LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A ló emésztésének sajátosságai
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 16. Ismertesse a legeltetési módokat!
Takarmányismeret: SILÓZOTT TAKARMÁNYOK
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 13. Csoportosítsa és jellemezze a melléktermékeket! - Szántóföldi melléktermékek (szalmák, kukoricaszár, leveles répafej) - Malomipari.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat!
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok rosttartalma
Szálas tömegtakarmányok: szénafélék
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Malomipari melléktermékek
Szarvasmarha hízlalás
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VI.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Tak. ismeret: erjesztéses tartósítás
A takarmányok zsírtartalma
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Malomipari termékek.
Takarmányok fehérjetartalma
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
A megporzástól a termésig
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Takarmányozástan.
A TAKARMÁNYOK ISMERETE ÉS TARTÓSÍTÁSUK
Gyökér-, gumós és kabakos takarmányok
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Magvak és termések Főbb jellemzőik:
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA.
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
Tóth Tamás, egyetemi docens
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Növényi rostok Cellulóz
Takarmányok zsírtartalma
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
21. FÖLDMŰVELÉS.
Takarmányok zsírtartalma
Előadás másolata:

LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK

Témakörök A ló takarmányai I.

A lótakarmányok felosztása Tömegtakarmányok: zöldtakarmányok, legelő, szénák, szalmák, szilázsok Gabonafélék: zab, búza, árpa, kukorica Gyökér- és gumós takarmányok: takarmányrépa, burgonya, cukorrépa Fehérjetakarmányok: pillangós növények magvai (pl. szója) extrahált darák (napraforgó-, szója- és repcedara) Melléktermékek: cukoripari melléktermékek (pl. répaszelet, melasz) malomipari melléktermékek (pl. korpa) szeszipari melléktermékek (pl. törkölyök, DDGS) Takarmánykiegészítők: MCP, takarmánymész, takarmánysó, stb. Premix (vitamin és/vagy ásványi anyagok) Keveréktakarmányok (tápok) (müzli)

Legelő Csikónevelésben és a vemhes kancák esetében alapvető szereppel bír Munkalovaknál, sportlovaknál nem célszerű (inkább kaszált zöldtakarmány) Kiegészítés kell (pl. zab) Kedvelt legelőfüvek: angolperje, komócsin, ebírfélék, csenkesz, taréjos cincor Kevésbé kedvelt legelőfüvek: bíborhere, tippanfélék, vöröscsenkesz, ecsetpázsit

Szénák Réti széna: Lucerna-, lóhere- és baltacímszéna (kedvelt) Pázsitfűfélék (kisebb takarmányozási érték) Kedveli a kemény szénákat (pl. zabos bükköny, mohar)  nehezebb száradás Mérsékeltebb karotin-tartalom Lucernaszéna: Közepes energia- (8-9 MJ DE/kg), magasabb fehérjetartalmú (9-12% em. ny.f.) a réti szénához képest Ca-ban gazdag 30% nyersrost tartalom Réti széna: Alacsonyabb em. nyersfehérje-tartalom Kiváló étrendi hatás Magasabb nyersrost (33%) a lucernaszénához hasonlítva

Szalmák Alacsony táplálóanyag- és energia- koncentráció, nagy nyersrost-tartalom Árpaszalma, búzaszalma, zabszalma A legjobban a zabszalma emésztődik Búzaszalma: 40-41% nyersrost (jelentős lignin – ADL – tartalom) Alacsony Ca- és P Penészgombák  mikotoxin-tartalom

Tartósított takarmányok Szilázs, szenázs 30-40% sz.a.-tartalmú kukoricaszilázs Szoktatás után beilleszthető a napi takarmányadagba  széna (rostforrás) helyettesítése A nem megfelelő minőségre fokozottan érzékenyek a lovak (biogén aminok, klosztridiumok) Pillangós szilázs és szenázs  fokozott óvatosság Megfelelő minőség: 10-20 kg/nap (kukoricaszilázs)

Gabonamagvak A magvakat a terméshéj és a maghéj veszi körül (rost), A maghéj alatt aleuronréteg (fehérjében és zsírban gazdag), A mag részei a csíra (olajtartalom), endospermium - tartalék tápanyag (keményítő), Esszenciális aminosavakban (LYS, MET, TRP, TRE) szegények Jelentős (12-16 MJ DE) energiatartalom Alacsonyabb nyersfehérje (9-15%) Az olaj UFA-zsírsavakban (pl. linolsav) gazdag  avasodás, peroxidképződés Ca-ban szegények, P-ban gazdagok A P fitin-kötésben van (fitát)  P-emészthetőség korlátozott

A fitáz hatásmechanizmusa + 6 H O 2 H OH FITÁZ Fitát Inozitol - O P = Ca Mg + Keményítő NH 3 CH Fehérje ásványok CH 0H 6 H PO 4 O-C-CH -Fehérje Szervetlen foszfát

Zab: Árpa: ad libitum etethető Közepes energiatartalom, nagy nyersrost-tartalom (10-12%) A ló éves kora felett nem igényel roppantást, illetve zúzást Árpa: Zúzottan/roppantottan célszerű etetni (szoros kapcsolat a mag és a külső burok között) Nagyobb energiatartalom, kisebb (5-6%) rost Egyes vélemények szerint elzsírosodást okozhat, így inkább az munka- és vágólovak takarmányozásában célszerű alkalmazni Nyugtatólag hat a lovak vérmérsékletére

Búza: Egész szemként nehezen rágja meg a ló, durva darálás célszerű  finom őrlés emésztési zavarokat okoz A pelyhesítés kedvező (drága) Jelentős energiatartalmú, lizinben és zsírban szegény Kukorica: Nagy energiatartalom (15-16 MJ DE/kg), alacsony fehérjetartalom (LYS és TRP szegény) Sok keményítő  vastagbélben fermentáció  megnöveli az állat hőtermelését (túltakarmányozás esetén) Számos tenyésztő nem eteti, mások a zab felét-harmadát helyettesítik vele

Korpafélék a termés- és maghéj mellett több-kevesebb aleuronréteget is tartalmazhat (10-16 % ny.f., 8-14 % ny.r., magas foszfor-tartalom), Búzakorpa, árpakorpa, zabkorpa, kukoricakorpa, borsókorpa, Búzakorpa: Alacsonyabb energiatartalom, 12-13% em. nyersfehérje, 10-12% nyersrost Gyorsítja a passzázst Beteg, illetve frissen ellett lovaknál célszerű etetni Hashajtó hatású lehet 1,0-1,5 kg/nap A „mash” összetevője