A POZITÍV GONDOLKODÁS ÉS A FIZIKAI AKTIVITÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI Cs. Konczos 1, J. Lepes 2, Zs. Szakaly 1, J. Bognar 3, H. Dancs 4 1 Apáczai Csere János Faculty.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
KOVÁCS Viktória, GÁBOR Anita, MARTOS Éva
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
PRECIZIÓS TESTÖSSZETÉTEL ANALIZÁTOR A Technológiai remekmű
A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata
Humánkineziológia szak
Megküzdés és hatékonyság Rohánszky Magda Konkolÿ Thege Barna Tűzmadár Alapítvány október 12.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Mc'Donalds egyetem – Az egyetemista lét, mint a tömegkultúra hordozója.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Bánhidi M. (2007): Bevezetés a tudományos kutatásba NYME AK, Győr KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK.
Semmelweis Egyetem Doktori Iskola Nevelés- és Sporttudomány Az egészségtudatosság és az egészségdeterminánsok kölcsönhatása Egyetemi hallgatók egészség-magatartásának.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Dr. Dinya ElekPhD kurzus január 30. DÖNTÉSI MEGOLDÁSOK ESZKÖZEI AZ ORVOSI DIAGNOSZTIKÁBAN.
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
A statisztikai jártásság megközelítései, modellje A (felső)oktatás szerepe Peter Kovacs Associate professor Department of Statistics and Demography, Faculty.
Országos Gyermekegészségügyi Intézet
SERDÜLŐKORÚAK DOHÁNYZÁSI SZOKÁSAI, ISMERETEI
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei

A methadon kezelés Dr. Csorba József
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Tutoriál videó alkalmazása Moodle kurzusban
Beiskolázási gyakorlat a Grosicsban
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
NETFIT® Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt mdsz
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Dr. Tokár-Szadai Ágnes Adjunktus Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN.
TÁMOP A-14/ „TIE”-KUTATÁSOK DECEMBER ZALAEGERSZEG.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Serdülők iskolai teljesítménye a testkép és szorongás kapcsolatának tükrében Témavezető tanár: Dr. Dósa Zoltán Végzős hallgató: Gothárd Emília-Ida.
Mozgásszervi rehabilitáció
A kutatási program leírása
HAJLÉKTALANSÁG ÉS DROGHASZNÁLAT
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Országos Kompetencia Mérés 2011
Előadás másolata:

A POZITÍV GONDOLKODÁS ÉS A FIZIKAI AKTIVITÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI Cs. Konczos 1, J. Lepes 2, Zs. Szakaly 1, J. Bognar 3, H. Dancs 4 1 Apáczai Csere János Faculty of the University of West-Hungary, Győr 1 Apáczai Csere János Faculty of the University of West-Hungary, Győr 2 Hungarian Language Teacher Training Faculty, Szabadka 2 Hungarian Language Teacher Training Faculty, Szabadka 3 Semmelweis University – Faculty of Physical Education and Sport, Budapest 3 Semmelweis University – Faculty of Physical Education and Sport, Budapest 4 University of West-Hungary – Savaria University Center, Szombathely 4 University of West-Hungary – Savaria University Center, Szombathely

A téma szakirodalmi bevezetése  Rekreációs sporttevékenység, életminőség javító hatás életminőség javító hatás kis erőforrásigény. kis erőforrásigény.  Hatékony prevenciós eszköz. (Vuori, 1998, Haapanen-Niemi és mtsai, 1999, Pescatello és mtsai, 2002, Tammelin és mtsai, 2003, McKechine és Mosca 2003, Kriska 2003, Zhang és mtsai 2004, Martos, Gábor, 2004).

A téma szakirodalmi bevezetése  Fontos a pszichoszociális tényezők vizsgálata, befolyásoló hatása a sporttolás elkezdésére és fenntartására, befolyásoló hatása a sporttolás elkezdésére és fenntartására, az egészséges és a diszfunkcióval küzdők körében. az egészséges és a diszfunkcióval küzdők körében. (Ádány, 2003, Kopp és Kovács 2006)

A téma szakirodalmi bevezetése  A rendszeres fizikai aktivitás: javítja az egészségi állapotot és az életminőséget, javítja az egészségi állapotot és az életminőséget, növeli a pszichológiai jólétet, növeli a pszichológiai jólétet, pozitív hatással van az önértékelésre s az önbizalomra, pozitív hatással van az önértékelésre s az önbizalomra, szorongáscsökkentő hatású, szorongáscsökkentő hatású, javítja a hangulatot és a stresszel való megküzdés kapacitását. javítja a hangulatot és a stresszel való megküzdés kapacitását. (Dubbert, 2002, Page et al, 2004, Berg, König, 2004 Jeschke, Zeilberger, 2004)

A téma szakirodalmi bevezetése  Kollégista lányok köre (n=3940),  főiskola előtti és a gimnázium alatti fizikai aktivitás hatása,  a főiskola utáni évek (10 év): a depresszió előfordulására vonatkozóan negatív irányú összefüggést találtak a fizikai aktivitás és az orvos által diagnosztizált klinikai depresszió előfordulási valószínűsége között (Wyshak, 2001). a depresszió előfordulására vonatkozóan negatív irányú összefüggést találtak a fizikai aktivitás és az orvos által diagnosztizált klinikai depresszió előfordulási valószínűsége között (Wyshak, 2001).

