Fájlrendszerek: Linux EXT2 Csernik Márió 9.A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver ismeretek Háttértárolók
Az operációs rendszer.
A számítógép operációs rendszere: Történet, DOS, Unix, Windows, Linux
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Készítette: Pető László
Hálózati architektúrák Novell Netware. Történet 1983/85: Netware első fájl-szerver LAN OS saját hálózati protokoll: IPX/SPX 1986: Netware v2.x telepítőkészlet.
Az operációs rendszer.
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
A számítógép alapegységei
A számítógépi programalkotások jogi védelme
Az operációs rendszer.
Készítette: Martis Zsombor
BE KI Perifériák Számítógép.
X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.
Ember László MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre.
Linux.
Az operációs rendszer.
Jogosultságkezelés.
Operációs rendszerek gyakorlat Fájlműveletek.
Windows XP telepítése.
Windows 98 SE telepítése.
Operációs rendszerek GNU/Linux
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása
A memóriák típusai, jellemzői
O PERÁCIÓS RENDSZEREK. F OGALMA Az operációs rendszer programok gyűjteménye, amelyek elősegítik a számítógép hardverének könnyű, sokoldalú és biztonságos.
Filerendszerek Mi a filerendszer? Fat és NTFS alapvető jellemzői
A KFKI AFS szolgáltatás Hernáth Szabolcs MTA KFKI RMKI
SUN Network File System (NFS)
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
P ROGRAMOZÁS I/O műveletek. S YSTEM.C ONSOLE A programjainknak fontos része a felhasználóval való kommunikáció. Adatokat kell kérni tőle, vagy közölnünk.
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
New Technology File System Készítette: Kaszta Andrea
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
A Memória.
1 Informatikai Szakképzési Portál Információ-kezelés Strukturált tárolás.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Számítógép-hálózatok
Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Készítette: Tóth Gábor
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Linux nemcsak a 13.ht-számára.
Operációs rendszerek fejlődése
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
Fájlrendszerek.
FAT (File Allocation Table)
Operációs rendszerek gyakorlat 7. Gyakorlat Vakulya Gergely.
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
Gyakorló feladatok A számítógépek.
Merevlemezek particionálása
Az operációs rendszer.
GEOINFORMATIKA LINUX ALATT Dolleschall János. A LINUX ● A Linux operációs rendszer Linus Torvalds finn programozó nevéhez fűződik ● december 28-án.
A Linux által ismert legfontosabb fájlrendszerek.
A Linux operációs rendszer A Linux felépítése. A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános.
Az operációs rendszer.
Újdonságok a FreeBSD 8.0 verzióban Ádám Szilveszter
Háttértárak.
Fájlrendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Avagy mitől megy a Hardware
Előadás másolata:

Fájlrendszerek: Linux EXT2 Csernik Márió 9.A

EXT-2 (Second Extended Filesystem) Linux-os operációs rendszerek saját file- rendszere, melyet eredetileg Linus Torvalds fejlesztett ki a minix file-rendszert követve. Az ext2 egy gyors és megbízható rendszernek bizonyult. Elönye: Támogatja a hosszú file-neveket, a biztonsági jelzõket, a jelképes kötéseket, különbséget tesz a kis és nagy betûk között. Hátránya:a 2GB-nál nagyob file-okat egyelõre nem támogatja... ;-)

Egyébb fáljrendszerei a Linux-nak: A Linux többféle file-rendszer-formátumot is támogat. Többféle Unix- os filesystem-et: minix amelyet egy régebbi Unix implementációtól örökölt, ext (extended) filesystem formátumot, amely az előző továbbfejlesztése ext2 second extended, amely szintén az előző továbbfejlesztése, jelenleg ez a legnagyobb teljesítményű Linuxos filesystem formátum, szinte minden Linux rendszeren ezt használják xiafs amely egy, Frank Xia által kifejlesztett filesystem: mára az "ext2" már teljesen kiszorította /proc amely file-rendszerként van implementálva, az egységesebb kezelés érdekében

Ezek a filesystem formátumok főleg teljesítményben (sebesség, maximális méret, létrehozható maximális file-méret, maximális file-név hossz stb.) térnek el egymástól: (!ismétlem!) jelenleg a legjobb az "ext2", amelyet Remy Card fejlesztett ki (és fejleszt tovább folyamatosan). További, Linux által támogatott filesystem formátumok: Msdos: MS-DOS-os, FAT formátumú partíciók, floppy-k kezelésére. umsdos: Speciális filesystem, segítségével DOS-os, FAT filesystem-en hozhatunk létre "igazi" Unix-os file-rendszert. (Vagyis biztosítja a file-okhoz tartozó Unix-os plusz információ kezelését.) NFS: Network File System: TCP/IP hálózati környezetben elosztott hálózati file-rendszert hozhatunk létre segítségével. ISO9660: A CD-ROM-ok file formátuma. HPFS: (egyelőre csak olvasható) OS/2 HPFS file-rendszer YSV/Coherent: egy újabb Unix-os file-rendszer.

Az itt felsorolt formátumok a standard Linux kernel részei: kiegészítések (ún. patch-ek) formájában létezik még sok más, ritkábban használt filesystem formátum támogatása is (további Unix- os file-rendszereké, például BSD "ufs", illetve léteznek Linuxra is röptömörítő szoftverek). Nem Unix-os file-rendszereket csak látszólag tudunk Unix-osként kezelni: "msdos" filesystem-en nem tudunk például linket létrehozni, file-tulajdonost váltani stb. File-okat írni, olvasni végrehajtani azonban ugyanúgy lehet. "Hosszú" file-neveket szintén nem tudunk annak kezelésére alkalmatlan filesystem-eken létrehozni. Filesystem-et létrehozni (formázni) a "mkfs" utasítás családdal lehet: "ext2" file-rendszert a "b" winchester második partíciójára például a "mke2fs /dev/hdb2" paranccsal tudunk. A mkfs parancsok nem képesek alacsony szintű (fizikai) formázást végezni: winchesterek esetén ezt a BIOS Setup-ból kell megtennünk, floppy-kat pedig az "fdformat" paranccsal formázhatunk alacsony szinten.

Filesystem-ek beillesztése: