Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Lineáris egyenletrendszerek
A Floyd-Warshall algoritmus
A Dijkstra algoritmus.
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel
Készítette: Szinai Adrienn
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Halmazok, műveletek halmazokkal
Matematika II. 3. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Dijkstra algoritmus Baranyás Bence. Feladat Adott egy G=(V,E) élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges.
Gazdaságmatematika 5. szeminárium.
Gazdaságmatematika 6.szeminárium.
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Objektum osztályozás Képfeldolgozás 2. Blaskovics Viktor, Hantos Norbert, Papp Róbert Sándor.
Van-e Euler vonal az alábbi gráfban?
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2011 Tartalom Több lineáris célfüggvényes LP Tiszta egészértékű LP.
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
A digitális számítás elmélete
Differenciál számítás
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
Prím algoritmus.
„Országos” feladat. Feladat: Egy tetszőleges, színes országokat tartalmazó térképen akar eljutni egy kommandós csapat egy országból egy másikba. Viszont.
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy élsúlyozott, véges gráf  Negatív élsúlyokat nem tartalmaz  Lehet irányított vagy irányítatlan  Továbbá adott egy.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
GRÁFELMÉLET.
A Dijkstra algoritmus.
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus elve: Kezdetben legyen n db kék fa, azaz a gráf minden csúcsa egy-egy (egy pontból álló) kék fa, és legyen minden.
Az ábrán az inicializáló blokk lefutása utáni állapotot láthatjuk. A KÉSZ halmazhoz való tartozást színezéssel valósítjuk meg. A nem KÉSZ csúcsok fehérek,
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 8. előadás.
Kruskal-algoritmus.
Business Mathematics A legrövidebb út.
Valószínűségszámítás II.
Útkeresések.
előadások, konzultációk
Diszjunkt halmazok adatszerkezete A diszjunkt halmaz adatszerkezet diszjunkt dinamikus halmazok S={S 1,…,S n } halmaza. Egy halmazt egy képviselője azonosít.
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
DIJKSTRA- ALGORITMUS. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges gráfokban.
Automatikus fizikai tervezési javaslatok XML adatbázisokhoz Balogh Bernadett Kresz Marcell Cseh Tamás.
A minimális költségű folyam feladat és megoldási módszerei
Páros gráfok párosítása
V 1.0 Szabó Zsolt, Óbudai Egyetem, Programozás II. Gráfok Dijkstra algoritmus Kruskal algoritmus.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
A Dijkstra algoritmus.
Genetikus algoritmusok
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Mediánok és rendezett minták
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Előadás másolata:

Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert Magyar módszer Táblázatra és gráfra Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert

A probléma Egy gyakorlati probléma: adott N darab gép, és N munkás. Minden munkás tudja kezelni az összes gépet, de más-más költséggel. Melyik munkás melyik géphez kerüljön, hogy az összköltség minimális legyen? 2 3 Gépek 1 1 Munkadíjak 2 5 9 8 4 6 3 7 Munkások 2 3 1

A probléma definiálása Gráf - minimális súlyú párosítás Adott G = (V,E,s) egyszerű (irányítatlan) teljes páros (|V|/2-reguláris) élsúlyozott gráf, ahol s: E->R függvény, az éleket súlyozza. V = A U F alsó és felső pontok (diszjunkt) halmaza. |A| = |F| = N Keressünk a gráfban minimális összsúlyú teljes párosítást! Mátrix - hozzárendelési feladat Adott egy N*N-es (négyzetes) valós számokból álló mátrix. Jelöljünk ki a mátrixban N darab számot úgy, hogy minden sorban és oszlopban pontosan egy ilyen kijelölt szám legyen, és a számok összértéke minimális legyen!

Ekvivalencia A mátrixot tekinthetjük a gráf szomszédsági mátrixának: a mátrix egy aij eleme a gráf i. A-beli és j. F-beli pontok által meghatározott él súlya. A két probléma ekkor ekvivalens: a mátrix egy kijelölt (független) számhalmaza által reprezentált élek a gráfban párosítást alkotnak, és viszont. 2 3 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 2 5 9 8 4 6 3 7 2 3 1

A Magyar módszer Kombinatorikai optimalizálási eljárás Kőnig Dénes és Egerváry Jenő nyomán Harold Kuhn, 1955 Módosítva: James Munkres, 1957 A program párhuzamosan mutatja a a magyar módszer lépéseit mind a mátrixos, mind a gráfos értelmezésében. Az egyszerűség kedvéért feltételezhetjük, hogy csak egész számokon dolgozunk.

Inicializálás Gráf Minden A-beli pontból kiinduló élek súlyát csökkentjük az A-szerinti élsúlyminimummal, majd minden F-beli pontból kiinduló élek súlyát csökkentjük az F-szerinti élsúlyminimummal. Csak a nulla súlyú éleken fogunk dolgozni. Mátrix Minden sorból kivonjuk a sorminimumokat, majd minden oszlopból kivonjuk az oszlopminimumokat.

