Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Reform ételek kutatás Trend International Market Research Kft.
Advertisements

Lakatos Huba Textrade Kft
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?... MÜANYAG ÜVEGEK.
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
A projekt eredményei, előnyök, változások (3) Dr. Kajdi FerencDr. Martin Polovka Dr. Schmidt RezsőGyőri Tibor Schiller OttíliaTeschner-Kovács Zsófia Dr.
Gyors megtérülés termál, vagy hulladékhő hasznosítással, utóbbi esetben a meglévő környezeti ártalmak csökkentésével!
A KONTAKT-Elektro Kft. tüzelőanyag-cellás fejlesztései
A hidrogén szerepe az energia tárolásban
Hoval nap május 19.- Budapest
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A ZÖLDFELÜLETI RENDSZER ÉS ELEMEI TÁJVÉDELMI SZEMPONTBÓL
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
Levegő-levegő hőszivattyú
Alapanyagok gyártása Fémkohászat Vas- és acélgyártás
Speciális rétegelt termékek
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
Ukončenie projektu a čo ďalej. Doc.Ing. Stanislav Šilhár CSc. Koordinátor projektu Záverečná konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Veľký Meder,
A nyersanyagban rejlő veszélyek
AZ IPARI HŐCSERE ALKALMAZÁSAI, BEPÁRLÓK ÉS SZÁRÍTÓK
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Konzervipari töltőberendezések (Élelm. Gépek I. segédanyag)
Élelmiszeripari gépek I
GMP alapelvek Növényi készítmények Prof. Lipták József Semmelweis Egyetem, Budapest, Gyógyszerésztudományi Kar.
Malomipari termékek.
A mikoterápia Alapjai és felhasználása területei
Természetvédelem 2 Béres Csilla.
Esettanulmány Futó Péter. Tervezési példa  Célkitűzések  Mit szeretne a megrendelő?  Előfordulhat, hogy nem teljesíthetőek  Pl. Túl drága berendezés.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Alapanyagok gyártása Fémkohászat Vas- és acélgyártás
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010.
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
Anyagok 3. feladat 168. oldal.
Kémia 9. évfolyam Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A víz.
Biogáz Tervezet Herkulesfalva március 01..
Hulladékhő hasznosítása a Motorfejlesztő Központ vizsgálópadjainál.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
Természetes szénvegyületek
A bánya kémiája bánya érc- feldolgozó 0,1% 0,7% 2,5 Mt 2000t.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Egészségtudat és kemizáció
Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
SZÁMÍTÁSI FELADAT Határozzuk meg, hogy egy biomassza alapú tüzelőanyag eltüzelésekor a kén-dioxid emisszió tekintetében túllépjük-e a határértéket. Az.
Fertőtlenítés sterilizálás
TÁMOP „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében megvalósuló „Gazdagító programpárok II.” „A” (alap) Fizika és kémia a természetben.
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
CUKORNÁD.
KOMPLEX FOGLALKOZTATÁS Elv Munka nélkül nincs jövedelem Cél Mindenki dolgozzon Eredmény 200 ember dolgozik, nincs munkanélküli Tudjuk, mit.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
Termékek az egészségért
Egészségtudatos gasztronómia
melléklet: Észterek1 diasor
Élelmiszer lábnyom.
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Élelmiszer lábnyom.
Előadás másolata:

Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár, 14.06.2012 A regionális forrásokból származó funkcionális összetevők izolálásának folyamata Doc.Ing. Stanislav Šilhár CSc. Koordinátor projektu Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár, 14.06.2012

Az alapanyagok és értékelésük A nyereség felosztási sémája: 1 : 10 : 100 Termelő Feldolgozó Kereskedő Fogyasztó

Alternatívák: a/ A funkcionális és specifikus élelmiszerek előállítása - közvetlen feldolgozás 30 : 70 b/ Közvetlen feldolgozás és eladás 100 Forgalmazó, kereskedő Fogyasztó Termelő - Feldolgozó Termelő - Feldolgozó Fogyasztó

Érték – ár – fogyasztó érdeklődése Gabona, feldolgozatlan zöldség, gyümölcs, gyógynövények 100 Liszt, élelmiszerek, feldolgozott zöldség, gyümölcs 2 0 0 Funkciós, regionális 3 0 0 és öko-élelmiszerek Speciális 1 0 0 0 termékek

Regionális alapanyagok Tönköly Pohánka Rozs, zab, árpa Alma és egyéb gyümölcsök Cékla és egyéb zöldségek Citromfű, vadmajoranna és egyéb gyógynövények

Felhasználási lehetőségek Forrás Új funkcionális élelmiszerek Speciális termékek Tönköly Funkcionális lisztek, italok, szeletek Instant hidrolizátumok, zöld tönköly Pohánka Funkcionális lisztek, gluténmentes lisztek, szeletek antioxidánsok koncentrátuma Rozs, zab, árpa Funkcionális lisztek, italok, glukan, speciális rostanyagok, zöld árpa

