Feszültségállapot hatáson alapuló eljárások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
Advertisements

Lemezalakítás technológiai tervezése /CAE/
Előgyártási technológiák
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Hidegalakítás.
Metszeti ábrázolás.
Volumetrikus szivattyúk
A FELÜLETI ÉRDESSÉG.
Keménységmérések.
Tűrések.
Poliéderek térfogata 3. modul.
AZ ÉGHAJLAT ÁBRÁZOLÁSA
Az igénybevételek jellemzése (1)
Kivágószerszám tervezése
Hideg térfogatalakítások
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
ÁLTALÁNOS SZILÁRDSÁGTAN
Különleges eljárások.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
A talajok mechanikai tulajdonságai
Szívós – rideg viselkedés Törésmechanika
Az ismételt igénybevétel hatása A kifáradás jelensége
Tűrések, illesztések.
Anyagok forgácsolhatósága Forgácsoló erő szükséglete
Gyártási modellek Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 7. előadás.
A képlékenyalakítás fémtani alapjai
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
30 mm 150 mm a a b b L = 2000 mm Elemi cella: Téglalap, kerekített sarkok lehetségesek Fig
MOLNÁR LÁSZLÓ MILÁN adjunktus február 9.
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM
Mi az erő ? A fizikában az erő bármi olyan dolog, ami egy tömeggel rendelkező testet gyorsulásra késztet.
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
3.2. A munkadarabok felfogása és központosítása
5.1. FŰRÉSZELÉS Általában előgyártásban alkalmazzák
ÖNTÉSZET.
KOVÁCSOLÁS.
ADSZORPCIÓ.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Szoftvercentrum Workshop ME. Mechanikai Technológiai Tanszék ESETTANULMÁNYOK A SZIMULÁCIÓ ALKALMAZÁSÁRA A MECHANIKAI TECHNOLÓGIÁKBAN Esettanulmányok.
Szemelvények törésmechanikai feladatokból Horváthné Dr. Varga Ágnes egyetemi docens Miskolci Egyetem, Mechanikai Tanszék.
Frank György, Berzsenyi Dániel E. Gimnázium, Sopron
Biológiai anyagok súrlódása
Lemezalakító eljárások
Gépszerkezettan.
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A termelési függvény.
Szerszámpálya tervezés, NC programozás, hatékony CAM rendszerek
A Magyar ötvösség remekei bélyegsorozat fogazatváltozatai (MBK )
A szerszámot érő igénybevételek alapján a megmunkálási technológiák csoportosítása Hidegalakítás Melegalakítás- és fémöntés Forgácsolás Műanyag alakítás.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
A szerszámanyagok kiválasztása
Felületminőség előadás. Széchenyi István Egyetem A felületminőség alapfogalmai Mértani felületnek nevezzük a munkadarab rajzán az ábrával és méretekkel,
A maradó feszültség viselkedése fárasztó igénybevétel közben CSEH DÁVID, DR. MERTINGER VALÉRIA, DR. LUKÁCS JÁNOS 8. Anyagvizsgálat a gyakorlatban konferencia.
Hidegalakításra szánt lemezek minősítése Alumíniumötvözet lemezek kiválasztása (gyakorlati segédlet) Korszerű anyagok és technológiák, M.Sc Bán.
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
Lemezhorpadás és a keresztmetszetek osztályozása
Klasszikus szabályozás elmélet
Motoros forgótárcsás vágóberendezés
Gépszerkezettan.
Hidegalakításra szánt lemezek minősítése
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Számítógépes modellezés és tervezés I.
Automatikai építőelemek 3.
A folyadékállapot.
Felületminőség.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Automatikai építőelemek 3.
Előadás másolata:

Feszültségállapot hatáson alapuló eljárások

Egy tetszőleges pont feszültségi állapotát jellemző kilenc komponensét a feszültségi tenzor adja meg; Tσ

Tetszőleges háromtengelyű feszültségi állapot felbontható egy hidrosztatikus feszültségi állapotra és egy ettől eltérő feszültségi állapotra. A folyás akkor fog megindulni, ha a feszültségi állapot a hidrostratikus feszültségi állapottól meghatározott mértékben eltér.

Finomkivágás A hagyományos kivágó- lyukasztó technológia továbbfejlesztése során arra törekedtek, hogy az új eljárás egyetlen lépésben  utóalakító műveletek nélkül  tegye lehetővé a növelt pontosságú lemezalkatrész előállítását.   A megoldást  az 1950-es években Svájcban kifejlesztett finomkivágás technológia (Fine blanking) jelentette, mellyel egyetlen műveletben állítható elő olyan lemezalkatrész amelynek külső és belső kontúron vágott felületei simák, a lemez síkjára merőlegesek, stb. A hagyományos- és finomkivágással megvalósítható méret- és alaktűrésekről, a vágott felületen elérhető érdességről tájékoztat az alábbi táblázat:

Finomkivágás

Elvi feszültségállapot, és a hozzá tartozó Mohr kör Hagyományos kivágás: Finom kivágás:

Hagyományos és finomkivágással megvalósítható méret és alaktűrések   A vizsgált jellemző Hagyományos kivágás Finomkivágás A külső és belső kontúrhoz tartozó méretek elérhető pontossága: IT9 - IT12 IT6 - IT9 Lyukasztott áttöretek tengelytávolságának elérhető pontossága: IT9 – IT11 IT6 – IT7 Vágott felület merőlegességétől való eltérés: 0,05 … 0,3 (mm/mm) 0,01 … 0,02 (mm/mm) A kivágott darab síktól való eltérése: 0,2 … 0,3 (mm/100mm) 0,01 …0,02 (mm/100mm) A vágott felület érdessége: Ra= 5 … 40 (µm) Ra= 0,32 … 1,25 (µm)

Finomkivágás elvi vázlata: 1 – alapanyag 2 – ékgyűrűlap Fgy = ksz.L[N] 3 – kivágóbélyeg Fv= L.s.τ[N] 4 – vágólap 5 – ellenbélyeg Fe = (20-70)106A[N] Ahol: L a vágott kerület s a lemez vastagsága τ az anyag nyírószilárdsága ksz fajlagos behatolási ellenállás A munkadarab területe Négy aktív szerszámelem működik. A nyírt zónában többtengelyű nyomófeszültségi állapot van, emiatt az anyag- szétválasztás képlékeny folyással megy végbe. Eredmény: a vágási felület repedés mentes, alakhű és méretpontos.

Ékgyűrűerő meghatározása Az ékgyűrűbenyomás erőszükségletének közelítő meghatározása elvégezhető az ábrán látható diagram felhasználásával. a - saválló acél, b - ötvözött acél, c - ötvözetlen szerkezeti acél A diagramból leolvasható a 1 mm hosszú ékgyűrű benyomásának erőszükséglete különböző anyagminőségeknél, az ékgyűrűmagasság függvényében.

A hagyományos- és finomkivágás erő – út diagramja

Finomkivágó-szerszám összeállítási rajza

Vágórés mérete hagyományos- és finomkivágásnál

Vágórés Finomkivágásnál a vágólap és a vágóbélyeg közötti oldalankénti vágórés meghatározása a hagyományos kivágásnál megismert összefüggéssel végezhetõ, azzal a különbséggel, hogy itt a "cu" értéke egy nagyságrenddel kisebb, tehát cu  0,00016. Az oldalankénti vágórés finomkivágásnál: ahol: cu - a vágórés meghatározásához szükséges tényező s - a lemezvastagság [mm], τB - a vágott lemez nyírószilárdsága [N/mm2]-ben.

Ékgyűrű

Ékgyűrű Az egy- és két oldalon alkalmazott ékgyűrű kialakítás ajánlott geometriai méreteit szemlélteti az ábra.

