Konstruktív konfliktuskezelés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata
Advertisements

MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Coach az egészségügyben
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT
Public Affairs – Issues management
Speciális szükségletek a foglalkoztathatóság nézőpontjából …a szociális munka lehetőségei és korlátai.
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Munkaterv Miért szükséges, mik az előnyei?
A stratégiai tervezés módszertana
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Konfliktus és kooperáció
Picasso: Festival Mondial HUNGART ©
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A munka világával kapcsolatos tudás
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Szociális kompetencia
Interkulturális kommunikáció (5.ea.)
A TANÁRI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE MATEMATIKAI MODELLEK SEGÍTSÉGÉVEL
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
Egyéni döntések a szervezetben
„A jó üzleti kapcsolat csak a véletlen műve!” Őt már ismerik, bedolgozta magát... Ő vele szót értenek... Ő kapja a megbízást… Már megint mit akar? Már.
Együtt egymásért és magunkért
„Nagyító alatt” A GrafoKom - projektek során használt írásvizsgálati metódusról.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Konfliktuskezelés - mediációval
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
“Új Dimenziók” mentorképzési program A program kidolgozói: Artemisszió Alapítvány EcPec Alapítvány Göllesz Viktor Speciális Szakiskola MATISZ MH Líceum.
A TÁMOP pályázatok társadalmi egyeztetése Márkus Eszter Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Asszertivitás E. Tóbiás Sára 2009.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
Székely István fejlesztési tanácsadó
Idegenforgalmi kommunikáció
Agresszió elleni program Millenáris. Valami hiányzik, és mástól követeljük.
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
Humán erőforrás fejlesztés a vendéglátóiparban Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület közgyűlése és Vendéglátói Konferenciája Kontakt Képző Központ.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
GRAFO-LIFE hatékony segítség a mindennapokban. GRAFO-LIFE A hétköznapokban felmerülő stressz- és krízishelyzetek három csoportba vezethetőek vissza: 1.
Önértékelés - életpálya - változó kompetenciák
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
TAPASZTALATOK, ÖTLETEK, JAVASLATOK A FELMÉRÉSKÉSZÍTÉS FOLYAMATÁHOZ AZ EVASYS-T FORGALMAZÓ SZEMSZÖGÉBŐL HORVÁTH ZOLTÁN VSL KFT. TÁMOP C-11/1/KONV
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Készítette:Tóth Sándorné
Életvezetési kompetenciák fejlesztését célzó programok megvalósítása.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
„Önértékelés, ahogyan mi tervezzük” NPK Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozat.
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
Oktatói és módszertani megújulás a felsőoktatásban Dr. Balázs László főiskolai docens.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
ÖNISMERET.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Szociális kompetencia
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Előadás másolata:

Konstruktív konfliktuskezelés Írásvizsgálaton alapú tréningprojekt

A konfliktus megítélése Kellemetlen, általában Pozitívvá, negatív színezetű hasznossá is tehető Kerülendő  Elkerülhetetlen Káros  Természetes   … mint … mint destruktív jelenség konstruktív jelenség „…mindenki azt tesz, amit akar, és a saját szemszögéből nem ítélheti el a többiek cselekvését és szempontjait.” (Jean –Paul Sartre)

Konfliktuskezelés Alapelvei Kommunikáció asszertivitása, közlési szándék egyértelműsége. Objektív helyzetmeghatározás és –értékelés. Nézőpontok változtatásának képessége, alternatívák ismerete. Stabil értékrend, referenciakeret. Tudatosítani a saját és mások igényeit, szükségleteit, érdekeit. Reális önismeret, saját reakciók és azok hátterének ismerete. Úgy megközelíteni egymás konfliktusban álló érdekeit, mint az együttműködés által megoldható problémát. Kontrollálni saját és partner szubjektivitását, sztereotípiáit, hamis ítéleteit, percepcióit. Tisztelet önmaga és partnere iránt, kapcsolatépítés. Ítéletektől mentes lezárás. Változási, fejlődési hajlandóság.

A konfliktus körfolyamata Konfliktussal kapcsolatos hiedelmek és attitűdök Megjelenik a konfliktus Következmények Válasz - ahogyan reagálunk

Új paradigma: írásvizsgálat Az írásvizsgálat lehetővé teszi, hogy a konkrét problémák kerüljenek felszínre; átlátható legyen a csoportdinamika; a csoporttagok motiválhatósága és változási hajlandósága egyértelművé váljon; a változás követhető, dokumentálható legyen. Problémaközpontú, csoportra és személyre szabott fejlesztés

Tréningprojekt metódusa Írásvizsgálat által a neuralgikus pontok feltárása A fejlesztendő területeket célzó tematika összeállítása Csoportra egyedileg kialakított szituációs gyakorlatokban a konstruktív konfliktuskezelés eszköztárának kialakítása I. Személyre szabott akcióterv III. Csoportdinamika kiértékelése II. Személyes - és csoportaktivitás kiértékelés

I. Személyre szabott akcióterv Visszajelzés egyénileg a konstruktív konfliktuskezelési kompetenciáról: Éntudatosság Stresszcsökkentő viselkedés Kapcsolatorientált kommunikáció Fejlesztendő területek Erősségek

II. Személyes - és csoportaktivitás kiértékelés Visszajelzés a csoportnak csoportidentitás meghatározásával tesztek segítségével csoporttagok véleményezése által a teamszerepek kiértékelésével csoportdinamika szimbolikus leképezésével tréning konkrét szituációiban saját és mások határainak megtapasztalásával

III. Csoportdinamika kiértékelése Visszajelzés a vezetőségnek Csoportdinamizmusról, csoportidentitásról Teamszerepekről Csoporttagok motiválhatóságáról, fejlesztendő területeikről Tréning megvalósulásáról

Íráselemzésen alapuló tréningprojekt Időtakarékos Csoportra szabott Személyes fejlődést támogatja Változás nyomon követhető Anyagilag kedvezőbb  Íráselemzés személyessége Kontra

Konstruktív konfliktuskezelés „…mindenki azt tesz, amit akar, és a saját szemszögéből nem ítélheti el a többiek cselekvését és szempontjait.” (Jean –Paul Sartre) Konstruktív konfliktuskezelés Írásvizsgálaton alapuló tréningprojekt www.grafokom.hu Informatikai, grafológiai és kommunikációs tanácsadás Telefon: 06-70-37-47-747 E-mail: info@grafokom.hu