Szív, keringés Dr. Kalapos István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miért dobog a szívünk?.
Advertisements

A keringési rendszer feladatai
Szívműködés élettana.
A SZÍV.
Szívbetegség és várandósság
A magzati vérkeringés.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az idegrendszer vegetatív működése
A magas vérnyomás és gyógyszeres kezelése
Kerengési rendszer.
9. témakör Antianginás szerek (ATC: C01D) és a szívelégtelenség gyógyszerei (ATC: C01A) Angina pectoris: klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási.
KERINGÉSI SZERVRENDSZER
A keringés szervrendszere
A keringési rendszer felépítése és működése
A KERINGÉSI RENDSZER.
A szívritmus zavarok (aritmiák) általános mechanizmusai
A krónikus szívelégtelenség és kezelése
A szív vizsgálata Dr Vass Andrea.
Ingerképzési zavarok dr. Bierer Gábor.
Koszorúér betegség dr. Bierer Gábor.
Keringési elégtelenség
A keringési szervek vizsgálata
A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő
A szív és a vérkeringési rendszer
KERINGÉSI RENDSZER.
Terheléses kardiológiai vizsgálómódszerek június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Echokardiográfia, koronarográfia június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Az ingerképzés zavarai
A keringési rendszer felépítése és működése
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
A szív és a vérkeringési rendszer
Szív, erek szerkezete Ez az előadás döntően Dr. Benis Szabolcs előadási anyagára támaszkodik.
Kisvérkör, nagyvérkör, magzati keringés, nyirokkeringés
szinuszcsomó AV csomó jobb bal
Az erek kórtana.
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Az idegrendszer mozgató működése
A szív.
A congenitalis vitiumok
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
A KERINGÉS ÉLETTANA.
A SZÍV (COR) elhelyezkedése
Vizsgálati módszer keresése: Tisztázandó kérdés? Alkalmas módszer?
Gyakori kardiológiai kórképek
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
EKG a klinikumban dr. Szilágyi Szabolcs Semmelweis Egyetem
Ingervezetési zavarok
Kardinális tünetek - Pulzus megfigyelése
A keringési rendszer.
AKUT BELGYÓGYÁSZATI ESEMÉNYEK
A KERINGÉS ÉLETTANA.
Kócsy József Kardiológiai workshop Makó
Systema cardiovasculare
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Cardiovascularis szervrendszer betegségei
Modern edzésmódszerek
Kardio- Navigátor Esemény Holter Apnograph Teljes Holter Nyugalmi EKG és utópotenciál Terheléses EKG IKG (impedancia- -kardiográph) rizikofaktorok Echo.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
Kardinális tünetek - Pulzus megfigyelése
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Az erek felépítése típusai külső réteg: rugalmas kötőszövet; középső réteg: izomsejtek és/vagy rugalmas rostok belső réteg: vékony, rugalmas érbelhártya.
Orvosi jelek számítógépes feldolgozása, zajszűrés
Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
Humánmorfológiai Intézet
Egy csepp EKG. Tematikai elemek 1. A szívizomsejtekben keletkező akcióspotenciálok. Az ingerképzés és ingerületvezetés celluláris mechanizmusa. Az ingerületvezető.
Szív anatómiája és fejlődése
A vérkeringés. A szív - a vért tartja mozgásban - 4 üregű = 2 pitvar + 2 kamra - szívizomból áll - saját vérellátását a koszorúerek adják - a vér egyirányú.
Előadás másolata:

Szív, keringés Dr. Kalapos István

KERINGÉS szervrendszere SZÍV a keringés motorja EREK - artériák (verőerek) - vénák (gyűjtőerek, visszerek) - kapillárisok (hajszálerek) Meghatározott funkciók mindegyike szükséges. Nagyvérkör, kisvérkör Artériás vér (O2-ben dús, friss) Vénás vér (CO2-ban gazdag, elhasználódott) Arteria pulmonalis vénás vért szállít a tüdőbe. Vena pulmonalis artériás vért szállít a bal pitvarba. Artériák látják el a szervezet szerveit, szöveteit friss vérrel.

