Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LEADER Vidékfejlesztési egyesületek Közösségek múltja, jelene, jövője Országos megbeszélés - Kismaros Dr. Maácz Miklós Vidékfejlesztési Főosztály Főosztályvezető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LEADER Vidékfejlesztési egyesületek Közösségek múltja, jelene, jövője Országos megbeszélés - Kismaros Dr. Maácz Miklós Vidékfejlesztési Főosztály Főosztályvezető."— Előadás másolata:

1 LEADER Vidékfejlesztési egyesületek Közösségek múltja, jelene, jövője Országos megbeszélés - Kismaros Dr. Maácz Miklós Vidékfejlesztési Főosztály Főosztályvezető 2012. április 16.

2  Gazdaság- és közösségfejlesztés  a vidéki népesség elvándorlásának megelőzése  élhető vidék megteremtése : vonzó élet- és munkakörülmények megteremtése az erőforrások átgondolt, integrált és fenntartható hasznosításával  vidéki térségek épített, kulturális és természeti értékeinek megóvása és megújítása  különböző szférák együttműködésének kiépítése és erősítése a térségben megvalósítandó fejlesztések érdekében jövőképpel rendelkező aktív vidéki társadalom Mi a vidékfejlesztés fő célja?

3 I. tengely ( közel 2,4 Mrd EUR ) Mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás és erdészet versenyképességének javítása 48% II. tengely ( közel 1,6 Mrd EUR ) Környezet és vidék állapotának javítása 32% III. tengely ( közel 700 M EUR ) Életminőség javítása a vidéki területeken és a diverzifikáció ösztönzése 14% IV. tengely ( közel 300 M EUR ) LEADER 6% EMVA 2007-2013 (ÚMVP/DIVIP) SAPARD  AVOP  ÚMVP /DIVIP (1698/2005 EK rendelet)

4 III. Tengely: Életminőség javítása a vidéki területeken és a diverzifikáció ösztönzése IV-es tengely: LEADER  Alapszolgáltatások  Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek – rendelet módosítás alatt áll  Kistérségi közlekedés fejlesztése: „tanyabusz” 2012-ben megnyíló intézkedések  Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás  Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítéséhez nyújtandó támogatás  LEADER - nemzetközi jogcím  Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése  Turisztikai tevékenységek ösztönzése  Falumegújítás és –fejlesztés  Vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése  LEADER HACS

5 III. tengely: Életminőség javítása a vidéki területeken és a diverzifikáció ösztönzése 2012-ben megnyíló intézkedések  Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése: 33/2011. VM rendelet  Turisztikai tevékenységek ösztönzése: 44/2011. VM rendelet alapján  HACS-on keresztüli végrehajtás  Egy ügyfél által maximálisan igényelhető támogatási összeg 1-35 m Ft között  Rendeletek megjelenése: április, illetve május  várható benyújtás: július (mikro), illetve a harmadik negyedév (turisztika)  Falumegújítás és –fejlesztés: 135/2008. FVM rendelet  Vidéki örökség megőrzése és fenntartható fejlesztése: 138/2008. FVM rendelet  HACS-on keresztüli végrehajtás  várható benyújtás: második félév

6 IV. tengely: LEADER  2012 év végén új LEADER kör megnyitását tervezi az IH  Előtte és azzal párhuzamosan a jelenlegi LEADER körrel kapcsolatos feladatok zajlanak (rangsorállítással kapcsolatos teendők – 1 nap alatt!)  829 célterület országos szinten – 799-re érkezett be pályázat  345 - MVH igazgatói jóváhagyás (ügyintézve)  IH-ban elfogadás/visszajelzés 101 rangsor esetében történt  51 - kötvállalás történt az IIER-ben  Ez eddig 433 ügyfél támogathatóságát jelentheti  HACS-ok kérésére megteremtettük a lehetőséget a célterületek közti átcsoportosításra  A 45%-os gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos korlát rendezését megoldotta az IH  Folyamatosan zajlanak az egyeztetések a LEADER nemzetközi jogcím véglegesítésére is (központi végrehajtás)

7  Az IH számára minden HACS fontos, mivel a HACS-ok a vidékfejlesztés helyi lábai  Működési költség nagyságtól és LHH területtől függetlenül…  Cél továbbra is: a vidék fejlesztése, azaz gazdaságfejlesztés és közösségfejlesztés  A szabályosan működő HACS-oknak az IH igyekszik biztosítani a minimális feltételeket a program végrehajtásához LEADER Helyi Akciócsoportok

8  Működési költségek  Megjelent a 14/2012 IH közlemény a működési költségekről  A számítás a teljes fejlesztési forráson és a kifizetett működési forráson alapul, valamint azon a HACS-onként eltérő konstans szorzón, amelynek alapja többek között az LHH terület, a népességszám, a településszám stb.  A forrás csökkentésre került a HVI-forrással, amely HACS működésre nem allokálható forrás  A HACS működési forrást a fejlesztésihez viszonyítjuk. Ennek megfelelően a III-as tengelyen legfeljebb a rendelkezésre álló működési forrás 15%-a, a IV. tengelyen pedig 20%-a osztható ki  Az IH közleményben kapott értékek e számítás alapját képezik.  A kifizetések megindítása miatt sürgősen nyilvánosságra kellett hozni a keretszámokat.  A Vidékfejlesztési Főosztály a régiós delegálti értekezleten meghallgatta a HACS delegáltakat és saját stratégiájával összevetve elkészítette tervét, amelyből az első „látható” lépést már megvalósította. A további lépések felső vezetői döntést igényelnek és a megvalósítás tovább húzódhat.  Megjelent a 22/2012 (IV.12.) IH közlemény), amely 7 HACS finanszírozását oldja meg ideiglenesen a teljes keret 2012-es évre való automatikus átcsoportosításának engedélyezésével.

9 Jövő: 2014-2020 - tervezés A következő programozási időszak már tervezési munkálatai már megkezdődtek  Egyelőre még kezdeti stádiumban van a folyamat, de a LEADER fontos eleme lesz a jövőben is a vidékfejlesztésnek  A VKSZI, mint háttérintézet koordinatív szereplőként részt vesz a tervezési folyamatban  Folyamatos kapcsolattartás, egyeztetés az EU-val  Cél egy jól működő, végrehajtható vidékfejlesztés szempontjából is hatékony program kidolgozása

10 „Soha ne kételkedj abban, hogy egy gondolatokkal teli, elkötelezett emberekből álló kis csoport megváltoztathatja a világot” (Margaret Mead) Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság


Letölteni ppt "LEADER Vidékfejlesztési egyesületek Közösségek múltja, jelene, jövője Országos megbeszélés - Kismaros Dr. Maácz Miklós Vidékfejlesztési Főosztály Főosztályvezető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések