A HÁZITYÚK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Vizeinkben élő gerincesek
Életünk tartozékává váltak a képerny ő k (tv, számítógép, mobiltelefon), általuk könnyen juthatunk információkhoz, szórakoztató tartalmakhoz, szolgáltatásokhoz.
AZ ÉV MADARA 2013 GYURGYALAG Merops apiaster
A piros fülű ékszerteknős (Pseudemys scripta elegans Wied)
GÓLYÁK.
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
A dísztyúkok általános jellemzése A felnevelés környezeti igényei
A galápagosi- (Darwin-) pintyek
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
A mosómedve.
Az egyed-kapcsolat modell
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
Takarmányismeret 4. Magvak.
Segédprogram Chaospro. Mire szolgál? A geometriában hagyományosan egy görbe egy-, egy felület két-, és egy térbeli test háromdimenziós. Az úgynevezett.
Macskaféle ragadozók.
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
A Koala A koala Ausztráliában honos erszényes, növényevő állat,
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
Készítette: Vomberg Fanni Virág
Kockás piton Kockás piton Készítette: Dani Renáta.
Százlábuak.
A DENEVÉR.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
FRAKTÁLOK.
K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.
Madarak Rigó Marcell 7.B Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr.Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest, Rákospatak u.101.
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
Készítette: Rácz Imre Vince
a kihalt állatok listáján
Szótárak: fajták és tipologizálás
Mikroelektronikaéstechnológia Bevezetõ elõadás Villamosmérnöki Szak, III. Évfolyam.
SZAVANNÁK ÉLŐVILÁGA Kivilágosodó erdők.
Madarak a lombok között
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Sorozatok. A manók elindultak a nagyvilágban hogy találjanak egy helyet maguknak ami csakis az övék. Figyeldd meg a képen az emberi élet szakaszait.
A 0-3 évesek rajzfejlődése
Hitek és tévhitek az influenzáról
Bükki Nemzeti Park.
A házityúk.
Anglia- Portsmouth.
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
Füsti fecske.
Házi tyúk éve háziasították!.
Madarak a mezőn fácán egerészölyv.
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Bakteriális megbetegedések
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
Online adatbázisok  Minden jog fenntartva.
Növények tanításának módszertana. A növények tanításának algoritmusa 1. 1.Név – Magyar tudományos – Magyar szinonim nevek – Latin név (ha érdekes) Pl.
O: Madarak – ALO: Szárnnyal evezők, Pingvinek
Hazai halaink KÉSZÍTETTE: Laukó Emese 3.c.
Baromfiudvar lakói.
Rétek állatvilága 1..
Csodálatos madárvilág
Spirulina, a mindennapi multivitamin Előadó: Farkas Barna Sándor.
ÁLLANDÓSULT SZÓKAPCSOLATOK. Nyelvünkben vannak olyan szókapcsolatok, amelyek állandóak, megváltoztathatatlanok. Ezekben nem cserélhetjük fel a szavak.
Erdei pele.
Mézkalauz madár Előfordulásuk: Közülük kettő az indo-maláj területen, a többi Afrika trópusi területein honos.Afrikatrópusi Megjelenésük: A legtöbb faj.
SÁRGARIGÓ.
Előadás másolata:

A HÁZITYÚK

A házityúk (Gallus gallus domesticus) a bankivatyúk háziasított változata, amely a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozik. Gazdaságilag a baromfikhoz sorolják őket.Mind húsát, mind tojásait előszeretettel fogyasztják az emberek. Mára számos tyúkfajtát kitenyésztettek

Elnevezés: A hímivarú házityúkot kakasnak nevezik, az ivartalanított formája a kappan. A nőivarú házityúk a tojó. Kicsinye a csibe, a „kamasz”, növendék nőivarú házityúk a jérce vagy csirke. A tojásokon ülő tojó a kotlós.

Képek

Megjelenése Súlya: 0,5-5-7 kg-ig terjedhet. A kakas nehezebb a tojónál. Teste: megkülönböztetnek még közepes és nagy testű fajtákat. Taraj:a tyúkoknak egy különlegességük a tarajuk, melynek igen sokféle megjelenési formája lehet (egyszerű, rózsa, borsó, szarv, stb.)A kakasoké nagyobb, mint a tojóké. A tyúkok ivari dimorfizmusát erősíti még a kakasok többnyire legyezőszerű farktolla.

Csüdnek a láb tollmentes részét nevezik Csüdnek a láb tollmentes részét nevezik. Bár egyes fajtáknál ez is lehet tollas, például cochin, melyeknél a tollazottság még az ujjakra is ráfut. Ujjak:A tyúkoknál három ujj előrenéz, a negyedik hátra. Egyes fajták különlegessége, hogy öt ujjuk van (például német lazac tyúk), ez esetben kettő néz hátra. Az idős kakasok egy ún. „sarkantyúval” rendelkeznek, mely valamiféle fegyver szerepét tölti be támadásoknál. Ez a sarkanyú idős kakasoknál igen hosszúra és hegyesre nőhet

Tolltakaró:a tolltakarónak igen nagy a sokfélesége, egész sor színben és rajzolatban fordul elő. Vannak különleges tollképződmények is, mint például a selyem tyúkoknál vagy borzas, mint például a chabó tyúkfajtanál. Többnyire a kakas a díszesebb tollazatviselő. A tyúk rendszerint évente őszkor váltja a tollát (vedlés).

Hangkiadások: Kakas:a kakas jellegzetes „kikiriki” vagy „kukurikú” hangja a terület megjelölésére szolgál, és ezt kukorékolásnak hívják. Többnyire reggel, napfelkelte előtt kukorékol a kakas, dél körül és este. Tyúk:a kotyogás minden ivarérett tyúk szokásos hangkibocsátása, sokféleképpen értelmezhető; az a figyelmeztető, fenyegető, csalogató, hívóhangja, de ezt használhatja a tojásrakás általi fajdalom hangjaként is, csak mindig egy kicsit más árnyalatban. Jellegzetesek a kotlós csibéiről gondoskodó hangkibocsátásai.

Érdekesség: a tojásban lévő csibék kikelésük előtt képesek egymással hang alapján kommunikálni, és így valamelyest beállítani az úgynevezett szinkronkelést, hogy nagyjából azonos időben kelljenek ki a tojásból.

Képek

Táplálékkeresés: Természetes környezetükben a tyúkok magvakat, gilisztákat, csigákat, rovarokat, egereket fogyasztanak. A tyúkok táplálékkeresés közben nagyon figyelnek, szívesen tartózkodnak fedezékben gazdag környezetben.

Életmenet: A tyúk maximális élettartamáról viszonylag kevés megbízható adat áll rendelkezésre. Régi könyvekben olyan adatok is olvashatók, miszerint 50 évet is elérik. A valóságban, a legtöbb jelentés szerint 5-7 évig élnek, illetve kivételes esetekben 8-9 év. Tojáshozamra kitenyésztett fajták rendszerint előbb elhullnak, mivel nagyobb mértékben aknázzák ki szervezetük energiáit, előbb legyengülnek. A második életévtől kezdve a tojáshozam minden esetben lényegesen visszaesik.

k

Vége!