Rossz vérellátás : isémia Rossz vérátáramlás : perfúziós zavar Következmény: sejtek hipoxiája (pO2↓)→intermedier anyagcsere probléma ↓ funkció csökkenés, működési zavar Kapillárisok funkcionális jelentősége: sejtek megfelelő vérellátása Kapillárisok speciális funkciói: tüdő/gázcsere, vese/filtráció, máj/portális keringés (2xoszlás) acidózis

SZÍVIZOM sajátságai Folyamatos, állandó, ritmusos tevékenység az egész élet során. Szívciklus: szisztole + diasztole (kontrakció) (relaxáció) Munkaizomrostok: harántcsíkolt, sorba kapcsolt egységek nagyon kicsi elektromos ellenállással (Eberth-féle vonalak), így az ingerületi folyamat gyorsan végig terjed. Szívizomrostok egységes működésű funkcionális syncitiumot alkotnak.

Szívizom működése során: 1. ingerületi folyamat (akciós potenciál) 2. mechanikai folyamat (izomkontrakció) Az ingerületi folyamat alatt elkezdődik és végbemegy a kontrakció. Szívizom kamrai munkaizomrostjainak jellegzetes akciós potenciálja: elnyújtott plátó szakasz: Ca++ beáramlás a sejtekbe Emiatt nagyon hosszú a refrakter periódus (ingerelhetetlen szakasz), ezért a szívizom nem tetanizálható.

Lényeges összefüggés van a nyugalmi izomrost hossz és a kontrakciós erő valamint a diasztolés telődés és a szisztolés ürítés között. (Starling-féle szívtörvények) A szívizom működésének fő jellemzője az automácia, azaz saját ingerképző és ingerületvezető rendszerének segítségével képes működni, ritmusosan, külső inger nélkül. Természetesen különböző szimpatikus és paraszimpatikus hatások befolyásolják működését.

A SZÍV saját ingerképző rendszere elsődleges ingerképzés: sinus-csomó /nomotóp ingerképzés/ további ingerképzési helyek: atrio-ventricularis (AV) csomó /heterotóp ingerképzés/ módosult kamrai munkaizomrostok Fiziológiásan a sinus-csomó működése a meghatározó. Lefelé haladva az ingerképzés frekvenciája csökken (60-80, 40-60, 20-40) percenként

A SZÍV saját ingerületvezető rendszere / az ingerület útja sinus-csomó → pitvar izom → AV-csomó → HIS-köteg → Tawara-szárak → Purkinje rostok → kamra izom Az ingerületvezetés sebessége a sinus-csomóban lassú, az AV-csomóban igen lassú, míg a pitvar izomnál gyors, a kamrai izomnál nagyon gyors. Az ingerületvezetés iránya: endocardium → epicardium, először szívcsúcs, utána bázis, a kamrai septum bal oldaláról → jobbra A jobb pitvar hamarabb aktiválódik, mint a bal. Legutoljára a bal kamra bazális része aktiválódik.

Mi történik, ha az ingerület nem tud átterjedni a pitvarról a kamrára? disszociált szívműködés, keringés romlik, a szervek vérellátása csökken. Fiziológiásan mikor jön létre a szisztole? amikor a sinus-csomó ingerülete ráterjed a kamrára (nem a kamratelődés mértéke a meghatározó) Szapora szívműködés: tachycardia Alacsony frekvenciájú szívműködés: bradycardia

