A médiatár jövője a digitalizálás tükrében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
Optikai adathordozók Történeti áttekintés
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Video.
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
Napjaink háttértárolói
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Optikai lemezek.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Hang- és videotechnika Bevezetés
MÉDIATÉKA Az Egyetemi Könyvtár multimédiás szolgáltatása
Szerzői jog a könyvtárakban
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Belső memóriák tipusai
Háttértárak.
Informatikai eszközök
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Készítette: Simon Anett 9.c
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
Könyvtárhasználat.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Optikai adathordozók.
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
Digitális tartalomszolgáltatás
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Dr. Sajó Andrea Országos Széchényi Könyvtár. DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ.
Optikai tárolók CD, DVD.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Dokumentumok.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
5. osztály Háttértárolók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 CD, DVD írás.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
Digitalizálás a könyvtárban …mit, mivel, hogyan, mikor, miért, mennyire…
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Gyűjtemény mint rendszer
33.óra Videóformátumok.
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
Készítette: Juhász Judit
Előadás másolata:

A médiatár jövője a digitalizálás tükrében Az elmúlt 35 év és a jövő

1974. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán megalakul a videostúdió, mellette a médiatár. Feladatuk: Videostúdió: oktatási anyagok készítése Médiatár: a-v dokumentumok gyűjtése, feldolgozása, tárolása, szolgáltatása

A médiatár dokumentumai az első 10 évben Videoszalag Videokazetta Hangszalag Hangkazetta Hanglemez Diafilm Keretes dia Hangosított dia Írásvetítő transzparens Egyéni oktatógépi program Kollektív oktatógépi program 16 mm-es film 8 mm-es film

Megszűnt dokumentumtípusok Egyéni oktatógépi program Kollektív oktatógépi program Hangszalag 8 mm-es film 16 mm-es film Diafilm Hangosított dia Keretes dia Írásvetítő transzparens

Egy kis video történet A rögzítés technikája megújul, a video rögzítés kiszorítja a filmszalagot. 1 collos mágnesszalag – Revox videomagnó ¾ és ½ collos videoszalagok – Sony videomagnók

Sony videoszalagok A médiatár első jelentős video állománya

a nyersanyag törölhetősége a video anyagok emulziói porladnak Az új technológia az alkotóknak felszabadulást hoz, az értékek megőrzése azonban ellentmondásos: a nyersanyag törölhetősége a video anyagok emulziói porladnak a tárolás körülményei nem ideálisak a rögzítés technika fejlődésével a régi gépek használhatatlanokká válnak

Váltás a 80-as években U-matic (3/4 coll) videokazetta Ez volt az első olyan video-formátum, mely a mágnesszalagot egy kazettában tárolta.

A 80-as évek közepe A VHS (Video Home System) térhódítása A japán JVC cég fejlesztése, ez a szabvány vált általánossá az otthoni felhasználók között az 1980-as évektől kezdve Játékidő: 30, 60, 90, 180, 195, 240 perc

A 90-es évek eleje A U-matic kazetták emulziós rétege is porlad, nagy mennyiségű felvételt kell átmásolni VHS videokazettára.

A jelen VHS videokazetták DVD video A DVD („Digital Versatile Disc” (digitális sokoldalú lemez) vagy még korábban a „Digital Video Disc” rövidítése) nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. A DVD–Video lemezek lejátszására alkalmas a számítógépbe épített meghajtó is.

A médiatár állománya ma Video dokumentumok Hang dokumentumok VHS videokazetta Hanglemez DVD Video CD Hangkazetta

Miért digitalizálunk? értékmegőrzés új eszközök – a használat biztosítása gyors hozzáférés egyszerű kezelés kis helyigény

Digitalizálás Hangdokumentumok: Zenetörténeti hanganyagok digitalizálása hangkazettáról, hanglemezről (24 óra, 80 óra, 4 óra) Hozzáférés biztosítása intraneten Hanglemezek digitalizálása igény szerint

Zenetörténeti hanganyagok az intraneten

Digitalizálás Video dokumentumok: oktatófilmek a filmtörténet jelentős alkotásai színházi előadások

Digitalizálás Szolgáltatások: Oktatók – oktatási célra használt – dokumentumainak (hang, video) digitalizálása

Digitalizálás Könyvtárközi kölcsönzés Hanglemez, hangkazetta digitalizálása VHS videofelvétel digitalizálása A digitalizált felvételek hozzáférhetővé tétele a kérő intézmény számára a letöltés idejére Előnye: Az állomány védelme Gyorsabb a dokumentum eljuttatása a postai útnál A helyi felhasználóknak folyamatosan rendelkezésére áll a dokumentum

Statisztika

Statisztika Video digitalizálás tartalom szerint: Színházi előadás: 46 db Film: 30 db Oktatófilm: 14 db Helyismeret: 14 db Opera: 1 db Időtartam: Video: 138 óra Hang: 90 óra

Meddig tudjuk az információt megőrizni? Celluloid film Több mint 100 éves Videoszalag 5 év U-matic videokazetta 10 év VHS videokazetta 20 éve használjuk Mikrobarázdás hanglemez 50 éve használjuk DVD ???? CD

A törvényi háttér 1999. évi LXXVI. törvény → → 2008. évi CXXVI. törvény A szabad felhasználás körében oktatási célra a felhasználás díjtalan Belső intézményi célra is készíthető másolat, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgája, és tudományos kutatáshoz szükséges, saját példányról archiválásként tudományos célra vagy a nyilvános könyvtári ellátás céljára készül

A törvényi háttér Horváth Sándor Domonkos: A digitális tartalmak a szerzői jogi törvény legutóbbi módosításának tükrében = Könyv, könyvtár, könyvtáros, 2009. 4. sz. 20-24. p.

A jövő ???????