Jellemezze a légcsőatkakórt! Acarapis woodi

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanácsok szülőknek és gyerekeknek
Advertisements

Jellemezze a mézelő méh (Apis mellifera ) vírusbetegségeit!
Mit ért a kutatás, rablás jelensége alatt
Gégegyulladás - Laryngitis
A fejtetvességről…. Igenek és nemek, tények és okok…
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Hogyan létesítené és helyezné el méhészetét?
Galambok Herpesvírus fertőzése Dr. Hegedűs György-Tamás Honlap:
Dr. Tóth Szabolcs Somogy Megyei MGSZH ÉLbÁ Igazgatóság
Városlakó állatok.
A fizioterápia szerepe a neurológiai beteg rehabilitációjában
A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
A védekezés.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Nemi úton terjedő betegségek
Rheumatoid arthritis.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
AIDS Világnap: december 01..
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
Jellemezze a nosemakórt!
Jellemezze a varroatózist!
13. Ismertesse a méhek rovar-, madár-, és emlőskártevőit!
Jellemezze a költésmeszesedést és költéskövesedést!
16. tétel Mit értünk méhmérgezés alatt? Mutassa be a növényvédelem és a méhészet kapcsolatát!
Jellemezze a nyúlós költésrothadást!
Jellemezze az enyhe költésrothadást!
EU állat-egészségügyi rendszere. Áruk szabad áramlásának feltétele Jogharmonizáció - az állatbetegségek megelőzése, - állatbetegségek leküzdése, - élelmiszerek.
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A szív betegségei.
Immunrendszer Betegségei.
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Rovarok a fákon és a fában
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
„Story of PRDC” Pankota-Kórógy Kft.
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Hitek és tévhitek az influenzáról
tűzelhalás – Erwinia amylovora
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Házi légy Mindenhol előfordul , ahol van meleg és napfény!
Ültetvények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Zöldségnövények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Vírusok.
Bakteriális megbetegedések
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Szántóföldi növények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Ebola vírus betegség Ebola-láz, Ebola hemorrhagiás láz – súlyos, gyakran fatális betegség Kórokozó: Ebola vírus 1976 óta ismert – ekkor két szimultán kitörő.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
Rövid ismertetés a kéknyelv betegséggel kapcsolatban (a vadállomány vonatkozásában) április 5. A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Rovarok a vízben, vízparton
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
CLOSTRIDIUMOK OKOZTA BETEGSÉGEK
RÉSZLETES JÁRVÁNYTAN.
Érd Elvira
A krónikus beteg hányattatásai
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

Jellemezze a légcsőatkakórt! Acarapis woodi 9.

A betegség kórokozója, életmódja Kifejlett méh fertőző betegsége, Okozója parányi kb 1/10 mm hosszú atka, 4 pár lába van, színe fehéres sárga, A méh torának légnyílásán bebújik a légcsőbe, Falát szájrészével átszúrva a méh vérével táplálkozik, A nőstény 4 napig vért szív, majd 5 – 8 petét rak a légcső belső falára, ezután új méhet fertőznek meg, A lárvák szintén átszúrja a légcsővet a méh vérét szívják, Az átlátszó légcső megbarnul, megfeketedik, átlátszatlan törékeny lesz a légzés elégtelen lesz, Kedvenc helye a tor első légcsőnyílása, ahol a szárnyizomzat van, oxigén hiány lép fel az izomzatban röpképtelen a méh,

A betegség tünetei A méhek nem tudnak repülni, vergődnek,végül elpusztulnak, Szinte mindig csak telelés végén lehet ezt tapasztalni, mert csak az áttelelt méhek érnek el olyan idős kort, hogy betegségük a végső szakaszba jusson, Elnéptelenedik a család, elhullás nem szembeötlő, Az elpusztult méhek szárnya rendetlenül szétáll, a kisebbik szárny 90 fokban kicsavarodik, Tor első légcsövének 20 x nagyítós vizsgálattal megállapítható,

A betegség lefolyása A betegség csak méhről méhre terjed, Családról családra csak egyesítéssel, Az atka méh nélkül elpusztul, A fertőzés lassan terjed, a rövid életű nyári méhekkel az atkák egy része is elpusztul, Kora tavasszal jelentkezik, mert a telelő fürtbe könnyen fertőződnek,

