következményeit illetően Egészségügyi ellátás költségei Termelési veszteség Élelmiszer-selejt Csökkent élelmiszer-forgalom Csökkenő turizmus
need 17 Növekszik a fogékony emberek száma idősek csökkent immunrendszerű egyének terhesek csecsemők és fiatal gyermekek alultáplált személyek
need 18 Iparosodás és tömegtermelés Az élelmiszer- szennyeződés lehetősége Nagy élelmiszer- eredetű járványok
need 19 Urbanizáció Hosszabb és komplexebb élelmiszer-lánc; ebből kifolyólag az élelmiszer-szennyeződés fokozottabb lehetősége Mezőgazdasági termelés Feldolgozás & Gyártás Szállítás & Elosztás Előkészítés a háztartásban Vendéglátás és közétkeztetés Utcai gyorsbüfé Fogyasztás Szállítás & felszolgálás
need 20 Életmódváltozás Növekszik a vendéglátó és közétkeztető helyek száma (beleértve az utcai gyorsbüféket is) Utazás Nők szerepe Migráció
need 21 A turizmus és a nemzetközi élelmiszer-kereskedelem fokozódása Növekszik az utazásokhoz kapcsolódó élelmiszer-eredetű megbetegedések száma Élelmiszer-eredetű járványok a szennyezett/fertőzött élelmiszerek következtében
need 22 oktatás média fogyasztói szervezetek A fogyasztók fokozódó tudatossága az élelmiszer-biztonságot illetően
need 23 A HACCP rendszer alkalmazásának céljai Hatékonyabbminőség-biztosításirendszerHatékonyabbminőség-biztosításirendszer Élelmiszer-eredetű megbetegedések megelőzése Hírnév megőrzése Élelmiszer-vizsgálatokköltségeinekcsökkentéseÉlelmiszer-vizsgálatokköltségeinekcsökkentése A termék-visszahívás miatti veszteségek csökkentése A termék-visszahívás miatti veszteségek csökkentése