Szerepek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Advertisements

Tiziano III. Pál kuzinok körében DPI-Csepeli-1 ppp dkm Tiziano más kép.
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek.
Társismeret.
Kiből vagy miből lesz a lokálpatrióta? Múzeum (nem) csak felnőtteknek Magyar Nemzeti Múzeum, október 17. Előadó: Pató Mária
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A deviancia összetett fogalma
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Henry Murray dinamikus motivációs rendszere
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
A kommunikáció elmélete és gyakorlata
Etikai alapelvek az ápolásban
Fegyelmezés Rokszin Mónika.
A gondozás,nevelés egysége
Társadalmi szerkezet Szerep és státusz.
A lehetséges énképek.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Közösségi portálok használata
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Egyéni döntések a szervezetben
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Együtt egymásért és magunkért
A kulturális intelligencia
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A benyomáskeltés. Mi a cél? zKedvező benyomás alakuljon ki rólunk tárgyaló partnereinkben zTulajdonképpen reklámozzuk, kirakatba tesszük, ajánljuk magunkat.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
A pedagógus.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Az EEM helye a menedzsmentben
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A marketingkommunikáció
Éntudat – identitástudat - énkép
Nevelés és nevelői attitűdök
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Glenn C. Loury A faji egyenlőtlenségek anatómiája nov. 19. ELTE ÁJK.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Könyvtári protokoll Fodor Péter előadása október 6.
A deviancia értelmezési kerete
A munkával való elégedettség
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
A vezetésről.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Alapfogalmak.
Speciális gyermekvédelem
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
A munkahelyi diszkrimináció
A film mint dokumentum a fikciósfilm, a dokumentumfilm, a fikciós dokumentumfilm, a cinema verité, az antropológiai film és a privát filmezés kategóriái.
Szociálpszichológia 3. Illés Anikó. Benyomáskeltés Eddig a benyomások alakulásáról Most: Reklám Becsapás Befolyásolás Stratégia Színház...
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
A szocializáció folyamata
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Könyvtári protokoll. Kommunikáció Folyamat, amelyben az egyén információt továbbit azzal a céllal, hogy más egyént befolyásoljon. Folyamat, amelyben.
6. A szerep fogalma a szociálpszichológiában
Előadás másolata:

Szerepek

Goffman: hétköznapi interakciókkal foglalkozik. Megfigyelhetők olyan szabályok, amely zökkenőmentessé teszik a komm. Módszere dramaturgiai modell mindig szerepben vagyunk.  Homlokzat: jó benyomás keltése kép illeszkedjen az inter.-hoz.  Homlokzat összeomlása. Társadalmi előírások meghatározzák. Pl:illemszab.

Benyomáskeltés: Komm. célja önbemutatás Ismerni kell az egyes szerepekhez tartozó elvárást. MÓDSZEREK: Oda nem illő tevékenységek eltitkolása Tévedések hibák leplezése Csak eredményekről beszélünk Mintha negatívak nem léteznének

Taktikák Hízelgés (mot.eltitkolása) Vélemény és vis. konformista Kedvező én-prezentálás felszínes Szívesség nyújtása interakcióban nagyobb jelentőségük van

Ha az inter. veszélyesnek tűnt: Kimenekülés Magyarázkodás, kifogás keresése Körülményekre hivatkozás Mentegetőzés

Stigmák: megbélyegezés Testi fogyatékosság, fizikai torzulás Egyéni jellem szégyenfoltja pl: alkohol, AIDS, börtönviselt stb. Faji, nemzeti hovatartozás

Hogyan reagálhat a stigmatizált személy? Megpróbálja eltüntetni Készségeit elkezdi fejleszteni Másodlagos hasznot húz belőlepoz.diszk. romák Kognitív struktúra (élettapasztalatnak fogja fel) környezet hozzáállása segíthet.

Éntudatosság Objektív: amilyen mások szemében vagyok Szubjektív: amilyennek én gondolom magam Önmonitorozás: mennyire tudom magam kontrollálni, hogy jobb benyomást keltsek.

