Rokszin Mónika Pszichológus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
A roma családok segítése a csecsemőmasszázs módszerével. Gyakorlati útmutatás az egyéni és csoportos csecsemőmasszázs oktatásában a roma lakosság körében.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Szociális munka az onkológiában
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Gyermekkori depresszió
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Rokszin Mónika pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A gondozás,nevelés egysége
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
A pszichoszociális fejlődés elméletei
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Hogyan ismerhetjük fel a dializált betegek terapeutát igénylő
A tanácsadó és a mentor szerepe
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
„Adj szót fájdalmadnak” ( Veszteség, Gyász )
Különbözőek vagyunk!.
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
A haldokló beteg ápolása
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
A pszichikumról általában
Pedagógiai személyiségértelmezések
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Egyéni állapot, válasz a külvilág változásaira
Nevelés és nevelői attitűdök
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Mindennapi veszteségeink
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
Az OGYEI kiemelt programjai
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
Út a sikeres tanuláshoz
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Személyiségfejlődési zavarok
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Élet a születés előtt? Testünk emlékei
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
A gyászhoz kapcsolódó lelki folyamatok Szekszárd, április 3. Drs. Édes Tünde Jó Szó Alapítvány.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Együttműködés a szülővel Hogy ne így legyen!. Cél Legyünk képesek a szülők eltérő véleményének az elfogadására, saját nézőpontunk meggyőző kifejtésére,
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Irgalom a családban.
Útmutató hosszú távú túlélőknek
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Rokszin Mónika Pszichológus Veszteség Rokszin Mónika Pszichológus

Öf. szülők veszteségeinek feldolgozása A gyermek veszteségei: válság, ha nem azzal a személlyel van akihez kötődik. érzelmi kötődésből való kiszakítás veszteség  a gy. több gondozási helyen voltak már, minden ilyen váltás mini krízis. az öf szülők feladata megértés, elfogadás, érzések feldolgozása

Milyen kihívásokkal kerül szembe az öf.szülő? Elszakadás fájdalmas A gyermek szomorú, dühöskellemetlen az öf. szülőnek. A gyermek fájdalma emlékeztethet saját fájdalmainkra. Segíthetünk saját problémamegoldásunkkal, de ez akadályozhat is minket. A veszteség feldolgozása hosszú idő.

Veszteség feldolgozása A veszteségek 3 csoportba sorolhatók: Egészséget ért veszteség Szeretett személy elvesztése (tárgyvesztés) Önbecsülés elvesztése Veszteség lehet: előre látható v. váratlan

Visszatérő gyász kiváltó oka: ünnepek, évfordulók, dalok, Látszólag elfogadott veszteség: gy. nem foglalkozik a gyásszal

Hogyan segíthet a öf. szülő a gyermek veszteségének feldolgozásában. Tudatában van, hogy a gyermeknek nem biztos hogy megfelelő szülő-gyermek kapcsolata, kötődése van. Segítséget kérhet a szakértőktől. Folyamatosan érzékeltetnie kell a gy.-el, hogy: - szükségleti érzései fontosak - gondoskodni fog róla - bízni lehet benne - gondjairól, problémáiról őszintén beszélhet.

A veszteségre adott reakciót meghatározza Az elvesztett személyhez fűződő viszony. A veszteség tárgya Mennyire érti meg az elvállás okát. Aktuális pszichés állapot. Kulturális környezet. Vallás. Szociális kapcsolatok.

A feldolgozatlan sérülések, veszteségek megnyilvánulási formái: Alvászavar Rémálom Bűntudat Önértékelési zavar Depresszió Szorongás Önkárosító magatartás Jövőtől való félelem Fej- , hasfájás Bizalomhiány Evészavar Halál gondolatától való félelem

Hogyan segíthetünk Kisgyermekek: - vigasztaló szó - testi kapcsolat, érintés - állandóság biztosítása Nagyobbaknál: - problémák megvitatása - érzések kimutatása - elfogadás - segítségnyújtás

Általában fontos: hagyjuk érzéseit kifejezni, bátorítani erre segítsünk megérteni mi si történt vele éreztessük azt hogy biztonságban van türelmesek legyünk megértjük, hogy a veszteség feldolgozása hosszadalmas folyamat a manipulálással szembeni ellenállás fontos. segítsünk a bűntudat feldolgozásában mesterséges állarc eltávolításában segítsünk önbizalmat erősítsük. Igyekezzünk közösen újra felfedezni az örömöt.

Én is kérhetek segítséget Ahhoz hogy segíthessünk nekünk is energiára van szükségünk. A mi személyiségünk is formálódik. Mindig van kihez fordulni.

A fájdalom és feldolgozásának folyamata 5 szakaszra osztható a veszteség feldolgozása: Sokk, visszautasítás, ellenállás Alkudozás Düh, vádaskodás, önbizalom csökkenése Depresszió, tudatosulás Megértés, feldolgozás, átdolgozás

Elválást, veszteséget átélt gyereke reakciói, és segítségnyújtása A gyermek feladatai Elválás, veszteség hatásai Segítség Csecsemőkor Biztonság érzés kialakulásának időszaka, Fontos a napirend. Alvászavar Evészavar Bizalom sérülése Napi ritmus betartása Változások minimalizálása Bizalom kiépítése

A gyermek feladatai Elválás, veszteség hatásai Segítség Bölcsődés gyermek Önbecsülés, és önbizalom kialakulásának ideje. Úgy érzik, hogy képesek bizonyos feladatot ellátni Önbizalom, önértékelés, önállóság kialakulásának hiánya. Regresszióba esne. Függőség- függetlenség megteremtése. Bizalom kialakítása. Autonómia erőssége. Segítség kérése és elfogadásának kialakítása

A gyermek feladatai Elválás, veszteség hatásai Segítség Óvodáskor Képes ellátni magát otthoni környezetben „Mi ez?” korszak. Külvilág kerül előtérbe Gondolkodása nem fejlődik. Világ kevésbé érdekli. Regresszió. Hallgassuk meg. Fontos az állandóság biztosítása. Bizalom, elfogadás. Veszteség feldolgozásában való segítség

A gyermek feladatai Elválás, veszteség hatásai Segítség Kisiskolás Világ megismerése Teljesítmény Kortárs kapcsolatok Morális fejlődés időszaka Helye helytelen megértése. Teljesítmény-romlás Magatartás-zavar Szorongás. Depresszió. Regresszió. Tanulásban Szociális háló kiépítésben való segítés. Problémák megértése, konzultációja Állandóság biztosítása. Bizalom, elfogadás.

A gyermek feladatai Elválás, veszteség hatásai Segítség Kamaszkor Kortárskapcsolatok kontra szülők Nemi identitás. Identitás krízis Önértékelés csökkentése. Önvádolás. Szerfüggőség Galeri Depresszió Biztonság érzés Elfogadás Megértés Modellálás Önbizalom, önértékelés erősítése