A megelőző védekezés Hazánkban nem jellemző méhbetegség, mert a Varroa atka elleni védekezés során, ahol a méhek a füstöt belélegzik az atkakórra is hatásos, A nyugati határon fontos figyelni mert Ausztriába gyakori, Betegség ellen a svájci Folbex csíkkal védekezhetünk, Este, röpülés után égő Folbex szalag, 1 órára bezárjuk a kaptárt, hetente 1 x / 7 hét 8 kezelés, Egy nemzedék teljes kezelése szükséges, A szer vékony rétegben lerakodik 8 napig hatásos,

Zárlati intézkedések, a beteg méhcsaládok kiirtása 41/1997. (V. 28.) FM rendelet

A beteg, betegségre gyanús és fertőzöttségre gyanús méhcsalád meghatározása 1) Atkakórban beteg az a méhcsalád, amelyből származó méhekben az illetékes állat-egészségügyi intézet a betegség kórokozóját kimutatta. (2) Atkakórra gyanús az a méhcsalád, amely a betegség tüneteit mutatja ugyan, de a betegséget laboratóriumi vizsgálat még nem erősítette meg, vagy nem zárta ki. (3) Atkakór fertőzöttségére gyanús az a méhcsalád, amelyet atkakórban beteg vagy betegségre gyanús méhcsaláddal egy méhészetben vagy ilyennek öt kilométeres körzetében tartanak, illetve hat hónapon belül ilyen helyen tartottak.

Az állat-egészségügyi szolgálat részletes feladatai A hatósági állatorvos köteles: a) a betegség gyanúja esetén vizsgálati anyagot küldeni az illetékes állat-egészségügyi intézetbe; b) az intézet lelete alapján a betegséget megállapítani vagy kizárni; c) vizsgálni a betegség eredetét; d) írásban rögzíteni, hogy a beteg vagy betegségre gyanús méhcsalád saját tenyésztésű-e, ha nem, mikor és honnan került a méhészetbe, a méhész fogott-e be idegen rajt;

e) a betegség vagy betegség gyanújának megállapítása esetén forgalmi korlátozást elrendelni; f) a betegség megállapítása esetén valamennyi méhcsaládot atkakór szempontjából átvizsgál(tat)ni, minden méhcsaládtól laboratóriumi vizsgálati anyagot küldeni az illetékes állat-egészségügyi intézetbe; g) a betegség megállapítása esetén a község minden méhcsaládjának gyógyszeres kezelését elrendelni. Zárlati intézkedések (1) A helyi zárlat alatt álló állományban minden olyan beavatkozás tilos, amely a betegségnek egyik méhcsaládról a másikra való átterjedését okozhatja. (2) A helyi zárlat alatt álló méhcsaládokat tartósan meg kell jelölni.

Eljárás méhcsaládokkal, méhlakásokkal atkakór megállapítása esetén (1) A súlyosan legyengült, beteg, valamint a kötelező gyógykezelés alól elvont méhcsaládokat állami kártalanítás nélkül le kell ölni. (2) A kiürült méhlakás és tartozékai kéndioxidos kezelése, és egy hétig való üresen tartás után újra betelepíthető.

A zárlat enyhítése (1) A községi zárlat alatt álló terület helyi zárlat alatt nem álló udvarából a) a község vészmentes udvarába a kötelezõ gyógykezelés után a hatósági állatorvos engedélye alapján a méhcsaládokat el szabad szállítani; b) más község határába méhcsaládot csak az állomás engedélyével, és a kötelező gyógykezelés elvégzése után szabad vinni. (2) Növényvédelmi beavatkozás következtében szükséges gyors áttelepülés (menekülés) szabályai:

A zárlat feloldása és a betegség megszűntté nyilvánítása (1) A helyi zárlatot fel kell oldani, ha a méhcsaládok gyógyszeres kezelése megtörtént, a megfigyelési idő kedvezően eltelt, és az ellenőrző vizsgálat negatív eredményt adott: a megfigyelési idő a betegség megállapítása után egy év. (2) A községi zárlatot akkor kell feloldani, s a betegséget megszűntté nyilvánítani, ha a területen már nincs helyi zárlat alatt álló állomány. A betegség megállapításával és leküzdésével kapcsolatos közérdekű vizsgálatokat a hatósági állatorvos irányításával, állami költségre kell elvégezni.