Keringési perctérfogat = Pulzustérfogat x Szívfrekvencia Keringési perctérfogat: a szív kamrája által egy perc alatt kilökött vérmennyiség Pulzustérfogat: a szív kamrája által egyszeri szisztole által kilökött vérmennyiség Szimpatikus hatásra hogyan változik a szívműködés? kis mértékű szimpatikus hatás → szívfrekvencia ↑→ perctérfogat ↑ túlzottan nagyfokú szimpatikus hatás → túl nagy szívfrekvencia → szívciklus időtartama↓ → fokozott energia igény → a szív csökkent működése, a szív kimerül

Mi határozza meg elsősorban a szív szisztolés működését? vénás beáramlás a pitvarba → kamrák diasztolés telődése Mi határozza meg elsősorban a szív diasztolés működését? egyrészt a vénás beáramlás, másrészt a kamra összehúzódása során a pitvar/kamrai határ lefelé húzódása következtében fellépő szívó hatás Tehát alapvetően: a szisztolét a diasztole, a diasztolét a szisztole határozza meg. Ez a szívó-nyomó pumpa működés lényege, a szív mechanikai működésének az alapja. Páncélszív: pericardium súlyos elmeszesedése merev tokot képez, ami akadályozza a normális szívműködést, és keringési elégtelenséghez vezet.

Starling-féle szívtörvények: diasztolés izomrost megnyúlás → szisztolés izomrost összehúzódás diasztolés telődés → szisztolés vérkiáramlás változatlan szívfrekvencia mellett a szív a pulzustérfogat változtatásával tudja szabályozni a perctérfogatot a két szívfél összehangolt működése: jobb kamra perctérfogat = bal kamra perctérfogat

Adott sportteljesítmény eléréséhez szükséges perctérfogat növelésben mi a különbség az edzett sportoló és az edzetlen nem-sportoló között? ↓ ↓ Elsősorban a pulzustérfogat ill. a szívfrekvencia növelésével éri el a perctérfogat növekedést. Vajon egyenlő munkát végez-e a jobb és a bal kamra? Nem, mert a bal kamra a nagyobb izomtömege miatt (2x) és a nagyvérköri nagyobb perifériás érellenállás miatt nagyobb munkát végez.

Szívműködésre ható TROP hatások szívfrekvencia: chronotrop szívizom kontraktilitás: inotrop ingerületvezetési sebesség: dromotrop ingerlékenység: bathmotrop

Szimpatikus (idegi, humorális) hatás → pozitív (serkentő, fokozó) trop hatások noradrenalin, adrenalin Paraszimpatikus (idegi, humorális) hatás → negatív (csökkentő, gátló) trop hatások n.vagus acetilkolin Vagus tónus: fiziológiásan a n.vagus folyamatos gátló hatása a szívműködésre. Szívizomnál az acetilkolin hatása gátolható atropinnal.

Szívciklus = Szisztole + Diasztole 0,8 sec. 0,27 sec. 0,53 sec. Tehát a diasztole kétszer hosszabb időtartamú, mint a szisztole. Miért jó ez a szív illetve a keringés szempontjából? a diasztole hosszabb időtartama alatt jól tud telődni vérrel a szív, ami elősegíti a jobb szisztolés tevékenységet, a diasztole alatt telődnek túlnyomórészt a szív koszorúserei (koronáriák).

Miért rossz a szívműködés/keringés szempontjából a túl nagy szívfrekvencia? a szívciklus lerövidül, főleg a diasztole, ami rontja a szisztole hatásfokát romlik a koronária telődés, ami csökkenti a szívizom vérellátását, ami rontja a szív teljesítményét. A túl nagy szívfrekvencia ugyanakkor megnövekedett szív munkavégzést, fokozott energiát igényel.

