Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bethlen Gábor.
Advertisements

Az európai erőegyensúly és a 30 éves háború
A spanyol világbirodalom és a Németalföld
Az utolsó Árpádok ( ).
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Államalapítás.
Bocskai István élete.
ERDÉLY.
A RÁKÓCZI SZABADSÁGHARC
MAGYARORSZÁG A DUNAI MONARCHIÁBAN
A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA
A RENDEK ÉS AZ URALKODÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Zrínyi Miklós Életrajz-életmű.
„Hazáért és szabadságért”
SPÁRTA Egy másik görög út.
II. Rákóczi Ferenc I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona
A Német-római Birodalom és a Habsburgok dunai monarchiája
( ).  Gyermekként került a trónra a hatalom a bárók kezébe került.  Az egymással harcoló birtokosok, falvakat, városokat égettek fel.  Király.
Készítette: Balogh Vanda. Rómában született 17 évesen házasodott, 1 gyereke születtet Az uralkodó elrendelte, hogy váljon el Ezt megtagadta és önkéntes.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
A három részre szakadt Magyarország története
Franciaország a XVII. században
A mohácsi csata.
Történelem szorgalmi.
Izrael.
A három részre szakadt ország
Erdély örök Nyári Tábor – Baja Made by Bálint.
A XVII. SZÁZAD KIEMELKEDŐ NEVELŐI
Az ország 2 majd 3 részre szakadása
Bocskai és Bethlen fejedelemsége
Korom Tamara: A szatmári béke
Konfesszionalizáció és rendiség a 17. századi Magyarországon
Politikai alternatívák a 18. század eleji Magyarországon Magyar politikai gondolkodás története 2. félév.
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
Kazinczy és Csokonai iskolája: a Debreceni Református Kollégium
Kultúra a török hódoltság korában
Bethlen Gábor kül- és belpolitikája
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében.
A mohácsi csata.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
II. Rákóczi Ferenc.
Tündérkert (Erdély-trilógia I.)
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
Napóleon A császár.
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
Bibliás fejedelmek Bocskai István I. Rákóczi György Bethlen Gábor.
II. József "A kalapos király".
Sárrétudvari.
Törökök Magyarországon
Illésházy István nádor Erdély  Bocskai halála - gyanúsítások (Kátay M.)  I. Rudolf tevékenysége Hajdúk kiváltságai veszélybe kerülnek  Mátyás.
A török kiűzése – Magyarország a dunai monarchiában Savoyai Jenő Badeni Lajos Lotharingiai Károly XI. Ince pápa.
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
A királyi Magyarország a XVII. században.  Protestáns erdélyi nemesi család  12 évesen katolizál, később jezsuita lesz  Római teológia  A magyar főnemesség.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon.
A királyi hatalom meggyengülése A Jagelló-család.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
Illésházy István nádor
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
A Napkirály udvarában.
Molnár András bemutatja SZERENCS FÉNYKÉPALBUMÁT.
A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI
A pun háborúk Ortutay Hanna prezentációja (9.C)
Ráckevei Ady Endre Gimnázium rackeve_ady_10a Ács Fanni, Kiss Mátyás, Szaniszló Zoltán Párhuzamos karrier 2017.
Magyarország a kora újkorban
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Szent István örökében.
Napóleon Bonaparte.
Előadás másolata:

Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a Erdély fénykora

Bethlen Gábor 1580-1629 Erdélyi fejedelem:1613-1629 Magyar király:1620-1621 Bethlennek az akkori fejedelem elől török földre kellett menekülnie. Később Bethlen a török had kíséretében visszatér Erdélybe. Az országgyűlésen megválasztották az új fejedelemnek. Bethlen korában élte Erdély a fénykorát. Bethlennek kiváló nyelvtudása és tárgyalókészsége volt.

Erdély felvirágzása Külföldről iparosokat és bányászokat hívott Megtiltotta hogy az értékesebb árucikkeket kivigyék az országból (pl.:arany,só), ezekkel csak a Bethlen által megbízott emberek kereskedhettek. Ezekből a kereskedelmekből a kincstár gazdagodott. A pénz egy másik részéből Gyulafehérváron építettek fejedelmi udvart. Bethlen semmivel sem volt különb a többi európai uralkodóktól. A bevétel többi részén a hadseredet bővítette melyre később szüksége volt.

A harmincéves háború 1618-ban kitört a harmincéves háború a Habsburgok és a protestánsok között. A háború Csehországban kezdődött. Bethlen a Habsburgok ellen akart szövetséget kötni, hogy egyben legyen az Erdély fejedelme és Magyarország királya és így az egyesített ország kiűzze a törököt. Bethlen csapatai folyamatos győzelmeket arattak így Magyarország északi része a kezébe került. Bécs megszegte a bécsi-békét és üldözni kezdte a protestánsokat. További országok keveredtek bele a csatába:Németország, Csehország, Franciaország, Svédország, Dánia és persze az erdélyi fejedelemség.

Ez az újkor legnagyobb csatája Bethlennek továbbra se sikerül Magyarország trónjára, mert a Habsburgok ellenfelei nem tudták támogatni őt Bethlen a hadjáratai során védelmezte a protestánsokat Bethlen békét kötött, melyben megerősítették a bécsi békét és már Magyarországon se lehetett üldözni a protestánsokat. Továbbá 7 magyar vármegye a fejedelem birtokába került. A fejedelem iskolákat,nyomdákat hozott létre. A protestáns iskolákat kollégiumnak nevezték és ezekben a kollégiumban híres tanárok tanítottak. Bethlen nem tűrte a katolikusok üldözését

I. Rákóczi György Bethlen meghalt és a trónjára I. Rákóczi György (1630-1468) került. György folytatta Bethlen munkáját és a protestánsokat is ugyanúgy védte. Akkor indított a Habsburgok ellen háborút amikor a 30 éves csatában vereségeket szenvedett. A béke ismét Erdélynek és a protestánsoknak kedvezményezett.

A fejedelemség hanyatlása A következő fejedelem II. Rákóczi György (1648-1660) tönkretette elődjei munkáját. Háborút kezdeményezett Lengyelország ellen a török engedélye nélkül. A szultán féltékenységből bosszúra szomjazott ezért a tatárokat és a szövetségeseit Erdély ellen küldte. Leégették Erdély földjeit és kb.20 ezer foglyot ejtettek. A fejedelemség legfontosabb várát, Váradot is elfoglalták. A csatában meghalt a fejedelem is.

Élet az Erdélyi fejedelemségben Ellentétben több nyugati országgal itt szokás volt a rendszeres fürdés,tisztálkodás. Ennek ellenére az emberek mégsem voltak egészségesebbek. A főurak a gyermekek nevelésére igen nagy gondot fordítottak. Később otthon tanítatták őket, csak nagyobb korukban jártak iskolába. A szegény családoknál sokszor előfordul hogy a gyerekek még a felnőttkort sem élik meg, és akik túlélik korán elkell menniük dolgozni.

Köszönöm a figyelmet!