A munkadarab leválasztás jellegzetes fázisai finomkivágásnál A „a” ábrán az aktív elemek és a sáv vagy szalag kiinduló helyzete látható. A második fázisban a szerszám zár és az ékgyűrűt „Fgy” erővel a szalagba nyomja „b”. Ezt követően a kivágóbélyeg megkezdi a kivágást az „Fell” ellenbélyegerővel szemben „c”. A kivágási folyamat alatt az ékgyűrűlapot leszorító „Fgy” erő végig fennmarad. A bélyeg a szűk vágórés miatt nem jár a vágólapba , a vágólap felső síkja felett 0,01 ... 0,02 mm-rel megáll „d”, ezzel a munkadarab leválasztási folyamata befejeződött.

A kivágott darab  a fényes, vágott felületének sérülésmentessége érdekében  nem nyomható vissza a sávba. Ezért a szerszám felsőrész nyitásának megkezdése előtt az ellenbélyeg az alsó holtponti helyzetében reteszelődik. A szerszám felsőrész nyit, a kivágó bélyeg és az ékgyűrűlap a kiinduló helyzetébe megy, a sáv vagy szalag a vágólap síkjáról felemelkedik. Ezt követően megszűnik az ellenbélyeg reteszeltsége, kiinduló helyzetébe emelkedik, ezzel egyidőben a munkadarabot a vágólap felső síkjára emeli. A szerszám munkateréből a darabot levegő fuvatással vagy kézzel (csipesszel) távolítják el, melynek megtörténtét gondosan ellenőrizni kell. A munkatérben maradt munkadarab  a következő ciklusban  súlyos károkat okozhat a szerszámban.

Motorkerékpár lánckerék hagyományos- és finomkivágásal végzett gyártásának műveleti lépései

Ékgyűrű vonalvezetése Az ékgyűrű vonalvezetésének kialakításakor  az ékgyűrű gyártástechnológiai korlátai miatt , kompromisszumokra vagyunk utalva. Az ékgyűrű vonalvezetésének lehetséges megoldásai:

Az ékgyűrű és a vágórés méretének hatása a vágott felület minőségére

Sávterv Finomkivágásnál több hulladék marad vissza  még gondos sávtervezés esetén is  mint a hagyományos kivágásnál, mivel itt a hídszélességet és az oldalszélességet nagyobbra kell választani az ékgyűrű miatt. A sávszélesség és a lépéstávolság meghatározásához ad elvi útmutatást ez az ábra.

Többműveletes finomkivágó szerszám sávterve

Finomkivágó szerszámban elvégezhető lemezalakító műveletek

Finomkivágással készült, jellegzetes alkatrészek

Finomkivágással készült sebességváltó fogaskerék

Kivágás poliuretán elasztomerrel Poliuretán párnával történő kivágás 1. Poliuretán párna, 2. kivágandó lemez, 3. vágólap, 4. alaplap

Mélyhúzás poliuretán elasztomerrel Mélyhúzás rugalmas közeggel (60-80 Shore ) A gumipárna egy köpenyen belül meg van vezetve és ezen belül nyomjuk rá a lemezt a szilárdan nyugvó bélyegre. Gyakorlatilag ez ráncfogó nélküli mélyhúzásnak számít, így a mélyhúzási viszony igen korlátozott. Hidraw eljárás , amelynél a bélyeg is elmozdul a ráncfogóval ellentétes irányban. A módszer előnye, hogy nagy húzási viszony érhető el és a mélyhúzott csésze lemezvastagságának az eltérése nem nagy.

Hidroform eljárás A húzási viszony  a szokásos 2-2,4 értékről 3-4 értékre is megnövekedhet. Alkalmazható: Lapos bonyolult alakú munkadarabok húzásánál Kúpos, parabólikus alakú munkadarabok mélyhúzásánál, mert nem kell másodlagos ráncképződéstől tartani Nyomás alatti edények gyártásakor, mert nem kell a fenék és palást átmenetelenél jelentős falvastagságcsökkenéssel számolni

Hidromechanikus mélyhúzás Az eljárás alkalmazhatósága: Előhúzott munkadarabok hidromechanikus továbbhúzására Előhúzott munkadarabok kifordító húzására Alkalmas egy szerszámban egyesíteni a hagyományos mélyhúzást és a hidromechanikus kifordító húzást Alkalmazható egy szerszámban kivágásra és továbbhúzásra is.

Csőidom gyártása folyadéknyomással Fitting gyártás