Státusz:a pozíciók birtokosainak jogai és kötelességei. Szerep: az a tevékenység, melyet bizonyos helyzetű ember akkor végezne, ha kizárólag a helyzetéből adódó normatív követelmények alapján cselekednek. Szerepmegvalósítás: egyén tényleges viselkedése, mikor helyzetének megfelelően cselekszik.

Másvalaki-szerepek: az egyén számára lényeges közönség, akivel kapcsolatba kerül a szerep megvalósítása közben. Ezek összessége a szerepháló. Pl. orvos szerephálója: kollégák, nővérek, betegek … A feladatokat, szerepeken keresztül osztja ki a társadalom. A szerepeket az öltözék,a modor státusjelzői szimbolizálják.

Elkötelezettség: az egyén akkor elkötelezett vminek a megtételére, - ha sok intézményes megegyezés rögzített és kölcsönösen függő jellege miatt ennek a valaminek a megtétele, - ha ő ez a vmi, visszavonhatatlanul megszab egyéb fontos lehetőségeket az életében; ez arra kényszeríti, hogy bizonyos módon cselekedjék.

Ragaszkodás a szerephez: az énképpel az illető érzelmileg és kognitív módon azonosulhat, azt kívánva és várva, hogy valóra váltsa a szerepet, és ennek nyomán azonosulhasson önmagával. Közönség szegregációja, akik részt vesznek az egyén egyik fő szerepkörnyezetében, nem fordulnak elő a másikban.  ha igen konfl.

Minden egyén több rendszerbe tartozik, s ennélfogva több szerepet játszik. Ezért minden egyénnek több énje van. A szerepet inkább úgy határozzuk meg, mint egyének tipikus reagálását egy bizonyos pozícióban. A szerepelemzés mint olyan általában személyekben gondolkodik. Ha valaki adott pozícióban megjelenik, a pozíció kényszeríti arra, hogy az legyen, ami. Az egyén néha kiléphet a szerepéből

Ha rövid időre ellentét támad az egyén által szorgalmazott énkép és az eseményekből következő kép között: Egyén beletörődik Nem marad passzív, ilyenkor módszerei: magyarázat bocsánatkérés jogos felháborodás komolytalan stílus felvétele

Beteljesíteni egy szerepet: Az illető feloldódik a helyzethez illő virtuális énben, teljesen e képnek megfelelően mutatkozik. Ebben 3 tényező játszik szerepet: 1. ragaszkodás a szerephez, 2. tehetség bizonyítása, 3. aktív elkötelezettség Pl. akik olyan irányító szerepet játszanak, melynek során mozdulatokkal kell másokat irányítani – közlekedési rendőrök, csapatvezetők a baseball meccsen

Szerepeltávolítás: Nem a szerepet távolítjuk el, hanem a társadalmi elképzelést a szerepről. A szerepeltávolítás 2 eltérő módon jöhet létre: 1. megpróbálja elkerülni, hogy hasson rá a helyzet 2. a helyzethez igazodva egyfajta gyermeki ént vetít ki, amely kielégíti a helyzeti követelményeket

A szereptől való távolságtartásnak védekező funkciói vannak. Távol tartva magukat a szerepüktől, elkerülhetik a rossz benyomást. A szereppel kapcsolatos formaságokra jellemző, hogy betartásukat az adott helyzetben jelenlevő többi embernek kell jóváhagynia és megerősítenie.

Kulturális különbségek: Kulturális hatások is megszabják a szerephez nem illő azonosulások jelentkezését a szerepjátszás során. o Nyugati társadalmakban erősek a szerepekkel kapcsolatos elkülönítő tendenciák o Keleti társadalmakban ez nem érvényesül.

diffúz vagy általános szerepek pl diffúz vagy általános szerepek pl. az életkori és nemi szerepeket, vagy más lazábban strukturált szerepeket (külső megjelenéssel, a képzettséggel, a lakóhellyel, csoport-hovatartozásokkal kapcsolatban)