Szívbillentyűk alapvető felosztása: vitorlás (cuspidalis) /pitvar és kamra között zsebes (semilunaris) /aorta - bal kamra, art. pulmonalis – jobb kamra között Szívbillentyűk szerepe: biztosítják a szív szívó-nyomó pumpa működését biztosítják a szívben a megfelelő irányú véráramlást megakadályozzák a normálistól eltérő, visszafelé történő véráramlást

A szívműködés vizsgálómódszerei Fizikális vizsgálatok megtekintés pulzusvizsgálat szívcsucslökés tapintása szívtompulat kikopogtatása szívhangok meghallgatása Műszeres vizsgálatok PKG - fonokardiográfia (szívhangok grafikus ábrázolása) echokardiográfia (ultrahangvizsgálat) M-mode echokardiográfia kétdimenziós echokardiográfia Doppler-UH-vizsgálat az áramlás mérésére transoesophagealis echokardiográfia

EKG - elektrokardiográfia nyugalmi terheléses Holter-monitorozás (24 órán keresztül folyamatos EKG hordozható készülékkel) Mellkasvizsgálat átvilágítás kétirányú röntgenfelvétel sugárfogó kontrasztanyaggal történő nyelésvizsgálattal kiegészített mellkasátvilágítás

CT (komputertomográfia) - számítógépes rétegvizsgálat cine CT – ultragyors MRI (magnetic resonance imaging) - mágneses rezonancián alapuló eljárás PET (pozitronemissziós tomográfia) - pozitronkibocsátáson alapuló rétegvizsgálat radionuklid-eljárások tallium-201-szcintigráfia technécium-99m-pirofoszfát-szcintigráfia Szívkatéterezéssel végzett vizsgálatok koronarográfia nyomásmérés a szív egyes üregeiben vér-pO2,pCO2 mérése a szív egyes üregeiben Laboratóriumi vizsgálatok

A szívizom vérellátási zavara isémia → hipoxia → működési zavar ISZB (isémiás szívbetegség) okai lehetnek: koronáriák elmeszesedése, szűkülete, trombus általi elzáródása angina pectoris: rohamokban jelentkező, erős mellkasi szorító, nyomó, markoló fájdalom, ami kisugárzik a bal vállba, karba AMI (akut miokardiális infarktus): szívizom elhalás jellegzetes fájdalom kisugárzás (~angina pectoris) jellegzetes EKG jelek: mély Q hullám, (-) koronária T, dóm alakú T-ST, elevált ST szakasz enzim aktivitás eltérések: CK-MB, GOT, GPT, LDH1,2, TN-T

Népegészségügyi jelentősége: A mortalitási statisztikát több, mint 50 %-ban a cardiovascularis és cerebrovascularis betegségek vezetik (AMI, stroke). Magyarországon a leggyakoribb halálok: AMI Elősegítik a kialakulását: kövérség, érelmeszesedés, hipertónia, diabetes mellitus, stressz, dohányzás, alkohol. Megelőzés (prevenció) jelentősége: egészséges életmód, helyes táplálkozás, több mozgás, elkerülhető rizikófaktorok csökkentése.

Szívelégtelenség A szív alkalmazkodóképessége kimerül. (szívizom hipertrófia, szívüreg dilatáció, nyomás fokozódás) A szív nem képes a szükséges perctérfogatot biztosítani. rossz lesz a szervek vérellátása → isémia a sejtekben kialakul a hipoxia a homeosztázis összeomlik Akut szívelégtelenséget eredményez: AMI, súlyos myocarditis, tüdő embólia, jelentős kisvérköri p↑, heveny vesegyulladás (glomerulonephritis) Krónikus szívelégtelenséghez vezethet: fokozatos koronária keringés↓, érelmeszesedés, tartós anémia, krónikus alkoholizmus

A szívelégtelenség során kialakult pangás és nyomásfokozódás retrográd irányba visszafelé terjed. Balszívfél elégtelenség → bal pitvar → vena pulmonalis → kisvérköri pangás, nyomásfokozódás → dyspnoe, orthopnoe, asthma cardiale, tüdő ödéma Jobbszívfél elégtelenség → nagyvérköri vénás pangás → lábszár ödéma, pangásos máj, lép, vese, ascites (peritoneális folyadékgyülem)