Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Advertisements

Önismeret.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Társismeret.
Tudatos és tudattalan modern felfogása
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
és a legkevésbé teljes az
A deviancia összetett fogalma
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
Környezetpszichológia III.
Önismeret Horváth Renáta.
Énfunkciók A személyiségnek, mint önszabályozó
Klinikai pszichiátriai vizsgálat
Ki vagyok én? Que sais- je? (Montaigne)
AZ EMBERI MEMORIA.
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
Rokszin Mónika Pszichológus
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
A lehetséges énképek.
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Hogyan készítsünk el egy COCO-t??? Ha választani lehet, inkább ezt a hegyet másznám meg!!!
Egyéni döntések a szervezetben
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
A szomatikus marker feltevés
Skizofrénia.
Krízis.
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
Asszertivitás E. Tóbiás Sára 2009.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Fenomenológiai megközelítés
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Éntudat – identitástudat - énkép
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei
Agresszió elleni program Millenáris. Valami hiányzik, és mástól követeljük.
Mi fán terem a pszichológia? Önismeret 1. előadás
Mindennapi veszteségeink
A deviancia értelmezési kerete
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
Kockázatkezelés. Nem tartják fontosnak, mert  „A kockázatelemzés időrabló és unalmas feladat”  Ezzel szemben –jó lenne, ha a „jövőbe láthatnánk” –rengeteg.
A KOGNITIVIZMUS HATÁSA A SZEMÉLYISÉG TANULMÁNYOZÁSÁRA.
Kutatásmódszertani dilemmák
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Hatásértékelés szerepe Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Értékelési Divízió Nemzetközi értékelési konferencia, Budapest, május 6-7.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Az önismeret fontossága a szenvedélybetegek gyógyítása területén
A reklám centruma.
Tanítás- és tanuláselmélet V. A kompetencia Knausz Imre.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
ÖNISMERET.
Kultúra és kommunikáció
Szociálpszichológia-2 Attitűd
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés Rokszin Mónika Pszichológus

Én= Self Az énfogalom felépítése: amit önmagunkról tudunk. Koherens selfnek 2 összetevője van. Énfogalom Önértékelés Önmagunkról önmagunkkal való ismeret kapcs. érzelmeink.

Énkép A személy önmagáról kialakított mentális képe. Énséma A fontos és megkülönböztető személyiségjellemzők összessége

Önismeret Önismert Johari ablak Én i. Én n. Más i. Nyitott Vak Más n. Rejtett szem. Sötét szem.

Önismeret forrásai Megfigyelt vis. köv. Önmagunk véleményalkotásához, más reakcióit is felhasználjuk. Máshoz hasonlítjuk magunkat.

Önészlelési elmélet: BEM Amikor a belső jelzések gyengék, v. kétértelműek, akkor nyílt vis. alapján vonunk le következtetéseket, tulajdonságainkra vonatkozóan. Önészlelés és motiváció: Intrinsic motiváció Extrinsic mot. azt teszzük amit akarunk, a vis. végrehajtása és nem amit kell. Egy külső cél elérésének eszköze

Gondolatokból, érzésekből levont következtetések Az ember csak akkor von le saját vis.-ből következtetéseket, ha a belső jelzések nem egyértelműek. Önmagunkra vonatkozó következtetésekben nagyobb szerepet játszik az érzelem, és gondolkodás, mint a vis.

Más szem. reakcióinak hatása: Az énfogalom kialakításában más személyek is hozzájárulnak. Cooley reflektív én fogalma Kísérlet isk. csop. 1. rendesek 2. rendesebben kell vis. 3. semmit sem mondtak. Önbeteljesítő jóslat. Az elvárások befolyásolták a vis.

Társas összehasonlítás: Önmagunkról kialakított érzelmeink, gondolataink gyakran abból származnak, hogy összehasonlítjuk magunkat másokkal. FESTINGER: az ember pontosan akarja magát értelmezni, ezért olyan személyekkel hasonlítja össze magát aki hasonlóak hozzá. Önjellemzés kicsiknél  olyat mond, ami megkülönbözteti a többitől

Önmegismerés Mások megism.? Hasonlóan szerzünk infókat. Az emberek különbözőképpen magy. saját és más vis.  Saját vis.: helyzetnek, vagy ingernek tulajdonítjuk  Mások vis.: személyes jellemvonással magyarázzuk.

Önmagunkról való tudásunk sokkal több és változatosabb, mint másról való tudásunk. Cselekvő-megfigyelő torzítás: Ha más vis.-nek vagyunk szemtanúi, a szem. kiemelkedik a háttérből, figyelem középpontjába kerül. személyes jellemvonás. Ha mi cselekszünk, kinézünk a világba, számunkra az inger emelkedik ki. vis.oka külső ok.

Többféle self Különböző self uralja az életünket. Emberek különböznek a self számában és összetettségében. Self komplexitás= összetettség LINVIL Azoknak az énrészeknek a száma és sokfélesége, amelyeket az emberek a különböző helyzetekben, tevékenységekben és kapcsolatokban fejlesztenek ki.

Alacsony selfkomlexitás: kevés és hasonló self. 1 poz. v. neg. esemény jobban érinti az egész selfet. Magas selfkomlexitás: egymástól független selfrésszel bíró személy. A poz. v. neg. esemény csak kis mértékben befolyásolja az énfogalmat.

Önértékelés Az egyén önmagára vonatkozó poz. és neg. értékelések. Az emberek többé-kevésbé elégedettek önmagukkal. Átlagon felülinek tartja magát, ha nem kialakul a depresszió. Önmegerősítés, pozitív jövőkép.

Énvédő torzítások Arra irányuló tendencia, hogy az énre vonatkozó információkat úgy gyűjtsük, hogy túlzottan pozitív értelmezéseket eredményezzen.

Önértékelés forrása: Saját tapasztalat : ha valakinek énjére vonatkozó tapasztalata poz magasabb önértékelés. Helyzet: olyan helyzeteket keresünk ahol kitűnhetünk. Kerüljük azt a helyzetet ami rosszul érint minket Emlékezet: könnyebb a közös munkának arra a részére emlékezni amit mi végeztünk. Ha valami kudarccal végződött nem hangsúlyozzuk a részünket. Poz. Dologra hamarabb emlékszünk mint negatívra (de kontextus, hangulat meghatározó)

Selfvezérlők: Azon személyes normák, aminek az elérésére törekszünk. HIGGINS 2 forrásból eredhetnek: Ideális én: amilyenek lenni szeretnénk Elvárható én: amilyennek lenni kellene. Selfdiszkerpancia-elmélet: az emberek önmagukat ˝belső ideális én˝ és ˝elvárt˝ normákhoz viszonyítva értékelik. Ha az aktuális és ideális között nagy különbség van akkor csalódottak vagyunk.

Énkifelyezés=önkifejezés Éntudatosság Olyan állapot, amelyben fokozottan tudatában vagyunk az énünknek. Privát éntudatosság Saját belső állapotokra és érzésekre való odafigyelés. Énkifelyezés=önkifejezés Arra irányuló motiváció, hogy olyan viselkedéseket válasszunk, amik az énfogalmat kifejezik és tükrözik.

Megküzdési stratégiák A selfet fenyegető események negatív következményeinek csökkentésére irányuló erőforrás. Megküzdési módok: 1. Érzelem központú: a.) Elkerülés b.) Elmenekülés 2. Problémaközpontú: a.) Újrakeretezés b.) Kifogások keresése c.) probléma közvetlen cáfolása

Megküzdési módok hatékonysága függ: Fenyegetett személytől Fenyegetéstől Ellenőrizhetőségétől Ellenőrizhető fenyegetettséggel szemben problémaközpontú Ellenőrizhetetlen fenyegetettséggel szemben  érzelem központú. Érzelem központú: pillanatnyi fenyegetés csökken. Hosszútávu problémakezelést nem segíti Probléma központú: pillanatnyi fenyegetés nő. Hosszútávu problémakezelést segíti