Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. A diszkriminanciaanalízis (DSC, DISCRIMINANT) /{ DA, MDA }/ csoportok közti különbségek (különbözőségek),

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
4. előadás Összehasonlítás standardizálással és indexszámítással.
Advertisements

Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Füst György III. Belklinika
Kvantitatív Módszerek
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Kvantitatív módszerek
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Összefüggés vizsgálatok
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VIII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Többváltozós korreláció és regresszióanalízis.
Ideális kontinuumok kinematikája
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Faktor = „jellemző”, „háttérváltozó” A faktoranalízis (FA) alapjában a változók csoportosítására, redukciójára.
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. II. Országos Sportinformatikai Szimpózium A sportinformatikai szimpózium előadásai kimondva.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Fábián Gy. – Zsidegh M.: A testnevelési és sporttudományos kutatások módszertana, p. (SPSS: p.,
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Lineáris korreláció és lineáris regresszió. A probléma felvetése y = 1,138x + 80,778r = 0,8962.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
Dr. Gombos Tímea SE, III.sz. Belgyógyászati Klinika
Miért kell többváltozós modellekhez folyamodnunk (a túlélési analízis során)?
SPSS többváltozós (lineáris) regresszió (4. fejezet)
SPSS többváltozós regresszió
Többdimenziós skálázás (7. fejezet). Alapgondolat Feltáró elemzés A skálázással az adatok közötti különbségeket vizsgáljuk, illetve vetítjük le őket kevesebb.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Kvantitatív módszerek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
Az F-próba szignifikáns
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Statisztika a szociológiában
Személyiségelméletek
Többváltozós adatelemzés
Többváltozós adatelemzés
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Paleobiológiai módszerek és modellek 7. Hét TÖBBVÁLTOZÓS ADATELEMZÉS
Adatelemzés számítógéppel
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Vargha András KRE és ELTE, Pszichológiai Intézet
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Korreláció-számítás.
A számítógépes elemzés alapjai
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ideális kontinuumok kinematikája.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
A számítógépes elemzés alapjai
Korreláció, regresszió

III. előadás.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Az Európai Unió tagországainak, a csatlakozásra váró országoknak
Statisztika segédlet a Statistica programhoz Új verzióknál érdemes a View menüsor alatt a Classic menu-s verziót választani – ehhez készült a segédlet.
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Mérési skálák, adatsorok típusai
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Előadás másolata:

Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék

A diszkriminanciaanalízis (DSC, DISCRIMINANT) /{ DA, MDA }/ csoportok közti különbségek (különbözőségek), ezen különbségek kialakulásának többváltozós statisztikai elemző módszere. Csoportok szétválasztására, megkülönböztetésére szolgáló módszer, azonban a csoportokat "magától" nem alakítja ki. Az eljárás a varianciaanalízis határesete. A csoportok megkülönböztetésére (diszkrimináció) az analízis egy egyenletrendszert ad meg (MDA vagy DSC modell). E modell szerinti téves besorolások arányával is jellemezhető a DSC - többek közt. A feldolgozás többváltozós ("multiple", röv.: "M") statisztika, és a változók jelentősége/szerepe szerinti bevonással dolgozó u.n. lépésenkénti ("stepwise") eljárása is létezik. A stepwise változat csak szignifikáns esetben vonja be a leginkább megkülönböztető (következő) változót, amit szélsőséges esetben egy későbbi lépés során "visszavonhat", kizárhat… Az SPSS és a STATISTICA a háttérváltozókra/faktorokra is számításokat végez (discriminant function, FUNC, ill. factor, Root). A programcsomag a DSC számítására több metodust is tartalmaz, ezek a végeredményt tekintve azonos eredményt adnak. Az egyes módszerek a bevonási sorrendhez nyújtanak preferenciákat, de pl. a változók végső súlyát, az analízis szignifikanciáját, az egyenletrendszert és a klasszifikációs eredményeket érdemben többnyire nem befolyásolják. Rendkívül hatékony, pontos, de számításigényes eljárás. Ma már széleskörűen alkalmazzák a legkülönfélébb diagnosztikai eljárások kialakításakor az ipari termeléstől kezdve a szociológián át az orvostudományokig. (Pl. orvosi számítógépes diagnosztikai programok !) Pedagógiai - és sporttudományi - felhasználása is kézenfekvő, bár az irodalomban még nem általános. A DSC alkalmazhatósága valószínűsíthető olyan területeken is, amire ma még nem gondolunk. Ilyen lehet pl. a tesztelmélet területe, a validitástól a skálázáson át a standardizálásig.