Felhasználási lehetőségek Forrás Új funkcionális élelmiszerek Speciális termékek Bodza, alma és gyümölcsök Funkcionális italok, pépek, szeletek Koncentrátumok, természetes színezékek és antioxidánsok, olajok, viaszok, rostanyagok Cékla és zöldségek Ciromfű, vad-majoranna és gyógynövé-nyek Funkcionális italok, szirupok Extraktok, koncentrátumok, természetes antioxidánsok

Tönköly/pohánka hidrolizátum előállítása Hántolás, őrlés Hidrolízis hidrolizátum Italok gyártása Szárítás, instantizáció Tönköly italok Instant hidrolizátum

Hidrolízis berendezés A liszt hidrolízise Liszt Víz Hidrolízis berendezés Hidrolizátum Hőmérséklet: 98 – 120 °C Nyomás: 1 – 3 bar Időtartam: 0,5 – 2 óra Koncentráció: 15 – 30 %

A hidrolizátum szárítása Spray vagy fluid szárító berendezés hidrolizátum Fluid réteg hűtés víz A gáz melegítése por Hőmérséklet : 70-105 °C Teljesítmény: 3 – 8 l/óra bemenet: 5 – 10 kW

A hidrolizátum felhasználása Folyékony hidrolizátum - italok Por alakú hidrolizátum - italok cereális szeletek dresszing-alapok öntetek, szószok instant kásák instant levesek

A pohánka, zab, árpa,rozs feldolgozása Száraz extraktumok Antioxidánsok, pépek Pohánka Funkcionális lisztek Hántolás, őrölés Instant hidrolizátum Liszt hidrolízis Antioxidánsok koncentrátuma kinyerés Tisztítás és sűrítés Por alakú antiox.konc. Szárítás

Az extraktor térfogata: 2 m3 Extrakció Pelyva Etanol Extraktor Extraktum Hőmérséklet: 20 – 70 °C Nyomás: 1 bar Időtartam: 2 – 6 óra Pelyva :etanol: 1:3 - 1:10 Az extraktor térfogata: 2 m3

A lisztek homogenizálása Por alakú pépek, extraktumok Mikrokeverő Funkcionális liszt Teljesítmény: 1-3 tonna liszt/óra Min. konc. : 10mg/kg

Bodza, cékla, alma , szőlő feldolgozása Gyümölcs /zöldség lé préselés Koncentrá- tum Extrakció Színezőanyagok konc. Tisztítás és sűrítés Por alakú Színez. konc. Szárítás, instantizálás speciális rostanyag Szárítás és őrlés

Őrlés/ egyéb kezelések Teljesítmény: 300-400 kg alma/óra Préselés gyümölcs mosógép Őrlés/ egyéb kezelések prés Nyomás: 6 bar Teljesítmény: 300-400 kg alma/óra 65-75 % sajtolmány lé

Az extraktum tisztítása és sűrítése Extraktum/levek Filter tiszta extrakt Vákuumos párologtató Koncentrátum Teljesítmény (filter) : 2000 l/óra Hőmérséklet:40 – 60 °C Nyomás: 0,05 – 0,15 bar Teljesítmény (pár.) : 145 l/óra

A szárítmányok őrlése Szárítmányok Mikromalom Mikroporok teljesítmény: 100 - 300 kg/óra

A gyógynövények feldolgozása Bodza, orbáncfű, citromfű, zsálya, vadmajoranna extrakció Koncentrátum (antioxidáns) A membrán tisztítása és sűrítése Por alakú antiox.konc. Szárítás, instantizálás Ferment. macerácio szirup A membrán tisztítása és sűrítése Szirupok előállítása Funkcionális italok Levek, víz Italok előállítása

Fermentációs macerácio Virágok, magok Fermentációs talaj Fermentor Macerát/áztatvány Hőmérséklet : 15 – 30 °C nyomás : 1 bar időtartam: 5 –14 dní virág:oldat: 1:3 až 1:4 A fermentor térfogata: 2 m3

Membrános tisztítás és sűrítés Macerát/áztatvány Filter tiszta oldat Reverz ozmózis Koncentrátum Membrán: cső PCI Hőmérséklet :20 – 25 °C nyomás: 10 – 45 bar Teljesítmény: 300-500 l/ óra

Potenciális termékek Konzerváló anyag mentes italok/gyümölcslevek Gyümölcs/zöldséglé koncentrátumok Természetes színezőanyagok, antioxidánsok, immunrendszer sztimulátorok Bioszirupok és italok Funkcionális lisztek Cereális alapanyagú italok

Megtisztelő figyelmüket köszönöm!