az MSAccess programmal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

ADATBÁZISOK.
Normalizáció A normalizáció egy táblázatszétbontó eljárás, mely ebből adódóan a relációs adatmodell kialakításában van segítségünkre. Hogy miért van erre.
Microsoft Access Általános ismeretek.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Access Adatbáziskezelés
Adatbázis-kezelés.
Relációs adatbázisok készítése
Függőségek, normálformák
Leképzési szabályok.
Adatbáziskezelés Nagy Károly -
Adatbáziskezelés.
SQL Structured Query Language
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Számvitelszervezés Az adatmodelltől az adatbányászatig SZIE-KVA, október 15.
Adatbázis (alapfogalmak).
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 6. gyakorlat Gyakorlás, kötelezőprogram.
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis-kezelés.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
5. TÉTEL. Helyzetfelmérés: A feladat elvégzéséhez tudnunk kell, hogy mi a kiinduló állapot, és mit szeretnénk elérni, vagyis mi a cél. A nem rég indított.
Számlázási rendszer megtervezése
az MSAccess programmal
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Adatbázis-kezelés
Microsoft Excel Függvények VIII.
MSACCESS Bevezetés. Üzemeltetés Hozzáférés Jogosultságok Karbantartás Mentés Stb. Felhasználói felület Űrlapok Jelentések Menük Stb. Adatnézetek, funkcionalitás.
SQL.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Tervezés, Normalizálás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
SQL nyelv részei DDL (Data Definition Language – Adat Definiáló Nyelv)  relációs séma séma kezelő utasítások: adatbázisok, táblák létrehozása, módosítása.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Adatbázis-kezelés.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbázis alapfogalmak
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Gáspár Bencéné Dr. Vér Katalin
Információs rendszer fejlesztése 2. előadás
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Adatbázisok.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Adatbáziskezelés. Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 2 A relációs adatbázis fogalmai A relációs adatbázis: egymással összefüggésben lévő adatokat tartalmazó.
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Készítette: Kiss András
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbáziskezelés.
Adatbáziskezelés.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
az MSAccess programmal
Előadás másolata:

az MSAccess programmal Adatbáziskezelés az MSAccess programmal 1. rész: Alapfogalmak Makány György

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 2 A Microsoft Office csomagjának része az Access relációs adatbáziskezelő program. A Microsoft Jet nevű adatbázis-motoron alapszik, ami a tulajdonképpeni adatbáziskezelő rendszer. Ezt nem csak az Access, hanem más programok is felhasználhatják (pl. a Visual Basic). Minimális hardver: 486DX processzor 8MB RAM 80MB merevlemez VGA, floppy Ajánlott hardver: >Pentium processzor >16 MB RAM >1 GB merevlemez SVGA, CD, floppy

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 3 Az ACCESS 2002-2003 jellemző adatai Az adatbázisfile maximális mérete: 2 GB (plusz a kapcsolt file-ok…) Táblajellemzők: a táblanév és mezőnév max. hossza: 64 karakter a mezők max. száma: 255 a megnyitott táblák száma: 1024 a tábla max. mérete: 1 GB a beviteli mezők max. hossza 255 karakter a memo mezők max. hossza 65536 karakter az indexek max. száma: 32 a rekord max. hossza: 2000 karakter

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 4 Az ACCESS 2002-2003 jellemző adatai A lekérdezés jellemzői: a kapcsolatok max. száma táblánként: 32 egy lekérdezésben lévő táblák max. száma: 32 a mezők száma: 255 a rendezési korlát egy vagy több mezőben: 255 karakter egymásba ágyazott lekérdezések száma: 50 karakter egy SQL lekérdezés max. hossza: kb. 64000 karakter

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 5 A relációs adatbázis fogalmai A relációs adatbázis: egymással összefüggésben lévő adatokat tartalmazó adattáblák együttese. A relációs adatbázisok tábláit alkotó elemek: Oszlopok (mezők): a táblázatokat alkotó oszlopok az oszlop-azonosítóval (mezőnév) és a benne elhelyezett, megadott típusú értékek (mezőérték). Sorok (rekordok): a táblázatokat alkotó sorok, amelyek egy egyedre vonatkozó adatokat tartalmaznak úgy, hogy az egyes mezőkben csak egyetlen adat szerepelhet. Attribútum (tulajdonságérték): egy konkrét egyed egy konkrét tulajdonságának adat-értéke (vagyis egy cella tartalma).

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 6 Kulcsok Kulcs, minimális kulcs: egy adattáblában olyan mező vagy mezők csoportja, amely alapján az egyes rekordok egyértelműen azonosíthatók. Ha elhagyjuk ennek egyetlen részét (egy attribútumot, mezőt), akkor az egyértelmű azonosítás már nem lehetséges. Idegen kulcs: olyan kulcsértékek oszlopa (mező), amely egy másik tábla rekordjainak azonosítására szolgál.

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 7 Az adatbázis tervezése Egy relációs adatbázis valamilyen fokon normalizált, más szóval valamilyen normálformában van, ha eleget tesz meghatározott korlátozásoknak. Célja a redundancia csökkentése. 1. normálforma: Egy reláció 1. normálformában (1NF) van, ha minden oszlopban csak egy attribútum jelenhet meg, az oszlopok sorrendje ugyanaz, nincs oszlopismétlődés és minden sora legalább egy összetevőjében különbözik bármely másiktól.

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 8 Az adatbázis tervezése Egy relációs adatbázis valamilyen fokon normalizált, más szóval valamilyen normálformában van, ha eleget tesz meghatározott korlátozásoknak. Célja a redundancia csökkentése. 2. normálforma: Egy reláció 2. normálformában (2NF) van, ha 1NF-ben van és csak a kulcsértékektől függenek a nem-kulcs mezők értékei. Ezt az állapotot legtöbbször a reláció szétbontásával (dekompozíció) érhetjük el.

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 9 Az adatbázis tervezése Egy relációs adatbázis valamilyen fokon normalizált, más szóval valamilyen normálformában van, ha eleget tesz meghatározott korlátozásoknak. Célja a redundancia csökkentése. 3. normálforma: Egy reláció 3. normálformában (3NF) van, ha 2NF-ben van és nincsenek elsődleges kulcstól áttételesen (tranzitíven) függő értékek. Ezt az állapotot legtöbbször a reláció szétbontásával (dekompozíció) érhetjük el.

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 10 Anomáliák Az adatbázis használata során nem kívánatos mellékhatások fordulhatnak elő. Kiküszöbölésük a magasabb normálformákra hozással történhet. Módosítási anomália: csak úgy lehet bizonyos attribútumok értékét megváltoztatni, hogy a táblázaton belül minden rekordot (sort) tételesen megvizsgálunk. Törlési anomália: csak adatvesztés árán lehet pillanatnyilag szükségtelen tételeket eltávolítani. Bővítési anomália: ha egy új tételt képtelenek vagyunk felvenni (például hiányzó adata miatt).

Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 11 Továbblépés a következő leckére... Vissza az elejére...