Inicializálás

Nulladik iteráció Gráf Az A-beli csúcsokon sorban végighaladva mohón keresünk egy 0 súlyú párosítást. (barna élek) Mátrix Oszlopfolytonosan kijelölünk egy független 0-kból álló rendszert. (0*) Megjegyzés: mindegy, hogy milyen módszerrel történik a kezdeti párosítás, illetve a 0 független rendszer kiválasztása, akár az is lehet, hogy nem jelölünk ki semmit. Ebben az esetben természetesen az eljárás több iterációt igényel.

Nulladik iteráció

1. lépés Gráf Ha az aktuális párosításunk maximális (N elemű), kész vagyunk. A párosításunk az eredeti gráfban minimális összsúlyú párosítás. Különben 2. lépés. Mátrix Ha az aktuális 0* független rendszerünk maximális (N elemű), kész vagyunk. A 0*-gal jelölt helyek az eredeti mátrixban az optimális hozzárendelést adják meg. Különben 2. lépés.

1. lépés

2. lépés Gráf Lekötjük a párosított F-beli pontokat (kék F-beli pontok), és sorba véve a szabad A-beli pontokat, megkeressük az első olyan élt, amelyik szabad F-beli ponthoz tartozik. Ha nincs, 5. lépés. Ha van, megszínezzük (szaggatott piros él), és megnézzük, van-e az A-beli pontjához már párosítás. Ha nincs, 4. lépés. Különben 3. lépés. Mátrix Lekötjük a 0*-ok oszlopait (kék oszlopok), és sorfolytonosan keresünk egy szabad 0-t. Ha nincs, 5. lépés. Ha van, megvesszőzzük (0’), és megnézzük, van-e a sorában 0*. Ha nincs, 4. lépés. Különben 3. lépés.

2. lépés

3. lépés Gráf A talált megszínezett él A-beli pontját lekötjük (zöld A-beli pont), az ezen A-beli ponthoz tartozó párosítás F-beli pontját felszabadítjuk. 2. lépés. Mátrix A talált 0’ sorát lekötjük (zöld sor), a sorában található 0* oszlopát felszabadítjuk. 2. lépés.

3. lépés

4. lépés Gráf A talált színezett élből kiindulva láncot képzünk: színezett él esetén F felé, párosított él esetén A felé haladunk. A lánc mentén a színezést és a párosítást kicseréljük. A párosítások kivételével minden jelölést törlünk, új iterációba kezdünk. 1. lépés. Mátrix A talált 0’-ből kiindulva láncot képzünk: 0’ esetén oszlop szerint 0*-ra, 0* esetén sor szerint 0’-re lépünk. A lánc mentén 0’ és 0* jelöléseket kicseréljük. A 0*-ok kivételével minden jelölést törlünk, új iterációba kezdünk. 1. lépés.

4. lépés

5. lépés Gráf T := a teljes gráfban a szabad élek súlyainak minimuma. A teljes gráfban minden szabad él súlyát csökkentjük T-vel, és minden duplán (A és F szerint) kötött él súlyát növeljük T-vel. 2. lépés. Megjegyzés: ezután ismét csak a 0 súlyú éleket vesszük figyelembe. Mátrix T := a szabad elemek minimuma. A mátrixban minden szabad elemet csökkentünk T-vel, és minden duplán (sor és oszlop szerint) kötött elemet növelünk T-vel. 2. lépés.

5. lépés

Optimális hatásfokú foglalkoztatás Kőnig tételének egy fontos általánosítása G: (A U F) élsúlyozott teljes páros gráf, cij élsúlyokkal A = a1,…, an F = f1,…, f1 P = {i,P(i)} független élrendszer: i és P(i) permutáltja közötti élek halmaza, i = 1,…,n c(P) a P független élrendszer értéke (élsúlyainak összege)

Optimális hatásfokú foglalkoztatás Csúcsokhoz f az éleket fedő súlyrendszer: f(ai) = sai ≥ 0, az ai él súlya f(bj) = sbj ≥ 0, a bj él súlya sai + sbj ≥ cij sai + sbj ≥ cij esetén az {ai, bj} élt fedettnek nevezzük. sai + sbj = cij esetén az {ai, bj} élt pontosan fedettnek nevezzük. sai + sbj > cij esetén az {ai, bj} élt túlfedettnek nevezzük. f súlyösszege: s(f) = sai összege = sbj összege

Optimális hatásfokú foglalkoztatás Világos, hogy : maxP c(P) ≤ minf s(f) Kőnig tétele: maxP c(P) = minf s(f) A bizonyítás a Magyar módszer helyességéből adódik.