Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Advertisements

Tájékoztatás az ÚMVP jogcímek végrehajtásáról
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága
Felzárkózás, infrastruktúra fejlesztés, uniós források felhasználása március 12. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
„New Hungary” Rural Development Programme A vidékfejlesztés lehetőségei az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban AaAa dr. Bodnár.
„New Hungary” Rural Development Programme Új Magyarország Vidékfejlesztési Program AaAa dr. Bodnár Éva FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
„Jövőképek, realitások” Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Dr. Maácz Miklós főovh. FVM.
Tájékoztatás az ÚMVP jogcímek végrehajtásáról Gulyás Levente Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Közvetlen Támogatások Igazgatósága.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás alapkérdései „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA A MAGYAR AGRÁRSZERKEZETRE.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek SZIE GTK Bsc. képzés 2009.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Agrárfejlesztési Főosztály december 13.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
2009. évi éves előrehaladási jelentés
Az ÚMVP intézményrendszere
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
1 Partnerség a vidékfejlesztésben, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat koordináló szerepe Pásztohy András miniszteri biztos, az MNVH főtitkára Budapest 2009.
Az ÚMVP szerepe és lehetőségei a vidékfejlesztésben Előadó: Enyedi Gábor FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Vép,
Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program, a kapcsolódó PKD, valamint megvalósítási rendszerének bemutatása Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
1 A vidékfejlesztés esélyei az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tükrében Pásztohy András Miniszteri Biztos Budapest, április 14.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Magyarország észak és dél között – régiós fejlesztések március 29. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
Integrált közösségi szolgáltató terek
1 MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL Fővárosi és Pest Megyei Kirendeltség 1054 Budapest, Alkotmány u Budapest, Pf.: 248 Tel.: + 36 (1)
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
LEADER Vidékfejlesztési egyesületek Közösségek múltja, jelene, jövője Országos megbeszélés - Kismaros Dr. Maácz Miklós Vidékfejlesztési Főosztály Főosztályvezető.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengely – Leader program  A pályázati időszak október.
A KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS BŐVÜLŐ LEHETŐSÉGEI AZ AGROTURIZMUS ÉS A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAMOK TÜKRÉBEN Bene Tiborné vezető főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Tájékoztató az ÚMVP III-as és IV-es LEADER tengelyeiről Madarász Gábor Pályázati referens Maros-völgyi LEADER Egyesület.
Pongrácz Máté megyei referens Somogy megye
Fejlesztési források 2007-től Új Magyarország Vidékfejlesztési Program L. Paciolo Bt Gödöllő Szabadság tér
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság
Az EU Agrár- és Vidékfejlesztési Politikája Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Az új Vidékfejlesztési Program
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
1 A vidékfejlesztés lehetősége: Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
A vidékfejlesztés lehetősége: Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Előadás másolata:

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja Egyesület Nyilvántartásba bejegyzett felnőttképzési szervezet Nyilvántartási szám: 00123-2010 Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda

Agrárpolitika 2007-2013 között Az Európai Unióban az agrár (vidék-) politika egységes elveken nyugszik. A Mezőgazdasági Tanács 2005 áprilisában elfogadta a 2007-2013 közötti vidékfejlesztési politika alapvető reformját A közös agrárpolitikát (KAP). Két pillérből áll: 1. Európai Mezőgazdasági Garancia Alap (EMGA) 2. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) A nemzeti stratégia- és programalkotás a 1698/2005 EK Tanácsi rendelet alapján történt (ÚVMP) és az EMVA támogatásával valósul meg.

Az ÚMVP lehetőségei 2007- 2013 Fejlesztésre mintegy 1300 Mrd Ft (5 Mrd Euro) forrás, illetve közvetlen kifizetés formájában mintegy 1500 Mrd Ft (terület-állatalap; Európai Mezőgazdasági Garancia Alap) áll rendelkezésre. Cél: a versenyképes, fenntartható, környezettudatos gazdálkodást megalapozó agrárium kialakításának elősegítése, a vidéki életminőség javítása Vállalkozások sokszínűségének fenntartása, Életképes birtokszerkezet és racionális földhasználat ösztönzése Piaci szemlélet erősítése és a képzettségi szint emelése

Stratégiai célkitűzések Az ÚMVP 4 tengelyből áll, melyek a következők: I. Mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti ágazat versenyképességének javítása (forrás 47 %-a) II. A környezet és a vidék állapotának javítása, fejlesztése (forrás 32 %-a) III. Az életminőség javítása vidéki területeken, és a diverzifikáció ösztönzése (forrás 11 %-a) IV. LEADER (forrás 6%-a) Technikai segítségnyújtás (forrás 4%-a)

I. tengely: Mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti ágazat versenyképességének javítása Jogcímek 1 Állattartó telepek korszerűsítése Gépek, technológiai berendezések beszerzése Kertészet korszerűsítése Kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzése Növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítése Öntözés ,melioráció, területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi(pl. vízkárelhárítás) létesítményeinek fejlesztése Mezőgazdasági energiafelhasználás megújuló energiaforrásokból történő előállítása

Erdészeti célra használt géppark fejlesztése és korszerűsítése I. tengely: Mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti ágazat versenyképességének javítása Jogcímek 2 Erdészeti célra használt géppark fejlesztése és korszerűsítése Fiatal mezőgazdasági termelők és gazdaságátadás Termelői csoportok támogatása Gyümölcsültetvények telepítése Fás- és lágyszárú energiaültetvények telepítése Mezőgazdasági termékek értéknövelése A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevétele

I. Tengely tervezett intézkedései

II. tengely: A környezet és a vidék állapotának javítása, fejlesztése Jogcímek: Kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatások Mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyújtandó támogatás Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás Erdészeti potenciál helyreállítását szolgáló intézkedések támogatása

II. Tengely tervezett intézkedései

III. tengely: Az életminőség javítása vidéki területeken, és a diverzifikáció ösztönzése A 4 alapintézkedés: Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése Turisztikai tevékenységek ösztönzése Falumegújítás, falufejlesztés Vidéki örökség megőrzése Egyéb intézkedések: Készségek elsajátítása, ösztönzése és a helyi fejlesztési stratégiák kidolgozása és végrehajtása (Helyi Vidékfejlesztési Irodák, HVI) vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások (Integrált Közösségi Szolgáltató Terek, IKSZT) Kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztése (Falubusz/Tanyabusz program)

III. Tengely tervezett intézkedései

IV. tengely: LEADER LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) finanszírozása A Helyi Vidékfejlesztési Közösségek és az általuk létrehozott HACS-ok által kidolgozott Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák(HVS)-ban leírt jogcímek támogatása.(helyi turizmus, közösségfejlesztés, társadalmi kohézió erősítése)

Fontosabb honlapok www.umvp.eu (minden az ÚMVP programról) www.mvh.gov.hu (A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, azaz a Kifizető Ügynökség honlapja) www.fvm.gov.hu (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, mint Irányító Hatóság honlapja)

Köszönöm a figyelmet! Helyi Vidékfejlesztési Iroda Pécsi Kistérség Pécs, Búza tér 6/B, III. emelet Telefon: 72/210-735 E-mail: teruletfejlesztok@gmail.com Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja Egyesület