A DSCRIMINANT során vizsgálható (fő) kérdések: 0.1. Különböznek-e egymástól a csoportok ? (összességében) 0.2. Mely csoportok közt szignif. az eltérés ? (páronkénti összehasonlítás/ok) 0.3. A páronkénti különbözőségek sorrendje, erőssége (a vonatkozó F-próba számszerű értéke alapján) 0.4. A csoportok egymástól való megkülönböztetése mennyire pontos, milyen mértékű (minél kisebb Wilks-lambda, reziduális F, stb. a választott metodustól függően) **0.5. A változók jelentősége a csoportok egymástól való elkülönítésében, a különbségek kialakulásában (a bevonás sorrendje, a vonatkozó F érték nagysága, a bevonáshoz -és visszavonáshoz- számított "F to remove" értékek alapján,számított relativ súly %-ban) **0.6. A DSC modell szerinti helyes csoportba sorolások aránya, honnan - hová - milyen arányban sorol át (Classification results, esetszám és % ) Konkrét v.sz.-ek, esetek csoportba sorolása, a csoportba sorolás pontossága 0.8. A csoportok egymástól való különbségének és "egymásba lógásának" ábrázolása, ezen át a csoportok homogenitásának bemutatása 0.9. Milyen összetett háttértényezőkre vezethető vissza a csoportok megkülönböztetése (FUNC), ezekben az egyes változók súlya (hasonlóan a faktoranalizishez itt is korrelációs e.h. a FUNC- val) Az egyes háttértényezők milyen %-ban magyarázzák a különbségeket (csak a különbség varianciáját !) A megkülönböztető "funkció(k)" összefüggése a csoportosítással, azaz a FUNC-k mennyiben magyarázzák a különbségeket (CANOCORR), a csoportokat. Lényegileg az egész DSC egyik központi kérdése, a funkciók és ezeken át az eredeti változók milyen mértékben magyarázzák a kialakított csoportokat. Az érték "közönséges" korrelációnak tekinthető, csak negativ előjelet nem kaphat. Ez értelmetlen is lenne, hiszen nincs "nagyobb" és "kisebb" paraméter értékű csoport, a matematikai változó kvalitativ paraméteként és nem kvantifikálhatóan egy "szempont" (csoport1, csoport2, csoport3, stb.). Miként a kétváltozós (r) és a többszörös (R) korrelációnál, a cancorr négyzete is determinációs együtthatónak felel meg, ekkor %-nak is tekinthető. {{{ A kanonikus korreláció ezzel együtt nehezen értelmezhető. A változók két csoportja - Y= a "csoportok", X= mért paraméterek - közötti összefüggésrendszert jellemzi. Lényegileg bővitett többszörös regresszióanalizisről van szó, ahol közös sajátérték(ek)et (lambda) számítanak, ami(k) a két változócsoport közti korrelációs koefficiens(ek) négyzete(i). A kanonikus korrelációt ebből négyzetgyökvonással képezik. }} Szakmai értelmezés kérdése a hipotetikus funkciók elnevezése, az analizis tényeinek elemzése, az oksági kapcsolatok feltételezett elvi magyarázata.

Fábián Gy. – Zsidegh M.: A testnevelési és sporttudományos kutatások módszertana, p., p. Fájl: ergo.sta

Összefoglalva:

Fábián Gy. – Zsidegh M.: A testnevelési és sporttudományos kutatások módszertana, p. A tankönyvben N=30, itt N=45, azaz az eredmények részleteikben eltérőek!

Fájl: eufit2004 ccc.sta

Forward stepwiseStandard

Ha bevesszük a csoportosítási változó alapját képező pontszámot a változók közé (amit ráadásul a mért teszteredmények határoznak meg), akkor stepwise módszerrel a következő eredményeket kapjuk:

The End of DSC