Anyag és módszer  A minta: egy egyetemista csoport, 130 női nappali tagozatos hallgató (n=130). Rétegzett mintavételi eljárást alkalmaztunk az évfolyam kiválasztásában és a beiratkozás évének a meghatározásában, a hallgatók kiválasztása véletlenszerűen történt. Rétegzett mintavételi eljárást alkalmaztunk az évfolyam kiválasztásában és a beiratkozás évének a meghatározásában, a hallgatók kiválasztása véletlenszerűen történt.  Módszer: kétféle adatfelvételt végeztünk, egy keresztmetszeti attitűd vizsgálat kérdőív segítségével és egy keresztmetszeti attitűd vizsgálat kérdőív segítségével és egy követéses (panelvizsgálat) fizikai paramétereket becslő vizsgálat négyszeri megismétlésével. egy követéses (panelvizsgálat) fizikai paramétereket becslő vizsgálat négyszeri megismétlésével. A tesztelések során arra törekedtünk, hogy a két eltérő jellegű adatfelvételi módszerből előálló eredményeket szintetizáljunk, illetve oksági kapcsolatokat keressünk közöttük.A tesztelések során arra törekedtünk, hogy a két eltérő jellegű adatfelvételi módszerből előálló eredményeket szintetizáljunk, illetve oksági kapcsolatokat keressünk közöttük.

Az alkalmazott módszerek  Feltáró módszerként egy közösen (Utah állambeli Brigham Young University, USA és a NYME ATFK Testnevelés Tanszéke Magyarország) kidolgozott kérdőív, az egészséggel, a viselkedéssel, a szabadidő eltöltésével, az egészségre káros szokásokkal kapcsolatos kérdéskörökkel, az egészséggel, a viselkedéssel, a szabadidő eltöltésével, az egészségre káros szokásokkal kapcsolatos kérdéskörökkel, amely zárt végű kérdéseket, skálákat tartalmaz. amely zárt végű kérdéseket, skálákat tartalmaz. A következő területekre kérdez rá: önértékelés (magabiztosság, félénkség), jövőkép (remény, reménytelenség), káros szenvedélyek (dohányzás, drog, alkohol), fizikai aktivitás (rendszeresség, mennyiség). A következő területekre kérdez rá: önértékelés (magabiztosság, félénkség), jövőkép (remény, reménytelenség), káros szenvedélyek (dohányzás, drog, alkohol), fizikai aktivitás (rendszeresség, mennyiség).  Alkalmaztunk még motorikus képességet vizsgáló tesztet is, a vizsgálatban részt vevő hallgatók állóképességét, kardio-respiratorikus teljesítményét a Rockport Fitness Walking Test próbával jellemeztük, a vizsgálatban részt vevő hallgatók állóképességét, kardio-respiratorikus teljesítményét a Rockport Fitness Walking Test próbával jellemeztük, a relatív VO 2max becslésével, a relatív VO 2max becslésével, az egy mérföldes gyalogló teszt teljesítése közben mértük az eltelt időt és az átlagpulzust. az egy mérföldes gyalogló teszt teljesítése közben mértük az eltelt időt és az átlagpulzust.  Az Inbody 720 nevű testösszetételt mérő orvosi segédeszköz használatával mértük a testtömeget, testmagasságot, izomszázalékot, zsírszázalékot és a zsigeri zsír mennyiségét. mértük a testtömeget, testmagasságot, izomszázalékot, zsírszázalékot és a zsigeri zsír mennyiségét.

Eredmények 1. ábra. A jövőkép hatása a fizikai aktivitásra

Eredmények 1. táblázat. A „fizikai mutatók” alakulása a jövőkép összevont mutatójának kvartilisei szerint /n=130/ GyaloglóidőBMIAerobkapacitásIzom%Zsír%VFA Jövőkép (ANOVA) Negatív15,195823,671638,942737,446431,47156,243 Inkábbnegatív14,969521,71940,361340,413126,18144,7 Inkábbpozitív15,362522,374939,094239,548327,65848 Pozitív14,810822,025340,79139,918728,63649,342 Total15,133922,680539,559838,929929,08150,926 F1,8491,940,9773,6142,6981,498 Sig.0,1420,1260,4060,0160,050,219

Következtetések  A pozitív jövőképpel rendelkezők, a reményteljes gondolkodók – tehát akik a lelkiállapotukat tekintve egészségesebbnek mondhatók a fizikai aktivitás irányába mutatott attitűdjük jobb.  Egyezik az Egyesült Államokbeli alapiskolákban (Page et al., 1992), középiskolákban (Page, Tucker, 1994; Page et al, 1996), és a felsőoktatásban (Page et al, 1995) tanulók eredményeivel. A Fülöp- Szigetek-i (Page, Zarco, 2001) és a Taiwani (Page et al, 2003/04) középiskolások, a magyarországi, a cseh, a román és a szlovák középiskolások körében mért eredményekkel (Page et al, 2004).  E tanulmány eredményeit összevetve a Hungarostudy 2002 országos reprezentatív felmérés eredményeivel szintén egyezéseket illetve hasonló tendenciákat fedezhetünk fel. A lelki egészség tekintetében a Beck-depresszió kérdőíven (Beck és mtsi, 1974) a fizikailag aktívabbak átlagban alacsonyabb pontszámot értek el, mint a fizikailag hypoaktívak. A reménytelenség kérdőívben a rendszeres fizikai aktivitást tanúsítók szintén szignifikánsan alacsonyabb pontszámot értek el.

Összefoglalás  A vizsgálatunkban felfedezhetők ugyan különbségek az élettani, antropometriai és teljesítménymutatók – amelyek megfelelően tükrözik a fizikai aktivitás fokát - és a jövőhöz való hozzáállás, a pozitív gondolkodás között.  Azt a feltételezést, miszerint a pozitív jövőkép kedvező hatást gyakorol a fizikai teljesítményre elfogadhatjuk.  De a választott populációra vonatkozóan az eredmények sokkal inkább alátámasztják azt, miszerint a negatív jövőkép gyenge fizikai és teljesítménymutatókkal és kedvezőtlen antropometriai és testösszetétel mutatókkal párosul.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!